Форд

Всички други марки автомобили, мотори, камиони и т.н.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Форд

Мнение от digitalundgrd »

2ра ген. не е ли вече мноооого дрЪта? То по-добре да си седите с голфчето.

Ако бях пред твоята дилема скачам на 3та ген. с мотор 1.0 екобууст. Хем ще се мести добре в трафика, хем ще харчи малко.
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Форд

Мнение от istoyanov »

Честно казано основната причина е поддръжката на градски дизел - турбина, АГР, демпфер, ангренаж. Колата беше купена за пътуване, но за щастие има друга вече за тази цел. За това търся да запазя приличен обем пространство и нормален багажник на разумна цена за покупка и последваща поддръжка. Ecoboost - имаме пак турбина и дюзи, а съединителя пак ли демфер ? Преди или след фейса и двигателя един и същ ли е ? Ще трябва да попрочета, но се доверявам на мнението тук на първо място [smilie=kiss3.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Форд

Мнение от Цецо75 »

Колкото познати имам с EcoBoost - всички са хепи. Но мисля, че и най-километричния е под 150к, така, че за по-изморени не мога да дам мнение.

Газта естествено я изключваме като опция тука, но тоя мотор си ближе бензина много икономично.
Бееееее.....
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Форд

Мнение от istoyanov »

Категорично за 4-5 хил км годишно няма да сложа газ. Просто няма смисъл. С честно казано са ми симпатични тези екземпляри.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Форд

Мнение от Цецо75 »

А от чисто любопитство - някой знае ли как седи въпроса в момента с чакането на нов Фокус? И там ли като Шкода са по година+
Бееееее.....
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Форд

Мнение от digitalundgrd »

@The Hooligan, да даде инфо от първа ръка. Има бая километри на този модел, с този мотор.

Аз карах 1.0тси в Шкода Фабия (което си е почти 1:1 с екобууста във Форд). Много икономичен, тих и пъргав за конете си мотор.

Дюзите на бензинова кола не мисля, че ще са проблем, както са при дЖизила...

Турбина - според зависи от километрите на екземпляра

Демпфер - почти съм сигурен, че са с демпфер. Също като при дюзите, не смятам, че ще е дерт, защото бензиновите нямат толкова нютони, които да го "трошат".
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Форд

Мнение от ИзтрЪпнал »

Ако не са направили някакви генерални промени последната година или две, блока на екобуста е от якото желЕзо. Докато блока на малките тси е алуминий с примеси.
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Форд

Мнение от istoyanov »

Тук коментират някакви 2500лв ремък за 1.0 EcoBoost. Много пара ми се струва за тази конфигурация .... Относно демофера - съгласен съм, че не би следвало така да се амортизира, НО предполагам е сметнат, че няма да го блъскат 250 нютона 🤔 [smilie=fool.gif]
https://fordbg.com/forum/index.php?topic=12455.0

Според мен чакането е навсякъде, освен ако няма някоя налична бройка, която да пасва на желанията
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Форд

Мнение от The Hooligan »

istoyanov написа: 02.10.2022, 09:16:53 Та малко акъл през фуния би бил чудесен!
Здравей! Моят опит с 1.0 Екобуст е от 2016г. Първо карах Фокус 3 фейслифт до 2020г.
Навъртях му 150к километра. За този пробег имаше два гаранционни дефекта. Единият беше на 80к, смениха ламбда сонда. Вторият по-сериозен дойде от прословутия ангренажен ремък на 120к километра, но за него ще ти разкажа по-долу.
Като цяло е прекрасен, комфортен, икономичен и непретенциозен автомобил. При моето каране даваше среден разход 7/100 но всичко е относително.
При пътуване на дълго по второстепенен път със скорост 80-90 дават средно около 4.5/100
Според мен, най-добре е ако намериш такъв екземпляр от човек който е първи собственик и има цялата сервизна история.

istoyanov написа: 02.10.2022, 10:17:24 Ecoboost - имаме пак турбина и дюзи, а съединителя пак ли демфер ? Преди или след фейса и двигателя един и същ ли е ?
От както се появи този мотор е общо взето еднакъв, но в годините има оптимизиране и подобряване в перияферията, затова колкото по-нов като години, толкова по-добре. Нямам идея дали е с демпферен маховик третата генерация, но по спомен след като стана на 4+ години ни дадоха карти за отстъпка на частите и тогава имаха оферта за комплекта към 500 лева със смяната при тях. Просто провери някъде актуална цена, ако толкова те притеснява.
Относно турбината и дюзите, аз лично не съм чувал някой да е имал проблеми с тях на коли до 200к
Общо взето няма да намериш съвременен автомобил с нетурбиниран двигател. Евентуално разни Корейски марки..

Цецо75 написа: 02.10.2022, 11:13:56 А от чисто любопитство - някой знае ли как седи въпроса в момента с чакането на нов Фокус?
Актуална информация от скоро, според нивото и екстрите до към 6 месеца
istoyanov написа: 02.10.2022, 12:10:00 Тук коментират някакви 2500лв ремък за 1.0 EcoBoost. Много пара ми се струва за тази конфигурация ....
Можеш да прочетеш какви ли не НЕверни коментари дори и във Форд форумите, щото ги пишат разни хора дето нямат опит с този мотор, а са чули или прочели някъде нещо.
Какво трябва да знаеш за този ремък:
1. Това е ангренажен ремък с кевларени нишки, който се намира в мотора /не е външен/ и е в маслена баня.
2. Всъщност са два ремъка в комплекта. Единия е голям между колянов вал и разпределителните валове. Втория е малък, под големия и задвижва маслената помпа. Точно този е потопен в маслото.
3. По спомен този комплект се сменя на 260к километра или 10 години.
4. Да, цената за смяната не е малка, защото на практика се отваря половината мотор за да бъде сменен. Този ангренажен комплект се състои от много неща. Имай предвид, че се сваля и картера и се сменя и ново масло с филтри, които влизат в цената. Затова се препоръчва, когато дойде смяна малсло заедно с ангренажен комплект.
5. Ако искаш да запазиш ремъците максималко дълго и да нямаш проблеми, тогава ти препоръчвам смяна на масла само в официален сервиз. Най-малко, ще имаш гаранция на всичко свършено.
6. При Фокус 3 интервалите за смяна масло са 20к или 1 година.

По чуждите форуми можеш да намериш информация за блокирали мотори. Това е най-лошото което може да се случи, но ако си тотално небрежен към автомобила. Всичко зависи как и с какво я обслужваш.
Общо взето това, което може да се случи е ремъците да започнат да се "ронят" и тези частици запушват цедката на маслената помпа. От там мотора остава без масло и блокира.
Как да разбереш дали този процес е започнал? При първо палене сутрин на студен мотор, лампата на маслото остава да свети по-дълго от нормалното преди да изгасне. Ако изгасва заедно с другите лампи по таблото след 1-2 сек, всичко е ок. Другата проверка е при смяна на маслото, може да се прецежда и да се види дали има частици. Свалянето на картер вече е сигурната проверка.
Проблемът който аз имах и се появи на 120к километра беше точно това, което ти описах. При първо палене сутрин, лампата на маслото оставаше по 5-6 секунди след запалване.
В Мото Пфое го смениха по гаранция, явно е бил дефектен.
Собсвеника след мен вече е подминал 200к и всичко е ок, сменил е термостат само.

Ако нещо друго мога да ти помогна, питай!
В момента карам Фокус 4 и е вече на 85к километра.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Форд

Мнение от peyopetrishki »

@The Hooligan, това с ремъка за всички екобуусти ли се отнася?
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Форд

Мнение от The Hooligan »

peyopetrishki,
Абсолютно за всички.

На последния Фокус 4, който карам в момента, мотора е оптимизиран по-различно. Главата на мотора е завъртяна на обратно и турбото е зад мотора, а не както е на предните да е пред него. Разбира се има и GPF
Скоро разбрах, че съединителя му не е с демпфер, което е странно предвид, че е 3 цил. и има повече вибрации.
Разбира се в купето не се усеща по нищо, освен по звука, че мотора е три цилиндров. Също така са направили в определени моменти с ниско натоварване мотора да изключва единия цилиндър [smilie=sarcastic.gif]
Е тогава вече се усещат леки вибрации, но е незначително.
Това, което впечатлява при пътуване е каква голяма инерция има този мотор и с каква лекота се движи.
Това вероятно е постигнато с по-тежък маховик, защото когато изгасиш мотора трябва да изчакаш секунда преди да отпуснеш съединителя, щото още не е в покой и леко ще забие. Предвид трудностите да балансираш такъв мотор, интересна машинка са направили швабите.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Форд

Мнение от redalex »

Карах 10тина дни фокус 1.5 бензин с някакъв ел мотор, който не разбрах как точно работи - колата никога не върви само на ток, но ел моторът подпомага двгто.
Ускорение и динамика няма особена, но колата като цяло е доста приятна и добре направена.
Медията е подобрена, но все още има какво да се желае.
Изкефи ме, че като си пусна подгрева на волана или седалките, след гасене и престой от много часове, същите са си пуснати и след това.
Адаптивния темпомат работи добре, но не ми хареса как се наглася скоростта. При бмв в доста по-удобно.

Изображение
Изображение
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Форд

Мнение от The Hooligan »

Да, това е новият фейс на Фокус 4
Гледам че е ST Line като моя. Живот и здраве след година, ще започна да го оглеждам обстойно.
5rar

Škoda Фен²

Форд

Мнение от 5rar »

С кой двигател е твоя?
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Форд

Мнение от The Hooligan »

1.0 - 125 кс
Публикувай отговор

Обратно към “Други марки МПС”