Моята Skoda Octavia IV Black Business
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- digitalundgrd
- Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo
- GSH
- Гараж: Skoda Octavia IV (MY23) - 1.5 TSI, 6M, Business
Тъй като старата добавка за задният дифузьор е вече излишна мисля да я продам. Някой ако има интерес да драсне на лс.
Купена е от тук
https://www.kopacek.com/skoda/octavia-i ... wing-white
Купена е от тук
https://www.kopacek.com/skoda/octavia-i ... wing-white
- GSH
Продаден.
-
Zhelyazkov89
- Гараж: Citigo 1.0 MPI
EX Octavia 3 FL 1.8 TSI Vision
EX Fabia 3 FL Edition 1.0 MPI
EX Superb 2 FL, 2.0 TDI CR, 4x4
EX Superb 3 FL Edition, 2.0 TDI 7DSG, 4x4
EX Haval H6 3rd gen 2.0 204, 4x4
Octavia 4 FL 1.5 mHEV Edition 130
Поздравления за желанието и усилието, колата изглежда страхотно!
Аз имам малко по-различен въпрос. След това време на експлоатация как намирате черния цвят? Ако можехте да смените цвета, бихте ли го направил? Черното ѝ отива много, просто е много "неблагодарен" цвят - личат мръсотии, драсканици, автомивки, а и много се нагрява.
Аз имам малко по-различен въпрос. След това време на експлоатация как намирате черния цвят? Ако можехте да смените цвета, бихте ли го направил? Черното ѝ отива много, просто е много "неблагодарен" цвят - личат мръсотии, драсканици, автомивки, а и много се нагрява.
- GSH
Цвета е страхотен има перлен ефект на слънце и наистина доста отива на колата. Не ми е първата черна кола и това с нагряването повече не ми е проблем, ако изобщо има някаква по - драстична разлика от 1-2 градуса. За устойчивостта на боята не знам какво да кажа, драска се лесно да , личи си и най - дребната драскотинка, но това го казвам аз който съм доста педантичен в това отношение, пазя много и внимавам, но въпреки това има дребни следи от автомивки. Като цяло според мен зависи много колко се вглеждаш и колко се впрягаш за тези неща има хора дето не забелязат дребните забележки и не им прави впечатление. Но и самата боя на новите коли е малко разочароваща откъм устойчивост според мен, без значение от цвета. Според мен взимай нещо което ти е кеф и не го мисли. Дори и предишната ми кола беше черна и не съжелявам,че и тази я взех в този цвят.Zhelyazkov89 написа: 03.04.2025, 14:21:01 Аз имам малко по-различен въпрос. След това време на експлоатация как намирате черния цвят? Ако можехте да смените цвета, бихте ли го направил? Черното ѝ отива много, просто е много "неблагодарен" цвят - личат мръсотии, драсканици, автомивки, а и много се нагрява.
ето и една снимка от миналото лято където се вижда перленият ефект

-
Zhelyazkov89
- Гараж: Citigo 1.0 MPI
EX Octavia 3 FL 1.8 TSI Vision
EX Fabia 3 FL Edition 1.0 MPI
EX Superb 2 FL, 2.0 TDI CR, 4x4
EX Superb 3 FL Edition, 2.0 TDI 7DSG, 4x4
EX Haval H6 3rd gen 2.0 204, 4x4
Octavia 4 FL 1.5 mHEV Edition 130
Цветът наистина е страхотен! Благодаря за мнението!
- GSH
Малко снимки от Словения, още едно дълго пътъване със Шкодата. Мога да кажа, че след 10-11 часа не се усещах изгърбен от път. Колата се държа супер.

Последният месец си покарах

Последният месец си покарах

- GSH
Сега разбрах защо казват на тази държава малката Швейцария. Брутално е навсякъде, пътища , природа абе всичко. Единият следобяд си направихме разходка до едно друго езеро (това от снимките на колата) пътя беше супер , алпийски тип и се накефох на макс , нищо че бях със семейното комби.

- GSH
Малко ъпдейт
На 25500 ударихме 3тото масло , отново сложих кастрол.
Най - накрая успях да намеря време и минах през Румен да пробвам как седи фолиото на предние прозорци. Тестово сложих AirBlue 80% пропускливост и честно казано, това е едно от най- смислените неща, които съм правил. Ходихме до морето на следващият ден и не се опекох на часовник. Следва да фолираме и челният джам със същото фолио. Не искам да става тъмна цялата , просто да намали греенето от слънцето. За задните стъкла се спрях за сега на варианта с щори.
Ето една снимка как е след фолиото, не че личи много ама все пак..

Следващото нещо , което направих е една защитна лента между предният прозорец и тавана. Забеязъл съм ,че почти всичките ми вагове са имали поражения там. Искаха ми 150лв за защитно фолио там и някак ми се досвидяха, викам чакай да пробвам да видя как ще стане с тази лента , а то взе че се получи добре. Тествано на магистралата държи

През изминалите месеци ми влезе една муха в главата да си взема нови джанти и обърнах всички конфигуратори да гледам дадени модели джанти как изглеждат на моята кола, но честно казано бях пред големи дилеми. Благодаря на @MHlebarov ,че ми даде за проба wizard-а. Много харесвам джантата, но някак си не ми харесва как седи на колата, някак си е празно..

За момента спрях да търся,че честно казано се уморих. Иначе избора ми се въртеше между Wizard, Ultraleggera и JR44 , JR21 , JR SL02.
Последното нещо, което добавих днес беше волана. От доста време ми се върти мухата да си сложа трилъчев волан с перфорирана кожа и тук искам да благодаря на @rts за инфото, което ми даде за волана и правилният му избор.
Взех нов волан , с подгрев. Сегашният ми няма подгрев и за в бъдеще трябва да сменя лентовият кабел да пусна 2 кабела през бушон и да го кодирам , но за сега си го оставам така
Тук е както пристигна. Много добре опакован.

И тук е вече монтиран

Та това е за сега с моята колица.
И една позьорска снимка:

На 25500 ударихме 3тото масло , отново сложих кастрол.
Най - накрая успях да намеря време и минах през Румен да пробвам как седи фолиото на предние прозорци. Тестово сложих AirBlue 80% пропускливост и честно казано, това е едно от най- смислените неща, които съм правил. Ходихме до морето на следващият ден и не се опекох на часовник. Следва да фолираме и челният джам със същото фолио. Не искам да става тъмна цялата , просто да намали греенето от слънцето. За задните стъкла се спрях за сега на варианта с щори.
Ето една снимка как е след фолиото, не че личи много ама все пак..

Следващото нещо , което направих е една защитна лента между предният прозорец и тавана. Забеязъл съм ,че почти всичките ми вагове са имали поражения там. Искаха ми 150лв за защитно фолио там и някак ми се досвидяха, викам чакай да пробвам да видя как ще стане с тази лента , а то взе че се получи добре. Тествано на магистралата държи

През изминалите месеци ми влезе една муха в главата да си взема нови джанти и обърнах всички конфигуратори да гледам дадени модели джанти как изглеждат на моята кола, но честно казано бях пред големи дилеми. Благодаря на @MHlebarov ,че ми даде за проба wizard-а. Много харесвам джантата, но някак си не ми харесва как седи на колата, някак си е празно..

За момента спрях да търся,че честно казано се уморих. Иначе избора ми се въртеше между Wizard, Ultraleggera и JR44 , JR21 , JR SL02.
Последното нещо, което добавих днес беше волана. От доста време ми се върти мухата да си сложа трилъчев волан с перфорирана кожа и тук искам да благодаря на @rts за инфото, което ми даде за волана и правилният му избор.
Взех нов волан , с подгрев. Сегашният ми няма подгрев и за в бъдеще трябва да сменя лентовият кабел да пусна 2 кабела през бушон и да го кодирам , но за сега си го оставам така
Тук е както пристигна. Много добре опакован.

И тук е вече монтиран

Та това е за сега с моята колица.
И една позьорска снимка:

- _56_
- Гараж: Skoda Kodiaq RS 2026
- Обратна връзка:
Аз карам с 30% на предните врати от 10г. и челното стъкло от миналата пролет - КАТ не са ми правили проблеми. Има драстична разлика в купето през лятото. Няма го това брутално напичане и парене като удари слънцето. Единствения минус (уж хубаво фолио ми сложиха), е че като съм с очила с поляризация, седи малко като масло в локва. Неприятно беше отначалото, но се свиква. Затова поръчах за новата кола атермично предно - дано не напича. Уж казаха, че и предните странични са с UV защита (Kodiaq 2025 RS), но ще видим. Ако ми напича, винаги мога да лепна пак едни 30% на предните
p.s. Колата изглежда супер, волана кърти!
p.s. Колата изглежда супер, волана кърти!
- димон
- Гараж: Octavia 4 FL TDI
- Обратна връзка:
Воланът откъде и за колко взе?
Дали задните "ауспуси" стават за FL ?
Поздрави!
Поздрави!
- GSH
Да усетих разликата само от страничните стъкла, представям си като направя и челното от което ппц грее най- много._56_ написа: 15.07.2025, 23:36:31 Има драстична разлика в купето през лятото. Няма го това брутално напичане и парене като удари слънцето.
Взех го от един немски сайт - 4yourdrive. Цената зависи от това дали е капацитивен и дали го искаш с подгрев или не. Добавката не става за фейс, различна е .димон написа: 16.07.2025, 08:34:21 Воланът откъде и за колко взе?
Поздрави!
- РАПАН
- Гараж: Skoda Fabia 2, Octavia 4 FL.
Има ги същите в копачек, задната броня на ФЛ е друга. Направих за всеки случай запитване към сайта копачек ,отговора им беше недимон написа: 16.07.2025, 08:34:21 Воланът откъде и за колко взе?
Поздрави!
- GSH
Бърза петъчна заигравка.
Още зимата си бях купил модул за задните портове и днес най - накрая намерих време да ги монтирам.
Първо е необходимо да се направи окабеляване , като за целта съм ползвал оригиналните букси. Тук ударих малко на греда с намирането на пиновете, но в крайна сметка доетяха от Китай и сглобих окабеляването.
Тук е всичко необходимо за монтажа

Малко снимки от процеса на монаж:

Понякой път се възмущавам как ВАГ-овете как гледат да изкарват пари от супер дребни неща, като тези портове. Предполагам ,че това няма да струва повече от 20лв ако се добавя в процеса на производство. Нещо дребно и обикновено като задни усб портове трябва да бъдат доплащани....
Бях поръчал и скрийн протектор за медията, но точно след 10 мин опити установих ,че това няма да го бъде и го изхвърлих
Взех си също и капак за акумулатора, тъй като ми изглеждаше доста добре на снимката, но се оказа че пасва само на Супърб/Октавия 3. Та ако някой има желание срещу 25 лв съм готов да се разделя с него

Още зимата си бях купил модул за задните портове и днес най - накрая намерих време да ги монтирам.
Първо е необходимо да се направи окабеляване , като за целта съм ползвал оригиналните букси. Тук ударих малко на греда с намирането на пиновете, но в крайна сметка доетяха от Китай и сглобих окабеляването.
Тук е всичко необходимо за монтажа

Малко снимки от процеса на монаж:

Понякой път се възмущавам как ВАГ-овете как гледат да изкарват пари от супер дребни неща, като тези портове. Предполагам ,че това няма да струва повече от 20лв ако се добавя в процеса на производство. Нещо дребно и обикновено като задни усб портове трябва да бъдат доплащани....
Бях поръчал и скрийн протектор за медията, но точно след 10 мин опити установих ,че това няма да го бъде и го изхвърлих
Взех си също и капак за акумулатора, тъй като ми изглеждаше доста добре на снимката, но се оказа че пасва само на Супърб/Октавия 3. Та ако някой има желание срещу 25 лв съм готов да се разделя с него

- GSH
29 200км - първият сериозен ретрофит.
Както бях споменал в първият пост, когато взимах колата нямах въможности да добавя някои неща, които супер много исках и за това, като не стана по единият начин ще го направим по другият. В началото на миналият месец задвижих нещата с ретрофитването на дигиталното табло, нещата не се оказаха толкова straight forward казано на чист "български" и започнах да проучвам какво е необходимо. Тук искам да благодаря отново на @rts за това,че ме насочи към човека, който може да свърши цялата процедура. Тъй като естествено ходих първо в ЕТ , водихме някаква комуникация с главният диагностик и те не успяха да ми гарантират ,че могат да извършат замяната.
Та миналият месец направихме бекъп на колата , тук искам да благодаря и на Jordito,че услужи с диагностичният тестер и ми спести едно разкарване до Бургас.
. Та след като направихме бекъп, се установи кой е точният парт номер пасващ за мен и поръчах таблото , оригинално от ЕТ.
Една от най - скъпите ми пратки

След като събрах всичко необходимо, днес се запътих към Бургас. Самият ретрофит беше извършен от Емилиян, супер професионално отношение, останах доволен. Ето и малко снимки от процеса на работата.
Тук госпожицата е метната на манипулационната

аналоговият премахнат от колата

и воала

Доста съм доволен от крайният резултат и най-важното е , че яко ме кефи. Знам,че мненията за дигиталното табло са смесени, но лично на мен в пъти повече ми харесва от обикновение аналогови стрелки с дизайн от 2009г.
Та това е, още веднъж благодаря на замесените![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
Както бях споменал в първият пост, когато взимах колата нямах въможности да добавя някои неща, които супер много исках и за това, като не стана по единият начин ще го направим по другият. В началото на миналият месец задвижих нещата с ретрофитването на дигиталното табло, нещата не се оказаха толкова straight forward казано на чист "български" и започнах да проучвам какво е необходимо. Тук искам да благодаря отново на @rts за това,че ме насочи към човека, който може да свърши цялата процедура. Тъй като естествено ходих първо в ЕТ , водихме някаква комуникация с главният диагностик и те не успяха да ми гарантират ,че могат да извършат замяната.
Та миналият месец направихме бекъп на колата , тук искам да благодаря и на Jordito,че услужи с диагностичният тестер и ми спести едно разкарване до Бургас.
. Та след като направихме бекъп, се установи кой е точният парт номер пасващ за мен и поръчах таблото , оригинално от ЕТ.Една от най - скъпите ми пратки

След като събрах всичко необходимо, днес се запътих към Бургас. Самият ретрофит беше извършен от Емилиян, супер професионално отношение, останах доволен. Ето и малко снимки от процеса на работата.
Тук госпожицата е метната на манипулационната

аналоговият премахнат от колата

и воала

Доста съм доволен от крайният резултат и най-важното е , че яко ме кефи. Знам,че мненията за дигиталното табло са смесени, но лично на мен в пъти повече ми харесва от обикновение аналогови стрелки с дизайн от 2009г.
Та това е, още веднъж благодаря на замесените
![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
Последно промяна от GSH на 10.09.2025, 20:31:15, променено общо 1 път.