Аномалии след смяна на гуми

Всичко за SUV Kodiaq Mk1 2016-2023
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

bambinka написа: 09.11.2023, 13:51:37 Така по време на балансирането се симулират реалните условия на въртене.
Аз не съм виждал такава машина за баланс (с притискане), но предполагам че е точно за постигане та по-реални условия. Когато колелото е вдигнато и се върти във въздуха, радиусът му е еднакъв където и да го измерим (геометричен радиус). Когато автомобилът е стъпил на пътя, гумата в зоната на контакта се деформира и радиусът, измерен от центъра на въртене до там е по-малък от геометричния.
baijoro

Škoda Ентусиаст

Мнение от baijoro »

А, сега виждам, че докато се туткам да оговоря е "изникнал" отговор точно като моя и моят е излишен.
Съжалявам...
baijoro

Škoda Ентусиаст

Мнение от baijoro »

The Hooligan написа: 09.11.2023, 13:39:14 Това не е така, защото ако се постави тежест само на единият борд, ще се получи ексцентритет при въртене и от там вибрация във волана.
Това е вярно.
А това:
The Hooligan написа: 09.11.2023, 13:39:14 Няма значение тежестта на кой борд (вътрешен или външен) е сложена.
го написах, защото не знаех това:
The Hooligan написа: 09.11.2023, 13:39:14 Стандартно статичният баланс се прави на алуминиеви джанти с една летяща тежест в средата на джантата. Повечето баланс машини имат такава програма в менюто за избор програма:
Въобще не съм предполагал, че на автомобилни колела може да се прави и статичен баланс и дадох пример, с който да подчертая разликата между двата вида балансиране.
На моите алуминиеви джанти лепят тежести и по двете периферии, ама явно зависи и каква е джантата.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

Притискащият ролер имитира пътните условия при които гумата е натисната от теглото на автомобила. Но това измерване не е свързано с балансирането на колелото. Балансирането на колелото винаги се прави на свободно въртяща се ос, като се поставят противотежести.

За да разберем какво измерва ролера, трябва първо да си обясним, какво представлява автомобилното колело.
Както всеки знае, то се състои от два компонента - джанта и гума, които се въртят заедно.
- Джантата е метален компонент, който обикновено при завъртане на баланс машината ще показва между 0 и 15 грама дебаланс, според това каква е джантата, дали има вентил/датчик и т.н.
Производителите на качествени джанти предвиждат това и заедно с вентил и сензор, трябва да бъде перфектно балансиран и да не иска допълнителни тежести.
- Гумата, най-просто казано представлява метален скелет от стоманени въжета заедно с текстилни платове, които са заляти с каучук в специални молдове, в които се вулканизират/изпичат под високо налягане.
Този процес е сложен за изпълнение и понякога се случва при вулканизирането, някои от вътрешните компоненти да се размести. Получава се вътрешен дефект, който не се вижда с просто око и не може да се хване при стандартно балансиране на машина.
Искам да уточня, че в този случай става въпрос за дефекти свързани с вибрации при търкаляне на гумата а не теглене в страни.
baijoro написа: 09.11.2023, 14:39:30 Когато автомобилът е стъпил на пътя, гумата в зоната на контакта се деформира
Точно така! И когато гумата има вътрешен дефект, примерно платовете са застъпени, се получава нещо като ръб напречно в самата гума. И когато тя се търкаля под натиска на колата, този ръб или дефект при всяко преминаване в най-долната си точка, където гумата контактува с пътя, се получава ефект все едно минава през неравност. Или казано на жаргон има "тупкане"
Гумата отдава обратно "тупкането" според неговата сила към вътрящите се части и се получава вибрация във волана.

И сега се връщам на въпросният ролер.
Неговата цел е да измери, дали гумата има такова "тупкане" и каква е неговата сила. Разбира се всякака гума има малко или много подобен ефект. Това е аномалия на овалността при търкаляне. Ролера има тензо датчик, който измерва колко Нютон-а и в коя зона на гумата е тзи аномалия. В софтуера е заложен минимален и максимален праг на отдадената сила в Нютон-и, ако стойността е над определени стойности светва в червено, което доказва дефект в гумата. Този дефект може да се дължи също така и на неправилно съхранение или транспортиране.
Как се процедира, когато имаме "тупкане" над допуска?
Обикновено се променя/завърта позицията на гумата по джантата, тоест да легне на друго място. Прави се отново тест и така това може да се повтори няколко пъти, докато гумата влезне в приемливи стойности.
Ако, обаче след многократни завъртания няма ефект, гумата се приема за дефектна и трябва да бъде подменена.
Надявам се, че го обясних разбираемо [smilie=sarcastic.gif]
В практиката такива измервания и тестове се правят САМО когато има казуси за решаване. При стандартна смяна и баланс на гуми не се прави. Няма и нужда.

Относно машините, които правят такива измервания, има баланс машини с ролери но при тях тези оптимизации са бавни и трудоемки, защото постоянно трябва да сваляш колелото от баланса и да ходиш на демонтажа, където отлепваш, въртиш, помпаш и пак обратно и това може да отнеме 5 пъти, демек 1 час
Има, обаче и диагностична демонтажна машина при която тези оптимизации се правят за минута, защото всичко е на едно място. Тя обаче има много повече функции за сканиране на гума и джанта. Има и сканиращ лазер, който дава инфо за кривина на джантата, както и износването на гумата. Другото важно при него е, че притиска гумата със сила съобразена с тегловния индекс на гумата.
След като гумата се оптимизира, чак тогава се слага на баланс машината за финален баланс и поставяне на тежести.

Все пак, както се развиват автомобилите, така се развиват и машините за тяхната поддръжка.
Пускам едно видео да добиете представа.

Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
baijoro

Škoda Ентусиаст

Мнение от baijoro »

Много интересна информация, но съм сигурен, че при личния ми гумаджия никога няма да видя такава машина
А по темата за дърпането встрани,
Преди време при мен се случи с гуми Дебица и се реши от първия път с размяна на местата на предните колела. И така си ги износих без проблеми.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Много пъти ми се е случвало да тегли след смяна на гуми. Разменяш ги и локализираш елементарно .
Тук два дни за баланси се говори [smilie=sarcastic.gif]
Което няма нищо общо с проблема.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
yordan_ichev

Шкода Новак

Мнение от yordan_ichev »

Ъпдейт от днес - размениха лява/дясна отпред.
Има подобрение (или поне така ми се иска), но все още не се движи в права линия.
Утре ще разменяме лява/дясна отзад и ако пак не се движи направо освен да се върна в ЕТ за рекламация на реглажа [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Мнение от The Hooligan »

yordan_ichev написа: 09.11.2023, 20:53:05 освен да се върна в ЕТ за рекламация на реглажа
Предавам се! [smilie=sarcastic.gif]
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
enenen

Škoda Фен²

Гараж: Kia Sportage NQ5 MHEV

Мнение от enenen »

Абе човек, казаха ти, че дори динамичния баланс не помага в случая с дърпането, ако гумата е дефектна или неправилно съхранявана, например изметната/усукана. Стига им вярва на тея от сервиза, само гледат да те отпратят и да не си поемат отговорността. Как ще правиш сто реглажа на кола на 5 хил. км., след като първия си е напълно ок...

ПС. Напиши поне и кой точно е сервиза (не се разбра дали е Мергел в The Mall щото ти си обиколил хиляда сервиза вече) да знаят хората да не стъпват там. Голяма излагация е това.
Последно промяна от enenen на 10.11.2023, 09:21:49, променено общо 1 път.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Само да подхвърля, нали сме наясно, че пътната мрежа по правило е наклонена най-често надясно, та е нормално напълно здрава кола да си подръпва натам. Да не се окаже, че се преследват вещици?

Иначе аз все повече си мисля, че проблема не е при гумаджиите. Сменя предни със задни, разменя предните и все му тегли надясно. Някак си ми е трудно да си го представя при кофти гума как ще се получи това.
Бееееее.....
Аватар
SilverBullet

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia Estate SCOUT MK3 1.8TSI DSG 4X4 STAGE 3
Fabia MK3 1.2 TSI DSG 110HP
Обратна връзка:

Мнение от SilverBullet »

Ела да ти кача моите джанти с гуми за проба и да видим дали ше дърпа, ама съм в Пловдив ;)
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Мнение от The Hooligan »

За да се реши този казус един път завинаги, трябва да се монтират летните гуми и да направят тест. Ако всичко е ОК, трябва да му сменят гумите.
Цецо75 написа: 10.11.2023, 09:19:38 Само да подхвърля, нали сме наясно, че пътната мрежа по правило е наклонена най-често надясно, та е нормално напълно здрава кола да си подръпва натам. Да не се окаже, че се преследват вещици?
Ами, затова трябва да се качи някой от сервиза и да види, какво се случва, щото ние тук даваме оценка според това, което ни е представено като инфо.
yordan_ichev

Шкода Новак

Мнение от yordan_ichev »

И аз си помислих за наклона на пътя, но дори на идеално права отсечка тегли на дясно, а на осезаем ляв вираж, където трябва да тръгне на ляво, колата се движи на право.
Ще разменя и задните, лява с дясна и ако остане проблема ще карам така, докато не мине сезона за смяна на гуми (предполагам десетина дни).
След това в някоя топъл ден ще отида при удобен за мен сервиз да сложат летните само за проба.

Относно сервиза за гуми - купени са и са местени лява с дясна и предни със задни в Маргел The Mall.
Балансирани са допълнително на машина с натоварване в Маргел, Витоша.
Служителите в The Mall са отзивчиви и искат да помогнат - там не съм плащал нищо допълнително.
Платил съм само на машината на Витоша и реглаж в ЕТ.
Не бих казал, че сервиза са некадърни или, че не искат да се реши проблема - напротив.
Мен все пак ме дразни факта, че преди 2 месеца съм дал торба с пари за Кодиак Вижън, 2.0tsi 4x4, след 5 месеца чакане за доставка. Сега съм дал още 2к за гуми и се боря на магистралата с волана за да се движи в права линия…
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

yordan_ichev написа: 10.11.2023, 10:09:43 След това в някоя топъл ден ще отида при удобен за мен сервиз да сложат летните само за проба.
Дай да ти дам мойте летни с джантите да пробваш, че вече остави една торба пари по сервизите.
Бееееее.....
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

Аз също мога да помогна с гуми на джанти. В момента зимни на 17-ки, в Неделя летни на 19-ки. Има и гумаджия срещу мен да ги завъртим. За София говоря.
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq Mk1”