Kodiaq 1.5 TSI мнения
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
hvp800
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Да караш псевдоджипка на предно е като да караш баничарка . Същото подскачане на предницата , същото зацикляне ако трябва да я качиш някъде , същото безсмислено въртене на гуми . Но както знаем баничарките се карат много , а и нищо не е по-бързо от служебна баничарка на разбит път ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Конграмана е ОЛИГОФРЕН
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Ами като се замислиш, те франсетата имат цели гами СЮВ без опция за 4х4 въобще. Явно се харчат. За Кашкая е същото, аз съм виждал 4х4 един или два пъти, всичко е предняци. При Кодиаците пък е обратно, преднячки много рядко се купуват или поне аз не познавам такъв.
Бееееее.....
-
tahumbata
- Гараж: Karoq Style 2019 1.5 TSI DSG 4x4 лава син металик
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Пълно е със Кодиак и Карок с предно по пътищата или пък вече не им слагат означение отзад като са 4х4? Купуват такива заради това, че са повдигнати и популярни, обикновено в повечето случаи липсата на 4х4 не вълнува особено масовите купувачи от този ценови клас. Гледат да има визия и да е по-евтино за покупка и поддръжка. Аз лично като тествах Карок само с предно се отчаях колко е зле - за потегляне буксува и върти гуми, в завои е по-нестабилен и цялостното усещане е, че предвид аеродинамиката и високата позиция спрямо една Октавия примерно, човек по-трудно ще го удържи в случай на по-екстремна ситуация на пътя, която дай Боже на никой от нас не се случва, но то понякога дребните детайли правят разликите в такива случаи. Иначе и аз карах преди това Ауди А3 само с предно и не съм имал ядове, но първо то беше много по-ниско и стабилно, а и второ съм избягвал да карам в по-пресечени местности или пък по заледени участъци на слизане/ качване. Същото и с ръчка спрямо DSG - каквото и да говорят, като удобство ДСГ-то е несравнимо спрямо ръчните скорости. В смисъл не можеш да искаш куп екстри и да ръчкаш още скоростите като някой от Третия Свят ![pleasantry [smilie=pleasantry.gif]](./images/smilies/pleasantry.gif)
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Kodiaq 1.5 TSI мнения
ABBC3_OFFTOPIC
Аз с RS-ата досега не съм въртял гуми на тръгване, а ти въртиш с Karoq 1.5 ...tahumbata написа: 22.03.2023, 20:32:51 като тествах Карок само с предно се отчаях колко е зле - за потегляне буксува и върти гуми
Може би проблемът не е в колата?
Нищо вярно няма в това. Директното усещане на колата, което го има при ръчните скорости, липсва при DSG.tahumbata написа: 22.03.2023, 20:32:51 като удобство ДСГ-то е несравнимо спрямо ръчните скорости. В смисъл не можеш да искаш куп екстри и да ръчкаш още скоростите като някой от Третия Свят
Не знам за какво удобство става въпрос, когато DSG-то постоянно сменя скорости или пък когато от 0 до 70 км/ч ти изрежда скоростите от 1-ва до 7-ма и мъчи колата, държейки на 1400-1500 оборота. По-скоро предизвиква раздразнение, а не удобство. Никакви усилия или неудобства няма при ръчните скорости за човек, свикнал с тях. Толкова неусетно и без усилия се сменят, че чак не се замислям. Перата на волана при DSG-то не са същото.
- Драгомир
- Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Много си е добре в Третия Свят с ръчните скорости
. Както и всяко друго нещо, и едните и другите имат предимства и недостатъци.
Факт е, че много от екстрите са за да угодят на човешкия мързел. Автоматика не е изключение. А в момента е модерно да си мързелив и да си плащаш скъпо за мързела. Аз лично гледам да балансирам и да не изпадам в крайности.
. Както и всяко друго нещо, и едните и другите имат предимства и недостатъци.Факт е, че много от екстрите са за да угодят на човешкия мързел. Автоматика не е изключение. А в момента е модерно да си мързелив и да си плащаш скъпо за мързела. Аз лично гледам да балансирам и да не изпадам в крайности.
-
nmnikolov
- Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Абе то и сервото на волана пак е от мързел. Я да го махат и отново да се напиняме по волана. Хем и малко мускулна маса ще тренираме ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
-
tahumbata
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Явно не настъпваш достатъчно, за да не върти гумитеsmoke написа: 22.03.2023, 21:22:14ABBC3_OFFTOPICАз с RS-ата досега не съм въртял гуми на тръгване, а ти въртиш с Karoq 1.5 ...tahumbata написа: 22.03.2023, 20:32:51 като тествах Карок само с предно се отчаях колко е зле - за потегляне буксува и върти гуми
Може би проблемът не е в колата?
Нищо вярно няма в това. Директното усещане на колата, което го има при ръчните скорости, липсва при DSG.tahumbata написа: 22.03.2023, 20:32:51 като удобство ДСГ-то е несравнимо спрямо ръчните скорости. В смисъл не можеш да искаш куп екстри и да ръчкаш още скоростите като някой от Третия Свят
Не знам за какво удобство става въпрос, когато DSG-то постоянно сменя скорости или пък когато от 0 до 70 км/ч ти изрежда скоростите от 1-ва до 7-ма и мъчи колата, държейки на 1400-1500 оборота. По-скоро предизвиква раздразнение, а не удобство. Никакви усилия или неудобства няма при ръчните скорости за човек, свикнал с тях. Толкова неусетно и без усилия се сменят, че чак не се замислям. Перата на волана при DSG-то не са същото.
Това с ДСГ-то дето сменяло 7 предавки и държало ниски обороти пък мен хич не ме вълнува, понеже докато нормален човек е превключил на трета, аз вече съм на седма без да съм усетил въобще за това. И пак казвам - зависи как караш, ако натиснеш малко повече да видиш как на 70км/ч е още на втора с 5000-6000 оборота
Посочи ми една марка/модел от по-висок клас, които да са още с ръчни скорости. Изключваме суперкари в лимитирани изпълнения. То едно време също си имаше чара да сваляш стъклото с ръчката и да сменяш станциите с врътката, но тези времена за добро или за зло отминаха. Същото и с ръчните скорости. Това е лично мое мнение, разбира се. Просто за мен SUV особено висок клас какъвто е Кодиак за Шкода, ще е неадекватно да е с ръчни скорости, освен ако собственикът не е заклет фен на ръчните.
- tsb
- Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Всеки си има стил на каране и лични предпочитания, безмислено е да се копае в тази насока стил:
- бензин срещу дизел
- ръчка срещу автомат
- задвижване х2 срещу задвижване х4
Аз си карам и не намирам проблеми в ръчка с х2 задвижване. София, провинция, без екстремни условия разбира се.
- бензин срещу дизел
- ръчка срещу автомат
- задвижване х2 срещу задвижване х4
Аз си карам и не намирам проблеми в ръчка с х2 задвижване. София, провинция, без екстремни условия разбира се.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
-
tahumbata
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Подкрепям. За избора на скоростна кутия явно сме на едно мнение с тези от Шкода понеже вече няма опция за ръчна скоростна кутия при поръчка на нов автомобил от което и да е ниво на оборудване (за Кодиак)
ОФФ///
Какво са сменили емблемата с букви - егати обезличаването, честно.
///офф
ОФФ///
Какво са сменили емблемата с букви - егати обезличаването, честно.
///офф
-
tzvetozar
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Малко си в грешка колега. Като изключим, че вече няма конфигуратор в сайта на ЕТ за Кодак (което най-вероятно означава, че никакъв Кодиак не може да се поръчва), точно 1,5 TSI можеше да се поръчва с ръчка във всички нова без спортлайн и. L&K
Последно промяна от tzvetozar на 23.03.2023, 09:35:37, променено общо 1 път.
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Kodiaq 1.5 TSI мнения
То като съм от Варна аз само тука карам най-вероятно.netizen написа: 22.03.2023, 09:16:56 Виждам, че си от Варна, където при 2 пръста сняг се обявява бедствено положение. Но това не изключва факта, че е доста гадно да караш голяма, дълга, тежка кола на предно при кофти сцепление
Нямам статистика ама съдъйки по служебната Кия която е 4х4 в 99,99% в случайте си е само на предно то задното си работи там на 5% колкото да върти железата. Единствено в случайте когато сме извън пътя и то в кално време се вижда смисъла от 4х4.
Затова и писах ако се кара само по асфалт няма смисъл.
Карал съм и по големи джипове и пикапи и много рядко и то пак извън пътя ми се налагало да минавам в режим 4х4. През другото време си карам само на главния задвижващ мост.
Апък това със сцеплението в завой на 4х4 как помагало по-добре да не се налага на никой да чака 4х4 да го спаси когато е влязал със скорост непозволяваща да излезе от завоя.
-
tahumbata
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Да именно, в началото е можело, сега който и друг сайт на Шкода да отвориш от европейските където има конфигуратора за Кодиак, ръчни скорости като вариант никъде не се предлага или поне аз не намерих.tzvetozar написа: 23.03.2023, 06:59:31 Малко си в грешка колега. Като изключим, че вече няма конфигуратор в сайта на ЕТ за Кодак (което най-вероятно означава, че никакъв Кодиак не може да се поръчва), точно 1,5 TSI можеше да се поръчва с ръчка във всички нова без спортлайн и. L&K
Относно 4х4 как го разбирате кога е включено и кога не е при шкодите? Доколкото разбрах режим “Snow” включва перманентно 4х4 (което го усещам по завишения разход) и мисля също спортният режим включва 4х4 докато останалите са при необходимост.
Ако не се усещаше ползата от 4х4 по пътищата, а само оффроуд, нямаше да правят спортни 4х4 автомобили. Има клипчета из нета колкото щете, които сравняват различните технологии на задвижване по “нормални” пътища.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Няма индикация никаква. Можеш да го следиш през OBD-то на живи данни от помпата, ама не е особенно практично.tahumbata написа: 23.03.2023, 14:24:39 Относно 4х4 как го разбирате кога е включено и кога не е при шкодите?
Не е сигурно. Няма точна информация по въпроса. По-скоро не. Или пък някакъв минимален момент е подаден постоянно. Но определено не е зацепен постоянно на максимум, както е в истинските 4х4.
Уж когато си на offroad, е зацепен на максимум, затова и не можеш да караш с висока скорост. Но и за това не съм намерил някъде да го пише достоверно.
Тц. "Включва" го когато загуби сцепление отпред. Може и пак да има някакъв минимален процент постоянно прехвърлен, ама казва ли ти някой.
Тука не говорим за спортни автомобили, а за Кодиак. Вервай ми, много преди халдекса да се намеси, центъра на тежеста на тоя гардероб ще те е пратил в канавката. Не разчитай на него да те вади от ситуации с висока скорост.
Бееееее.....
-
maiden
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Днес видях Kodiaq с нормално изглеждащи джанти. В смисъл не са 1 педя навътре, а на равно с веждите. За първи път ми се случва, винаги ме е дразнило. Ако си взема някога такава кола на втория ден ще бъде оправено...
-
tahumbata
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Стига да е спазен размерът няма лошо. Мен пък винаги са ме дразнели джанти дето стърчат над бордовете на гумите понеже я паркираш залепен до някой бордюр, лакът заминава веднага.