Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?

Мнение от nmnikolov »

Еми според @Ц-Е-Ц-О РАНИЦАТА, ако изчакам да мине гаранцията и ще е вече късно, т.е. ще има щети по двигателя. Ето това ми е странното.
Изображение
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

@nmnikolov,
Аз съм малко облъчен.
Все пак е добре, ако има възможност да се грижиш за колата от самото начало добре.Особено, ако имаш дългосрочни планове за използването й.
TSI моторите са много капризни на масло и на гориво.Затова избягвам покупка на кола от магазина, защото не ми допада какво и как съм задължен да правя/ползвам като консумативи.
Моята кола гореше масло в нормите - 4.0-4.5 литра на 10 000км.
Смяна на масло - веднага изхвърлих кастрола, истинско масло - падна на 2.0 литра, после промивка и друго масло, смяна на картерната система и сега при все , че я убивам от бой доливам около 700 грама на 8000-10 000км.Макра, че сменям масло сезонно тпло/студено време, този път я оставих за тест и за 7000км съм метнал едва онзи ден 500 грама и то просто, за да е на максимума, иначе си беше около средата.
ОЕМ маслата и в частност ЛЛ и кастрол покриват минималните изисквания за даден мотор и след 5000км са пълна ЛЕШ!!!
С твоето каране и задължение да сменям в ЕТ, бих сменял преди застудяването и после на Пролет.
Поздрави
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Мнение от dimibo »

Е чак щети по двигателя, ако го сменяш с ЛЛ на 15к км, айде малко по-сериозно.
Между 5 и 10к км се сменя на коли като на Цецо, моята и подобни, които се карат често със заварен педал, ако караш често и дълго с 200+ км/ч, тогава да, задължително си е, но за нормално ежедневно каране, ненатоварено си е ОК на около 15 даже 20к, айде да не е чак на 30к, ама.
Günter Stg 1
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

nmnikolov написа: 31.10.2019, 13:28:52 т.е. ще има щети по двигателя
Не съм казал, че ще има щети.
Ще има нагари, отлагания и т.н.
С истинско масло тези неща ще започнат да падат,Запушват се магистрали и така, първоначално ще започне и да лапа масло, докато отмие всичките шитни и така.
При ЛЛ си има нещо като ситният шрифт при рекламките, договорчетата и прочее.
И то е, че ЛЛ се кара 2г и 30 000км, но ако караш само магистрала и извънградско.И пак идва, че сменяш маслото на 6 месеца [smilie=beach.gif]
Изображение
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

dimibo написа: 31.10.2019, 13:40:04 Между 5 и 10к км
Мите,
Дъвкали сме я с тебе доста таз тема.С 10км сутрин/вечер - тамам загрее хубаво и гасим и изстине, не бих карал повече от 7-8к с ЛЛ масло или кастрол като цяло.
Изображение
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Мнение от dimibo »

Ц-Е-Ц-О РАНИЦАТА написа: 31.10.2019, 13:47:05 Мите,
Дъвкали сме я с тебе доста таз тема.С 10км сутрин/вечер - тамам загрее хубаво и гасим и изстине, не бих карал повече от 7-8к с ЛЛ масло или кастрол като цяло.
Стига плаши хората :) колко от нормалните потребители карата близо до лютеницата, даже колко карат в обороти над половината оборотомер, това за нормално каране, не за няколко секунди да вдигне оборотите. Остави ни нас дето тестваме разни работи [smilie=pleasantry.gif] и се пазим превантивно като дявол от тамян.
Кастрола, колко да е лош, щом го слаган в официалния сержиз, значи не е съвсем лош. Това, че има и много други по-добри, не го прави Кастртола анатема.
Докато си в гаранция единствено те ограничават да се придържаш към VAG50x.xx стандарта за дадената кола и задължителна смяна в максимално допустимия интервал, сега прекрачиш ли 30к вече гаранция франция.
Масово фирмените коли се поддържат по предписание на производителя, смяна около 25-30к км на маслото, а фирмените коли ги убиват от каране, пък не са сдали багажа.
Günter Stg 1
Аватар
Баш Майстора

Ретро Škoda

Гараж: Шкода120L-52hp,
Обратна връзка:

Мнение от Баш Майстора »

Слагай си лонг лайф от сервиза, без значение марката и сменяй както си решил, но в първото ти мнение виждам интервали от 12-13к (5-17-30), което не е добре, особено за нова кола. Сменяй на 10к, след първоначалната на 5. На моята кола също го сменям на 10к, но сега малко се офлянках и гледам, че отива към 11к. От както подмина 10, усещам мотора как не работи вече по същия начин, а имам усет за тия неща. 10к. си е много резонен интервал, аз така смятам.
п.п.Гледам, че имаш спокоен нрав на шофиране, но не забравяй от време на време да я "продухваш", като я вкарваш в максимални обороти и с натиснат до дупка педал на газта. Това е добре да го правиш, когато маслото е сравнително ново. Като почне да наближава 10к, не препоръчително. Естествено и по време на разработката също.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Слагат го в официален сервиз, защото им се ПЛАЩА и са ЗАДЪЛЖЕНИ да го слагат.
Само това ще кажа и спирам, защото не ми се обяснява пак , отново и т.н.
Всеки си преценя сам.
Изображение
Аватар
Баш Майстора

Ретро Škoda

Гараж: Шкода120L-52hp,
Обратна връзка:

Мнение от Баш Майстора »

Аз не съм наясно с подробностите, но ако може да се вземе масло от друго място и да се завери гаранцията, това е най-добрия вариант. Но не мисля, че тези масла в ЕТ са лоши, трудно ми е да го допусна...
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Мнение от dimibo »

Стига на маслото на етикета да пише че покрива VAG 507, примерно, и им занесеш тубата в ЕТ, те да го сменят, нямат основание да откажат гаранцията, щото ако откажат, можеш съвсем с основание да ги разпилееш от дела.
Günter Stg 1
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Баш Майстора написа: 31.10.2019, 14:22:28 трудно ми е да го допусна...
Много неща е трудно да се допуснат.
Ама трябва биснеса с резервни части - турбини, бутала,маслени помпи и ала бала да върви..........
МАслото дето го наливат в ЕТ от 208 литров варел и взимат на хората по 24лв на литър, аз го взимам на 7лв литъра.
Това масло, ако има изискване за изпаряемост например от 7,5% покрива 7,6% и това е.
А и Все пак от 7лв на 24лв са си едни стотици % печалбичка
Такова масло след 5000км му пада КПД-то наполовина, молекулите се разпадат и на слънчева светлина е лилаво и става боза най-страшна, просто моторите като цяло са здрави и удържат положението.
Изображение
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Баш Майстора написа: 31.10.2019, 14:22:28 Аз не съм наясно с подробностите, но ако може да се вземе масло от друго място и да се завери гаранцията, това е най-добрия вариант. Но не мисля, че тези масла в ЕТ са лоши, трудно ми е да го допусна...
Taka,
нека внимателно, който иска да прочете бюлетина............
И в частност условията за 24месеца и 30 000км
LongLife Service regimes
The LongLife Service regime is so called because there are no set service intervals
and, depending on how you drive your vehicle, and the conditions of use, a service
will be required anywhere between 9,000 miles or 12 months (whichever occurs first),
up to a maximum of 20,000* miles or 24 months (whichever occurs first).
This LongLife service regime has been made possible due to the development of new
Volkswagen engines with the latest technically advanced LongLife oil. These engines
use built-in sensors that continually monitor the oil quality, making it possible to enjoy
reliable and confident motoring for up to a maximum of 20,000* miles or 24 months
(whichever occurs first).
*Please consult your Volkswagen Retailer or repairer for full information.

LongLife Regime.
To obtain the most benefit from the LongLife service regime, the car should to be
generally driven in a style/condition of use listed below:
• Mainly longer distance journeys
• Limited number of cold starts, engine is kept at operating temperature over a
longer period of time.
• Daily mileage above approx. 25 miles.
• Constant speed.
• Vehicle used regularly.
Time/Distance Regime.
It your car is driven in a style if listed below, it may be more appropriate to opt for the
Time and Distance regime
• Extremely uneconomical driving style ie continual maximum acceleration ie. ‘foot to
floor’.
• Vehicle fully loaded.
• Mainly short journeys.
• Frequent cold starts.
• Frequent hill climbs.
• Frequent towing.
• City centre driving.
Изображение
Аватар
Simov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Ex: Seat Ibiza 6l, 1.9 TDI, 101 к.с.
Skoda Octavia III 1.6 TDI, 110 к.с.

Мнение от Simov »

Още един лаик да се изкаже: Моята кола в момента е на 49800 км, взех я на около 48000. В сервизния интервал, който е променлив, ми дава, че имам още около 7000км пробег до смяна на маслото. Преди това са й сменяли маслото грубо на 20 000 - един път на 20к и после на 40к.
Смятам да си сменя маслото, когато колата си поиска - след около 7к километра, в Еуратек. Нали уж много датчици отчитат разни там данни - качество на маслото, студени стартове, температури и т.н. От написаното тук излиза, че това е тотално грешна тактика?
Изображение
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До "ВСИЧКИ" - Мнението на @Ц-Е-Ц-О РАНИЦАТА, през едно над това мое, трябва да бъде закачено някъде като "Важно" и Колегите вече сами да си преценяват кога и с какво двигателно масло да си употребяват Автомобилите!

До @Simov, - Производителя на Автомобила мислиш ли, че има желание/изгода самият Автомобил да издържи 500.000 Километра?
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

Ами по-скоро от написаното тук излиза, че производителя така е проектирал двигателите и сервизните интервали, че да си изкара гаранцията с нисък процент на повреди в двигателите. Днешните коли не са здрави като едно време и си има причина - трябва да се продават новите модели и да се изхранва една камара aftermarket производители на части. За служебна кола или лична, която ще бъде продадена на 5-тата година, не е от голямо значение и може да се следват сервизните интервали на производителя. За мен е по-добре да дам парите за консумативи за сметка на ремонти.

Нека колегите ме поправят ако греша, но мисля, че до скоро дори гаранцията на автомобила е била само 2 години, а това означава в масовия случай макс до 40-50к километра. Трябва доста калпаво да е проектиран двигателя, за да има голям процент на повреди за такъв малък интервал.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”