Леле, тази тема дето я постнах, загря от активност.
Не очаквах такава активност.
Ок спазвам минутката при палене, до сега и три цилиндровия по навик третирах така и новия.
Това с оборотите също спазвах със стри цилиндровия и сегашния, освен ако някой с бензин не ме натиска отзаде. Много се дразня рано сутрин някой отзад зад мен да иска да лети със 100 на булевард, пускам да минават..
Относно добавките изчетох целия нет и форум винаги има две страни в спора, едните отричат ползата други защитават тезата че са полезни.
През 2025 е трудно да различиш кое е вярно и кое не е.
И при частните лица има две страни, убедих се и че при майсторите също има същите две страни.
Някои казват че блъскат химии и добавки за да им е гъдел и да са спокойни ме глезят двигателите си.
От моя скромен опит с трицилиндровия, ако не му блъскам химии и добавки гори яко масло.
5.30 го изчерпва още на 5000 навъртени и иска доливане.
На 5.40 държи до 10000 км без да губи от маслото си.
На стари коли на по 15 години как да не му слагаш по дебело масло и добавки анти стареене за да подтиснеш притесненията си че му е зле на двигателя с луфтовете и наследените дефекти от предишните собственици които не са ги третирали качествено.
Носят се легенди за ползите и вредите от добавки или смяна на маслото извън спецификация на производителя.
Както се казва тия коли са за да служат не да им служим когато се счупят, счупят ще го мислим тогава.
Питам просто от чисто любопитство и да се ограмотя от вас дето сте повече на ти.
Иначе съм решил да не го мисля толкова

.
Квото каже майстора това да си слага. Аз искам да се кача и да карам.
Понеже много съфорумници сте тук, да използвам момента да попитам и за маслото на ръчната скоростна кутия.
Кога разбирате че е за обслужване освен навъртените километри след последното обслужване?
От както смених колата усещам разлика във Фабия 2 скоростите влизаха гладко с изключение на на първа и задна малко по трудно и с усилия влизаха, предполагам предходния не я е обслужвал добре.
При октавият VRS трудно влизат повечето това ли е симптома че не е смазан добре?