Съвет за покупка на Superb

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual

Мнение от n_ivanov »

Подвел съм те с предишния отговор малко :) Нещо ми щукна и слязох до колата, оказа се, че съм с DCC окачване и аз, ама кой да гледа :D Направих едно кръгче в режим спорт, усеща се малко повече пътя, но пак не е като с предходната кола (Б класа). Също така се заиграх с настройките на режим individual както сподели по-горе колегата smoke и имаш доста опции за настройка на автомобила, така че да е по твой вкус. Иначе предходното ми мнение е базирано на режим Normal. :)
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

@Impress_me, много точно и правилно казано!
Аз лично от возията на Супърб очаквах доста повече понеже съм чувал доста суперлативи. На практика обаче имам по скоро забележки, защото имах високи очаквания. Лошият път пак се усеща, пак подрусва и най вече се чува шум от неравностите. От друга страна на моменти се усеща прекалено мека като окачване, особено ако се минава през заспал полицай. С това дълго купе сякаш прекалено много забива предницата и се клати цялата кола.
Примерно аз до последно се колебаех между Супърб и Пежо 408. Пежото като поведение на пътя според мен във всяко отношение е по-добро, въпреки че е кросоувър и леко по висока (тестовата беше с 19-ки джанти). Хем по стегната, хем по добре минава през неравности, не се клати като Супърб, а дори си беше със стандартното окачване.
А едва ли някоя не премиум кола може да вози като новият Citroen C5Х (по евтина дори от Супърба).
Та мисълта ми е, че ако се гледа само комфорт, дори в тоя ценови клас има по добри модели.
Но като цялостен пакет за тия пари Супърба просто кърти. браво
Изображение
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Stoyanov написа: 06.11.2023, 14:38:23 Супърб и Пежо 408. Пежото като поведение на пътя според мен във всяко отношение е по-добро, въпреки че е кросоувър
Пежо 408 не е кросоувър.
Пежо 4008 е кросоувър.
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

Stoyanov написа: 06.11.2023, 14:38:23 Аз лично от возията на Супърб очаквах доста повече понеже съм чувал доста суперлативи. На практика обаче имам по скоро забележки, защото имах високи очаквания. Лошият път пак се усеща, пак подрусва и най вече се чува шум от неравностите. От друга страна на моменти се усеща прекалено мека като окачване, особено ако се минава през заспал полицай. С това дълго купе сякаш прекалено много забива предницата и се клати цялата кола.
В момента карам Insignia A ST, на 18ки. Като цяло, съм доволен от возията - пак субективно, нали. Даже ми се видя спортна след тествания Супърб ...
Това с полицая, и в Sport ли е така? Но, това да е драмата - както и ти казваш, ще го гледам като цял пакет. Пък и, ако не ми мине котка, ще е големия бензин :Р

Едит - сега, предполагам, че зависи и от гумите. На предишната кола, когато смених гумите, возията адски много омекна, просто новите бяха с много меки бордове. С предишните беше като по релси.
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

smoke написа: 06.11.2023, 14:53:44
Stoyanov написа: 06.11.2023, 14:38:23 Пежо 408 не е кросоувър.
Пежо 4008 е кросоувър.
Баш кросоувър си е. То със Citroen C5X са си някакви нов тип купета, които съчетават много различни форми, но най вече на кросоувъри ги оприличават.
Цитат от сайта на Пежо: "Вдъхновяваща нова форма с елегантни линии на фастбек и изключителна функционалност на кросоувър."
Реално е нещо между фастбек и SUV, но не е нито едно от двете.
Tuscany написа: 06.11.2023, 14:54:35 Това с полицая, и в Sport ли е така? Но, това да е драмата - както и ти казваш, ще го гледам като цял пакет. Пък и, ако не ми мине котка, ще е големия бензин :Р
Ами Супърба го карах доста време. Оказа се, че на комфорт никъде не можах да издържа да го карам, просто прекалено много се люлее колата. През заспалите полицаи минавах на режим Normal. Sport тествах само на хубав асфалт.
Представям си, че Комфорт мога да използвам само ако карам на павета (около Ал. Невски примерно :) , там е яко разбито). Но най вероятно като прекарам повече време с колата ще си променя виждането и може да му намеря повече приложения.
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Комфорта става да го караш по някоя Европейска магистрала, дето няма големи неравности и няма завои. Само дето ти се доспива.

Смотан режим, нямам идея кой го е измислил, ама с голфово окачване комфорт сериозен не може да се постигне, без колата да започне да се люлее осезателно. Хората са измислили многораменно окачване, сфери и т.н. за тая цел.
Бееееее.....
cutedonkey

Шкода Новак

Гараж: Skoda Superb 3 Combi L&K, 2016г., 2.0TDI 150к.с. 6DSG

Мнение от cutedonkey »

След около 20К км за година установих за себе си следното:
- Комфортният режим е чуден за пътуване по магистрала (и на Тракия го ползвам и нямам оплаквания). Разликата спрямо нормалния не е огромна, но все пак се усеща.
- Спортният режим може да е добър за по-мощен двигател, но за 2.0TDI 150к.с. и автоматична кутия е абсолютно безсмислен. Ползвал съм го буквално само за да покажа на приятели каква е разликата във возията.
- 19" даже и с DCC значително влошават комфорта спрямо 18". Реших да пробвам 19" в началото на лятото и сега чакат да ги снимам за продажба. Особено малките вибрации, които се обират предимно от гумите, са значително по-осезаеми с 19-ки. Пролетта обувам на 18-ките едни хубави всесезонни и забравям :)

За легналите полицаи съм абсолютно съгласен. В началото даже мислих, че ще трябва да сменям амортисьори, а бях в нормален режим. В Briskoda съм чел, че положението се подобрява при флашване на фърмуера на Arteon, но не знам дали е възможно само за фейслифтови с DCC.
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

Няма да има флашване - колата ще е нова. А като всички казвате, че карате в комфортен режим по магистралата, предполагам, че DCC "контрира" накланянето в завойте, нали? Не можах точно да го намеря в прав текст - т.е. колата би следвало да не ляга много по завойте?

Пак да кажа - най-вече ме притеснява липсата на връзка с пътя.
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Аватар
enenen

Škoda Фен²

Гараж: Kia Sportage NQ5 MHEV

Мнение от enenen »

Най-вероятно ще ляга. DCC просто контролира твърдостта на амортисьора.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Аз не съм сигорен на 100% но за DCC това което съм гледал и чел:
Това че се избирате режим на работа влияе единствено на твърдоста на амортисьорите в така да кажа права дирекция. От там на татък ситемата се води динамична и е описано, че работи постоянно. Реално при тръгване и спиране се втвърдява за по-добро сцепление. В завой се втвърдява за по-малко накланяне. С увеличение на скороста също се втвърдява.

Поне така я представят , нека по запознатите с такива коли да кажат дали е така.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Няма как да знаем, те тия неща не можеш да ги усетиш, защото стават много бързо. Факт е, че Кодиака на Спорт се люлее осезаемо по-малко, от колкото на Нормал, а на Комфорт реално не става за каране. Обаче дали динамично нещо се случва или това е следствие просто от по-натегнатите амортесьори - няма как да усетиш. Остава да се доверим на рекламните брошурки - там наистина пише, че нещата се случват в динамично, конструктивно също изглежда така.

Иначе на въпроса на колегата - аз го написах и по-горе - не очаквай някакви чудеса в стабилността. Поведението на колата е прилично и до там. Ако искаш да ти обещаем, че няма да мята задница - не можем. Зависи как я караш. Могат да се вземат разни мерки да се повиши стабилността - пружини, разпънки и т.н., но всичко рефлектира с обратен знак в комфорта. Просто това са възможностите на базата. Затова за по-високите сегменти си има други типове окачване.
Бееееее.....
Аватар
Shake

Шкода Новак

Гараж: Ford Focus II Sedan 2008, 1.6 TDCI, 109 к.с.
Superb III Liftback, L&K, TSI 190 к.с.

Мнение от Shake »

Доста интересни коментари за това DCC. Като мислех още какво да поръчвам точно, всички коментари бяха, че просто няма как да е без DCC и едва ли не се бях настроил за някакво божествено изживяване с това окачване.

На тест драйва останах с добро впечатление, но пък идвам от доста нисък клас кола и не мисля, че успях точно да усетя какво ми харесва и какво не. Живот и здраве като дойде, ще си поиграя с индивидуалните настройки и предполагам ще се спра на нещо, което ще ползвам 99% от времето.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Резултата от него не е УАУ, но определено е една от задължителните екстри. Незнам кое не е ясно, получаваш възможност за реглаж на окачването без да има претенции да достигнеш поведението на Ауди (например).
Бееееее.....
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

Аз по скоро си представям, че винаги ще съм на Нормален режим (освен ако наистина няма по фини и подходящи настройки на Individual). По скоро хубаво е, че ти се намира опция за втвърдяване ако караш по хубав път със завои. Доста ми е мерак да си поиграя и аз с това и да видя какво най-добре би ми паснало.
Изображение
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual

Мнение от n_ivanov »

Втори ден вече човъркам настройките на individual :D, обаче за градско в Бургас е трудно да си настроя оптимален режим или по-скоро да го намеря. Ще чакам времето да ми се отвори път извън града, за да може да си ги настроя по мой вкус. Факт е, че сега като минах на комфорт и колата омекна още повече, дори и на 19ки и за пореден път се убеждавам, че не сгреших с избора за семейна кола.
Извън темата с DCC, днес съвсем случайно открих, че има поръчан като екстра и виртуален педал на багажника. Докато си чистих падналите листа от задното стъкло и багажника се отвори, хубаво щеше да ме удари по главата както се бях навел. В първият момент си помислих, че жената си прави майтап с мен и го отваря с вторият ключ, но после се сетих, че само аз знам къде са другите ключове. Та вчера разбрах, че имам DCC, днес виртуален педал, сега не знам утре какво ново ще открия. :D
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”