От Duster на Kodiaq?

Всичко за SUV Kodiaq Mk1 2016-2023
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
ecubg

Шкода Новак

Гараж: Skoda Kodiaq 2.0TDI 150hp 7DSG 4x4

От Duster на Kodiaq?

Мнение от ecubg »

Здравейте, гледам че няма много движение по темата, а и вероятно Аспарух вече се е обзавел с нов Кодиак, ама нека той да си каже.
Преди месец смених старата О2 140кс дизел, ръчка 2007г с Кодиак 2.0D 150кс DSG 4x4 2019. За този период имам навъртяни около 1000 км - 40/60 гардско/извънградско. Относно ускорение и динамика очаквано Кодиака с този двигател е по-муден и тромав, но не мога да кажа, че не е динамичен - в режим спорт и режим S на DSG-то си ускорява прилично и не съм усетил притеснение при изпреварнване.

По отношнение на седалките - аз съм човек с проблеми в кръста (дискова херния) и О2 я карах с подложка на облегалката от мемори пяна. Седалката имаше регулируема лумбална опора, но с нея нещата ставаха по-зле. Облегалката обаче ме държеше много добре странично. Седалките бяха стандартни - плат без електроника. При Кодиака комфорта е мнооого по-добър, а и аз като колегата вече търся комфорта и спокойното шофиране от колкото скоростите и ръчкането. Седалките на Кодиака са кожа/плат и не са електрически. Бих казал, че са твърди и с малко по-широка облегалка, защото усещам, че не ме държат много добре странично. Но пък и с моите 85 кг и 175 висичона веротно това е нормално. При новите седлки обаче не изпитвам необходимост от допълнителна подложка. Имат регулируема лумбална опора, която са я направили малко по-ниско и върши чудесна работа.

Нещата, които много НЕ харесвах в О2 бяха шумът от двигателя и гумите, както и лошите къси светлини - разбира се с Кодиака се родих - просто красота. И нещо друго, което ме изненада положително е разхода на гориво - градско варира между 9-10, но за около 600 км извънграско ми даде 6.2/100 ( магистрала 130-160, извън магистрала 90-120 ), което за автомобил с автоматик, такава маса и размери мисля, че е повече от добре.

Мой приятел с Колеос от 2020 също сподели, че шумът му идва в повече, а и като видя багажника на Кодиака каза "Мда, по-голям е да@ба!".

Карал съм служебно Рено Меган 3 почти 1 година - чисто ново, е от тогава разбрах, че Рено не бих си купил. В работата имаме Дъстър и доста съм го карал и него - голям разбойник е и определено за работна кола е перфектно решение, но за семейна кола не става (според мен разбира се).
Аватар
stoianovm

Шкода Новак

Гараж: OctaviaII 1.6 MPI 2009
Octavia ScoutII 2.0 TDI PD 2010
Dacia Duster 1.5 DCI 110 4WD Offroad 2017
Citroen C5 Aircros FL 2023 1.5D 130ps Auto

От Duster на Kodiaq?

Мнение от stoianovm »

И така:
Направих тест драйв на Колеос - около 300км - удобен,муден и с ужасна скоростна кутия.Мястото отзад -удобно само за 2 човека.Отказах се.
Направих тест драйв на Кодиак за около час около София с кожени седалки с всички ескстри -вклчюително и масаж.По зле като субективно усещане за комфорт от Колеоса.Отзад също е удобно само за 2 човека!Жалко за такъв голям и просторен автомобил.Отказах се.
Направих тест драйв на Citroen C5 Aircros около 200км.И не исках да сляза!!!Няма такива удобни седалки и комфортна возия!А отзад 3 души с ръст до 180см седят без никакви притеснения-има 3 отделни седалки!А децата се чувстват там идеално!И така всичко приключи с избора...
Аватар
kras4o

Škoda Фен²

Гараж: Superb Scout Diesel, 2021

От Duster на Kodiaq?

Мнение от kras4o »

stoianovm, интересен избор! А мотор, оборудване на тестовия автомобил и избрания? Колко се чакат цитроните?
П.С. Кия/Хюндай дали гледахте?
current: Изображение
ех: Octavia 3, 2.0 TDI.
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

От Duster на Kodiaq?

Мнение от kolyo b8 »

kras4o написа: 06.03.2023, 21:21:42 Колко се чакат цитроните?
Налични са
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

От Duster на Kodiaq?

Мнение от Цецо75 »

Основния минус на цитруса е липсата на 4х4 и нефелния багажник. Мен лично и интериора тип стар трек хич не ме кефи, но това вече е въпрос на вкус.

Като возия - мисля е ясно, цитруса там бие отвсякъде. Говоря за комфорт. Но не и за пътно поведение - неочаквано за мен цитруса сериозно се люлее, както и Кодиака. Което за СЮВ си е нормално. Но от цитруса очаквах повече, ако имаше хидроактив окачването на предните генерации... да ама не.
Бееееее.....
Аватар
stoianovm

Шкода Новак

От Duster на Kodiaq?

Мнение от stoianovm »

kras4o написа: 06.03.2023, 21:21:42 stoianovm, интересен избор! А мотор, оборудване на тестовия автомобил и избрания? Колко се чакат цитроните?
П.С. Кия/Хюндай дали гледахте?
Да,преди няколко години ако някой ми беше казал,че някой ден ще си купя Ситроен,щях да му се изсмея.Но сега основния критерйй беше комфорт.Чакахме го 4 месеца заради цвят и допълнително оборудване.Иначе имаше наличен с подобно оборудване,но с кожен салон,което мен не мекефи.Двигателя е 1.5 дизел 130кс,автомат-класически с хидротрансформатор,което си е голяма благинка за мен.Държи се прилично за спокойно пътуване , има ряз и изпреварва прилично и безопасно,но не е като 2.0ТДИ да ти лепи главата за облегалката!Но и 2.0ТДИ с 4х4 си ги имаме в гаража.С жена ми въртим общо 40х.км на година и през последните 2 години сме ползвали 4х4 за по 1 седмица на ски...Та за това Ситроен победи.Багажника е 570литра и никак не е малък!Не само на цифри,но и реално.И да клатушка си се доста повече от Кодиака,но това не е кола за спотно, а за спокойно и релаксиращо каране.Иначе през последните 23 години съм купувал и карал само Шкоди...,ама какво да се прави,одъртяваме...Да се надяваме поне на 80% от надеждността на 13 годишния ни Скаут [smilie=kiss3.gif]
Аватар
enenen

Škoda Фен²

Гараж: Kia Sportage NQ5 MHEV

От Duster на Kodiaq?

Мнение от enenen »

А имаше ли възможност да пробваш C5X (или Пежо 408) и как би го сравнил с Aircross-a? Цената му е доста добра в сравнение с конкурентите ми се струва. На конфигуратора добавих почти всичко, и стигнах до 80. Като най-вероятно ако поръчвах наистина, не бих добавил чак толкова много неща, някоите са си глезотии. Правят ли отстъпки за тея Ситроени?
Аватар
stoianovm

Шкода Новак

От Duster на Kodiaq?

Мнение от stoianovm »

enenen написа: 08.03.2023, 09:43:56 А имаше ли възможност да пробваш C5X (или Пежо 408) и как би го сравнил с Aircross-a? Цената му е доста добра в сравнение с конкурентите ми се струва. На конфигуратора добавих почти всичко, и стигнах до 80. Като най-вероятно ако поръчвах наистина, не бих добавил чак толкова много неща, някоите са си глезотии. Правят ли отстъпки за тея Ситроени?
Да,сядах в С5Х.Тези и двата са малки в сравнение с СУВа и отзад, е теснотия.А моето условие беше да вози комфортно 5 човека.Другата алтернатива беше Туран,но той много грозен и жена ми не иска да го види [smilie=yahoo.gif]
Аватар
kras4o

Škoda Фен²

От Duster на Kodiaq?

Мнение от kras4o »

stoianovm, само не разбрах AirCross = 30008, ами 5008?
Аватар
netizen

Skoda Electric

Гараж: ID.7 Pro Tourer

От Duster на Kodiaq?

Мнение от netizen »

3008 , като изключим окачването, поне за мен мачката е по-готината кола :)
Аватар
stoianovm

Шкода Новак

От Duster на Kodiaq?

Мнение от stoianovm »

kras4o написа: 08.03.2023, 20:07:24 stoianovm, само не разбрах AirCross = 30008, ами 5008?
C5 aircross е по голям от 3008 от всякъде и се усеща.5008 отвътре като ширина е същия като C5 aircross,но е по-дълъг.Което дава малко повече място за краката на втори ред и съответно багажник.И също е с 3 отделни седалки отзад.
И двете пежа и седалките са по-твърди и окачването също.Иначе,когато ги тествах 5008 предлагаше 2.0 дизел със 180 кончета,докато при ситроена и 3008 изобщо нямаше такъв вариант.
Аватар
kras4o

Škoda Фен²

От Duster на Kodiaq?

Мнение от kras4o »

аз днес ходих и ги покарах: Абсолютно всичко, което каза е вярно. C5X едвам се наместих на шофорската седалка. не ми хареса изобщо. Пежаците не ме накефиха. От друга страна Aircross ми пасна дори с късата шофьорска седалка. Жалко за смотаните двигатели и като човек дето не може да ползва плъгин хибрид, не мога да им се насладя. Горкото дизелче е мега слабичко, още на 125 става шумно в купето. Всичко останало за 65к е топ и налино днес. Голям багажник с опция без задна гума и още пространство. Удобни седалки отпред и отзад, ръчката за круиз е от Цитрон преди 10 години, но пък има лопатки за смяна на скорости. Ако не е двигателят щях да си тръгна със сутиенчето :)
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

От Duster на Kodiaq?

Мнение от Цецо75 »

Добре де, двама вече казвате, че имал еъркроса голям багажник.

Колегата има такъв, не съм го мерил с ролетка, ама на око на мен ми се види доста къс. Аз ли криво гледам?

Щото темата беше за Кодиак, а там багажника вече си е наистина приличен.

Също така, еъркроса наистина има 3 седалки отзад, ама това е защото двете основни са по-тесни. Според мен разстоянието от дръжка до дръжка на Цитруса е по-малко от на Шкодата.

Реално предимството на еъркроса е в липсата на тунел по средата отзад. Което хич не е малко, де! Но затова няма и 4х4.
Бееееее.....
Аватар
netizen

Skoda Electric

Гараж: ID.7 Pro Tourer

От Duster на Kodiaq?

Мнение от netizen »

4х4 само в 3008 , скъпият PHEV. Но 107хил лв за пежо [smilie=pardon.gif]
Аватар
bobo80

Škoda Фен²

Гараж: Oktavia 3 VRS TDI DSG
Mercedes-Benz W212 350CDI

От Duster на Kodiaq?

Мнение от bobo80 »

Аз имам Пежо 308 с дизеловия 1.5hdi EAT8
Мотора е всичките космически 130 коня. За малкото купе на 308 е на ръбче. Движи се добре но се усеща слабичък в доста ситуации. Ако съм сам на извънградско е напълно достатъчен , но качат ли се още двама пък ако има и включен климатик става леко тегаво. На голямото и тежко купе на Еъркрос със големите и тежки гуми плюс аеродинамика на билборд е тотална мъка. В това голямо и тежко купе изчезва и най-големия плюс на този мотор,а именно икономията на гориво.
Но , въпрос на вкус казал таралежа и легнал в копривата.
Карах тази седмица новото Пежо 408 плъгин хибрид 225 коня, ДВГ е 1.6 литров бензин със 180кс. подпомогнат от електромотор със 45 коня. Комбинацията е супер приятна както за спокойно така и за малко по-агресивно шофиране. Аз лично успях да мина само на ток 47 км с включено парно и подгрев на едната седалка през цялото време.
Осемстепенния автомат е приказен както в моите лъвове така и в новия 408. Това им е голям коз на котетата. Цената обаче е неприятна. В хубавото ниво удря сто бона.
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq Mk1”