Тук яка дискусия се е получила. За млад човек без деца октавия е по-подходящата кола с бюджет 60000 ...
Аз имах подобна дилема... аз съм 74 кг 174 см , жена ми 43 кг с мокри дрехи. С3 е страхотна кола но ми идва леко голям. Като пораснат децата няма да имам избор, сега октавия комби ми е достатъчна.
Сами е прав че сравнявайки 2 коли за 60к лв октавията бие като ускорение, спиране, поведение и разход, суперба ще е само по тих и удобен.екстрите на октавията ще са повече, по големи спирачки и прогресивна рейка. С3 с подобни екстри и по добра динамика е +20 к. Разликата между в обезшумяването на октавия и суперб е брутална в полза на по голямата кола. Динамиката на rs230 / rs245 спрямо tdi суперб е брутална в полза на октавията - говорим за чисто усещане вътре.
230/245 не са много коне, бързо им свикваш и после се почва с доработките
На твое място за тези пари бих взел rs245 лифтбек , но все пак зависи и от ръст и тегло / едва ли си 2 м висок щом караш и корса

/
Вземи това което ти е на сърце, не забравяй че парите за каско , регистрация , обслужване на нова кола/ фолио, керамика/ също не са малко пари/
Разход..като смягаш сумите заложи цена на скъп бензин или премиум дизел.
Успех и да се похвалиш
P.S. ако поръчваш ще ти трябва търпение между 3 и 6 месеца, тъкмо напролет ще доиде и ще имаш време да спестиш до зимата за комплект зимни гуми