Избор на нова кола - Octavia 3 FL vs. Superb 3

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
yep4u

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 3 FL 1.8TSI DSG 4x4

Мнение от yep4u »

Sawyer написа: То лъчението почна вече. Ето, човекът ще тества vRS-ка
Бая облючване беше... Още едно време бащата като си взе Голф 2ка /още я кара/ съм облъчен с ВАГа. :D
bobo80 написа: Важното е каквото и да избереш тази купчина желязо да ти носи кеф всеки път когато я яхнеш. Успех.
Здравей @bobo80. Така е, важното е всички да са доволни в тоя свят!
Гестапото написа: Кефи ли те реалитито тук? Забавно е
Доста яко е! Не очаквах такъв интерес към темата между другото :D
Гестапото написа: Казваш имало и други коли за избор, ако не е тайна кои си разглеждал освен Шкода?
(чи)Киите ходих и ги карах, обаче те бяха по-голяма дърворезба от Корсата... Доста некомфортни за каране, а си ги бях заплюл от началото. На Маздите бях хвърлил око, тъй като един приятел си взе 2015 чисто нова 6ца, обаче като седнах вътре и пак гредич, много претрупана работа - цъкнеш мигача, пуснеш още 10 неща. И за някаква втора ръка съм гледал от ВАГ-овете - Пасат B6, A6 All-Road и т.н. каквито имаше, обаче не ми се рискува.
NRG

Škoda Ентусиаст

Гараж: Октавиа 3 2.0D

Мнение от NRG »

Айде и аз да кажа какво мисля. Преди 3 години, минавах по същия път и по принцип си бях готов за Октавия. Предлагаха ми и супърб, но. Преди три години, току що беше излезла октавия и исках да карам актуален автомобил поне 5-6 години. Знаеше се, че скоро ще излезе С3, както и стана, разликата между ФЛ и С3 е значетелна. Ако бях взел ФЛ, щеше много да ме е яд, като излезе новата, затова и отхвърлих Супърб. Сегашната ситуация е обратната, ако вземеш О3ФЛ, след две три години ще излезе 4 и съм сигурен, че ще е доста по добре от 3 модела като цяло. Ако вземеш С3, поне 5-6 години ще караш красив и актуално изглеждащ модел. Другата част от избора като екстри и двигатели доста се изкоментира и смятам, че ще е по лесно при избора. Относно Супърб, винаги съм смятал, че е по бизнес ориентиран автомобил. За дългиииии пътувания и т.н. Виждам, че си имаш приятелка, което ме навежда на мисълта, че сте млади още и ви е рано за Супърб. Ние сме с дете, за където и да сме тръгнали (и чужбина), никога не е имало случай да не поберем всичкия багаж. Понеже и аз съм пресметлив човек, взех 2.0D, еми на 5 разход на дълго с прилична скорост, добре ми идва. Такива 10-15 бензин, само като ги чета и ми става лошо. Та избора не е лесен. Основния минус на Октавия за мен е, че след 2-3 години, ще караш нова кола и ще цъкаш с език след следващата. Със Съби поне 5-6 години актуален автомобил.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

Мазда - ще й трепериш много да не я откраднат.
Кия - недей заради сервиза. Хюндай е по-добра опция.
NRG написа: Виждам, че си имаш приятелка, което ме навежда на мисълта, че сте млади още и ви е рано за Супърб
[smilie=yess.gif] затова се опитах да подтикна човекът да прави малки подскоци
Аватар
coverdale

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 4 FL-1,5TSI DSG 150PS MHEV, WV T-Rock 2.0TSI 190PS 4x4 DSG,M340I X Drive G21

Мнение от coverdale »

bega4kata написа:Само че, при вс.еднакво,Октавията е:
1 по лесна за управление
2 по маневрена
3 по послушна в завоите поради по малки центробежни сили от парахода
4 по бърза ,особено при изпреварване
5 по дбре спираща
6 по икономична
По точки 1,4 и 5-не съм съгласен.
По точки 2,3 и 6 -съгласен. [smilie=pardon.gif]
Аватар
Stuci

Škoda Racer

Гараж: APR Superb
Обратна връзка:

Мнение от Stuci »

bobo80 написа: Важното е каквото и да избереш тази купчина желязо да ти носи кеф всеки път когато я яхнеш.
Това е най-важното! Защото, ако направиш компромис с нещо по-съществено, като мощността (аз направих тази грешка), а в същото време си латентен псохопат, като някои от нас, после филмът става от средно до високобюджетна холивудска продукция. Разбира се, пак с любезното съдействие на форумното облъчване [smilie=sarcastic.gif]
goAPR
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

Stuci написа: латентен псохопат,
[smilie=wacko2.gif] Признах те за термина Стуци !
Stuci написа: холивудска продукция
това в добрия случай, може да стане като Боливудска продукция (ши мъ извинити, мъ ни съ стръпях, работил съм за индийци)
Аватар
coverdale

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 4 FL-1,5TSI DSG 150PS MHEV, WV T-Rock 2.0TSI 190PS 4x4 DSG,M340I X Drive G21

Мнение от coverdale »

Моят съвет към колегата при този бюджет е да си вземе Октавия с максимално екстри,поне 1,8 или РС.
Доколкото разбрах няма още деца,така че това е оптималния избор.Пък и да скочиш от Корса на Супърб е все едно да се качиш от Трабант на Волга.
Супърба е друг клас кола.
Имам и двете,така че,вервай ми!
Тамън следващата ще ти е такава. :)
Аватар
yep4u

Škoda Фен²

Мнение от yep4u »

NRG написа: Преди 3 години, минавах по същия път и по принцип си бях готов за Октавия. Предлагаха ми и супърб, но. Преди три години, току що беше излезла октавия и исках да карам актуален автомобил поне 5-6 години. Знаеше се, че скоро ще излезе С3, както и стана, разликата между ФЛ и С3 е значетелна. Ако бях взел ФЛ, щеше много да ме е яд, като излезе новата, затова и отхвърлих Супърб. Сегашната ситуация е обратната, ако вземеш О3ФЛ, след две три години ще излезе 4 и съм сигурен, че ще е доста по добре от 3 модела като цяло. Ако вземеш С3, поне 5-6 години ще караш красив и актуално изглеждащ модел.
Хм... интересна гледна точка. Не се бях замислял в тази посока, въпреки че лично в момента не мисля, че ще имам проблем, ако излезе новата Октавия, а аз съм със 3ка FL. Но си е good point отвсякъде, за което мерси!
NRG написа: Виждам, че си имаш приятелка, което ме навежда на мисълта, че сте млади още и ви е рано за Супърб.
Хахахаха, ако знаеш само, колко много други хора ми го споделиха това /дори и приятелката/ :D В интерес на истината, тя се изкефи на Октавията повече и тя беше човека, който ме накара да я тествам. Аз си бях предубеден, очевидно грешно...
Stuci написа: латентен псохопат
Все ще ме избие на там някой ден, никой не е избягал от това :D
coverdale написа:Тамън следващата ще ти е такава.
Ще се подразня само преди да взема 280 кончета, нали? :D
Аватар
Sawyer

ŠKODA MASTER

Гараж: ///

Мнение от Sawyer »

coverdale написа: Моят съвет към колегата при този бюджет е да си вземе Октавия с максимално екстри,поне 1,8 или РС.
Напълно подкрепям :)
fancko

Škoda Фен²

Гараж: О3 FL 1.8 TSI 7DSG

Мнение от fancko »

Аз лично 60к за октавия не бих дал. Колкото и пари да налееш си остава октавия с всичките и плюсове, но и недостатъци.

Но знаеш ли - взимай каквото ти е на сърце, с каквито екстри те кефят...защото не знам колко време планираш да я караш, ама големите държави след 2030г. забраняват новите регистрации на автомобили с конв. горива. Така, че направи си кефа, ако можеш да си го позволиш.

Малко разход на неразработено О3 комби 1.8 7дсг - магистрала 150-160 км/ч. - среден разход 8.5-9 л./100 обикновен 95.
Градско над 10. Вечерни софийски задръствания на къси разстояния от 3-4 км - 13-15 на 100. Днес в дъжда - 20 на 100 [smilie=pardon.gif] [smilie=pardon.gif] [smilie=pardon.gif] . Но точно затова не бих си взел дизел, не ми се мисли за ДПФ-а при тия режими на каране.

Каквото и да вземеш обаче, ще те радва. Съдя по мене си.
Аватар
yep4u

Škoda Фен²

Мнение от yep4u »

fancko написа: Малко разход на неразработено О3 комби 1.8 7дсг - магистрала 150-160 км/ч. - среден разход 8.5-9 л./100 обикновен 95.
Градско над 10. Вечерни софийски задръствания на къси разстояния от 3-4 км - 13-15 на 100. Днес в дъжда - 20 на 100
Мерси много за информацията за разхода, хубаво е да се знае. :)
Аватар
TheSaint

Škoda Racer

Гараж: Octavia RS230
Обратна връзка:

Мнение от TheSaint »

[smilie=popcorn1.gif]
Тук яка дискусия се е получила. За млад човек без деца октавия е по-подходящата кола с бюджет 60000 ...
Аз имах подобна дилема... аз съм 74 кг 174 см , жена ми 43 кг с мокри дрехи. С3 е страхотна кола но ми идва леко голям. Като пораснат децата няма да имам избор, сега октавия комби ми е достатъчна.
Сами е прав че сравнявайки 2 коли за 60к лв октавията бие като ускорение, спиране, поведение и разход, суперба ще е само по тих и удобен.екстрите на октавията ще са повече, по големи спирачки и прогресивна рейка. С3 с подобни екстри и по добра динамика е +20 к. Разликата между в обезшумяването на октавия и суперб е брутална в полза на по голямата кола. Динамиката на rs230 / rs245 спрямо tdi суперб е брутална в полза на октавията - говорим за чисто усещане вътре.
230/245 не са много коне, бързо им свикваш и после се почва с доработките [smilie=diablo.gif]
На твое място за тези пари бих взел rs245 лифтбек , но все пак зависи и от ръст и тегло / едва ли си 2 м висок щом караш и корса ;) /
Вземи това което ти е на сърце, не забравяй че парите за каско , регистрация , обслужване на нова кола/ фолио, керамика/ също не са малко пари/
Разход..като смягаш сумите заложи цена на скъп бензин или премиум дизел.
Успех и да се похвалиш

P.S. ако поръчваш ще ти трябва търпение между 3 и 6 месеца, тъкмо напролет ще доиде и ще имаш време да спестиш до зимата за комплект зимни гуми ;)
werz

Škoda Фен²

Гараж: Купчина ламарини

Мнение от werz »

Какво значи леко голям,или Суперб 220 или Врс.Най-ценното в един автомобил е начина по който се движи и изглежда.Едно Болеро е напълно достатъчно,а разхода на гориво не е мерило за нищо.
Аватар
TheSaint

Škoda Racer

Гараж: Octavia RS230
Обратна връзка:

Мнение от TheSaint »

Леко голям е... като седне жена ми да кара и седалката да не и стои като на автобус от 86 г
Това е обратното на това което би казал Любо Ганев за фабия / леко малка ми е , тесничко вътре/ [smilie=sarcastic.gif]
Аз колата си я избирам по усещането и комфорта който ми дава докато съм аз вътре.. как била отвън и колко и са "кефят" други отвън има малко значение ако седалката не ми е удобна или има средна конзола ала опел с 1000 копчета дет ми вади нон стоп душата ;)
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

coverdale написа:
bega4kata написа:Само че, при вс.еднакво,Октавията е: