Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- R Dynamic LR5
- Гараж: 6M
Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
Едни и същи са болтовете, независимо с лети или със железни джанти сте.
5 години бях със 17" лети джанти от май до ноември и със 16" железни джанти от ноември до май, само с един комплект болтове.
5 години бях със 17" лети джанти от май до ноември и със 16" железни джанти от ноември до май, само с един комплект болтове.
-
niki
- Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5
Миналата есен взех Hankook Kinergy 4S 235/55/17 с идеята да пробвам как е с всесезонни, а и колата е 4х4. Зимата добре, макар че бяха шумни. Обаче пролетта на по-топло време установих на завои, че са много лигави и колата се клати като патка с тях. За мен причината е в много големия грайфер на всесезонните. Другото което установих, е че поне субективно спира по-зле с тях. Колата е Volvo XC70 и в никой случай не е бегачка, но когато сложих летните гуми нещата осезаемо се успокоиха и за клатенето и за спирането. Явно всесезонките ще ги ползвам като зимни. Така няма да се налага да бързам с пролетната смяна или да чакам до късно с есенната.
-
MCaveev
- Гараж: Skoda Kamiq 1.0, 110 к.с.
- Обратна връзка:
Преди 3 години и аз взех 4 бр. от същите само, че 205/65/15 за рено Меган 3. След първата година имаше проблем със спирането и зиме и лете. При запрашен или влажен път или приплъзване или се включваше ABS-а. Предполагам че се опекоха след първото лято. След втората година ги хвърлих, въпреки че имаха още много грайфер.
- The Hooligan
- Гараж: FreakOBoost
В един момент хората, ще установят, че всесезонните гуми не стават за нито един сезон, ама нали сега е модерно. ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
-
niki
- Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5
Всъщност стават, но не са за шфьори ентусиасти.
- The Hooligan
- Гараж: FreakOBoost
Стават, ако си ползваш колата само да въртиш по няколко км на ден да ходиш на работа.
Лятото са лигави и нестабилни, зимата не са проходими.
Всъщност, като сложите едни всесезонни гуми, колко години мислите, че ще ги карате?
Всъщност, като сложите едни всесезонни гуми, колко години мислите, че ще ги карате?
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
- skodko
- Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
- Обратна връзка:
Две и на третата в кофата.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
-
silent
Караш съм с Вредещайн всесезонни балансирана гума няколко години я карах без проблеми. В по ново време карах Мишлен крос климат 5г. През целия период беше много добра лятна гума но като зимна ставаше първите две зими. Последнитедве зими въртях две зимни гуми на двигателния мост. Ако бях продължил да живея я града вероятно нямаше са се наложи да опирам до зимните.
Така че модерно не модерно всесезонките са си супер гуми стига да подхождат на профила ти на шофиране и главата ти да не е в задника.
Така че модерно не модерно всесезонките са си супер гуми стига да подхождат на профила ти на шофиране и главата ти да не е в задника.
- pavel31
- Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4
На жена ми импрезката е с някакви сръбски всесезонни гуми, които не помня кога ги купихме. Никакви проблеми зимата на Узана по баира нагоре за хижа Еделвайс (тогава беше яко зима). Аз на Кодиака съм с всесезонни Мишелин (грам проблеми нямам).The Hooligan написа: 28.06.2024, 08:14:38 Стават, ако си ползваш колата само да въртиш по няколко км на ден да ходиш на работа.
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Същото като с ЕлектричкитеThe Hooligan написа: 26.06.2024, 23:55:22 всесезонните гуми не стават за нито един сезон, ама нали сега е модерно.
По темата - пилот спорт 5
На 5000км
На 38+ градуса НЯМАТ каране.
Качвам серпентини , навивам волана , колата продължава направо.
На един баир застана на място - ЕСП ще се побърка и върти гуми и не мърда, @vankissa, щеше да ме торпилира отзад.
В такива моменти разбираш, че всичко освен 4х4 е компромис.
Да не говорим, че Мразко е тръшнат с пружини и почти не надига предницата, с нормално окачване не ми се мисли.

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
-
mukot
- Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus
Моите впечатления от пилот спорт 4 са точно обратните.ЦецоNOL написа: 28.06.2024, 09:08:42 По темата - пилот спорт 5
На 5000км
На 38+ градуса НЯМАТ каране.
И те са на 5000 км. на Хондата от подписа.
Когато беше по студено при малко подавне на газ превъртаха и се принудих да карам на Екон, защото гумите не можеха да предадат големият въртящ момен на асфалта, който идва от 0 оборота.
При затопляне на асфална и нва гумите положението осезаемо се подобри и гумите захапват по-добре.
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Вчера тествах Hankook Ventus Prime 4 и на екстремно мокра писта, и вече мога да дам обобщено мнение за гумите. За около 6000 км. мога да кажа, че гумите си струват парите отвсякъде. Първо ми направи впечатление, колко са тихи. Осезаемо по тихи от CPC6, които карах 3 години и ги сложих и тази пролет, но не ставаха вече. Субективно ги усещам и по стабилни при странично натоварване. Ханкука имат борд, Континентал нямаха, може би за това. Спиране, управление на сухо.. не съм ходил на писта да им търся лимита, но при ежедневно каране в мой стил са си супер. А моят стил е....
И вчера дъжда, който ме пра от края на "магистралата" до след Микре към Шумен.... дъжд в какъвто не помня да съм карал, гумите бяха супер адекватни. Абсолютно наводнен път, а можех да изпреварвам и да карам със 80-90 без никакво усещане за нестабилност в колата. Да, присветква няколко пъти ESC лампата, но предимно при рязко ускорение от трета от 50-60 при изпреварване. Два три пъти имаше и резки спирания заради някой в коланата напред, никакви грижи, дори ABS не се е включвал, но и в ревютата тези гуми имаха добри отзиви за спиране на мокро.
Та за мен Hankook е много добра гума, за много добра цена. Следващото лято и другата кола ще се оборудва със същите.
И вчера дъжда, който ме пра от края на "магистралата" до след Микре към Шумен.... дъжд в какъвто не помня да съм карал, гумите бяха супер адекватни. Абсолютно наводнен път, а можех да изпреварвам и да карам със 80-90 без никакво усещане за нестабилност в колата. Да, присветква няколко пъти ESC лампата, но предимно при рязко ускорение от трета от 50-60 при изпреварване. Два три пъти имаше и резки спирания заради някой в коланата напред, никакви грижи, дори ABS не се е включвал, но и в ревютата тези гуми имаха добри отзиви за спиране на мокро.
Та за мен Hankook е много добра гума, за много добра цена. Следващото лято и другата кола ще се оборудва със същите.
-
MapTo_D
- Гараж: Vw golf VII 1.6 tdi
- Обратна връзка:
Същия Hankook карам и съм леко раздвоен. Април се прибирах от София към Варна, през целия път карах на дъжд и чистачки, това не ми се беше случвало. На мокро никакви забележки. През май, когато температурата беше 22-25 градуса също се държаха много добре. Сега за 10 дни, вече в много горещо време ми се налага 2 пъти да спирам по-рязко, като не съм бил с висока скорост и двата пъти се активира abs-a, ама яко. И при завои, където при по-хладно време не помръдваше се усеща, че колата се опитва да приплъзва. Или им е много топло, или асфалта е бил нещо прекалено прашен, но вече имам едно на ум.
Втори сезон им е, като предния бяха задни на кола с предно, сега са на задвижващия мост.
Втори сезон им е, като предния бяха задни на кола с предно, сега са на задвижващия мост.
- lybrator
- Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381
За същия проблем ми сподели приятел със същия модел Ханкук.MapTo_D написа: 28.06.2024, 18:36:20 като не съм бил с висока скорост и двата пъти се активира abs-a, ама яко
Подобно поведение имах с едни Нексени, бързо ги разкарах. На мокро супер, на сухо, но много топло - мамата си трака
-
silent
Нексен си е посредствена гума.. Рапида дойде с такив а и на сухо лятото не държаха. За жалост и сегашната ми кола дойде с Нексен но нямам още впечатления. По тестоветве е средна хубост.