Попитай майстора?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- audiman
- Гараж: Skoda Octavia 1U5 1.9 TDi ASV,
Skoda Octavia NX5 2.0 TDI 7DSG Комби
-
PavelKovachev
- Гараж: WV Tiguan
Попитай майстора?
Отлична работа вършат в твоя случай колега. Пробвано!

- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Попитай майстора?
Здравейте майстори,
Имам проблем с VW Golf IV, 1.9 TDI 110 к.с., ASV, 2001 г., на баща ми във В.Търново. Преди няколко дни реших да го покарам 30-40 км на магистрален път, за да го "попродухам" (без да го насилвам), понеже баща ми го кара само на кратки курсове от село до града и обратно, кара го бавнично, незагрял и така трупа сажди. Усетих, че този път нямаше достатъчно мощност (турбото не се чуваше изобщо да работи, иначе когато работи се чува как леко просвирва). Първите няколко километра в моето пътуване всъщност бяха ОК, турбото си работеше, после усетих как няма мощност на магистралния път, сякаш влиза в сервизен режим. Баща ми сподели после, че и при него понякога се случвало така. Прегледах грешките, имаше грешка:
17965 - Charge Pressure Control: Positive Deviation
P1557 - 35-10 - - - Intermittent
Благодарение на @uboy се свързах с майстор във В.Търново и се разбрахме с майстора за другата седмица.
Днес обаче реших да проверя как е колата и дали грешката се възпроизвежда. За жалост колата вървя добре, турбото си работеше нормално и грешка не се регистрира. Казвам за жалост, тъй като проблемът не се възпроизведе и майсторът вероятно няма да има какво да види.
Пуснах обаче графика във VCDS на Group 11 - зададено налягане (зеленото) и постигнато налягане (жълтото):

Постигнатото налягане (жълтото) отива доста над зададеното налягане (зеленото) и си стои там, а не пада обратно до зеленото.
Въпросът ми е - това нормално отклонение ли е?
Доколкото виждам, няма забавяне в качването и свалянето на налягането (което според мен значи, че актуаторът на турбото не е клеясал и не забавя отварянето/затварянето на геометрията). Възможно ли е проблемът да е тривиален - да се дължи на недобре регулиран актуатор - той да не затваря докрай геометрията и оттам турбото постоянно да прави по-високо налягане от зададеното?
Имам проблем с VW Golf IV, 1.9 TDI 110 к.с., ASV, 2001 г., на баща ми във В.Търново. Преди няколко дни реших да го покарам 30-40 км на магистрален път, за да го "попродухам" (без да го насилвам), понеже баща ми го кара само на кратки курсове от село до града и обратно, кара го бавнично, незагрял и така трупа сажди. Усетих, че този път нямаше достатъчно мощност (турбото не се чуваше изобщо да работи, иначе когато работи се чува как леко просвирва). Първите няколко километра в моето пътуване всъщност бяха ОК, турбото си работеше, после усетих как няма мощност на магистралния път, сякаш влиза в сервизен режим. Баща ми сподели после, че и при него понякога се случвало така. Прегледах грешките, имаше грешка:
17965 - Charge Pressure Control: Positive Deviation
P1557 - 35-10 - - - Intermittent
Благодарение на @uboy се свързах с майстор във В.Търново и се разбрахме с майстора за другата седмица.
Днес обаче реших да проверя как е колата и дали грешката се възпроизвежда. За жалост колата вървя добре, турбото си работеше нормално и грешка не се регистрира. Казвам за жалост, тъй като проблемът не се възпроизведе и майсторът вероятно няма да има какво да види.
Пуснах обаче графика във VCDS на Group 11 - зададено налягане (зеленото) и постигнато налягане (жълтото):

Постигнатото налягане (жълтото) отива доста над зададеното налягане (зеленото) и си стои там, а не пада обратно до зеленото.
Въпросът ми е - това нормално отклонение ли е?
Доколкото виждам, няма забавяне в качването и свалянето на налягането (което според мен значи, че актуаторът на турбото не е клеясал и не забавя отварянето/затварянето на геометрията). Възможно ли е проблемът да е тривиален - да се дължи на недобре регулиран актуатор - той да не затваря докрай геометрията и оттам турбото постоянно да прави по-високо налягане от зададеното?
- skodko
- Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
- Обратна връзка:
Попитай майстора?
Според мен ти е задръстена геометрията и пренадува.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
- smoke
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Попитай майстора?
Добреее ...
За почистване на геометрията трябва ли да се сваля и разглобява турбото?
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Попитай майстора?
Естествено
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

- smoke
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Попитай майстора?
Хм, майсторът каза, че ако трябва да се чисти геометрията, щял да я почисти без да сваля турбото.
Аз не съм наясно какво и как, затова го питах за геометрията и ми се стори странно, че ще стане без сваляне на турбото.
Не съм разпитвал за подробности. Така или иначе ще говоря с него в края на седмицата, за да се уточним за кога, ще видя тогава дали нещо да не сме се разбрали.
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Попитай майстора?
Смени го.
Тя трябва даже да се пясъкоструе или химикал за лопатките и да се шкури плочата с водна да се полира.
Тя трябва даже да се пясъкоструе или химикал за лопатките и да се шкури плочата с водна да се полира.
GUNTER SERVICE

-
niki
- Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5
Попитай майстора?
Правилният начин го е казал Самуил. Иначе във фв форума раздел дизел има тема за почистване на геометрия без сваляне на турбото със спрей за почистване на фурни. Хората казват, че помага, но според мен е замазване на проблема.
- smoke
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Попитай майстора?
Намерих темата. Разбрах какво и как правят. Благодаря.niki написа: 24.09.2025, 08:38:43 Иначе във фв форума раздел дизел има тема за почистване на геометрия без сваляне на турбото със спрей за почистване на фурни.
https://audibg.com/forum/index.php?/top ... %BD%D0%B8/
Да, така е. Доколкото обаче тази кола баща ми я кара само 1000-1500 км на година, вероятно ще подходим с по-лесния и прост начин. При карането на баща ми така или иначе геометрията ще се зацапа пак.
-
niki
- Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5
Попитай майстора?
https://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f ... 0%BD%D0%B8
Хубаво е ако колата има катализатор първо да се откачи, докато изкара чернилката.
Хубаво е ако колата има катализатор първо да се откачи, докато изкара чернилката.
- ba7ka7a
- Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4
Попитай майстора?
Интересна видео лекция относно Старт-Стоп системата, мазането и износването в двигателя:
Накрая човека си го каза най-добре: Инженерите могат да правят добри двигатели, стига да имат разрешение за това.
Накрая човека си го каза най-добре: Инженерите могат да правят добри двигатели, стига да имат разрешение за това.
-
Киро7
Попитай майстора?
Здравейте колеги имам следния казус. От известно време се усеща едно тресене на купето около 80км/ч.и се слуша леко виене на скорост и на свободна. Сменено е комплект съединител и маховик,скорости реновирани.
-
Киро7
Попитай майстора?
Колата е Шкода Октавия 02 2.0 тди БММ
- smoke
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Попитай майстора?
Смених предните спирачни накладки на моята О4 с помощта на мой приятел. На вътрешните накладки (тези, които са от страната на буталото) има един дъгообразен прорез в ламаринената пластина на гърба на плочката, Ръбът на буталото стъпва върху този прорез. (Доколкото схванах прорезът е за по-добра стъпка на буталото, за да не скърца и да поема по-добре температурните деформации на накладката, но можело да има и друга цел).
В сервизната документация на Octavia IV е казано, че този прорез при монтиране трябва да бъде в горната част на накладката. И да, на свалените оригинални накладки (JURID) той се пада там - в горната част на монтираната накладка. Ето снимка на едни такива JURID като оригиналните:

На новите накладките, които купих - Zimmermann 24738.200.2 - обаче този прорез се оказа, че се пада в долната част на накладката:

Въпросът ми е - има ли реално значение дали този прорез ще е отдолу или отгоре, т.е дали в него ще стъпи горният или долният край на буталото? Ще имам ли някакви технически проблеми, че при новите ми накладки е отдолу?
В сервизната документация на Octavia IV е казано, че този прорез при монтиране трябва да бъде в горната част на накладката. И да, на свалените оригинални накладки (JURID) той се пада там - в горната част на монтираната накладка. Ето снимка на едни такива JURID като оригиналните:
На новите накладките, които купих - Zimmermann 24738.200.2 - обаче този прорез се оказа, че се пада в долната част на накладката:
Въпросът ми е - има ли реално значение дали този прорез ще е отдолу или отгоре, т.е дали в него ще стъпи горният или долният край на буталото? Ще имам ли някакви технически проблеми, че при новите ми накладки е отдолу?