Не споря, 6DSG я кара жена ми, аз по рядко. Но сравнението със 7DSG за мен е фрапиращо. А уж има и Адблу.tuningmania написа: 20.02.2020, 13:08:58 на една ръка се броят пътите, когато не съм усетил Регенерацията на "DPF"-а.
DPF принцип на работа
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- dulo
- Гараж: Superb 2,0 TDI 170hp 4x4 6DSG Edition 01 2015; Superb 2,0 TDI 190hp 4x4 7DSG Edition 01 2018
DPF принцип на работа
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
DPF принцип на работа
Безмислено е. Ако въртиш кръгчета с ниска скорост/обороти тя силно вероятно така и не успява да регенерира и просто в един момент се отказва (сваля оборотите), а ти си решаваш, че е свършила успешно.dulo написа: 20.02.2020, 13:04:13Ужас е особено като го направи преди да се прибера. И аз като колегите въртя кръгчета около дома докато паднат оборотите. Малък ужас.
По - добре си я паркирай и на другия ден да си регенерира, докато така или иначе се движиш. Проблем реално има, ако караш на къси разстояния и не успява да загрее или се движиш с много ниски скорости. Ако си опъваш едни 10тина километра без прекъсване, би трябвало да се оправя с регенерациите без да е много досадно.
Интересното е, че оплакващите се от чести регенерации с евро 6 дизели с Адблу са много. Което е странно, щото пък на сума ти колеги с евро 6 няма никакви драми. Явно много зависи от режима на движение...или има някаква къса клечка във фирмуерите.
Бееееее.....
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
DPF принцип на работа
Иначе да тропам на дървото, след прането на моя филтър, подмяна на ЕГР и връщане към базовия софтуер - 10 000км не знам какво е това регенерация.
Вярно, че карам 70% извънградско, но въпреки това, не съм засичал да прави регенерация ако не я видя със софта. Сега ги прави около 300км градско и 600-700 извънградско, а преди това беше на 150 градско и 300 извънградско. И преди се засичахме непрекъснато - на 4-5 спирания вечер пред блока и се почваха псувните. В момента ако не пусна ОБД-то няма да знам, че минават регенерации, просто не ги засичам...
Според мен не е бил проблема само с еко софтуера, явно и самия филтър е бил задръстен, а и ЕГР-а може да не е затварял добре (колата беше на 180к тогава)... Защото имам чувството, че сега и регенерациите минават в пъти по-бързо, освен че са два пъти по-рядко, вероятно затова и не ги засичам.
Вярно, че карам 70% извънградско, но въпреки това, не съм засичал да прави регенерация ако не я видя със софта. Сега ги прави около 300км градско и 600-700 извънградско, а преди това беше на 150 градско и 300 извънградско. И преди се засичахме непрекъснато - на 4-5 спирания вечер пред блока и се почваха псувните. В момента ако не пусна ОБД-то няма да знам, че минават регенерации, просто не ги засичам...
Според мен не е бил проблема само с еко софтуера, явно и самия филтър е бил задръстен, а и ЕГР-а може да не е затварял добре (колата беше на 180к тогава)... Защото имам чувството, че сега и регенерациите минават в пъти по-бързо, освен че са два пъти по-рядко, вероятно затова и не ги засичам.
Бееееее.....
- SlipX
- Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 PS DSG 7 4x4
Skoda Fabia III 1.4 TDI DSG
DPF принцип на работа
Мда.... това съм аз сега. на 150 км градско и 300 извън. Редовно псувам и аз когато смятам да гася. Реших си проблема. Карам си едно старо ауди а4 АФН 110-ка в града. Е*ем ти и екологиите... 
- Simov
- Гараж: Ex: Seat Ibiza 6l, 1.9 TDI, 101 к.с.
Skoda Octavia III 1.6 TDI, 110 к.с.
DPF принцип на работа
Успях да нащракам няколко снимки при последната регенерация. Започва да регенерира при запълване на бар-а отгоре на 100% (за първи път хващам 100+2%
), което означава 24 g Soot Mass Calculated. Soot Mass Measured [g] не се показва при свързана програма към OBD, a показва Nox Sulfur Charge [g]. Ако стартирам приложението от телефона, без връзка с OBD донгъл-а, показва Soot Mass Measured [g]. Нямам представа защо е така.
Първата снимка направих, когато видях, че съм достигнал 100% от Soot Mass Calculated.

При втората снимка, регенерирането е вече стартирало и e в третата си минута.

После направих още някоя друга снимка, но качвам тази от 15-тата минута, при която запълването спада до 58%.

На 20-тата минута регенерацията е вече приключила, но интересното тук е, че "изчиства" само до 37%. Друг път съм виждал да пада до около 20-25%. Вероятно зависи от това как е протекъл самия процес, не знам...

На последната снимка, явно при охлаждането в гърнето, процентите ги изчислява на 32%, съответно 7.78 Soot Mass Calculated.

Целият процес протече в градски условия, като все пак отидох на отсечка, на която няма светофари, та побръмчах и там...
Първата снимка направих, когато видях, че съм достигнал 100% от Soot Mass Calculated.

При втората снимка, регенерирането е вече стартирало и e в третата си минута.

После направих още някоя друга снимка, но качвам тази от 15-тата минута, при която запълването спада до 58%.

На 20-тата минута регенерацията е вече приключила, но интересното тук е, че "изчиства" само до 37%. Друг път съм виждал да пада до около 20-25%. Вероятно зависи от това как е протекъл самия процес, не знам...

На последната снимка, явно при охлаждането в гърнето, процентите ги изчислява на 32%, съответно 7.78 Soot Mass Calculated.

Целият процес протече в градски условия, като все пак отидох на отсечка, на която няма светофари, та побръмчах и там...
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
DPF принцип на работа
Личи си, че е градско, температурите на газовете са ниски. Затова и регенерира толкова бавно и спира на по - високи проценти. Просто за качествена регенерация си трябва каране в обороти.
Нямаш измерени стойности на саждите, защото твоята кола не ги рапортува или програмата не ги разбира. На по-новите е така, може би алгоритмите са други... Ако това ще те успокои при нас има и измерени, ама калкулираните винаги се достигат първи, т.е. все тая че имаме и измерени....
Не знам маслените отлагания дали е нормално да са 15 грама. Не мога да се сетя на моята кола колко бяха стигнали преди да го изпера филтъра... Други колеги с подобни коли да кажат...
Но това ако е предимно градско и с повечко каране на студен мотор - 300км са си ок между регенерациите.
Нямаш измерени стойности на саждите, защото твоята кола не ги рапортува или програмата не ги разбира. На по-новите е така, може би алгоритмите са други... Ако това ще те успокои при нас има и измерени, ама калкулираните винаги се достигат първи, т.е. все тая че имаме и измерени....
Не знам маслените отлагания дали е нормално да са 15 грама. Не мога да се сетя на моята кола колко бяха стигнали преди да го изпера филтъра... Други колеги с подобни коли да кажат...
Но това ако е предимно градско и с повечко каране на студен мотор - 300км са си ок между регенерациите.
Бееееее.....
- DoH_KuXoT
- Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp
DPF принцип на работа
Няма как градско да минеш 311км за 388минути това е средна скорост грубо 50км/час
Oil ash при мен са около 50грама за 220хил км.
При мен винаги приключва на 5.91грама без значение градско, извънградско, или на място на светофара, след това може да спадна още докато изстива. Реално регенерира при над 460 градуса на изхода.
Oil ash при мен са около 50грама за 220хил км.
При мен винаги приключва на 5.91грама без значение градско, извънградско, или на място на светофара, след това може да спадна още докато изстива. Реално регенерира при над 460 градуса на изхода.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
DPF принцип на работа
Мдам, прав си в сметките ама и чисто извънградско не е...
Незнам, малко по различно изглеждат данните на по-новите, а и поведението им е различно. Та не се наемам да каже кое е нормално и кое не е...
Незнам, малко по различно изглеждат данните на по-новите, а и поведението им е различно. Та не се наемам да каже кое е нормално и кое не е...
Бееееее.....
- Simov
- Гараж: Ex: Seat Ibiza 6l, 1.9 TDI, 101 к.с.
Skoda Octavia III 1.6 TDI, 110 к.с.
DPF принцип на работа
Последния месец си ходих няколко пъти до Поморие, при което забелязах пробег между регенерациите 560-570 км. Тоест, при мен доста силно влияе градското шофиране, което се изразява в студен старт -> няма и 3 км -> гасене пред работа. После наобратно същото упражнение. През уикенда 50 км обикновено в посока (петък 50 и неделя 50). Резултатът от това е регенерации на около 280-300 км пробег.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
- dimibo
- Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10
DPF принцип на работа
Аз да питам - някой забелязал ли е при регенерация да му изключва алтернатора и да спира зареждането на акумулатора.
Понеже имах проблем с алтернатора и го ремонтирах и сега съм сложил една джаджа да гледам моментното напрежение и виждам кога зарежда и кога не, и при първата регенерация, след като започнах да го наблюдавам, видях, че зареждането спря, след като завърши регенерацията зареждането се възстанови.
Двигателя е 2.0 tdi CFFB.
Понеже имах проблем с алтернатора и го ремонтирах и сега съм сложил една джаджа да гледам моментното напрежение и виждам кога зарежда и кога не, и при първата регенерация, след като започнах да го наблюдавам, видях, че зареждането спря, след като завърши регенерацията зареждането се възстанови.
Двигателя е 2.0 tdi CFFB.
Günter Stg 1
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
DPF принцип на работа
Не. Тя включва перките, ако не зарежда ще изхаби акумулатора 
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

- dimibo
- Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10
DPF принцип на работа
А тогава защо напрежението падна на 11.9-12.1V, и веднага щом свърши регенерацията се вдигна на 13.8-14.1V ?!?
Günter Stg 1
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
DPF принцип на работа
перките
GUNTER SERVICE

- dimibo