Какви масла трябва да се сменят на Супърб 2 тди 4х4?

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2008г. до 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
stoenjo

Шкода Новак

Гараж: Superb 2 FL 2.0 140

Мнение от stoenjo »

Здравейте пак, преди няколко дни сменях моторно и трансмисионно масло и филтри. Майсторът ме убеди да сложим оем long life масло на мотора, под предтекст, че било по- изгодно. Аз взех, че се съгласих. Но той каза, че ВАГ вече не произвеждали 5w30 масло, а само 0w30, което е съвместимо за мен. Също така, за моя двигател (cffb) трансмисионното е G070726A2, а остатъка, който ми е върнал е G052527A2.
Направил ли е глупост според вас?
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

stoenjo написа: 06.12.2020, 15:26:26 Майсторът ме убеди да сложим оем long life масло на мотора, под предтекст, че било по- изгодно.
Ако не е тайна на каква цена ти излезе въпросното масло?Питам,за да сравня цените на 5л.моторно масло 5W30( за твоя двигател ,при положение ,че наистина хубаво 5л. масло в момента е на 98лв в промоция.Айде ,ако искаш не ми отговаряй на въпроса със суми ,а просто сподели по-изгодно ли ти излезе от цената ,която съм споменал ;)
Dieselgate Team member
Аватар
stoenjo

Шкода Новак

Гараж: Superb 2 FL 2.0 140

Мнение от stoenjo »

@zar, 120лв ми излезе маслото без смяната. Това при форумен майстор, към който определено придобих своите резерви, но ще споделя по-натам в неговата тема.
Главният ми въпрос е дали би имало проблем от различното трансмисионно масло, което е сложено?
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Мнение от PSG »

За Haldex системата - провери коя генерация ти е системата. Като цяло имаш две масла - едното ти е течност за Haldex-куплирането, другото ти е диференциално масло. За Haldex-куплирането е малко по-особено, защото смяната зависи от генерацията на системата.
Ако е 4-та - имаш филтър, който се сменя. От Мото-Пфое се взима, както е казал колегата по-горе.
Ако е 5-та генерация (2014-нагоре) (аз съм с таква на Йети-то), нямаш филтър, но имаш цедка, монтирана на смукателя на помпата. При смяна на маслото помпата се демонтира, сваля се цедката, промива се от гняста, монтира се обратно и тогава се налива новото масло. Тази процедура по оторизираните сервизи отричат да я правят, но е силно препоръчителна, да не кажа задължителна. Цедката, която според ЕТ е необслужваема, се набива с фрикционен материал от съединителите и ако не се чисти периодично, помпата започва да не може да дърпа масло, не може да си вдига налягането, грее и накрая заминава - понякога заедно с управляващия модул. Малко над 1000лв. е цената на нова помпа в ЕТ - питал съм информативно. Тук маслото се сменя на 30,000-40,000км. макс.

Процедурата по смяната на Haldex-течността си я направих сам на канал, тъй като в повечето сервизи приказват глупости, а запознатите такива искат диви пари за нещо, което технически грамотен и сръчен човек може да си извърши сам. Ако ти се цапа и те интересува какво-как - пиши ми!
Последно промяна от PSG на 06.12.2020, 23:57:34, променено общо 1 път.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
Аватар
todor87

Škoda Racer

Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁

Мнение от todor87 »

stoenjo написа: 06.12.2020, 15:26:26G070726A2
Това е за 5 степенна кутия.
Не знам точно с коя кутия си, да ти кажа точно какво й дават, но определено сега сложеното е по-близо до целта.
Не би трябвало да има проблем/притеснения по принцип.
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15

Мнение от PSG »

Аз също планирам замяна на маслата на скоростна кутия, раздатъчна кутия и заден диф в понеделник. Като я взех си смених сам Халдекс маслото, защото не беше пипана от както беше купена (5г.). Защо не беше сменяно - вижте цитата по-долу. Явно докато колата е в гаранция възлите по трансмисията се неглижират (или считат за необслужваеми) и ако собственикът не знае, не му дреме или не изиска сервизиране - никой не му споменава нищо. Сменят моторно масло и газ. Всъщност това не е схващане само при VAG - много производители и собственици лежат на подобни митове, че трансмисионното масло е доживотно.

Тъй като вече съм обслъжвал темата с ЕТ, цитирам отговора им: "Масло на Халдекса на всеки три години, цяната е 151 лв., от които 33 лв. труд, не се смяня филтъра и помпа не се чисти. Няма предписание от производителя за интервал за смяна на масло на дифиренциял, раздатка и скоростна кутия, 214 лв. струват маслата 130 лв. труд за трите."

След като попитах втори път, вече на живо приемчика в ЕТ, ми беше казано - "Ами....ако държите да ви демонтираме и изчистим помпата и да ви сменим маслата по трансмисията, може да го направим, ама не е необходимо". Явно всичко е "ако държим". Ако не държим - каквото стане. Само да ми остане време, ще ви покажа какво е положението на необслужен за 5г. Халдекс на 70,000 км в снимки. Относно маслата по кутията и диференциалите не вярвам да има проблем при 80,000км. пробег, но и не са кой-знае каква инвестиция, за да се сменят превантивно.

Заради този отговор се отказах да правя процдурата в ЕТ. Цената им е кажи-речи двойна, отколкото в сервиза, където си обслужвам автомобилите. Маслото няма да е оригинално VW - в моят сервиз ми предлагат Ravenol, отговарящо на спецификациите и ще им се доверя.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Мнение от zar »

PSG, Ами да то това се очаква и се знае ,че излизат с такива твърдения от там [smilie=sarcastic.gif] Не знам кой е твоя сервиз ,но явно си "ударил кьоравото" с тях. Ся аз да ти кажа ,като препатил от тея техните "необслужваеми"възли.На 165к км.,купувам колата от първия и собственик ,радвам й се 3 дни и бум,тряс и взе да се влачи задния мост по афалта(добре ,че беше градско и с ниска скорост).Оказва се ,че раздатката е спекла ама толкова здраво ,че бяха посинели зъбните колела и пълна със стружки,щот нали е необслужваема и взела ,че останала без масло [smilie=pardon.gif] Покрай това е скъсала кръглото съединение на кардана със задния диф.От тук насетне ,започваме да търсим нова раздатка ,което се оказва нелека задачка.Отивам и в ЕТ и там разбирам ,че това желязо се продава барабар с кутията за скромната цена от 10000лв.(ОЕМ все пак и всичко тип топ) [smilie=sarcastic.gif] По щастливо стечение на обстоятелствата ,на 30-тия ден намирам втора ръка с помоща на човек на който съм много благодарен и до ден днешен.Така ,няма да раздувам повече историята,защото е мноооого дълга.Малко след това ,благодарение на майстор от форума ,научаваме ,че и Халдекс 4 има филтър вътре и той е "необслужваем" и вечен ,според официалния сервиз и въобще не се продава ,като резервна част там.От тогава към тези възли се старая да се отнасям сериозно (и не само аз ,а и други хора от форума).Иначе в сервизната история беше редовно сменяно маслото на задния диф.и Халдекса и до там.Тъй че за "N-ти" път и от опит смятам че:
-масло раздатка
-халдекс + филтър
- заден диф.
-скорости ( и ръчни и DSG )
е препоръчително да се сменят на макс.60 к км.
Тази неща сме ги писали много пъти из тоя форум и според мен са добра превенция.
Пък филтъра на халдекса след 4 години и 160к км.изглеждаше като катранено черно топче ,но поне помпата беше оцеляла.
Dieselgate Team member
Жидовица

Шкода Новак

Гараж: WV Pasat B5 Sedan TDI 131 кс 2004
Skoda Octavia Kombi 3, 2.0 TDI, 184 кс. 4x4 6DSG 2016

Мнение от Жидовица »

На О3,/ тази от профила ми /халдекса има ли филтър?
В швейцарските документи пише,че маслото на халдекса е сменяно 08.2019 т.е. преди 34 к. км.
Когато печелиш -не знаеш какво губиш.
Когато губиш -не знаеш какво печелиш.
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Мнение от zar »

Жидовица, Не ,03 са с цедка вътре и при смяна на масло се почиства добре и тя и помпата.
Dieselgate Team member
didoya

Škoda Фен²

Гараж: BMW G20 330xD M-Sport

Мнение от didoya »

zar написа: 08.12.2020, 15:14:04 Не ,03 са с цедка вътре и при смяна на масло се почиства добре и тя и помпата.
Това ако не сменяш при ЕТ. При тях това не се случва.....
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Мнение от zar »

didoya написа: 08.12.2020, 15:16:12 Това ако не сменяш при ЕТ. При тях това не се случва.....
Точно така!Забравих тази подробност да я спомена ;)
Dieselgate Team member
didoya

Škoda Фен²

Гараж: BMW G20 330xD M-Sport

Мнение от didoya »

И какво излиза - ако искаме да ни служат по-дълго тези коли и ако планираме да ги държим след гаранцията - те не трябва да се поддържат в ЕТ. Въпросът е какво правим с гаранцията и така или иначе задължителните посещения там на определени интервали, и съответните разходи свързани с това.
Жидовица

Шкода Новак

Гараж: WV Pasat B5 Sedan TDI 131 кс 2004
Skoda Octavia Kombi 3, 2.0 TDI, 184 кс. 4x4 6DSG 2016

Мнение от Жидовица »

Значи,остава ми да разчитам на швейцарската педантичност.
Когато печелиш -не знаеш какво губиш.
Когато губиш -не знаеш какво печелиш.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @didoya - Ако държиш на Гаранцията, задължителните неща, трябва да ги правиш в "Еура Тек". Слава Богу, между задължителните неща, може на друго място да си правиш и най-добрите неща [smilie=pardon.gif]

До @Жидовица -
Жидовица написа: 08.12.2020, 15:35:18 Значи,остава ми да разчитам на швейцарската педантичност.
Ааааа, не. Остава ТИ да си смениш всичко превантивно и на правилно място [smilie=thank_you2.gif]
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Ако колата ми е нова, хич няма да си слагам такива размисли в главата. Все карам втора ръка коли, но ако си купя нова - то това ще е основната причина - да я спукам от каране, при минимум грижи.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Superb II”