Адаптивен круз контрол - "проблем"

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4

Мнение от ba7ka7a »

Изображение
За да е up to date се плаща на година.
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

PlamenEnev написа: 20.11.2025, 08:44:01 не „чете“ знаци, а разчита на някаква предварително заложена информация
По - скоро и двете прави
PlamenEnev написа: 20.11.2025, 08:44:01 че действат при сняг или дъжд.
Същото, но проблема не мисля, че е в колата а в знаците и маркировката като цяло.
Извън БГ кеф ти на юг или запад в момента, в който минем границата всички тези работят 99% вярно. Според мен тукашните не отговарят на някакъв общ стандарт. Дали по отразяване, дали по форма, не знам. Но не е проблема колата. Същото и с маркировката. Шкодата е по - добре. Но тойотата също имах асистент за лентите и ако не бяха прясно боядисани тук нищо не хващаше. Докато в Сърбия, даже да са поизтъкани, пак захапва. Просто тук сме цигани и се краде от всичко.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Ще дам и аз 5ст по темата …..

Воланът в едни автомобил трябва да изглежда ето така:

Изображение
Без бутони, без нищо.
Аз искам да шофирам. Точка.Искам АЗ да казвам на колата какво да прави,а не тя на мен.
➕Педали
➕Скоростен лост

Толкоз.Вече не се шофира, а се возим все едно сме градския.Чакаме колата да върши всичко сама.
Отделно постоянно нещо пищи, нещо свети, нещо, нещо , нещо…….упдейти, фърмуери…..
Вместо да не са в тежест при шофиране да носят спокойствие и удоволствие - стана точно обратното.
Може да Ви се стори смешно, но аз чакам не дали, а кога ще започне войната на Човечеството срещу Машините и софтуера.
Имал съм коли, които дори нямаха показание за температура на водата и съм ги карал до 500 000км.
Разчитаме на асистентите в колите повече, отколкото на нашите умения и затова ще става все по-зле.
Отишъл поредният нивопродавец да си кОпува глЕм джип и се акцентира върху пакета безопасност - тя сама това, тя сама онова и Ганя вече си мисли , че колата го пази на 120% и не му трябва да е грамотен, че да шофира.
Аз искам да съм свързан с автомобила , но не софтуерно, а физически.
Затова взех Лимона.Аналогово и опростено до безобразие , а е 2023г.
Няма асистент за ленти, няма асистент за знаци, няма дистроници, това , което ме интересува е пред очите ми - оборотомер - аналогов.
Останалото го усещам с всяка част на тялото си.
От месец имам досег с модел автомобил 2026г със системата Drive by Wire🤦🏻‍♂️.
Липсва кормилен прът.
Колата завива посредством датчици и софтуер🤣
Нулева информация от пътя и какво ли още не.
Потрес

Камика съм спрял каквото мога да спра.
Няма активен автопилот , а нещо си там и пак набива сама спирачки и прави поразии.
Засича лентите от смола при кърпежите сайдасиста и ме вкарва в ебати кючека.
Качвам се по дъгата на детелината , засича ми някакъв малоумно поставен знак като препядствие и набива спирачки и почва да пищи.
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
mazut

Škoda Фен

Мнение от mazut »

Системите за безопасност не са излишни. За теб може би да но за много хора не, вкл. и мен. Давам за пример катастрофата която се коментира в съседната тема с ударения пешеходец на пътеката. Ако този автомобил имаше активно следене за пешеходци вероятно системата щеше да набие спирачки или да обърне внимание на шофьора и да няма инцидент. Колкото и да внимава човек винаги при лошо стечение на обстоятелствата може да не види нещо и тук въобще не опираме до умения и реакции.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

mazut написа: 20.11.2025, 17:59:12 Системите за безопасност не са излишни.
Идеята ми беше, че се предоверяват масата шофери и си мислят, че колата ще мисли вместо тях.
Иначе в Сливен на натоварен булевард се движим с около 60км/ч
Отнякъде се появи найлонова торба и се залепи за дистроника отпред и щяхме да излезем през прозорците отпред.
Хубаво, че отзад не ни отнесе някой, та
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

ЦецоNOL написа: 20.11.2025, 17:51:35 Воланът в едни автомобил трябва да изглежда ето така:
На мен не ми харесва.
ЦецоNOL написа: 20.11.2025, 17:51:35 а се возим все едно сме градския.Чакаме колата да върши всичко сама.
Реално не. Едби
ЦецоNOL написа: 20.11.2025, 17:51:35 Имал съм коли, които дори нямаха показание за температура на водата и съм ги карал до 500 000км.
те каруците от преди новата ера та до сега не са мръднали и пак си се карат.
ЦецоNOL написа: 20.11.2025, 17:51:35 Разчитаме на асистентите в колите повече, отколкото на нашите умения и затова ще става все по-зле.
Това е повече носталгия към нещо друго, отколкото факт. И може да се покаже с цифри. Преди 90та по времето на светлия СОЦ, когато всичко е било по - хубаво и по - истинско, смъртните случаи са били повече, въпреки малкия брой. Защо? Ами именно заради напредъка на технологиите.
Както и безумните приказки как някой симулирал АБС като помпал спирачката... [smilie=fool.gif]
ЦецоNOL написа: 20.11.2025, 17:51:35 Ганя вече си мисли , че колата го пази на 120% и не му трябва да е грамотен, че да шофира.
Ганя като изключим малкото лайно на Тодор Александров, доста често е с талига на над 15 години. Та не знам кой какво мисли.
ЦецоNOL написа: 20.11.2025, 17:51:35 Засича лентите от смола при кърпежите сайдасиста и ме вкарва в ебати кючека.
Качвам се по дъгата на детелината , засича ми някакъв малоумно поставен знак като препядствие и набива спирачки и почва да пищи.
Да което дискутираме, тук е така. По белия свят че и Сърбия е както трябва.
Това че тук сме бездарници и не може 5 знака да сложим правилно от корупция и дебилизъм, не е проблем на колата.
А всички тея асистенти увеличават сигурността, колкото и да го отричаш.
И проблема не е в тях а безумните евродирективи и простотии с които ги налагат. Старт стоп системата има за цел само да удовлетворели някакви еко меко норми и след това никой не му пука. Това с непрекъснатото включване на ленд асиста и знаците, пак е поради политически бюрокрации, та не е проблем системата а нейното налагане.
ЦецоNOL написа: 20.11.2025, 17:51:35 Може да Ви се стори смешно, но аз чакам не дали, а кога ще започне войната на Човечеството срещу Машините и софтуера.
Да хвърляме сабо по шевните машини ?

Реално ако всички разчитаха само на системите, ще е по - добре. Толкова е зле положението.
Да техниката дава грешки, както и софтуера, но е в хиляди пъти по - малко от човешките грешки.
Че и тЕслите, голяма олелия че направила ПТП (преди някакво време в сащ), но удобно се изпуска да се съпостави в процентно съотношение колк отесли колко ПТП и колко коли изобщо с човек.
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

mazut написа: 20.11.2025, 17:59:12 За теб може би да
и за него не са. Човек допуска грешки много по - често от машина. Признаваме ли го, не променя факта
mazut написа: 20.11.2025, 17:59:12 Ако този автомобил имаше активно следене за пешеходци
точно
ЦецоNOL написа: 20.11.2025, 18:07:45 че се предоверяват масата шофери и си мислят, че колата ще мисли вместо тях.
аз не го виждам така. Първо в БГ процента нови коли е толкова малък, че е пренебрежимо. Второ лайната които разбиват коли скъпи и нови не е заради системите. А катастрофи са предимно с талиги поради естеството на автопарка
ЦецоNOL написа: 20.11.2025, 18:07:45 Отнякъде се появи найлонова торба и се залепи за дистроника отпред и щяхме да излезем през прозорците отпред.
Хубаво, че отзад не ни отнесе някой, та
Да има и такива, даже го коментирах тук че подобни ми се случи при плисване на локва от насрещното
Аватар
Lemi_

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL TSI 190 h.p.

Мнение от Lemi_ »

Не трябва да се бърза без причина!
Лично ме дразнят/но го преживявам/ допълнените знаци за ограничение на скоростта поради неактуални причини.
Со здраве
I ask you to judge me by the enemies I have made
Аватар
atanashh

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG

Мнение от atanashh »

Не бъркайте системата за защита на пешеходци дето си стана задължителна за новите коли, и това недоразумение (лично мнение) адаптивен круиз дето си спира, завива, щото така бил направил този отпред или понеже някакъв малоумен софтуер му го казва... За мен си е анти-шофиране това.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

mazut написа: 20.11.2025, 17:59:12 Ако този автомобил имаше активно следене за пешеходци вероятно системата щеше да набие спирачки или да обърне внимание на шофьора и да няма инцидент.
Абсолютно е така. И в тъмното,аз не ги виждам, колата предупреждава. Ако прибяга пред нея спира.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

atanashh написа: 20.11.2025, 18:23:29 За мен си е анти-шофиране това.
Антишофирането му се вика прогрес. За някой вероятно това да не вЪртиш манивелта за да запалиш, вероятно е било антишофиране [smilie=pardon.gif]
Не всичко е идеално, ама то по принцип така си върви и еволюцията. Едно напред две назад, после 3 напред. Отричаш или не, никакво значение няма. Всяка нова кола е много по - сигурна от предходните именно заради всякаквите системи софтуерии компютри.
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Да ти пикам на прогреса. Като ти се вози има автобуси и таксита...
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Ами вземете си по една Дачия. Там все още ги няма тези системи. Аз също съм на мнени, че помагат и си ги ползвам.
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Мнение от xektop »

Архимандрит Дионисий написа: 21.11.2025, 09:51:08 Ами вземете си по една Дачия.
https://www.dacia.bg/CountriesData/Bulg ... ochure.pdf
АВТОМАТИЧНО АВАРИЙНО СПИРАНЕ С РАЗПОЗНАВАНЕ НА ПЕШЕХОДЦИ И ВЕЛОСИПЕДИСТИ
АСИСТЕНТ ЗА ПРИДЪРЖАНЕ В ЛЕНТАТА
СИСТЕМА ЗА ОТЧИТАНЕ НА УМОРА У ВОДАЧА
РАЗПОЗНАВАНЕ НА ПЪТНИТЕ ЗНАЦИ С ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА СКОРОСТТА
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

skodko написа: 20.11.2025, 21:08:20 Да ти пикам на прогреса
Да пикАш, да сЕреш. Карай си ладата и не го мисли.
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”