Това е при всяко МПС, но има хора, които не могат да го асимилират и си мислят, че си на дълги. Много пъти ми се е случвало, дори и с 30-годишната ми кола с ретрофит лупиfryeruk написа: 15.02.2024, 20:39:27 Пример - аз се изкачвам леко, а отсрещния е вече на равно. Колата просто се намира на по-ниска точка
Поръчах си Октавия...
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- gencho01
- Гараж: Skoda Octavia 4, 1.5 TSI 6M Combi; VW Golf mk3 GT 1.6
Поръчах си Октавия...
-
BatSancho
- Гараж: Skoda Octavia 4, 2.0 TDI, 150 Жиуотни, ръчен камшик
Поръчах си Октавия...
style34, Ако нещо се развали е друга бира. Но за настройка и "оплаквания" е 6 месеца. Поне така разбрах аз. Ако бъркам, нека ме поправи някой колега.
Това вече си е частен случай и не говоря за него. Аз самият виждма, как заслепявам отсрещния автомобил и камерата се усеща малко късно, какво трябва да направи. А на голяма дистанция пада едно чудене, кой сектор да загаси, да го гаси ли или да не го гаси. Явно проблемъ е само при мен. Може да мина да пгледант какво се случва. Но се съмнявам да направят нещо. Така или иначе имам и врата за регулиране.fryeruk написа: 15.02.2024, 20:39:27 Честита да е и много безаварийни километри! Относно матричните фарове, при мен няма проблем със заслепяване на насрещни автомобили. На магистрала ги използвам много рядко и то в късните часове, когато трафика е слаб.
Винаги има обаче едно но. На извънградски път, който е с възвишения, тогава се случва да ми присветват. Пример - аз се изкачвам леко, а отсрещния е вече на равно. Колата просто се намира на по-ниска точка (или обратното) от отсрещния трафик и камерата няма как да засече мигновено насрещния, докато не се изравним в една хоризонтала. Така или иначе в тежък трафик също не ги използвам, карам на къси.
И все пак не е лошо да отскочиш до ЕТ за проверка.
- oggie
- Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI
Поръчах си Октавия...
Все пак това е автоматична система ако фаровете на отсрещния са мръсни, слаби, нерегулирани и тн. ти го заслепяваш защото системата ще го отчете твърде късно. Виж пак онова видео, което качих една страница по-назад на 1:10 настройката на асистента за дълги светлини, времето за превключване има три настройки рано, средно и късно и експериментирай с тях.
-
BatSancho
Поръчах си Октавия...
Доста клипчета изгледах и тази насторйка, която oggie споменава, нещо не я откривах на в менюто, като е на български. Имаше за сензитивност и сметнах, че е за датчикът за осветеност, но го бях настроил на максимална чувствителност. Сега прехвърлих на английски, но още не съм се заровил в менюто. това ще го погледна със сигурност. Последното пътуване от неделя вечер е показателно, отново... На късите прави нещата са видимо ОК. Има леко забавяне от секунда и изчкване да се появи цялата отсерщна кола, но все пак фаровете си свърват работата и секторът се "затъмнява". Забелязах, че знаците също се чуди какво да ги прав. Тук изключва сектор, ту го пуска, малко се шашка, но да кажем, че ншите знаци са калпави откъм отражаемост, в повечето случаи. На пътя Варна-София, преди да се стигне магстралата, има няколко дълги прави и там фаровете са трагедия. Въобще не се отчитат автомобилите. Вярно, че от далече не се заслепяват, но все пак. Когато ми присветнат, камерата се сеща, че все пак има автомобили и изгася секторите, но след присветването отново "запалва секторите и облещва насрещния и следкато автомобилът се е пиближ, отново ги гаси. И се получава една неловка ситуация на примигване от моя и от отсрещната страна
. Те ми присветват, аз им присветвам, докато камерата се усети какво се случва. Взех да се чудя от камерата ли е, от софтуера ли???!!! Но определно нещата не са наред. Ако има колега, който смята, че фаровете си му работят добре, бих се радвал ако ме повози ( горивото за моя сметка), за да видя при работеща система как са неща, в сравнение с моята каручка. Доколото съм прочел и рзбрал, колегата JORDITO си е магьосник в областта на камерите и какво ли не още. Но за жалсот още не мога да пращам лични съобщения, за да се посъветвам и с него преди да посетя ЕТ. Интересното е, 1е на магистралата нямам никакви проблеми. Явно, от картите или знаците, колата се ориентира, че е на магистрала и изрязва светлините от лявата страна на нивото на мантинелата и само при завой надясно за секунда облещвам колелите от другата страна. На магистралата нямах никакъв пролбем, а точно там, обикновено са проблемите
. При мен е на обратно...
Изникнаха и още два леки проблема (не нзма дали вече съм ги споменавал) - ще трябва и регулиране на задна лява врата, но установих, че има поблем и безключовото отваряне на шофьорската врата. Колкото и парадоксално да звучи, извън София врата си се отключва и заключва без проблем (имам предвид отклюва се и заключва цялата кола), но София отказва. Или се заключва и после не се отключва, или заключва и не отключва или въобще не реагира. А останалите врати работят без забележка. Замислих се дали някой не се е опитвал "нерегламентирано" да отвори вратата, но пък няма следи от насилствена намеса
.
gbuyukliev, Ами колега, определено Супер Шкодата се справя по-добре, въпреки, че от клипчето не мога да си направя напълно заключението. Може би една идея по-бавно и с леко изчакване напълно да се види обектът при мен. Но на близко да кажем, че нещата са ОК. Даже имаше един човечец, със СМарт май беше, едвам му се виждаха задните светлини и камерата не го зачете за нищо и си го блещих доста в гръб (извинявма се на човекът, който и да е бил той, не ебило нарочно!).
Изникнаха и още два леки проблема (не нзма дали вече съм ги споменавал) - ще трябва и регулиране на задна лява врата, но установих, че има поблем и безключовото отваряне на шофьорската врата. Колкото и парадоксално да звучи, извън София врата си се отключва и заключва без проблем (имам предвид отклюва се и заключва цялата кола), но София отказва. Или се заключва и после не се отключва, или заключва и не отключва или въобще не реагира. А останалите врати работят без забележка. Замислих се дали някой не се е опитвал "нерегламентирано" да отвори вратата, но пък няма следи от насилствена намеса
.gbuyukliev, Ами колега, определено Супер Шкодата се справя по-добре, въпреки, че от клипчето не мога да си направя напълно заключението. Може би една идея по-бавно и с леко изчакване напълно да се види обектът при мен. Но на близко да кажем, че нещата са ОК. Даже имаше един човечец, със СМарт май беше, едвам му се виждаха задните светлини и камерата не го зачете за нищо и си го блещих доста в гръб (извинявма се на човекът, който и да е бил той, не ебило нарочно!).
-
BatSancho
Поръчах си Октавия...
Да добавя нещо набързо... В менюто намерих място, където би тряблао да пише ак оимам ъпдейти или оне до такова заключени стигнах. Ще взема да го снимам другия път... Появи се ъпдейт, но му дадох опцията "по-късно" и той си изчезна. Та, после гледах менюто, но никъде не видях да пише, че има или чака какъвто и да е било ъпдейт. Имаше различни директории. Правилно ли съм се ориентирал или нещо се бъркам. И къде има свястно ръководство за мултимедията??? Все са разни съкратени и нищо не е обяснено подробно, кое какво е и за какво се ползва... На стария Опел имаше отделна книжка само за мултимедията и беше обяснено всяко меню и настройка
.
-
BatSancho
Поръчах си Октавия...
Е, дойде време за смяна на маслото след 2000 и малко километра, и края на първоначалната разработка. И сега се появиха няколко дилеми - Ко сервиз е по-малкото зло(тук се възполвах и от темата на дуг колега) - Горна Оряховица, БезНадежда или Дружба? И мога ли да си занеса аз маслото или това вече не става така? Освен тези дилеми за маслото е пови и една голяма тревога ( тъкмо бях започнал да пиша и видях, че вече има подобна тема, но ще сложа и туксвоите опсени, тревоги и мисли) - нивото на маслото се покачва!!! Очаквах да спада лед всички предупреждения, че можело да горо по половин литър на 1000 км. При вземане беше на средата (палена кола и стояла 20-30 мин.). На около 500-600 км беше малко над средата или тка ми е стори.На 1400-1500 беше малко под горната граница и сега - 2000 и малко си е на горна граница. Вярно, че всички иземервания са на студен мотор и нощувала кола (може и да има много лек наклон напред мястото, където меря). Ако на 2000км е така, то как ще изкарва 10000 км до смяна?!?!?! Гледам, че и антифризът е малко над горната граница и започвм яко да се плаша... ![hunter [smilie=hunter.gif]](./images/smilies/hunter.gif)
Ще се радвам на мнения и впечатления от други собственици на дизелови Октавии 4... И да добавя - в началото показваше 10000км пробег а Adblue
, а сега е 12500...
И една друга тема, кото вече не е толкова належаща, след темата за маслото - започнах да гледам и козметика за каляската - най-вече за кожения-перфориран салон, та ще се радвам на препоръки за почистване, подръжка и препарти.
А относно фаровете - преживях ги засега. На дългите прави ми присветват и аз им присветам , и си карам...
![hunter [smilie=hunter.gif]](./images/smilies/hunter.gif)
Ще се радвам на мнения и впечатления от други собственици на дизелови Октавии 4... И да добавя - в началото показваше 10000км пробег а Adblue
, а сега е 12500...
И една друга тема, кото вече не е толкова належаща, след темата за маслото - започнах да гледам и козметика за каляската - най-вече за кожения-перфориран салон, та ще се радвам на препоръки за почистване, подръжка и препарти.
А относно фаровете - преживях ги засега. На дългите прави ми присветват и аз им присветам , и си карам...
-
ИзтрЪпнал
- Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23
Поръчах си Октавия...
Можеш да занесеш масло в ЕТ и ако отговаря на спецификацията, която изисква твоя двигател ще ти го сменят с него. Кутията трябва да е неразпечатана също.BatSancho написа: 17.03.2024, 23:27:04 И мога ли да си занеса аз маслото или това вече не става така
-
Манев
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M
Поръчах си Октавия...
Крайно време е казанчето за течноста за чистачки да го сложат то резервоара, дупката за наливане до тази за горивото и да "заварят" предния капак, че от много отваряне се плашат клиентите.