Още едно „ново 30” от новата кола

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Мнение от Манев »

Цецо75 написа: 28.05.2021, 07:57:48 как софтуер ще ми попречи да ръгна 1ва на ръчна скоростна кутия?
Ти може да ръгнеш 1ва и да подадеш газ, ама дали ще тръгнеш е “Божа работа”.
Аз с моята първите няколко дни с HHC-то си беше приключение дали няма да направя задръстване след мен.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

какво е ннс?
Бееееее.....
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @Цецо75 - Май "Hill Hold Control"..
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Манев

Škoda Ентусиаст

Мнение от Манев »

Точно, онази система за тръгване по наклон. Тя ти държи спирачката, обаче никъде няма индикация кога държи и кога отпуска. Докато не си й свикнал първо много рано подаваш газ (по навик от коли без такава система) и колата гасне, после пък от страх почваш да изчакваш да тръгне назад малко и тогава чак газ. И така за няколко дена си се напасват нещата и почваш да си тръгваш идеално.
Може би при автоматиците го няма този проблем.

Ама много системи като вземат да си правят на “умни” и ако нещо не е доогледано в софтуера, първите притежатели се оказват тестери :(
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

В такъв случай усещането би трябвало да е като на кола с нормална ръчна спирачка при която тръгваш без да си отпуснал ръчната ? Обаче аз от обясненията в първия пост разбрах, че не е включен ауто холда, значи не би следвало изобщо той да прави проблем. Другото, което е написано в същия пост е, че на Гешов след 6-7 опита си пуснал колата назад по инерция , което означава , че отново няма как ауто холда да е бил включен и да прави той магариите ?
Манев

Škoda Ентусиаст

Мнение от Манев »

Ауто холда е към ръчната, HHC-то си е съвсем друга система и няма общо с ръчната(аз съм на “жило” и имам HHC и то със сигурност не дърпа жилото).
Та при колегата ако тези две “умни” системи нещо са се сдърпали помежду си нищо чудно да се стига до нещата дето описва и с ъпдейт на софтуера да са ги “помирили”.
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

Възможно е да има разлики, при мен на Passat B7 ауто холда не е към ел.ръчната. Задържа последното поддържано налягане в спирачната система. Накратко задържа и 4-те колела не само задните.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

а тая нежелана помощ не може ли да и се такова таковата? Т.е да се изключи де.
Бееееее.....
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Манев написа: 28.05.2021, 10:39:02 Точно, онази система за тръгване по наклон. Тя ти държи спирачката, обаче никъде няма индикация кога държи и кога отпуска.
Не знам как е тази система при 4та, но надали ще е по различнка и защо да чакаш да ти индикира. Тя просто задържа спирачката и в момента когато започнеш да отпускаш съединителя и си освобождава и колта тръгва.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Манев написа: 28.05.2021, 10:39:02 Докато не си й свикнал първо много рано подаваш газ (по навик от коли без такава система) и колата гасне, после пък от страх почваш да изчакваш да тръгне назад малко и тогава чак газ. И така за няколко дена си се напасват нещата и почваш да си тръгваш идеално.
То какъв е тогава смисъла от тази велика система, щом ще чакам аз колата да тръгне назад, че чак тогава да давам напред? :) Вероятно смисъла е нещата да стават излишно и безсмислено сложно вместо да стават нормално просто. Един вид - "плащай си за ненужни екстри бе, тъпанар, не се обяснявай" :)

Между другото, чак тези дни се замислих, че моята кола (карана от мен безкомпромисно 16 години и кусур досега) няма даже ESP. Чак ходих да я гледам, че помислих, че нещо се заблуждавам с предишната ми Octavia 1. От всичките тези "системи" мисля, че единственото полезно нещо е EDS и след това ESP (колкото и да не ми се е налагало да ми трябва). А най-голямата простотия за мен е Start-Stop идиотщината. Не стига, че не е лесно да се изключи перманентно, ами и изисква по-специални скъпи акумулатори. Другата голяма глупост за мен е Front Assist, който вече е задължително вграден във всички Октавии. Въпросният "дистроник" в Октавия 4 вече даже не е зад предната решетка, а е в самата предна решетка. Само се дръпва пластмасата в центъра на решетката и се отнася дистроника. Струва хилядарка и кусур, без настройването му после, което е още 160 лв.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

smoke написа: 28.05.2021, 14:05:15 То какъв е тогава смисъла от тази велика система, щом ще чакам аз колата да тръгне назад, че чак тогава да давам напред? :
При мен тази система на О3 и даже на Докера си работят и ми помагат. Но има разлика в работата на двете както писах. На О3 в момента на зацепване на съединителя и спирачките си отпускат и колата потегля с малко газ и без излишно форсиране или потегляне с палене на съединителя. При докера системата си работи според мен на време около 2-3 секунди задържа и пуска, свикнал съм и, но и въпреки това колата си потегля споредмен и усилието на спирачките е минимално.
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

BlackPearl написа: 28.05.2021, 08:11:05 Бат Стефан: Ок, не е фен на официалния сервиз, но..... Не отиде във VW като беше в гаранция, надяващ се на майстор да му оправи халдекса и накрая гаранцията изтече и олекна с 4к.
Да, не съм фен...Държа да ти припомня, че Сами беше организирал всичко с Автотрейд, демек да не се занимавам с Порше и в крайна сметка се оказа, че гаранцията ми е изтекла преди седмица. Не 4, а 7 хилки съм назад, ама ей на , случило се е ...
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2

Мнение от BlackPearl »

Но го чака 1 година, вместо да си отидеш в София.
Mинала работа, здраве да е.
( А и Сами първо се мъчи той да го прави, после го "закара" на Автотрейд)
Изображение
Манев

Škoda Ентусиаст

Мнение от Манев »

Архимандрит Дионисий написа: 28.05.2021, 13:59:37 Тя просто задържа спирачката и в момента когато започнеш да отпускаш съединителя и си освобождава и колта тръгва
Аз съм с 3-ка FL, но предполагам на 4-ката е същото.
HHC не е вързана за съединителя. Вързана е за спирачката и след като я пуснеш HHC-то задържа още около 2 секунди (според ръководството) за да си преместиш спокойно крака от съединителя на газта. Защо казвам, че не е вързана със съединителя: ако държа съединителя натиснат и пусна спирачката след като изтече времето и колата тръгва.
smoke написа: 28.05.2021, 14:05:15 То какъв е тогава смисъла от тази велика система, щом ще чакам аз колата да тръгне назад, че чак тогава да давам напред?
Както казах по-горе ако не си й свикнал, първоначално много бързо (преди да изтече времето) пускаш съединителя и подаваш газ, при което колата гасне - все едно се опитваш да тръгнеш на ръчна. Като ти изгасне два-три пъти в задръствания и почваш да я пускаш леко назад да не вземе да ти загасне. Ама както казах - за 2-3 дена и свикваш и после е много удобно - синхрона между теб и колата става перфектен.

А за индикацията - според мен е добре да я има най-малкото за да е ясно като си спрял под наклон дали е активно HHC-то или не. То по принцип е на 5% наклон (според ръководството), но ми се е случвало когато очаквам да е сработило (наклона ми се е виждал голям) то да не е и обратното - при малък наклон да се задейства.
Цецо75 написа: 28.05.2021, 13:35:18 а тая нежелана помощ не може ли да и се такова таковата? Т.е да се изключи де.
Няма "чекче" по менютата.

P.S. Поразрових се и с VCDS може да го донастроиш, дали само на спирачка да е вързано или и при подаване на газ да изкючва. Явно моята от завода е дошла с настройка само за спирачка.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Манев написа: 28.05.2021, 15:57:13 Защо казвам, че не е вързана със съединителя: ако държа съединителя натиснат и пусна спирачката след като изтече времето и колата тръгва.
Да има и настройка по време, но според мен за самото изключване на системата взема данни и от други системи дали съединител или газ несъм 100% сигурен. Не ми се е случвало да изгася колата при потегляне със системата.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”