Шкода октавия IV vs сеат леон
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Hursa
Има разлика в екстрите, до колкото ги сравнявах - някой има шкодата, сеата не и обратно. Но като цяло - от по-непренциозен, могат да се пренебрегнат липсите.
Съществените - при сеат системата "Пакет Safe : Система за наблюдение на зоната пред автомобила с предупреждение и функция за аварийно спиране при поява на автомобили, пешеходци, велосипедисти. Включва също мултифункционална камера на челното стъпкло, Lane assist система, ограничител на скоростта, автопилот с индикация на километража, система против умора." - е включена в пакета, при шкода аналогичния се доплаща.
При шкода - матричните фарове са включени в едишън, при сеат май дори не могат да се добавят. (Но четейки из форумите, как на някой за няколко години (въпреки рекламираните - "десетки хиляди часове живот") имат изгорял диод - и се налага да сменят не само "една крушка" - като при "халогенните" или "ксеноновите", а целия фар. И че матричните фарове имат много повече елементи - бих се примирил лесно с липсата им в сеат.)
Съществените - при сеат системата "Пакет Safe : Система за наблюдение на зоната пред автомобила с предупреждение и функция за аварийно спиране при поява на автомобили, пешеходци, велосипедисти. Включва също мултифункционална камера на челното стъпкло, Lane assist система, ограничител на скоростта, автопилот с индикация на километража, система против умора." - е включена в пакета, при шкода аналогичния се доплаща.
При шкода - матричните фарове са включени в едишън, при сеат май дори не могат да се добавят. (Но четейки из форумите, как на някой за няколко години (въпреки рекламираните - "десетки хиляди часове живот") имат изгорял диод - и се налага да сменят не само "една крушка" - като при "халогенните" или "ксеноновите", а целия фар. И че матричните фарове имат много повече елементи - бих се примирил лесно с липсата им в сеат.)
- Rangel
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1
И все пак двигател/задвижване?
-
Манев
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M
Е не разбрахте ли най-накрая, че човека гледа електричките
Октавия IV (не 4-та генеряция, а plug-in-а) ниво EDITION и сеат леон plug-in-а, ниво XCELLENCE
И двата са с 1.4 и батерии по 13кв.
Сеата по ценова го дават 52 000 (не знам дали има мегдан за отстъпки), шкодата идва 58 000 не е ясно дали ще дадат някое каско или гуми.
- Rangel
Проспал съм
.
-
Sec8200
- Гараж: под наем
@Hursa, това са LED-овете и аз съм на това мнение. Не знам доколко гаранцията ще го покрие - според мен директно питай. Така бях като се чудех за обикновените LED - на някой марки не се сменяха като крушки, а цял фар, което е безумие. Аз затова бих питах директно.
Каква е мотивацията ти за IV? Какви са ти режимите на каране за да ги погледнеш? Аз оглеждах Корола хибрид и да ти кажа за мен не е много видно кога човек да си купи хибрид и кога не - отделно следя темите във форума им.
1. Според мен да си от първите тестери на нова технология е риск. В случая на VAG.
2. Да - модерно е, има пестене на гориво.
3. Ел. задвижването добавя сложност към вече съществуващ агрегат. Ако е само електричка е друго.
4. Батериите добавят тегло - може да видиш тестове в нета (не само VAG) - при хибридите нещата са различни. Ето ти един за пример.
5. мен малко ме притесняват батериите като такива да са под дупето на детето. Но правя уговорка - аз съм от тези дето не оставят и телефон да се зарежда без да са наоколо.
6. все още съм раздвоен каква е деградацията на батерията във времето в тези режими.
Каква е мотивацията ти за IV? Какви са ти режимите на каране за да ги погледнеш? Аз оглеждах Корола хибрид и да ти кажа за мен не е много видно кога човек да си купи хибрид и кога не - отделно следя темите във форума им.
1. Според мен да си от първите тестери на нова технология е риск. В случая на VAG.
2. Да - модерно е, има пестене на гориво.
3. Ел. задвижването добавя сложност към вече съществуващ агрегат. Ако е само електричка е друго.
4. Батериите добавят тегло - може да видиш тестове в нета (не само VAG) - при хибридите нещата са различни. Ето ти един за пример.
5. мен малко ме притесняват батериите като такива да са под дупето на детето. Но правя уговорка - аз съм от тези дето не оставят и телефон да се зарежда без да са наоколо.
6. все още съм раздвоен каква е деградацията на батерията във времето в тези режими.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Нали сме наясно, че "пестенето" на гориво от хибрида, е условно? В смисъл, пак си го плащаш, ама по-друг начин.
Ако пестенето на гориво е съществен фактор, човек взима кола на CNG, а не хибрид.
Ако иска да е еко - да. Иначе е безмислено.
Ако пестенето на гориво е съществен фактор, човек взима кола на CNG, а не хибрид.
Ако иска да е еко - да. Иначе е безмислено.
Бееееее.....
-
Манев
При Сеата имаш и Park Assist (асистент за самопаркиране) и Камера за обратно виждане.
Вари го, печи го Сеата си е по-изгоден от Октавията.
Ако погледнеш и цената на алтернативите за plug-in хечбеци:
Хюндай IONIC ниво Exclusive тръгва от 67 000
Тойота Приус (не видях цена за Корола) - 77 500
Сеата си е направо "кукличка" за 52 000 и това ниво
-
Манев
Ако е само хибрид си прав - дето се вика за да зареди трябва "повечко" да натиснеш спирачката, а това означава, че преди това "повечко" си натискал газта. За хора дето карат "газ-спирачка" има пестене, за такива като мен дето пускат газта 100 метра преди червен светофар и се влажат като автобус до светфара - няма много ефект.Цецо75 написа: 11.01.2021, 12:12:56 Нали сме наясно, че "пестенето" на гориво от хибрида, е условно? В смисъл, пак си го плащаш, ама по-друг начин.
Виж при plug-in има "пестене". Дето се вика с едно зареждане 3 дена ще ходя до работа за 3 лева общо. Даже и с моето каране не мога го докарам това под 10 лева.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Манев, и това. И цената. Хибрида си е по-скъп, по-сложен. Някой трябва да го плати това и определено не съм сигурен, че икономисаното гориво го покрива.
Бееееее.....
- redalex
- Гараж: i3
Тази тема я чета от момента на пускането и още не мога да разбера какво се пита в нея.
Ако е избор между 1 модел Октавия и 1 модел Сеат - авторът да избере тази, която ще му свърши по-добра работа с оглед на багажник, обем и разход. Отделно са субективните фактори като "харесва ми повече" и "ми е по комофортна". За тази цел се прави тест драйв на 2те коли и следва въпросът да е приключен.
Ако темата е - избор между хибрид, дизел, бензин, ел мотор, метан и разните марки по света и у нас - тогава и 500 страници няма да стигнат.
ПС - моето мнение е, че купуването на хибрид не е икономически оправдано и в дългосрочен план ще е безсмислено.
Ако е избор между 1 модел Октавия и 1 модел Сеат - авторът да избере тази, която ще му свърши по-добра работа с оглед на багажник, обем и разход. Отделно са субективните фактори като "харесва ми повече" и "ми е по комофортна". За тази цел се прави тест драйв на 2те коли и следва въпросът да е приключен.
Ако темата е - избор между хибрид, дизел, бензин, ел мотор, метан и разните марки по света и у нас - тогава и 500 страници няма да стигнат.
ПС - моето мнение е, че купуването на хибрид не е икономически оправдано и в дългосрочен план ще е безсмислено.
-
tuningmania
- Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
До "ВСИЧКИ" - Не забравяйте, че при Автомобилите с Хибридно и/или Електрическо задвижване, всякакви Проблеми в тази част значат 99% Официален Сервиз и Цени, като за монополист 
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
- Rangel
И за това Приуса е толкова скъп, не го харесвам, ама има да го гонят...
-
Hursa
Надявах се да науча, че шкода е по-безпроблемния избор. С един кратък тест на два автомобила, дори специалист ще се затрудни да получи относително пълноценна представа - така, че да ги сравни, а аз съвсем не съм спец. Беше "намекнато", че дилъра на сеат е "потресаващ" - и това е важно, особено за автомобил, за важна част от оборудването на който, ако се наложи, би трябвало да търся "официалните" сервизи. Но се надявах шкода да има и други предимства.redalex написа: 11.01.2021, 12:36:17 Тази тема я чета от момента на пускането и още не мога да разбера какво се пита в нея.
(Иначе, за хибридите - според мен имат предимства, основни предимства, които не бяха споменати. Бяха направени и сравнения с хибридите на други марки, но вижте ел мощностите при споменатите хибриди (до голяма степен символична) и ел мощността на хибрида на фолксваген (шкода, сеат) - според мен е доста по-впечатляващ. Но темата за хибридите е голяма и няма много общо с тази
Последно промяна от Hursa на 11.01.2021, 18:45:07, променено общо 1 път.
- Pijomir
- Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.
Те са под едно крило и на практика са един и същи автомобил с различна визия и пазар. Не знам какво очаквате?!
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
-
Hursa
Под едно крило, но въпреки това шкода се търси много повече на европейския пазар и дори на нашия - въпреки по-ниската цена на сеат, а за нашия пазар цената е силно определяща.