Историята на един "прероден" Superb III Facelift

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

Отдавна не съм писал размисли и страсти по "Темата", та сутринта с неделното кафе ми дойде музата. До тук историята на колата е ясна, в момента сме на Stage-1+ (Stage-1 софт, заедно с кулер, интейк и инлет). От към вървеж и динамика не мога да искам нищо повече на този етап, особено в предвид разликите във времената между EA888 Gen3 - IS38 и новата генерация MQB-Evo. Реално в световен мащаб, по-бърз Супърб (с Continental турбина) или Октавия 4 на Stage-1, не съм виждал по групите никъде до сега. А аз гледам на доста места и си пращаме непрекъснато проекти и с други хора, като излезе нещо ново.

От мапа на мотор и скорости също вече съм доволен, колата се кара плавно и приятно (с дребни изключения, с които се живее и съм описал в темата назад). До тук модификациите бяха "лесни" и по никакъв начин не нарушават усещането, което ти дава Супърб като пакет от завода. Звукът от генерацията също е приятен, дава спортен привкус, като я натискаш и се чува супер, а когато караш нормално си е абсолютна тишина и спокойствие в купето. Абе с две думи, в момента е постигнат перфектния баланс според мен, за семеен автомобил, който има сила (за класа си) и доставя комфорта и удобството, за които е направен. Но както често се среща като явление, когато всичко е наред, започват да ти се прокрадват мисли как да го о**реш.

Последните месеци мислех и проучвах за следващата стъпка на този етап, а именно Stage-2. Допълните модификации, които се включват към него са даунпайп (Miltek) с 200 клетки спортен кат и евентуално афтърмаркет cat-back генерация назад до края. Започнах да гледам за въпросната cat-back генерация и да обикалям из софийските майстори, разпитвайки ги и искайки оферти. Няма да влизам в подробности, но от някои останах разочарован като отношение и се отказах да им давам пари още от началото, други пък ме разубеждаваха, да не тръгвам по този път, защото колата щяла много да се промени, да стане шумна, имало огромен риск от така наречения дрон (адово бучене и буботене) в определен работен диапазон на оборотите (най-често точно този, в който караш по магистралата). И хора от форума, врели повече в тунинг сферата, изразиха същите опасения. Заданието беше за 76 мм генерация назад, без клапи, максимално отпушена и максимално тиха. Да, противоречат си малко нещата, но клапи в никакъв случай не искам да отварям и затварям с някакви дистанционни и бутончета, всеки път като искам да подам газ и да имам на разположение пълната мощност - звучи ми абсурдно. Готова генерация за Супърб няма на пазара (за разлика от Октавия 4, там Милтек пуснаха всичко и го има за купуване), или ако има (Supersprint) - цените са безумни, пък какво получаваш накрая - съмнително. Ако Милтек имаха изкарано нещо за Супърб, както за Октавия, до сега да го бях купил. В крайна сметка засега се отказах от идеята, за цялостно преправяне на генерацията.

Остана междинният вариант от купуване само на даунпайп, който влиза в ОЕМ генерацията назад. Така уж получаваш позитивите и от двете - хем е отпушена колата в най-важната част (след турбото), хем звукът не се променя и няма риск от дрон. Реално погледнато, чисто като диаметър, заводската генерация назад не би трябвало да има проблеми и да тапи на тези мощности, които се очакват за този стейдж. С TVS си бях писал преди месеци, че слагат нови сензори на Голфа си и да очаквам скоро тек-пост именно за даунпайп за новата платформа, какво дава с точност. Реших да изчакам какво ще пуснат и тогава да преценя дали да правя нещо. Преди няколко дена пуснаха въпросния пост - https://tvsengineering.com/en/news/ea88 ... hXsQA7ycyw . Разгледах го в подробности, писах им онзи ден един е-мейл с въпроси свързани с това дето са замервали. Питах ги дали тяхната тестова кола е със сток cat-back генерация, на което отговориха - да. Питах ги защо дадените мощности са за техния Stage-"2" (което е реално 1, с какъвто съм и аз), а не за Stage-2+, който е стейдж-а, изискващ афтърмаркет даунпайп. Отговориха ми, че между двете почти нямало разлика като софт, 2+ само добавяло модификации свързани с катализатора и GPF филтрите (да не светят лампи по таблото). Реално като бууст било същото, не надували с още малко, както си мислех. Конете отгоре идвали реално от самия даунпайп и отпушването, което дава на цялата система.

В крайна сметка на Golf 8R с Miltek даунпайп (без катализатор в техния случай) изкараха 435 коня и 582 нютона:

Изображение

Сравнявайки го с моите замерени 426 коня и 561 нютона, се получава разлика от 9 конски сили и 21 нютона, за едни няколко хиляди лева отгоре... Като помисля трезво, нещо не ми се нрави какво ще получа, дори и да е на практика с малко отгоре накрая. На пътя колата ще слезе сигурно в 3-ките 0-100 км/ч, в 9-ките 100-200 км/ч и в 11-ките за 1/4 миля, но ако ще гоня по-добри времена, честно казано бих искал да са с по-осезаема разлика, а не някакви стотни. Да знаеш за какво си платил един вид. Затова и засега реших да мирувам и да гледам как ще се развие платформата към Stage-3, когато започнат да се вадят турбини и пакети за EA888 Gen4. Все още такива няма на пазара, всички правят в момента Stage-3 и 4 или със стари турбини за EA888 Gen3 или с прототипи за Gen4, които не са пуснати за масова употреба. Това е засега.
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Мнение от igeorgiev82 »

YYakovliev, Явка,лично мнение(макар и непоискано [smilie=pardon.gif] )
Не си пипай повече колата.
Както сам каза,си постигнал баланса и си доволен.
Всичко друго е "Мечо пух",ама покрай него излиза и "прасчо" [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Йо, хо, хо... Що ли пък не съм изненадан lol То е ясно, че за където си тръгнал, ще стигнеш в някакъв момент, но задръж малко. Не ти ли стига да си опитното зайче на тунЕнг фирмите [smilie=kiss3.gif] Покарай, порадвай се, събери пари за нова кола и после.... [smilie=diablo.gif] [smilie=sarcastic.gif]
Последно промяна от Taratajki на 14.05.2023, 12:45:38, променено общо 1 път.
Аватар
andreev

Škoda Racer

Гараж: Škoda Octavia 4 RS, 2.0 TSI, 7DSG - Stage 3

Мнение от andreev »

И сте прави и не сте [smilie=sarcastic.gif] , краста си е и то бая голяма :)
Аз се заричах, че гаранционна кола няма да “пипам”, но ето…
Явката, че е “луд” и не може да стои на едно място си е така, но го разбирам. Ето аз още чакам за кутията и кулера. Айде кулерът не е проблем - може да се сложи, но за моята кутия още няма файл. Явор щеше да се побърка хахаха
Аз като гледам Голф 8 Р какви времена дава на Ст2 почнах да гледам за Конти турбо [smilie=pardon.gif]
Та исках да кажа, че наистина Ст1 е най-разумният момент да спрем, но няма [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

@YYakovliev,
Яворе…….
Келеш [smilie=punish.gif]
НЕ ПИПАЙ ПОВЕЧЕ КОЛАТА ТИ КАЗАХ!

Не съм виждал
Не съм чувал

4 цил миксер на 76мм да няма дрон

Ще припаднеш вътре в тая кола и ще бучи зверски точно на дълго и точно на около 140 и ще луднеш.

Златната среда си в момента и не е редно да правиш глупости.

Няма да тръгне кой знае колко повече колата.
Неоправдани средства за мижав резултат.

Толкоз от мен.
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

andreev написа: 14.05.2023, 11:18:09 Аз като гледам Голф 8 Р какви времена дава на Ст2 почнах да гледам за Конти турбо
При тебе е песен, говори ли сме го. Да отключат до край кутията ти, да може Тодор да пипа спокойно, после едно Конти турбо, една Милтек генерация цяла и Октавията излита брутално в космоса. Бързи, смели, сръчни. Иначе нас, чичаците със Супърбите, кучета ни яли (което е напълно нормално, пазарът определя).
[smilie=sarcastic.gif]
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

YYakovliev написа: 14.05.2023, 11:54:44 Да отключат до край кутията ти, да може да Тодор да пипа спокойно, после едно Конти турбо, една Милтек генерация цяла и Октавията излита брутално в космоса. Бързи, смели, сръчни.
Стига вече с тая кутия [smilie=punish.gif]
Че после да няма увиснали носове.
Достатъчно е бърза и настроена и няма да има кой знае какъв, да не кажа никакъв ефект.
Говорих миналата седмица с Бай Тодор , та ……….
Освен това @andreev, му казах и на него - слага каквото има да до слага като хардуер и толкоз.
Това е автомобил на предно и в момента и той е златната среда.
После ще има една въртигумка, която НЯМА да става за каране.Все пак Голф Р е 4х4 и слага всичко на пътя.

Толкоз и за Льо Домат [smilie=sarcastic.gif]

п.п.Някой друг да не е закусвал в Неделя?
Имам още храна [smilie=sarcastic.gif] [smilie=kiss3.gif]
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
andreev

Škoda Racer

Гараж: Škoda Octavia 4 RS, 2.0 TSI, 7DSG - Stage 3

Мнение от andreev »

Аз от кутията сама по себе си не очаквам, че ще повлияе нещо на този етап, той и Тодор ми каза, че така я е направил да не ме ограничава. Аз и затова нямам проблем
Иначе @ЦецоNOL, благодаря, днес си с големия черпак [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Мнение от YYakovliev »

ЦецоNOL написа: 14.05.2023, 12:04:48 Достатъчно е бърза и настроена и няма да има кой знае какъв, да не кажа никакъв ефект.
Говоря за Stage-3 бе, не за сега. Иначе имаш храна тая сутрин, добре е. Чакам сега ответния удар на хората с 76мм генерации, които ще ти сипят.
[smilie=sarcastic.gif]
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

Явка, всички тук усетихме колко се ядосваше досега с тунинга на колата, който според мен мина почти безпроблемно. Представям какво ще е ако продължиш и нещата се закучат. И аз съм на мнение, че накрая може да си вкараш ужасен автогол... Щом колата ти в момента ти носи голямо удоволствие и почти всичко е идеално не виждам смисъл да се вкарваш в излишни филми.

А и както ти сам много пъти си казвал - Суперб-а е страхотен семеен автомобил. Не разбирам това желание да се направи спортен автомобил. По-добре втора weekend кола за тази цел и тя да се развива.
Изображение
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Точно така :) Една супра, която ползва "малкия" иемков мотор 3.0 I6 [smilie=hunter.gif]

https://m.mobile.bg/details/11672949730072930
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2

Мнение от BlackPearl »

Само си представете, Явката да мине по последните "стъпки и проблеми" на Дидо със Супърба.
Направо не ми се мисли! [smilie=sarcastic.gif]
Изображение
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Мнение от YYakovliev »

@BlackPearl, ще си тегля ножа.

@digitalundgrd, тамън се чудех къде да фърля 100-те бона дето ми бяха излишни.
[smilie=sarcastic.gif]
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

Май повечето хора не разбират, че като се тръгне по пътя на тунинга е трудно да спреш ако има готови неща за платформата. А с повечето коне се свиква за много кратко време. [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif]
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

istoyanov написа: 09.05.2023, 14:01:37
YYakovliev написа: 09.05.2023, 09:48:02 Всеки път се качвам и слизам с голямо удоволствие от колата.
Нищо друго няма значение! браво
Пак ще го цитирам [smilie=beach.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”