Нищо общо няма между Octavia и Opel Insignia. Едната е кола от полусреден клас (като Голф, Опел Астра, Ауди 3, Пежо 308, Мазда 3, Тойота Корола, Форд Фокус), а другата е кола от среден клас (като Супърб, Пасат, Ауди 4, Тойота Авенсис, Мазда 6, Форд Мондео и прочие).
Октавия 4 / Octavia IV Facelift - общо обсъждане на модела
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
-
to4kata
Значи и ти си имал същото усещане?! ... А Фокуси карам последните 8 години MK2 и сега MK3,5 и в двата стандартното окачване си беше почти перфектно. Усещаш добре релефа на пътя, без да тропа, друса или нещо неприятно, а в Октавията предвид и по-добрата шумоизолация /в сравнение със споменатите Фордове/, все едно си на въздушна възглавница някак си. Такъв е смътния ми спомен вече ...Пастир написа: 02.07.2024, 15:28:01 @gbuyukliev, Говорих с 2 продавача в ЕТ. Казах, че преди Октавията карах голф и повече ми харесваше как кара голфът. Не ми хареса люлеенето в Octavia, като на вълни, и не много информативния волан.
Единият управител каза, че няма проблем - вземете ДСС и всичко ще е наред. Вторият каза, че в моя случай трябва да поема прогресивен контрол.
Ако ЕT имаше тестова кола с тези опции, щях да разбера след 10 минути какво ми трябва и какво не.
Последно промяна от to4kata на 02.07.2024, 17:43:17, променено общо 1 път.
- Tuscany
- Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp
My bad - аз сравнявам Superb с Insignia във връзка с люлеенето.smoke написа: 02.07.2024, 16:14:34Нищо общо няма между Octavia и Opel Insignia. Едната е кола от полусреден клас (като Голф, Опел Астра, Ауди 3, Пежо 308, Мазда 3, Тойота Корола, Форд Фокус), а другата е кола от среден клас (като Супърб, Пасат, Ауди 4, Тойота Авенсис, Мазда 6, Форд Мондео и прочие).
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
-
to4kata
Ето цитат от едно ревю "The Octavia’s natural habitat is the motorway: it can waft along on its softly sprung suspension for mile after mile. The consequence of the soft setup is that it feels a little floaty over crests when you turn off the motorway and on to a more demanding stretch of undulating road." От всичко, което изчетох във форума не видях някой да се оплаква от меко окачване, тоест очевидно е въпрос на лично предпочитание, много хора дори го приемат като форма на комфорт.
-
Sec8200
- Гараж: под наем
to4kata, ще е меко, ако е като на 3тата генетация.
Ако е с греда отзад (разбирай не е 190кс+ и не е 4х4) малко ще замята и задницата, но е рядко и не е фрапантно.
Като цяло това е семейна кола, ако не е RS. Вземи си RS като искаш нисно и по-спортно.
Ако е с греда отзад (разбирай не е 190кс+ и не е 4х4) малко ще замята и задницата, но е рядко и не е фрапантно.
Като цяло това е семейна кола, ако не е RS. Вземи си RS като искаш нисно и по-спортно.
-
tuningmania
- Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
До @style34 -
Умолявам ТЕ да го правиш обаче.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
-
NewSkoda
Здравейте, мнения за О4 ФЛ Edition DSG 150 к.с. срещу Скала Монте Карло + DSG 115 к.с. за градска кола ? Ще се кара и от жена без много опит, на която О4 се стори голяма. Разликата е 10К лева. От малкото коментари в секцията на Скала преобладаващите са, че цената е завишена, но може би с промоцията си струва. Ревютата, които гледах/четох са като цяло положителни.
- n_ivanov
- Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual
За градска кола по-добре Скала, Фабия или Камик. По-компактни са от Октавията и за граско шофиране с преобладавощо търсене на паркоместа са една идея по-удобни за маневриране, паркиране и шофиране. За Скала, ако не се лъжа имаше някакъв проблем с медията, но предполагам, че този проблем вече е отстранен.
П.С.: Ако дойде момент да си взимам градска кола/ кола за жената, определено бих се спрял на някой от тези три модела.
П.С. 2: Най-добре заведи жената в шоурума и да направи тест драйв на съответните модели. По този начин ще усети всяка една кола и ще може да каже коя и пасва най-добре и в коя ще се усеща най-сигурна откъм шофиране.
П.С.: Ако дойде момент да си взимам градска кола/ кола за жената, определено бих се спрял на някой от тези три модела.
П.С. 2: Най-добре заведи жената в шоурума и да направи тест драйв на съответните модели. По този начин ще усети всяка една кола и ще може да каже коя и пасва най-добре и в коя ще се усеща най-сигурна откъм шофиране.
-
to4kata
Колеги, може ли някой карал О4 с DCC и без (стандартно окачване) да сподели стандартното окачване като настройка на коя от трите опции при DCC съответства /приблизително/? Питам защото поне на мен стандартното окачване е предостатъчно като комфорт /дори ми идва леко меко, лично усещане!/, тоест едва ли бих искал да още по меко/комфортно. Би ми липсвала вероятно по-твърдата/спортна настройка, но предвид лошите пътища подозирам че в 80% от времето пак ще карам на близко до стандартното. От прочетеното вкл. и в британския форум виждам, че повечето хора които го имат ползват повече по-комфортната настройка. Има ли нещо вярно в разсъжденията ми. Опитвам се да си дам отговор на въпроса колко реално ще го ползвам? То е ясно, че ако го имам ще го ръчкам често, въпросът ако се лиша от него, колко ще ми липсва?
- Tuscany
- Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp
Тук по-скоро въпросът е друг - понеже вече се коментира това залюляване, което по нашите пътища е още по-лошо, с DCC имаш опции да го коригираш малко или много. Аз на Superb останових, че в индивидуален режим, ако DCC e на Normal, a Steering на Sport, малко повече контролира това люлеене.
Моето мнение е, че при даване на 50-60-70к за кола, която не е планирано да се продаде след 1-2 години, 3-4к лева горница не би трябвало да се пречка да се сложи полезна екстра.
Моето мнение е, че при даване на 50-60-70к за кола, която не е планирано да се продаде след 1-2 години, 3-4к лева горница не би трябвало да се пречка да се сложи полезна екстра.
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
-
lpetrovv
- Гараж: Skoda Octavia Mk4 2.0TDI 4x4 7DSG
Аз в 90% от времето карам Октавията на комфорт. Може да ме приемете за деформиран след 10 години на хидравличен Ситроен.
-
6_without_10
Здравейте, колеги. След дългогодишно ползване на Octavia 2 решихме да подновим семейния автомобил и в събота заявихме новата Octavia 4
за мен това ще бъде и първи нов автомобил.
Поръчах edition 1.5 TSI 150 HP. На теста ми направи впечатление, че е много по-добре шумоизолацията, което беше важно за мен. Тръгването в сравнение с 2.0 TDI обаче ми се стори много по-мудно. В същото време дават, че ускорението до 100 на новия модел е с над секунда по-бързо, вероятно бензиновия двигател ускорява след 2-3 секунда повече. Много куц конфигуратора, така и не разбрах електрически седалки могат ли да се добавят и дали имам контрол на налягането на гумите. Аз лично добавих само едно щори за късите 500 лв
да има какво да дърпат децата. Някой знае ли за електрически седалки какъв пакет трябва да се добави, фаровете ще се прибират ли сами след спиране, има ли включен контрол на течността за чистачки и налягането на гумите?
за мен това ще бъде и първи нов автомобил.Поръчах edition 1.5 TSI 150 HP. На теста ми направи впечатление, че е много по-добре шумоизолацията, което беше важно за мен. Тръгването в сравнение с 2.0 TDI обаче ми се стори много по-мудно. В същото време дават, че ускорението до 100 на новия модел е с над секунда по-бързо, вероятно бензиновия двигател ускорява след 2-3 секунда повече. Много куц конфигуратора, така и не разбрах електрически седалки могат ли да се добавят и дали имам контрол на налягането на гумите. Аз лично добавих само едно щори за късите 500 лв
- oggie
- Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI
Винаги съм си мислел, че Голф е малко по-скъп.
-
6_without_10
Междувременно днес видях, че има опция за добавяне на side assist и електрически седалки, което ще излезе малко над 3000 лв. Чух се с дилъра (човека, който ме посрещна в салона) и ги добавих към пакета
Вече съм супер доволен! 
едит: за съжаление side assist само с пакет върви...и то яко дървени пакети, от които половината неща ги имам така или иначе и започват от 4500 нагоре. Съответно се отказах.
Вече съм супер доволен! 
едит: за съжаление side assist само с пакет върви...и то яко дървени пакети, от които половината неща ги имам така или иначе и започват от 4500 нагоре. Съответно се отказах.
-
silent
Това с пакетите си е скрито увеличение на цената. Нещо като нашите мобилни оператори така че заглавичкват в някакви сложни схеми сякаш си на голяма далавера а после кой се не усетил духа супата преебан.