Октавия 4 / Octavia IV - общо обсъждане на модела
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Hacho
Здравейте! Предстои ми покупка на О4 комби, като искам да попитам дали задните въздушни възглавници могат да се изключат или трябва да бъдат премахнати? Отзад ще се возят децата на детски столчета.
- Erebus
- Гараж: Octavia 4 2.0 TDI
Когато поръчвах моята тези възглавници се предлагаха като допълнителна опция, която просто не поръчах.
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
Моят въпрос е, защо се налага изключване или отказване на тези възглавници при поръчка?
-
Hacho
Няма да е чисто нов автомобилът, за това питам какви са възможностите.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Задните въздушни възглавници са странични, а не фронтални. Не са част от стандартното оборудване, т.е. се поръчват допълнително като опция. Иначе стандартно всички O4 имат въздушни възглавници-завеси. Нито едните, нито другите трябва или могат да се деактивират, дори и да има дете на задната седалка:

- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
Hacho, до колкото прочетох, питането от твоя страна е, ако има въздушни възглавници отзад, могат ли да се изключват или трябва да се премахнат. Защо би се наложило да се изключват или дори да се премахнат? Каква е причината?
До колкото знам, само пред пасажера отпред може да се изключва въздушната възглавница ако се вози дребосък с кошче примерно. За задните не знам да има опция за изключване.
До колкото знам, само пред пасажера отпред може да се изключва въздушната възглавница ако се вози дребосък с кошче примерно. За задните не знам да има опция за изключване.
- neshtoZabavno
- Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023
Няма как да се деактивират тези въздушни възглавници. Пък и не пречат на детските столчета, а по-скоро се водят даже като допълнителна защита. Аз затова ги поръчах допълнително. Не пречат по никакъв начин на столчето. Единствено предната въздушна възглавница трябва да се изключи ако дете се вози на столче на мястото до водача на автомобила.
Side airbags are usually a curtain airbag which deploys downward to provide protection to the head and are not as powerful as the front ones. They should not pose a risk to a child in a child seat in the rear, but provide added protection.

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ RAMAIR ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
-
Hacho
Много благодаря за отговорите! Явно аз съм доста невеж и си мислех, че ще пречат на столчетата.
- Драгомир
- Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
Деактивира се, ако детето е в кошче, което е обърнато обратно на посоката на движение. Ако е в столче по посока на движението няма нужда от деактивиране на възглавницата.neshtoZabavno написа: 11.12.2023, 13:13:38 Единствено предната въздушна възглавница трябва да се изключи ако дете се вози на столче на мястото до водача на автомобила.
Мен много ме беше яд, защото поръчах задните странични възглавници, но колата дойде без тях.
Информацията, която си пуснал е за страничните завеси. При О4 те са стандартно оборудване. Доплащат се задните странични възглавници, които са в облегалките на задните седалки
- neshtoZabavno
- Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023
Щом казваш, не съм се интересувал кое е старндартно оборудване и кое не е. Когато аз поръчвах колата видях, ще има опция за
допълнителни въздушни възглавници, добавих ги и колата си дойде с тях. Интересува ме да ги има

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ RAMAIR ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
- v0rt3x
При конфигуриране на моята също бях добавил допълнителните задни възглавници, но не ги сложиха. Четох, че при тях имало проблем когато се сложи детско столче и за това са спрели да ги слагат.Драгомир написа: 11.12.2023, 13:58:39Деактивира се, ако детето е в кошче, което е обърнато обратно на посоката на движение. Ако е в столче по посока на движението няма нужда от деактивиране на възглавницата.neshtoZabavno написа: 11.12.2023, 13:13:38 Единствено предната въздушна възглавница трябва да се изключи ако дете се вози на столче на мястото до водача на автомобила.
Мен много ме беше яд, защото поръчах задните странични възглавници, но колата дойде без тях.
Информацията, която си пуснал е за страничните завеси. При О4 те са стандартно оборудване. Доплащат се задните странични възглавници, които са в облегалките на задните седалки![]()
Ако се купува по-стар автомобил е възможно да ги има сложени и тогава евентуално да трябва да се спрат, но може би ще е добре да се пита в ЕТ.
- lybrator
- Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381
Гледам някаква прИмоция в ЕТ: https://www.skoda-auto.bg/_doc/37a780ae ... 102761ab51
4х4 дизелите идват на най-голяма 'далавера', но и за другите има прилична отстъпка
4х4 дизелите идват на най-голяма 'далавера', но и за другите има прилична отстъпка
- oggie
- Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI
По-скоро е някаква стандартна отстъпка. Но ми стана интересно от табличката джантите ROTARE AERO 7,0J x 17" при Style Plus са отбелязани със S което би трябвало да значи, че не се доплащат.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Чак ми се прииска да си взема една O4 2.0 TDI 150 к.с. 6M. Проблемът е, че няма какво да я правя :(
---
Зачетох се в ценовата листа. Там в описанието на ниво Style от години продължават да пишат "Странични огледала осветяващи праговете на вратите". Това е грешка. Никоя О4 няма огледала, осветяващи праговете на вратите. Такива имат О2 и О3. При О4 има осветление към праговете, но то не е от огледалата, а от лампичките горе на тавана.
И светещите червени лампички в корите на вратите махнаха след О3. Става въпрос за червените лампички, които светят при отворена врата, за да не я отнесе някоя преминаваща кола. Вместо тях там на О4 има едно нещастно светлоотражателче :(
- gencho01
- Гараж: Skoda Octavia 4, 1.5 TSI 6M Combi; VW Golf mk3 GT 1.6
По принцип ако има амбиентно осветление, при отваряне на вратата независимо какъв цвят е зададен да свети, светва в червено и играе роля на тази лампичка.
Иначе за лампичките в огледалата е така - няма. Иначе за други държави явно го има или го е имало в първите модели на О4, защото съм го виждал на ревюта в други държави и по-конкретно Хърватия, вероятно спецификациите малко бягат от истината.
Също пишеше и за охлаждане в жабката, но такова се предлагаше при първите модели О4, сега има дупка в жабката, но не се монтира. При мен също го няма, а в служебната ни, купена през 2021 има охлаждане в жабката и подлакътника.