Октавия 4 / Octavia IV - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
konstantin80

Škoda Фен²

Гараж: Megane III 1.9 dci

Мнение от konstantin80 »

Бях в Германия и взех рент-а-кар октавия комби, която покарах около 1000 км. Направи ми добро впечатление, че веднага подкарах андроид ауто и нито веднъж не ми прекъсна или пък нещо да ми забие таблета. Докато на голф 8, който карам в момента напоследък софтуера, андроида и таблета постоянно бъгва, прекъсва, забива.

От друга старана пък таблета в октавията е така ситуиран, че ме заболя вратът да гледам на дясно. Все едно е направен за използване от човека в средата на задната седалка.
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Има ли някъде информация за Octavia IV където да е описано какво се сменя и преглежда на всеки сервизен интервал според пробега?
Аватар
fryeruk

Škoda Фен

Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M

Мнение от fryeruk »

Някакъв голям ъпдейт се източи и се налива в момента. До сега все минаваха ъпдейти, но бяха бързи и никога не е имало съобщение, да не стартирам колата поне 30 минути.

Изображение
Изображение
asenpopov

Шкода Новак

Гараж: Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от asenpopov »

Откакто взех колата от сервиз преди 3 седмици след мяна на командния блок на медията ми излиза съобщение, предполагам за този ъпдейт, но не смея да го инсталирам. Нека се порадвам известно време на медията без рестартиране, пък някой ден може и да го инсталирам. Моля, за обратна дали има нежелани странични ефекти.
Аватар
atanashh

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG

Мнение от atanashh »

При мен колата дойде с версия 1940 и докато нямам проблеми с нея не смятам да минавам на по нова, че да почнат [smilie=fool.gif] Нека си излиза съобщението...
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

Но има вероятност като иде в ЕТ да я пуснат [smilie=sarcastic.gif]
Иначе да! Нещо което работи добре, не се пипа.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Мнение от oggie »

Аз го инсталирах нищо не се променя или поне аз не виждам някаква съществена промяна. Нормално е ъпдейтите да идват с лист с промените преди да се съгласиш с инсталацията да знаеш, какво правиш но Шкода са над тия неща. Чак се чудя защо изобщо се изисква съгласие а тия ъпдейти не се инсталират автоматично без знанието на потребителя.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

oggie написа: 13.11.2023, 14:40:20 Чак се чудя защо изобщо се изисква съгласие а тия ъпдейти не се инсталират автоматично без знанието на потребителя.
Да, аз карам нов Фокус 2020 и ъпдейтите си ги прави без да разбирам. Само ако проверя версията на софта се ориентирам. Но имам опция да и забраня сама да се ъпдейтва.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
gencho01

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 4, 1.5 TSI 6M Combi; VW Golf mk3 GT 1.6

Мнение от gencho01 »

Колеги здравейте,
Започвам да имам, не до там проблем, а по-скоро неудобство с Окатавията и по точно предната решетка.
Не отдавна, като започна листопада ми се наложи да човъркам с едни клечки да вадя листа между решетката и първия радиатор, втория път ми се наложи да вадя едно врабче, което мина през горната решетка, а се наложи да го вадя през малките отвори под номера, отделно вътре останаха и доста пера, че падна голямо ровичкане да ги махна. То кофтито е, че всичко е плътно затворено отвсякъде и няма едно листо от къде да падне под колата.
Та въпроса ми е Еуратек предлагат ли някакви по-ситни мрежести прегради за монтаж между првдната решетка, горна, долна и радиаторите?
На другата си кола съм сложил такава на долните големи отвори и нищо не може да влезе, също е ефикасно и за камъчета, понеже не могат да стигнат до климатичния радиатор да го очукат.
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Мнение от oggie »

Днес нова грешка - проблем в осветлението на автомобила. Палиш, гасиш проблема изчезва. Естествено всичко си работи. Чудя се дали някой ден ще дойде ъпдейт след, който колата да съобщава само реални проблеми.
Аватар
albertf

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia IV, 1.5 TSI

Мнение от albertf »

Здравейте колеги, предвид идващите студове, бих искал да ви попитам какви действия предприемате към вашите автомобили, когато се очакват студове, ледове, виелици или иначе казано - настъпването на зимния сезон? [smilie=pardon.gif]
Въпросът основно е към колегите, които не разполагат с гараж и държат колите си на улицата/открит паркинг.
Някъде бях чел, че се препоръчва изключването на автоматичното прибиране на страничните огледала при заключване, така ли е?
Друго например, че се препоръчва автоматичния режим на чистачките на предното стъкло да бъде изключен? Покривате ли предното стъкло с нещо? Мажете ли уплътненията с нещо мазно?
Ще се радвам да споделите опит и препоръки, тъй като за първи път шофирам нов автомобил и не съм напълно запознат с всички предпазни действия, които бих могъл да предприема. [smilie=search.gif]
Благодаря предварително! :)
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 2.0 TDI

Мнение от Erebus »

Аз на старата ми кола (която седеше на улицата) спирах единствено автоматичното сгъване на огледалата (за да не изгори моторчето, ако са замръзнали) и минавах уплътненията със силикон (за да не се скъса някое, ако е замръзнало). И двете ми действия са породение от съвети от други хора, никога не ми се е случвало да замръзне врата или огледало преди.
Колкото до чистачките - аз ги държа изключени, когато не вали. Случвало ми се е да се включват без видима причина, когато не съм ги изключвал.
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

Гараж: Kia Sportage NQ5 1.6 T-gdi 150ps Manual-6 speed
Ex: Skoda Superb II FL CFGB

Мнение от sonnyer »

@albertf, принципно всичко е на добра воля и много зависи от атмосферните условия около теб, защото в София примерно в един квартал е много влажно и всичко замръзва, в друг квартал, в същия момент, колите са сухи и няма проблеми.
Относно предното стъкло - не знам какво може да се прави, аз не съм слагал никога нищо. Уплътненията ги мажа с един препарат Nigrin, който скоро беше в LIDL, но го има и по повечето бензиносанции. Във всеки автомобилен магазин има някакъв препарат за уплътнения - отиваш, взимаш, тестваш и ако не става, сменяш.
Относно автоматични огледала, чистачки и ръчна - бил съм свидетел с проблеми по всяко, на различни коли. Огледалата на мой колега с Пежо 308 не искаха да се отворят в един сняг и при напън се счупи едното. Миналата година, на съседката ми изгоря моторчето за чистачки на Сеат Леон (на няколко месеца), тъй като беше оставила на автоматичен режим, а беше паднал доста сняг. На баща ми пък Рено Лагуна, ръчната не можа да освободи.

Всичко това не се случва често, но ако искаш, има как лесно да вземеш превантивни мерки и си зависи от теб. [smilie=pardon.gif]
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

albertf написа: 24.11.2023, 14:19:30 предвид идващите студове, бих искал да ви попитам какви действия предприемате към вашите автомобили, когато се очакват студове, ледове, виелици или иначе казано -
не ги караме/изкарваме [smilie=sarcastic.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Освен изброените от колегите неща, мятам в колата и спрей за размразяване на предното стъкло.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”