Октавия 4 / Octavia IV - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
DMateev

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 4, 2.0 TSI, 4x4;
Skoda Octavia 3, 1.4 TSI

Мнение от DMateev »

Erebus написа: 05.05.2023, 12:59:32 Имаш ли реално замерване на шума или на ухо?
На ухо е. Мога да пробвам с апп за телефона, но не знам до колко са точни.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

DMateev написа: 05.05.2023, 12:05:16 летните гуми Goodyear
По степен на вероятност, това е преди стъклото.
Бееееее.....
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Днес погледнах списъка с налични (Октавия) автомобили в ЕТ и ми направи впечатление следното:

"Airbag за водача и пътника до него; Деактивация на Airbag-a на пътника до водача"

"Електромеханичен хидроусилвател на волана"

Да разбирам ли, че са само с 2 възд. възглавници и че сервото на волана вече е с масло?
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Мнение от ИзтрЪпнал »

Преди няколко дни, същата тема я коментирахме с търговеца. Описанието на оборудването на тези вече произведени, но недоставени автомобили в централния склад на ЕТ е не съвсем точно. Гледай оборудването от ценовите листи ;) . Иначе офертите за О4 имат -5 % отстъпка, която не е калкулирана и следва да се приспадне при подписване на договор за покупка.
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Не знам защо но във ценовите листи за 2023та никъде не откривам круиз контрол и камера за задно виждане. Очаквах, че във високите нива до Edition включително би трябвало да има такива доста базови екстри ама не.
Аватар
v0rt3x

Шкода Новак

Мнение от v0rt3x »

@oggie за жалост са допълнителни екстри, за които си плащаш без значение от нивото.

Има ги в конфигуратора, но специално камерата май често я махат и от там и въобще не можеш да я поръчаш.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Видях тук във форума, че на другите модели шкоди може да се види в медията след колко време/километри трябва да се смени маслото на двигателя, като то се изчислява по шкодовски алгоритъм в зависимост от моточасовете, изминатите километри и работните температури на маслото. На моята О4 обаче не можах да намеря къде в медията се визуализира тази информация. Оказа се, че при О4 това се вижда в скрито сервизно меню, което се достъпва чрез хватка. Ето в това видео е обяснено подробно как става:

Пробвах указаната последователност и потвърждавам, че така става достъпът до това меню.
Според видеото, чрез това скрито сервизно меню може също и да се зануляват интервалите.
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Че той сервизният интервал на 30 000км ли е? Това не е ли малко множко?
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

@oggie,
Интервалите за СЕРВИЗНА ИНСПЕКЦИЯ и за СМЯНА НА МАСЛО на двигателя са две различни неща.
Интервалът за сервизна ИНСПЕКЦИЯ на колата е 30 000 км.
Интервалът за СМЯНА НА МАСЛО масло на двигателя на моята О4 официално също е 30000 км (или 2 години), но това е стойност при идеални условия на експлоатация. Всъщност интервалът за СМЯНАТА НА МАСЛО е плаващ и се променя в зависимост от експлоатацията (натоварването) на колата. "Компютърът" го преизчислява на база на отработените моточасове и натоварването на двигателя през тези моточасове.

Така например, на моята кола (текущ пробег 8400 км) ми показа, че предстои сервизна ИНСПЕКЦИЯ след още 21600 км (т.е. на 30 000 км), но за маслото ми каза, че смяна трябва да се направи след 17000 км (т.е. не на 30000 км, а на около 25400 км). Това число ще се променя още в зависимост от натоварването на колата през следващите километри и месеци.

Уточнение: Аз не възнамерявам да чакам и да правя смяната на маслото си чак на 25400 км, както ми казва "компютъра", а ще я направя на 10000 км. Само казах къде и как в медията на О4 може да се види какво е преценил и казва "компютърът" според неговите алгоритми.
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

smoke написа: 07.05.2023, 18:09:51 На моята О4 обаче не можах да намеря къде в медията се визуализира тази информация.

През медията бутон CAR ->Състояние, не показва ли информация за оставащи километри/дни до инспекция и смяна на масло. Май е по един и същ начин за цялата VAG група. Гледам, че на други колеги с О4 визуализира по същия начин + VIN.
А иначе при гъвкавия интервал, след нулирането на интервала първите няколко хиляди километра разликата между оставащите километри до смяна на масло и инспекция е най-голяма. След това започват да се доближават или се изравняват. Имал съм случай при изминати 3000 км от смяна, разликата между оставащи до инспекция и до смяна на масло да е над 17000 км после само в рамките на деня намаля до 5000. В момента разликата ми е 1500 км при изминати 5500 от смяна на масло. Така или иначе като наближи време за смяна/инспекция ще започне да изкарва съобщение на таблото и да подсеща.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

kolyo b8 написа: 08.05.2023, 10:41:25 През медията бутон CAR ->Състояние, не показва ли информация за оставащи километри/дни до инспекция и смяна на масло. Май е по един и същ начин за цялата VAG група. Гледам, че на други колеги с О4 визуализира по същия начин + VIN.
kolyo b8, благодаря ти, че ме насочи към този екран - Автомобил -> Състояние.
Оказа се, че там се визуализира въпросната информация, но е малко по-надълбоко:

Автомобил -> Състояние

след което там на екрана при мен има два етикета "Сервиз" и "Налягане на гумите" със зелени отметки (че всичко е наред). Аз мислех, че са само етикети (надписи) с отметки, а то трябвало да се натисне "Сервиз" (което било и бутон) и тогава се отваря въпросния екран (VIN, Разстояние/време до инспекция, Разстояние/време до смяна на масло).
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.

Мнение от tsb »

То реално и няма никаква логика да я крият точно тази информация из разни сервизни менюта. Просто цъкалките са много и е лесно да се загуби човек :)
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

[smilie=thank_you2.gif] за нищо.
smoke написа: 08.05.2023, 20:49:37 "Налягане на гумите"
И това е бутон. С него можеш да си ресетнеш системата за следене налягането на гумите, след смяна на гуми или помпане. Индиректна система е, но работи доста коректно. Не следи налягането, но може да те уведоми,коя гума е спаднала.
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

Интересно, че при предишната ми О3 и при сегашната О4 интервалът за смяна на маслото не мърда от 30000 км.
Нямало е случай за 8 години с О3 километрите да намалеят под 30 хил. (изминати + оставащи). Не съм карал толкова с едно масло, но все пак е странно.
На Пасата на баща ми пък почти веднага след смяна на маслото километрите намаляват от 30 до към 24-26 хил.
Аватар
JORDITO

Почетен член

Гараж: Skoda Octavia III 1.6TDI-CR, 105PS + Arshinkov brothers

Мнение от JORDITO »

Драгомир написа: 08.05.2023, 21:45:16 интервалът за смяна на маслото не мърда
Малко я газиш ;)
Моята тема за колата : Škoda Octavia III Комби 1.6 TDI-CR 105 PS
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”