Октавия 4 / Octavia IV - общо обсъждане на модела
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Това е нормално, зависи от възрастовата група. То и седалките без Изофикс са със самостоятелни колани за малките.
Бееееее.....
- Драгомир
- Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
Верно е масонски форум. Не стига, че все нови коли, ами и резервоара до горе
Сега сериозно. Моят резервоар също се чува, но го заглушават или децата или музиката. Та не ми е проблем.
Преди време колега от форума беше писал, че го дразни деактивирането на цилиндрите. До тогава не бях обърнал внимание, но взех да го усещам и почва и мен да ме дразни. Когато са деактивирани цилиндрите и натиснеш леко газта, при повторното им активиране се усеща едно много леко придърпване/притрисане. Не е болка за умиране, но ако не се деактивираха, щеше да е по-добре. И без това според мен е ала-бала и реално не се реализира икономия на гориво. Жалко, че няма "легален" начин за изключване на тази "екстра".
Сега сериозно. Моят резервоар също се чува, но го заглушават или децата или музиката. Та не ми е проблем.
Преди време колега от форума беше писал, че го дразни деактивирането на цилиндрите. До тогава не бях обърнал внимание, но взех да го усещам и почва и мен да ме дразни. Когато са деактивирани цилиндрите и натиснеш леко газта, при повторното им активиране се усеща едно много леко придърпване/притрисане. Не е болка за умиране, но ако не се деактивираха, щеше да е по-добре. И без това според мен е ала-бала и реално не се реализира икономия на гориво. Жалко, че няма "легален" начин за изключване на тази "екстра".
- fryeruk
- Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M
Аз бях писал, че не съм очарован от ACT технологията. Реално двигателя е проектиран да изключва два от цилиндрите, когато не е под товар. На пръв поглед не лоша идея(може би), но точно тогава това не е необходимо. Понеже съм и с ръчна кутия, тогава съм върнал газата, а на сух път, често пускам и по инерция( между другото разхода пада най-много точно по инерция). Примерно - на равен път при движение в населено място със скорост между 40 - 60 км/ч при върната газ, цилиндрите се изключени и за да се опитам да поддържам скоростта, усещам, че колата не работи равномерно, поради двата неактивни цилиндъра. Същото се случва и при скорости 80-100км/ч. Какво гориво спестява тогава - почти никакво( на теория движение с върната газ на скорост консумира 0л гориво), а не съм много убеден, че това се отразява здравословно на цялата механика в двигателя, макар и без прекъснато смазване. При следващата смяна на масло в ЕТ ще говоря с тях, ако не, колега беше писал, че TVS вече предлагат деактивация. ![diablo [smilie=diablo.gif]](./images/smilies/diablo.gif)
![diablo [smilie=diablo.gif]](./images/smilies/diablo.gif)
- Драгомир
- Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
Аз бях писал за TVS
.
Но с деактивацията върви и ремап на двигателя, т.е. и отпадане на гаранцията на двигателя. Аз не мисля да си гърмя гаранцията.
Но с деактивацията върви и ремап на двигателя, т.е. и отпадане на гаранцията на двигателя. Аз не мисля да си гърмя гаранцията.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Ти сериозно ли очакваш ЕТ да ти изключат ACT системата?
Бееееее.....
- Rangel
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1
4x4? Или това е тоя с около 190-200hp? В ценовата листа няма такава.

- mariyan
- Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG
190 коня е. Има я в ценовата листа на комби. При лифтбека я няма, но там листата е обновена с моделна година 2024 и все още е доста съкратена. В предишната следва да е присъствала.
- oggie
- Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI
Здравейте! Първо мнение във форума, надявам се да не сгазя някакви правила ако го правя извинявам се предварително. Та така ще купувам Октавия, нова. Карал съм всякакви коли, включително и от ВАГ групата, както и Шкоди. До сега не съм притежавал такава. От представителството ми казаха, че има 40-50 бройки произведени, налични а аз не искам да чакам. Първо опитах в Тойота но там сроковете граничат с абсурда. Направих тестдрайв на Октавия и Супърб, харесаха ми. Търся съвет относно това към кой двигател и трансмисия да се насоча. Целта е надеждност не толкова икономичност. Вие, като собственици с опит с марката ако сега трябваше да конфигурирате Октавия, какво щяхте да изберете и най-важното защо? Следващата седмица началото отивам да поръчвам така че благодаря на всички, които се включат дотогава. ![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Хем не искаш да чакаш, хем питаш за конфигуриране и избор?
Или взимаш каквото ти извадят от склада или чакаш.
Или взимаш каквото ти извадят от склада или чакаш.
Бееееее.....
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
oggie, аз щях да търся (и съответно такова търсих и купих) следното:
- Бензинов двигател, тъй като цял живот преди това съм карал дизели, но новите дизели имат DPF и AdBlue. DPF-ите в крайна сметка се задръствати изискват регенерации и накрая скъпа подмяна, а приятели с други марки коли с AdBlue ми разказваха как ако колата не се карала няколко седмици, въпросното AdBlue започвало да кристализира и предизвиквало проблеми с някакви негови помпички, които блокирали и трябвало да се подменят след това;
- Кола с multi-link задно окачване за по-добра стабилност, а не с торсионна греда. Имай предвид, че всички модификации Октавия, които са до 150 к.с. включително (без тези, които са 4x4 или на метан), са с торсионна греда. С multi-link са по-мощните от 150 к.с., а също и тези, които са 4x4 или на метан;
- Dynamic Chassis Control (DCC), за да може да си променяш твърдостта на окачването по разбитите български улици и на магистрала;
- Големи и яки спирачки (бензиновият RS е с такива - 340 мм отпред, 310 мм отзад);
- По-добро audio - при Октавия опцията беше Canton, но него го спряха заради липсата на чипове уж и аз не можах да го поръчам. Сега в новата ценова листа пак го има, ама може и да е грешка, тъй като го няма в конфигуратора. Имай предвид, обаче, че не съм го слушал, а в Briskoda хората, които го имат, са доста разочаровани от качеството на звука му;
- Предни седалки с регулируема лумбална опора;
- Текстилни седалки - за да мога след тенис (когато съм омазан до уши) или след плаж да си сядам без да му мисля много-много за "кожата" (то вече всъщност не е истинска кожа, а изкуствена);
- Хубави фарове - при Октавия има възможност за матрични LED-светлини, аз имам такива, но не мога да ти кажа дали са велики спрямо ксенонови фарове, тъй като преди това съм карал обикновени рефлекторни с обикновени крушки. При матричните LED-фарове можеш да включиш на дълги и колата сама гаси определени техни секции при разминаване с други коли или при каране зад друга кола, за да не ги заслепява. Това е основното им предимство.
- Безжичната връзка с телефон (т.нар. безжичен SmartLink) също е полезна, за да не ти се налага постоянно да закачаш и откачаш телефон на кабел за връзка с мултимедията.
- Аз също си поръчах и 230V адаптер отзад, за да мога да си включвам лаптопа или някакво зарядно устройство при нужда.
- Аз лично исках ръчна скоростна кутия, заради по-директното усещане на двигателя/трансмисията, но тъй като в България не внесоха RS с ръчна кутия, в крайна сметка взех с DSG. При кола с DSG е добре да вземеш такава, която е с "мокър" съединител - DSG модел DQ381, а не DQ200, която е със сух съединител. Сухият съединител е по-проблемен за прегряване при пълзене в задръстване, където се товари много. Имай предвид, че на колите, които са с до 250Nm въртящ момент, им монтират DQ200. На тези с по-голям въртящ момент - DQ381.
- Бензинов двигател, тъй като цял живот преди това съм карал дизели, но новите дизели имат DPF и AdBlue. DPF-ите в крайна сметка се задръствати изискват регенерации и накрая скъпа подмяна, а приятели с други марки коли с AdBlue ми разказваха как ако колата не се карала няколко седмици, въпросното AdBlue започвало да кристализира и предизвиквало проблеми с някакви негови помпички, които блокирали и трябвало да се подменят след това;
- Кола с multi-link задно окачване за по-добра стабилност, а не с торсионна греда. Имай предвид, че всички модификации Октавия, които са до 150 к.с. включително (без тези, които са 4x4 или на метан), са с торсионна греда. С multi-link са по-мощните от 150 к.с., а също и тези, които са 4x4 или на метан;
- Dynamic Chassis Control (DCC), за да може да си променяш твърдостта на окачването по разбитите български улици и на магистрала;
- Големи и яки спирачки (бензиновият RS е с такива - 340 мм отпред, 310 мм отзад);
- По-добро audio - при Октавия опцията беше Canton, но него го спряха заради липсата на чипове уж и аз не можах да го поръчам. Сега в новата ценова листа пак го има, ама може и да е грешка, тъй като го няма в конфигуратора. Имай предвид, обаче, че не съм го слушал, а в Briskoda хората, които го имат, са доста разочаровани от качеството на звука му;
- Предни седалки с регулируема лумбална опора;
- Текстилни седалки - за да мога след тенис (когато съм омазан до уши) или след плаж да си сядам без да му мисля много-много за "кожата" (то вече всъщност не е истинска кожа, а изкуствена);
- Хубави фарове - при Октавия има възможност за матрични LED-светлини, аз имам такива, но не мога да ти кажа дали са велики спрямо ксенонови фарове, тъй като преди това съм карал обикновени рефлекторни с обикновени крушки. При матричните LED-фарове можеш да включиш на дълги и колата сама гаси определени техни секции при разминаване с други коли или при каране зад друга кола, за да не ги заслепява. Това е основното им предимство.
- Безжичната връзка с телефон (т.нар. безжичен SmartLink) също е полезна, за да не ти се налага постоянно да закачаш и откачаш телефон на кабел за връзка с мултимедията.
- Аз също си поръчах и 230V адаптер отзад, за да мога да си включвам лаптопа или някакво зарядно устройство при нужда.
- Аз лично исках ръчна скоростна кутия, заради по-директното усещане на двигателя/трансмисията, но тъй като в България не внесоха RS с ръчна кутия, в крайна сметка взех с DSG. При кола с DSG е добре да вземеш такава, която е с "мокър" съединител - DSG модел DQ381, а не DQ200, която е със сух съединител. Сухият съединител е по-проблемен за прегряване при пълзене в задръстване, където се товари много. Имай предвид, че на колите, които са с до 250Nm въртящ момент, им монтират DQ200. На тези с по-голям въртящ момент - DQ381.
- Erebus
- Гараж: Octavia 4 2.0 TDI
Искам да взема греди за моята О4, лифтбек. Засега гледам ей това.
Има ли някой с такива, да даде фийдбек? Или ако предпочитате нещо друго, да споделите.
Има ли някой с такива, да даде фийдбек? Или ако предпочитате нещо друго, да споделите.
- fryeruk
- Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M
Аз съм с такива, само че за комби с надлъжните рейки.
Първо ходих да гледам оригиналните греди, които се предлагат от Шкода за Октавия 4, но дължината им е 104см, а на WingBar 122cm, което автоматично ме отказа от фабричните, поради по-малката работна площ. Още не съм излизал с тях на дълъг път да разбера колко са шумни(въпреки, че изчетох доста ревюта преди да ги купя и навсякъде отзивите са позитивни). Качествена изработка, веднъж сглобени се монтират лесно и бързо на покрива. Монтажа към тях на ски багажници и вело стойки също е лесен с Т-болтовете, които идват в комплект с гредите. Хубавото на този модел в сравнение с предходния, е че в каналите на гредите се монтират две отделни гумени уплътнения, между които се провират Т-болтовете и не необходимо рязане на гумите преди монтаж на различни багажници- ски, велосипед, бокс и т.н. За мен Thule предлагат качествени и тествани при различни ситуации продукти, що се касае до такова оборудване и компромис със сигурността не трябва да се прави. Втората опция беше Yakima, но цените им са сходни и заложих на Thule.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
И аз съм с такива Wingbar само, че на комби. Ми ОК са, определено вие по-малко от лидълските.
Колебаех се между този захват и другия, който се води още по-аеродинамичен. Но при него възможността за вариация в ширината е съвсем ограничена.
Колебаех се между този захват и другия, който се води още по-аеродинамичен. Но при него възможността за вариация в ширината е съвсем ограничена.
Бееееее.....
-
DMateev
- Гараж: Skoda Octavia 4, 2.0 TSI, 4x4;
Skoda Octavia 3, 1.4 TSI
Привет, колеги.
След смяна на предно стъкло на октавия 4, усещам повече шум в купето от преди, при по-висока скорост 120+. Двигателя е 2.0 бензин та не би трябвало да е той шумогенератора, а по-скоро вятъра от скоростта.
За съжаление от Шкода ми казаха, че всичко е нормално и да си пускам по-силно музиката. Даже в книжката пишело, че след 120 имало шумове, чел съм я ама не съм запомнил нещо такова, но може.
Малко след като смениха стъклото смених и с летните гуми Goodyear, с които дойде автомобила, та може и те да са по-шумни.
Имате ли някакви идеи как да тествам от къде идва шума и какво да направя за намаляването му?
След смяна на предно стъкло на октавия 4, усещам повече шум в купето от преди, при по-висока скорост 120+. Двигателя е 2.0 бензин та не би трябвало да е той шумогенератора, а по-скоро вятъра от скоростта.
За съжаление от Шкода ми казаха, че всичко е нормално и да си пускам по-силно музиката. Даже в книжката пишело, че след 120 имало шумове, чел съм я ама не съм запомнил нещо такова, но може.
Малко след като смениха стъклото смених и с летните гуми Goodyear, с които дойде автомобила, та може и те да са по-шумни.
Имате ли някакви идеи как да тествам от къде идва шума и какво да направя за намаляването му?
- Erebus
- Гараж: Octavia 4 2.0 TDI
Имаш ли реално замерване на шума или на ухо?