Октавия 4 / Octavia IV - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Това е нормално, зависи от възрастовата група. То и седалките без Изофикс са със самостоятелни колани за малките.
Бееееее.....
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

Верно е масонски форум. Не стига, че все нови коли, ами и резервоара до горе [smilie=sarcastic.gif]
Сега сериозно. Моят резервоар също се чува, но го заглушават или децата или музиката. Та не ми е проблем.

Преди време колега от форума беше писал, че го дразни деактивирането на цилиндрите. До тогава не бях обърнал внимание, но взех да го усещам и почва и мен да ме дразни. Когато са деактивирани цилиндрите и натиснеш леко газта, при повторното им активиране се усеща едно много леко придърпване/притрисане. Не е болка за умиране, но ако не се деактивираха, щеше да е по-добре. И без това според мен е ала-бала и реално не се реализира икономия на гориво. Жалко, че няма "легален" начин за изключване на тази "екстра".
Аватар
fryeruk

Škoda Фен

Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M

Мнение от fryeruk »

Аз бях писал, че не съм очарован от ACT технологията. Реално двигателя е проектиран да изключва два от цилиндрите, когато не е под товар. На пръв поглед не лоша идея(може би), но точно тогава това не е необходимо. Понеже съм и с ръчна кутия, тогава съм върнал газата, а на сух път, често пускам и по инерция( между другото разхода пада най-много точно по инерция). Примерно - на равен път при движение в населено място със скорост между 40 - 60 км/ч при върната газ, цилиндрите се изключени и за да се опитам да поддържам скоростта, усещам, че колата не работи равномерно, поради двата неактивни цилиндъра. Същото се случва и при скорости 80-100км/ч. Какво гориво спестява тогава - почти никакво( на теория движение с върната газ на скорост консумира 0л гориво), а не съм много убеден, че това се отразява здравословно на цялата механика в двигателя, макар и без прекъснато смазване. При следващата смяна на масло в ЕТ ще говоря с тях, ако не, колега беше писал, че TVS вече предлагат деактивация. [smilie=diablo.gif]
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

Аз бях писал за TVS ;).
Но с деактивацията върви и ремап на двигателя, т.е. и отпадане на гаранцията на двигателя. Аз не мисля да си гърмя гаранцията.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

fryeruk написа: 20.04.2023, 22:46:49 . При следващата смяна на масло в ЕТ
Ти сериозно ли очакваш ЕТ да ти изключат ACT системата?
Бееееее.....
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

4x4? Или това е тоя с около 190-200hp? В ценовата листа няма такава.

Изображение
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Мнение от mariyan »

Rangel написа: 21.04.2023, 23:59:20 4x4? Или това е тоя с около 190-200hp?
190 коня е. Има я в ценовата листа на комби. При лифтбека я няма, но там листата е обновена с моделна година 2024 и все още е доста съкратена. В предишната следва да е присъствала.
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Здравейте! Първо мнение във форума, надявам се да не сгазя някакви правила ако го правя извинявам се предварително. Та така ще купувам Октавия, нова. Карал съм всякакви коли, включително и от ВАГ групата, както и Шкоди. До сега не съм притежавал такава. От представителството ми казаха, че има 40-50 бройки произведени, налични а аз не искам да чакам. Първо опитах в Тойота но там сроковете граничат с абсурда. Направих тестдрайв на Октавия и Супърб, харесаха ми. Търся съвет относно това към кой двигател и трансмисия да се насоча. Целта е надеждност не толкова икономичност. Вие, като собственици с опит с марката ако сега трябваше да конфигурирате Октавия, какво щяхте да изберете и най-важното защо? Следващата седмица началото отивам да поръчвам така че благодаря на всички, които се включат дотогава. [smilie=thank_you2.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Хем не искаш да чакаш, хем питаш за конфигуриране и избор?

Или взимаш каквото ти извадят от склада или чакаш.
Бееееее.....
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

oggie, аз щях да търся (и съответно такова търсих и купих) следното:

- Бензинов двигател, тъй като цял живот преди това съм карал дизели, но новите дизели имат DPF и AdBlue. DPF-ите в крайна сметка се задръствати изискват регенерации и накрая скъпа подмяна, а приятели с други марки коли с AdBlue ми разказваха как ако колата не се карала няколко седмици, въпросното AdBlue започвало да кристализира и предизвиквало проблеми с някакви негови помпички, които блокирали и трябвало да се подменят след това;
- Кола с multi-link задно окачване за по-добра стабилност, а не с торсионна греда. Имай предвид, че всички модификации Октавия, които са до 150 к.с. включително (без тези, които са 4x4 или на метан), са с торсионна греда. С multi-link са по-мощните от 150 к.с., а също и тези, които са 4x4 или на метан;
- Dynamic Chassis Control (DCC), за да може да си променяш твърдостта на окачването по разбитите български улици и на магистрала;
- Големи и яки спирачки (бензиновият RS е с такива - 340 мм отпред, 310 мм отзад);
- По-добро audio - при Октавия опцията беше Canton, но него го спряха заради липсата на чипове уж и аз не можах да го поръчам. Сега в новата ценова листа пак го има, ама може и да е грешка, тъй като го няма в конфигуратора. Имай предвид, обаче, че не съм го слушал, а в Briskoda хората, които го имат, са доста разочаровани от качеството на звука му;
- Предни седалки с регулируема лумбална опора;
- Текстилни седалки - за да мога след тенис (когато съм омазан до уши) или след плаж да си сядам без да му мисля много-много за "кожата" (то вече всъщност не е истинска кожа, а изкуствена);
- Хубави фарове - при Октавия има възможност за матрични LED-светлини, аз имам такива, но не мога да ти кажа дали са велики спрямо ксенонови фарове, тъй като преди това съм карал обикновени рефлекторни с обикновени крушки. При матричните LED-фарове можеш да включиш на дълги и колата сама гаси определени техни секции при разминаване с други коли или при каране зад друга кола, за да не ги заслепява. Това е основното им предимство.
- Безжичната връзка с телефон (т.нар. безжичен SmartLink) също е полезна, за да не ти се налага постоянно да закачаш и откачаш телефон на кабел за връзка с мултимедията.
- Аз също си поръчах и 230V адаптер отзад, за да мога да си включвам лаптопа или някакво зарядно устройство при нужда.
- Аз лично исках ръчна скоростна кутия, заради по-директното усещане на двигателя/трансмисията, но тъй като в България не внесоха RS с ръчна кутия, в крайна сметка взех с DSG. При кола с DSG е добре да вземеш такава, която е с "мокър" съединител - DSG модел DQ381, а не DQ200, която е със сух съединител. Сухият съединител е по-проблемен за прегряване при пълзене в задръстване, където се товари много. Имай предвид, че на колите, които са с до 250Nm въртящ момент, им монтират DQ200. На тези с по-голям въртящ момент - DQ381.
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 2.0 TDI

Мнение от Erebus »

Искам да взема греди за моята О4, лифтбек. Засега гледам ей това.
Има ли някой с такива, да даде фийдбек? Или ако предпочитате нещо друго, да споделите. :)
Аватар
fryeruk

Škoda Фен

Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M

Мнение от fryeruk »

Erebus написа: 30.04.2023, 14:43:21 Има ли някой с такива, да даде фийдбек?
Аз съм с такива, само че за комби с надлъжните рейки.

Първо ходих да гледам оригиналните греди, които се предлагат от Шкода за Октавия 4, но дължината им е 104см, а на WingBar 122cm, което автоматично ме отказа от фабричните, поради по-малката работна площ. Още не съм излизал с тях на дълъг път да разбера колко са шумни(въпреки, че изчетох доста ревюта преди да ги купя и навсякъде отзивите са позитивни). Качествена изработка, веднъж сглобени се монтират лесно и бързо на покрива. Монтажа към тях на ски багажници и вело стойки също е лесен с Т-болтовете, които идват в комплект с гредите. Хубавото на този модел в сравнение с предходния, е че в каналите на гредите се монтират две отделни гумени уплътнения, между които се провират Т-болтовете и не необходимо рязане на гумите преди монтаж на различни багажници- ски, велосипед, бокс и т.н. За мен Thule предлагат качествени и тествани при различни ситуации продукти, що се касае до такова оборудване и компромис със сигурността не трябва да се прави. Втората опция беше Yakima, но цените им са сходни и заложих на Thule.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

И аз съм с такива Wingbar само, че на комби. Ми ОК са, определено вие по-малко от лидълските.

Колебаех се между този захват и другия, който се води още по-аеродинамичен. Но при него възможността за вариация в ширината е съвсем ограничена.
Бееееее.....
DMateev

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 4, 2.0 TSI, 4x4;
Skoda Octavia 3, 1.4 TSI

Мнение от DMateev »

Привет, колеги.
След смяна на предно стъкло на октавия 4, усещам повече шум в купето от преди, при по-висока скорост 120+. Двигателя е 2.0 бензин та не би трябвало да е той шумогенератора, а по-скоро вятъра от скоростта.
За съжаление от Шкода ми казаха, че всичко е нормално и да си пускам по-силно музиката. Даже в книжката пишело, че след 120 имало шумове, чел съм я ама не съм запомнил нещо такова, но може.
Малко след като смениха стъклото смених и с летните гуми Goodyear, с които дойде автомобила, та може и те да са по-шумни.

Имате ли някакви идеи как да тествам от къде идва шума и какво да направя за намаляването му?
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 2.0 TDI

Мнение от Erebus »

Имаш ли реално замерване на шума или на ухо?
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”