Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
И за там има ледчета, виж в темата на Сами. Май трябваше препрограмиране, не съм сигурен...
Аз си возя гъзягата на топличко с подгрева...
(първите дни когато валеше и след това при почистването на улиците (до мокър асфалт) не съм я изкарвал, извадих я като стегна и улиците са замръзнали и издухани, така няма киша и мръсотия)
vrsi.jpg
Иначе, не се притеснявай. Ще се излигавиш още покрай форума и РСките .
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Най-вече ме спряха солта и пясъкът. Може би другата зима, като претръпна.
Не се бях замислял за LED-чета, струваше ми се излишно. Обаче сега като видях колко шокиращ е контрастът между светлината от фаровете и тази от останалите "лампички" по колата, леко започва да ме човърка.
Кой има АСС(адаптивният круиз контрол) и дали е доволен от него? Не е ли по добре само нормалният темпомат. Щото четох, че от АСС може да превключиш на ограничител на скоростта , но не и на обикновен темпомат. АСС можел да предизвиква изненади- резки спирачки.
Да, при наличие на АСС няма "нормален" темпомат. Доволен съм от адаптивния темпомат и досега никога не ми е набил спирачки без причина. Недостатък е, че минималната дистанция, която може да поддържа, ми се вижда малко множко, т.е. немският инджинерин доста стегнато си е вързал гащичките
Аз имах предвид ,че както си караш и някой те изпревари и застане пред теб и това накара АСС да набие спирачките. Или се водиш по колата пред теб и както викаш разстоянието до нея е голямо и изведнъж някой се набие между вас. И това ми е кофти, че ако решиш че АСС не ти харесва губиш нормалния темпомат. Защото вече има такива коли които се продават втора ръка. А някой хора се оплакват от АСС.
Какво значи губиш нормалния темпомат? Ако някой ти се забие отпред ще продължаваш да караш на нормалния темпомат ли? Определено ще има донастройване в бъдещите версии, но е похвално и това, което за момента са реализирали. А, това че липсват винаги повече настройки за крайния потребител винаги ме е дразнело. Но както каза колегата, германеца си вързва гащите!
С АСС нямаш нормален темпомат. С който да си караш както до сега. Там може да избираш само между АСС и ограничител на скоростта(на максималната скорост). Нещо от рода на колкото и да натискаш педала на газта той няма да мине над максималната зададена скорост. Но няма да ти поддържа зададена скорост, както прави темпомата.
Това е абсурд. Чета книжката и никъде не пише такова нещо. ACC е висша степен на темпомат с различни варианти на настройка. Можеш да го ползваш и като обикновен темпомат ако няма автомобил за койта да се "върже".
Ами за съжаление е така. Другият вариант е да караш АСС като обикновен темпомат. И не знам това до колко е възможно. Примерно - АСС си поддържа скоростта и като доближи до предната кола изключваш АСС или от спирачката или от бутона на волана. И си караш ти като си натискаш педала за газта. Като изпревариш, пак си включваш АСС. Нещо такова. Но няма вариант да изключиш радара и да ползваш темпомат.
Какво включваш и изключваш не знам, но ето нагледно как работи системата. Настройваш си скоростта, ако стигнеш някой с по-ниска скорост се закача зад него като намаля сама. Ако няма никой си кара с това което си настроил. Перфектно за този етап на еволюция на автомобилостроенето.
Да идеалният случай е ясен, ама когато да кажем те изпревари кола и застане на 5-10м пред теб, това ще активира веднага твоите спирачки. Това може да се получи когато си се закачил за кола отпред или когато няма кола пред тебе. Поне от това се оплакват хора, от някои екстремни спирания. Когато препятствие се появи изведнъж пред радара.
Това и ти казах преди няколко поста, аз предпочитам да е така. Иначе ти трябва да го направиш ръчно. В книжката пише, че при рязко влизане на автомобил пред теб дори може да не го засече! Затова никога не оставяйте компютъра напълно да управлява автомобила ви!
ACC е чудесна система, поръчвайте спокойно, даже бих казал задължително!