![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
Октавия 4 / Octavia IV - общо обсъждане на модела
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
pesho0o
Smoke отговори чудесно ![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
- v0rt3x
Здравейте, пред една дилема съм и ми се иска да си кажете мнението.
Става въпрос за пакета "Защита за лоши пътища".
Преди около месец поръчах Octavia, но като че ли ми се иска да добавя този пакет към конфигурацията.
Причината е, че понякога ми се налага да карам по черни пътища (ест. не е някакъв силен off-road), и ми се иска да е малко по-повдигната колата.
В конфигуратора направих 2 варианта - с и без този пакет.
Съответно на снимките в галерията на конфигуратора се вижда, че колата се повдига.
Говорих с ЕТ, защото това го няма като информация в конфигуратора, и от там ми потвърдиха, че реално има около 1см повдигане (слагат други пружини), но самата кора като е по-дебела и реално стои по-ниско. Съответно просвета е горе-долу същия.
Някой поръчвал ли е този пакет, заслужава ли си да се доплати?
Направих и един експеримент да сравня снимките на 3 конфигурации:
Ето и линк с видео на сравнението -
Става въпрос за пакета "Защита за лоши пътища".
Преди около месец поръчах Octavia, но като че ли ми се иска да добавя този пакет към конфигурацията.
Причината е, че понякога ми се налага да карам по черни пътища (ест. не е някакъв силен off-road), и ми се иска да е малко по-повдигната колата.
В конфигуратора направих 2 варианта - с и без този пакет.
Съответно на снимките в галерията на конфигуратора се вижда, че колата се повдига.
Говорих с ЕТ, защото това го няма като информация в конфигуратора, и от там ми потвърдиха, че реално има около 1см повдигане (слагат други пружини), но самата кора като е по-дебела и реално стои по-ниско. Съответно просвета е горе-долу същия.
Някой поръчвал ли е този пакет, заслужава ли си да се доплати?
Направих и един експеримент да сравня снимките на 3 конфигурации:
- без пакета
- с пакета
- Scout версия
Ето и линк с видео на сравнението -
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
На тоя въпрос за съжаление никой не може да даде смислен отговор. Лошото е, че и в представителството не могат да ти дадат точния клиренс в различните комбинации.
Бееееее.....
- v0rt3x
За жалост май е така :/
А от към возия има ли голяма разлика с по-високите пружини?
А от към возия има ли голяма разлика с по-високите пружини?
- Erebus
- Гараж: Octavia 4 2.0 TDI
Аз преди да направя моята поръчка попитах точно този въпрос и дилъра ме заведе в гаража, където имаше готови автомобили с и без. Разликата в клирънса при такъв с включена опция за лоши пътища беше осезаема. Разбира се всичко беше измерено "на око" 
- v0rt3x
Това накланя везните в посока на пакетаErebus написа: 26.01.2022, 11:48:44 Разликата в клирънса при такъв с включена опция за лоши пътища беше осезаема.
-
bambinka
Не и ако вози като каруца с него
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Мога да говоря за Супърб 2. Там разликата беше около 1-1.5см във височината, по - твърди пружини и по-масивни кори.
Разликата във возията си се усещаше значително, особенно на легнали полицаи. Разбирай с единия минавам през сравнително остър полицай, без ексцесии, с другия при същата скорост имам чувството, че амортсьора ще излезне през капака. Естествено, когато си му свикнал, просто минаваш с по - ниска скорост. Дупките определено се усещаха по - твърдо. Не да хлопа, а просто по-резки са ударите.
Примитивно казано, което на нормалния е с 18ки джанти, на тоя с лоши пътища беше с 17ките като усещане по неравности.
Тия 1-2 сантиметра обаче се оказват голяма благина при преодоляване на разни препятствия - качване на бордюр например или каране по черен път (където и корите влизат в употреба).
За висока скорост и в завой не мога да дам мнение, не съм имал възможност за директно сравнение.
Имай предвид, че при новите DCC (ако е поръчано) също вкарва неизвестно в цялото уравнение.
Сравнение със Октавия Скаут не трябва да се прави, там и гумата е с по-голям балон, а това променя МНОГО.
Последно промяна от Цецо75 на 26.01.2022, 12:05:24, променено общо 2 пъти.
Бееееее.....
-
5rar
Стандартните изпълнения на Skoda и VW не са с малък просвет в сравнение с други марки.
Ако шофираш по чакъл или каменист път, не е лошо да имаш подкартерна кора.
Ако шофираш по чакъл или каменист път, не е лошо да имаш подкартерна кора.
-
ИзтрЪпнал
- Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23
Тук при скрол на ляво-дясно: https://www.skoda-auto.com/world/rough-road-package
Се твърди че има разлика освен в пружините (които дават по-високия клиренс, 15мм повече може би), и в амортисьорите, което пък оправдава наблюденията при по-старите модели за по-твърдата возия.
На въпроса колко по-твърда, най-добре с каране да се разбере. А това че няма вариант за тест на О4 с този пакет е друга подробност![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Се твърди че има разлика освен в пружините (които дават по-високия клиренс, 15мм повече може би), и в амортисьорите, което пък оправдава наблюденията при по-старите модели за по-твърдата возия.
На въпроса колко по-твърда, най-добре с каране да се разбере. А това че няма вариант за тест на О4 с този пакет е друга подробност
-
alex_ad
Здравейте,
Тези 3 страници от workshop manual мисля, че отговарят на повечето въпроси. Ако пакета лоши пътища повдига окачването и използва "raised running gear" от таблицата и шасито е G03 или G06, означава че има с 15мм по-голям просвет от стандартното шаси( разстоянието А между центъра на главината и калника) . DCC изглежда е по-ниско от стандартното с 1см. Друг е въпроса какви са разликите между пружините между стандартно и повдигнато шаси.
Поздрави.

Тези 3 страници от workshop manual мисля, че отговарят на повечето въпроси. Ако пакета лоши пътища повдига окачването и използва "raised running gear" от таблицата и шасито е G03 или G06, означава че има с 15мм по-голям просвет от стандартното шаси( разстоянието А между центъра на главината и калника) . DCC изглежда е по-ниско от стандартното с 1см. Друг е въпроса какви са разликите между пружините между стандартно и повдигнато шаси.
Поздрави.

- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
-
baijoro
- Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI
1см - 1,5см ако погледнете една линийка е нищожно разстояние и едва ли би имало значение, да не говорим да се забелязва.
От друга страна "повдигнатите" Шкоди се забелязват с просто око и без измерване. Това ме кара да мисля, че реалното повдигане е повече от обявеното.
От друга страна "повдигнатите" Шкоди се забелязват с просто око и без измерване. Това ме кара да мисля, че реалното повдигане е повече от обявеното.
- Nikolayri
- Гараж: Октавия 2021, 1.5 TSI, MT
Октавията стандартно е 15см. Повечето коли са 13 или 14. Вчера минах през доста изровен и пресечен терен. Не опря никъде.
-
alex_ad
Здравейте,
Като цяло октавийте нямат проблем с клирънса, но има малко разминаване. При О3 със стандартно окачане според продуктовия каталог клирънса е 140мм , в действителност най-ниската точка е на 125мм, но това са много ограничени места точно пред предните гуми. Хубавото е че в най-критичните места просвета е дори 150мм - 160мм. За мен лично местата маркирани в червено са неприятни, но не и фатални. Задните калобрани опират в бордюри много неприятно, а за отпред изобщо не ми се мисли. Като се сложат и предни калобрани ще стане още по-зле обаче. Предполагам че при О4 картината е същата като се добави още 1см на тези стойности и то заради гумите 205х55х16 vs 205x60x16 ( O3 vs O4). Като цяло проблема не е в колите а в инфраструктурата, която имаме(нямаме).
Поздрави.

Като цяло октавийте нямат проблем с клирънса, но има малко разминаване. При О3 със стандартно окачане според продуктовия каталог клирънса е 140мм , в действителност най-ниската точка е на 125мм, но това са много ограничени места точно пред предните гуми. Хубавото е че в най-критичните места просвета е дори 150мм - 160мм. За мен лично местата маркирани в червено са неприятни, но не и фатални. Задните калобрани опират в бордюри много неприятно, а за отпред изобщо не ми се мисли. Като се сложат и предни калобрани ще стане още по-зле обаче. Предполагам че при О4 картината е същата като се добави още 1см на тези стойности и то заради гумите 205х55х16 vs 205x60x16 ( O3 vs O4). Като цяло проблема не е в колите а в инфраструктурата, която имаме(нямаме).
Поздрави.