Съвети и мнения за Superb III 2.0 TDI (190 кс) 4x4 DSG
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Superb_dreamer
По-скоро семейна, ще е колата за това съм задал и тези параметри в темата.
Хем да има нещо под капака за да отговори, като се натисне педала, но не да гоня Top speed с дизел 4х4.
Не че не може ама не е редно и се търси друго в този тип конфигурация.
Хем да има нещо под капака за да отговори, като се натисне педала, но не да гоня Top speed с дизел 4х4.
Не че не може ама не е редно и се търси друго в този тип конфигурация.
- SlipX
- Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 PS DSG 7 4x4
Skoda Fabia III 1.4 TDI DSG
Като притежател на такава, каквато търсиш мога да споделя няколко мои лични впечатления. Карам колата осново извънградско. В града ми идва малко голяма, а и имам вариант да карам по-малката кола в града. Разхода извънградско ми е под 6 на 100, като шофирането ми е сравнително динамично, без разни топ спийд разбира се. Проблема със скърцащите тампони го реших като ги смених. Според много хора пишат за колата, че има едно специфично люлеене при шофиране в завой или неравности, моята е с DCC амортисьори и като мина в по-твърд режим това изчезва. Относно въртенето на гуми, до сега не съм успявал да завъртя гуми освен на заледено. Колата не е особено рязка. Има си сила, но ускорението става някак си по-плавно, а не с шут в гърба. Относно екстрите има много такива, които са заключени, но могат да бъдат софтуеърно отключени (зависи как е поръчвана колата).
-
Migell
- Гараж: Superb III 2019 2.0 tdi 190 7DSG (комбе)
Шофирам активно от над 20г и до момента само в една ситуация и то заради собствената ми глупост, съм искал колата, в която съм, да бъде 4х4. Лично мнение, с което не ангажирам никой
Ето и моите 5ст. по темата....
Колата е голяма и комфортна. Гледай да има повече глезотийки (без панорама). Сравнявайки 2.0 190 дизел и бензин, мога да заключа, че определено дизела е по-подходящ за това купе, има прилична сила, много добър разход и стига да не прекаляваш с лежерното градско и да я обслужваш навреме, не мисля, че ще има проблеми. Бензина ми е една идея по-муден, очаквах да е по-тих, особено при по-високи скорости, в града загрява в пъти по-бързо и си полапва повечко. Не сравнявай 2.0 тди със 280 коньовия бензин - различни класи са. Ако имаш повече пари за разходи и намериш 280, вземи си я. Има дразнещи моменти - скърца тук таме, прецакват се брави, зимата пищят паркъорници и асистенти, но не е кой знае колко голяма драма. За по-малките мотори (190 к.с.), прецени си все пак колко ти е нужно това 4х4, за да не се окаже, че в 99% от времето си го мъкнеш и обслужваш само.
Ето и моите 5ст. по темата....
Колата е голяма и комфортна. Гледай да има повече глезотийки (без панорама). Сравнявайки 2.0 190 дизел и бензин, мога да заключа, че определено дизела е по-подходящ за това купе, има прилична сила, много добър разход и стига да не прекаляваш с лежерното градско и да я обслужваш навреме, не мисля, че ще има проблеми. Бензина ми е една идея по-муден, очаквах да е по-тих, особено при по-високи скорости, в града загрява в пъти по-бързо и си полапва повечко. Не сравнявай 2.0 тди със 280 коньовия бензин - различни класи са. Ако имаш повече пари за разходи и намериш 280, вземи си я. Има дразнещи моменти - скърца тук таме, прецакват се брави, зимата пищят паркъорници и асистенти, но не е кой знае колко голяма драма. За по-малките мотори (190 к.с.), прецени си все пак колко ти е нужно това 4х4, за да не се окаже, че в 99% от времето си го мъкнеш и обслужваш само.
- stanley
- Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
- Обратна връзка:
Много добре казано. Карах една А4 Quattro с този мотор и имах абсолютно същото усещане.SlipX написа: 18.03.2025, 12:46:35 Колата не е особено рязка. Има си сила, но ускорението става някак си по-плавно, а не с шут в гърба.
-
Superb_dreamer
Благодаря ви за личното мнение от първо лице
Повече мнения, ще наклонят везните в една или друга посока. Само да не стане от 2.0 TDI да се стигне до 2.0 TSI. Карам само дизел от около 7 години, но тук въпроса е самият автомобил с подръжка и не кола за 2 или 3 години а за по-дълго.
Повече мнения, ще наклонят везните в една или друга посока. Само да не стане от 2.0 TDI да се стигне до 2.0 TSI. Карам само дизел от около 7 години, но тук въпроса е самият автомобил с подръжка и не кола за 2 или 3 години а за по-дълго.
- pdimanov
- Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG
Най-добре, ако имаш възможност, иди и покарай няколкото вида двигателя, за да си прецениш самия ти как ти пасва на очакванията и стила на каране. Ако си в София, може да се видим да разгледаш и покараш моя супърб.
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Едно уточнение за колегата.- Ако смяташ че 4х4 ще е по-стабилна и сигурна в завоите и за това я търсиш такава,за семейството да е по-сигурна,не е вярно 
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Май не си карал 2.0 TSI 190 к.с.Migell написа: 18.03.2025, 13:24:08 Бензина ми е една идея по-муден, очаквах да е по-тих, особено при по-високи скорости, в града загрява в пъти по-бързо и си полапва повечко.
Понеже в семеиството имаме и 2.0 TDI 190 4x4. ( 2 броя)
Бензина не е по-муден. От място тръгват еднакво въпреки, че дизелите са 4х4. На горе и при доускорение бензина е едни гърди напред.
По тих е определено, няма какво да трака под капака.
При високи скорости пак се чува мотора при дизела.
Да загрява много бързо и лапа колкото дизела, който неможе да загрее. За регенерациите и икономията на гориво да не отварям темата.
Извън града при еднакви условия горят еднакво.
-
Migell
- Гараж: Superb III 2019 2.0 tdi 190 7DSG (комбе)
Съм, съм. Сравнявам 2 почти еднакво оборудвани комбита, без 4х4 и двете. Дизеловото е мое, бензинът е на зет ми
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Не съм карал 2.0 TDI само на предно. Заради липсата на 4х4 можеби ще има минимална разлика във вървенето и поне 1л. надолу.
Шума ще си е същия.
Понеже колегата питаше за 4х4 затова писах.
Шума ще си е същия.
Понеже колегата питаше за 4х4 затова писах.
-
Superb_dreamer
Сърдечно благодаря, но съм от Пловдивpdimanov написа: 18.03.2025, 14:16:57 Ако си в София, може да се видим да разгледаш и покараш моя супърб.
Признателен съм за даденото мнениеАрхимандрит Дионисий написа: 18.03.2025, 15:01:38 Понеже в семеиството имаме и 2.0 TDI 190 4x4. ( 2 броя)
Бензина не е по-муден. От място тръгват еднакво въпреки, че дизелите са 4х4. На горе и при доускорение бензина е едни гърди напред.
![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
- slavikatsarov
- Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 h.p. 4x4 2019
Skoda Rapid 1.6 TDI 90/150 h.p. 2014
Щом си от Пловдив може да ми се обадиш и да тестваш моята ! 
-
Superb_dreamer
Да, много ще се радвам да попия опит от първо лице.slavikatsarov написа: 18.03.2025, 18:39:21 Щом си от Пловдив може да ми се обадиш и да тестваш моята !
Като цяло работата ми е свързана с автомобили и имам известни наблюдения, но за това пиша в форума, за да ще получа всякаква информация.
- Peponeto
- Гараж: Superb III L&K 280к.с. 4x4
- Обратна връзка:
Карах 2 години Superb 3, дизел 190к.с. 4х4 и го смених за същия, но бензинов. Сега ще кажа, моето мнение и опит. Модела като цяло е много здрав, стига добре да е поддържан. В следствие на което автокъщите отпадат като възможност за избор. Само от хора и само с история.
Сега за самите коли, причините да продам дизела бяха няколко. Мой познат в Шкода Надежда (майстор), ми сподели, че дизела след 250к, започват няколко много скъпи ремонти.Дюзи, дпф, турбина, мехатроник, всичко това е в теория на вероятностите кога и кое. След 250к км той каза, че почват едно по едно. Ако ги платиш, после може да си я караш още 100к км поне. Има тънкости при дизела. На маслената помпа има един ремък, който е хубаво да се смени с ангренажа, защото за смяната му се сваля ангренаж. Ако се скъса, може да счупиш мотора. Ако не е сменен след 180к км, може да стане всеки момент. Обичайно не е сменен, ако колата е внос. Регенрациите ме дразнеха ужасно много. Мога да карам 1000км извънградско (тогава не се усещат) и като паркирам пред вкъщи да започне регенрация. Случвало ми се е дори паркирам пред място, където имам среща и пак. Нито може да я отложиш, нито да я прекратиш. Гасиш колата и после си продължава, но при няколко гасенета не е добре. Принципно не трябва да се прекъсва.
Стъклен таван забрави! Майстора в ЕТ Надежда каза, че се виждат в чудо с тези стъклени тавани. Протичат на гаранционни и не могат да ги оправят и се чудят какво да правят.
Като цяло и приемчиците и майсторите казват, че бензиновите са много по надеждни от дизела. Ако взимаш нов дизел да, каран, според мен трябва да избягваш. Като цяло много се карат и трудно ще намериш под 200к км. Най-много близо до 200, защото хората ги разкарват тогава.
Бензина има много по-малко грижи като цяло и какво да се прецака. Водната помпа дори да протече, може спокойно да си я смениш, не е като при дизела, да има драма и да не знаеш кога, да я сменяш на някакво време, за да не се развали.
Обслужаш и на двете:
Масло, филтри, кутия, раздатка, диф, чисти се цедката на халдекса задължително и всичко по-ранно препоръчителното. Аз карам колата 70% извънградско и 30% градско и сменям масло на 10,000км. Повечето колеги сменят на 12-15к км. С по-навременна поддръжка нямаш да имаш проблеми.
Друга съществена разлика е, че дизеловия Superb беше без ddc, бензиновия го има. Разликата не е космос, но е много по-добре да го има. Защото имаш повече контрол върху колата. Видях, че не искаш с много екстри. Ако имаш режимите на управление, също има голямо значение, поне за мен.
Друго си е да можеш да я втвърдиш и омекотиш, когато искаш.
Отностно кутиите и усещане при шофиране, мога да ти кажа, че бензина е 100 пъти по responsive от дизела! Докато дизела го карах на спорт в задръстването, за да може кутията малко от малко да е адекватна, бензина може да го караш дори на еко в тежко задтъстване и колата е супер адекватна.
Ако искаш да я караш дълго, търси на малко километри. Аз не можах да се нарадвам за времето дето карах първата и затова взех същата.
Сега за самите коли, причините да продам дизела бяха няколко. Мой познат в Шкода Надежда (майстор), ми сподели, че дизела след 250к, започват няколко много скъпи ремонти.Дюзи, дпф, турбина, мехатроник, всичко това е в теория на вероятностите кога и кое. След 250к км той каза, че почват едно по едно. Ако ги платиш, после може да си я караш още 100к км поне. Има тънкости при дизела. На маслената помпа има един ремък, който е хубаво да се смени с ангренажа, защото за смяната му се сваля ангренаж. Ако се скъса, може да счупиш мотора. Ако не е сменен след 180к км, може да стане всеки момент. Обичайно не е сменен, ако колата е внос. Регенрациите ме дразнеха ужасно много. Мога да карам 1000км извънградско (тогава не се усещат) и като паркирам пред вкъщи да започне регенрация. Случвало ми се е дори паркирам пред място, където имам среща и пак. Нито може да я отложиш, нито да я прекратиш. Гасиш колата и после си продължава, но при няколко гасенета не е добре. Принципно не трябва да се прекъсва.
Стъклен таван забрави! Майстора в ЕТ Надежда каза, че се виждат в чудо с тези стъклени тавани. Протичат на гаранционни и не могат да ги оправят и се чудят какво да правят.
Като цяло и приемчиците и майсторите казват, че бензиновите са много по надеждни от дизела. Ако взимаш нов дизел да, каран, според мен трябва да избягваш. Като цяло много се карат и трудно ще намериш под 200к км. Най-много близо до 200, защото хората ги разкарват тогава.
Бензина има много по-малко грижи като цяло и какво да се прецака. Водната помпа дори да протече, може спокойно да си я смениш, не е като при дизела, да има драма и да не знаеш кога, да я сменяш на някакво време, за да не се развали.
Обслужаш и на двете:
Масло, филтри, кутия, раздатка, диф, чисти се цедката на халдекса задължително и всичко по-ранно препоръчителното. Аз карам колата 70% извънградско и 30% градско и сменям масло на 10,000км. Повечето колеги сменят на 12-15к км. С по-навременна поддръжка нямаш да имаш проблеми.
Друга съществена разлика е, че дизеловия Superb беше без ddc, бензиновия го има. Разликата не е космос, но е много по-добре да го има. Защото имаш повече контрол върху колата. Видях, че не искаш с много екстри. Ако имаш режимите на управление, също има голямо значение, поне за мен.
Друго си е да можеш да я втвърдиш и омекотиш, когато искаш.
Отностно кутиите и усещане при шофиране, мога да ти кажа, че бензина е 100 пъти по responsive от дизела! Докато дизела го карах на спорт в задръстването, за да може кутията малко от малко да е адекватна, бензина може да го караш дори на еко в тежко задтъстване и колата е супер адекватна.
Ако искаш да я караш дълго, търси на малко километри. Аз не можах да се нарадвам за времето дето карах първата и затова взех същата.
-
DonSkoda
Бензиновите също имат обслужване на верига и периферия около 200к км. Ако е карана на дълги интервали на масло, може и по-рано.
Едно обслужване на ангренажна верига ти е поне по 2 като сума от смяната на ангренаж на дизела.
За кола втора употреба, взимаш това което е най-запазено и на възможно най-малко км.
Едно обслужване на ангренажна верига ти е поне по 2 като сума от смяната на ангренаж на дизела.
За кола втора употреба, взимаш това което е най-запазено и на възможно най-малко км.