Нулиране на налягане в гуми

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.

Мнение от tsb »

VesCo написа: 04.01.2025, 21:53:49 На екрана е варианта със Set-ването./
В тази връзка дали е възможно 'да се добави' варианта с датчиците за налягане? (нямаше го, като допълнителна 'опция')
Щом няма фабрично опция ще трябва да се слага някакъв Алиекспрес вариант(има такива много). Но ще се наложи и някой спец да кодира софтуера(ако изобщо е възможно). В общи линии за гаранционен автомобил излишна занимавка.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
jaden

Шкода Новак

Мнение от jaden »

Здравейте, колеги.
Моля за съвет тук, защото има общо с темата. Имам Карок 2020г и искам да купя втори комплект джанти, но не ОЕМ-ки и въпроса ми е за датчиците за налягане. Как да проверя дали имам такива, без да свалям гумата? И ако няма датчици на "новите" джанти, това може ли да се "оправи" през борд комютъра - като "потвърдя" налягането, че да не свети. Това са ми опциите на борд компютъра.
Изображение
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Мнение от tsb »

@jaden Нямате датчици колега. При мен е същото. Системата е индиректна и мери спрямо ABS. Когато има датчици във вентилите си показва и налягането на всяка гума на мултимедията.
jaden

Шкода Новак

Мнение от jaden »

Благодаря много :)
atanas4

Шкода Новак

Гараж: Skoda Superb III 2.0 TDI (190 кс) DSG6 4x4;
Citroen C5 I 2.2 HDi (133 кс);
Citroen C3 I 1.4 HDi (90 кс)

Мнение от atanas4 »

На мен постоянно ми иска да ресетвам налягането на двете гуми отляво. Ресетвам, помпам, меря налягане - каквото и да правя, при 10 км по завои и ми светка лампата за налягането на гумите. Един гумаджия ми каза, че трябвало да са напомпани над 3 бара. Дайте акъл, че взех да се изнервям. Че и не мога да ресетна в движение, а трябва да спра, да изгася и пак да запаля...баси. Така няма да мога да разбера навреме, ако има истински проблем. Между другото, като смених гумите ми светнаха и четирите. Ресетнах, но от тогава ми святкат левите две. Нямам датчици на гумите.
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Мнение от joro_kem »

щом помпиш, значи спадат, не е невъзможно да си спукал и двете. на твое място бих отишъл на гумаджийница да ги проверят във вана. 3-та бара налягане изобщо няма да коментирам. ресетват се само в спряло положение, но поне на октавия 3 няма нужда от гасене и палене.
atanas4

Шкода Новак

Мнение от atanas4 »

Не спадат. Проверявам първо десните и им вкарвам малко (0.1) и ги изравнявам. После отивам на левите и ги изравнявам с десните, като не ми се налага да напомпя повече от 0.1 - 0.15 бара. Така хем ги изравнявам, хем вдигам налягането, като се стремя да постигна по-горно равновесно положение... Все пак помпането на гуми не е толкова сложна операция. ;)
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Мнение от tsb »

Помпате до колкото искате, после със SET се казва на колата един вид да си направи референция.
И ако не спадат не би трябвало да се сърди.
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

atanas4 написа: 14.11.2025, 15:07:53 Ресетвам, помпам, меря налягане
В тази последователност ли ресетвате или в тази:
Помпам, меря, ресетвам ?
atanas4

Шкода Новак

Мнение от atanas4 »

Направо падам. Страхотни отговори - като за малоумни.
Аз да не би да ресетвам там, където помпя гумите. Ресетвам, когато ми светне, на следващото спиране. Изброяването не е по последоватеност.
Много добре знам как да си ресетна или пък да си напомпя гумите.
Питам дали на някой се е скучвало това и ако да, как е решил проблема. Няма нужда от високомерие.
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Мнение от joro_kem »

Айде свали бутонките, ако обичаш ;) Всеки, отговорил на писанията ти, е искал да ти е полезен, ама явно автора и читателите не са на едно мнение какво е написано...
kolyo b8

Škoda Фен²

Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

@atanas4
Къде видя някой да ти се подиграва?

На мен ми се е случвало и то по завои. Ама е точно на едни определени завои и аз си си знам как карам то тия завои. И след такаво каране е нормално да ми светне индикатора за налягане.
Системата работи доста добре и може да покаже коя гума е спаднала. При това положение: слизаш, оглеждаш гумите и ако няма проблем ресетваш системата.
Системата не се интересува какво е налягането на гумите, а с каква скорост се въртят след ресет (за целта се използват датчиците за АBS.). Може да караш с четири различни налягания, но ако си ги ресетнал преди това - няма да дава сигнал за грешка.

Винаги след смяна на гуми е нормално да светне индикатора. И може да не я гасиш, а само да спреш напълно и тогава да ресетнеш.

Никой от тук присъстващите не е бил със теб когато си ресетвал и не знае как си ресетнал и в каква последователност, за това е хубаво да се пише какво точно си правил.

Ако пак ти се появи проблема и то на прави участъци - може и гумаджията да е направил нещо не както трябва при демонтажа и монтажа на гумите и да е скапал датчиците ...

Айде със здраве!
atanas4

Шкода Новак

Мнение от atanas4 »

kolyo b8 написа: 15.11.2025, 09:42:53 Може да караш с четири различни налягания, но ако си ги ресетнал преди това - няма да дава сигнал за грешка.
Както съм писал по-нагоре, нямам датчици за налягане на гумите.
При това положениие въпросът е дали системата помни положението от последния ресет или всеки път си чеква за разлика в наляганията (разлика в оборотите).
kolyo b8

Škoda Фен²

Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

И аз съм без датчици за налягане.
След като си напомпал до правилното налягане - ресетваш.
Като тръгнеш системата следи за разлика в скоростта на въртене на колелата.
Ако има спаднала гума тя ще се върти по-бързо и това ще даде сигнал за спаднала гума.
Ако при това положение ресетнеш и продължиш - грешката за спаднала гума ще е изчезнала, а системата ще "знае", че това е нормално положение и няма да дава аларма. Обаче гумата ще си е спаднала.
atanas4

Шкода Новак

Мнение от atanas4 »

kolyo b8 написа: 15.11.2025, 11:43:45 Ако при това положение ресетнеш и продължиш - грешката за спаднала гума ще е изчезнала, а системата ще "знае", че това е нормално положение и няма да дава аларма. Обаче гумата ще си е спаднала.
Смятам, че тази част на поста ти си противоречи с първата част. Това би трябвало да се отнася за система с датчици, а системата без датчици сравнева въртнето всеки път, като отчита относителното изменение. Така помпането с по-голямо налягане наистина придобива смисъл, защото относителното изменение на налягането ще е най-малко.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”