Front Assist - лични впечатления и мнения

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

За 2 години и 30000км, съм имал само един случай на фалшиво сработване, когато реших да прелетя през един релсов прелез, за да не ме друса. Какво се стресна тая кола, ама се освятка точно преди линиите.

Иначе ми е сработвала няколко пъти на аларма само, но е имало защо.

Аз по принцип не се завирам зад предния. Предпочитам да се изнеса от дистанция, за сметка на това винаги с мръсна газ и в обороти. Т.е. не ми се налага да ги дебна броня във броня. Може и затова рядко да сработва при мен. Имам познати, които се оплакват от асистента, ама като ме возят и аз се оплаквам. [smilie=pardon.gif]
Бееееее.....
Аватар
ways

Škoda Фен

Гараж: Kamiq Vision 1.5 TSI 2023

Мнение от ways »

Цецо75 написа: 27.02.2024, 10:53:45 Иначе ми е сработвала няколко пъти на аларма само, но е имало защо.
На коя от трите степени го държиш?
Аватар
atanashh

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG

Мнение от atanashh »

При мен се е задействала само светлинна индикация 3 пъти за 6 месеца, без да ми набива спирачка, защото и аз ги видях ситуациите.
Първи път като спря рязко колоната пред мен, втори път подобно, но отпред имаше пешеходна пътека и хвана пешеходец и последно хвана на тротоара още един урод с тротинетка, който със засилка скокна на пешеходна с 20-30 км сигурно и това вечерта :)
Степени за регулация на това не съм видял никъде в Октавията.
А иначе за справка, дадох я на един приятел да я пробва и да ни повози - еми след 2 километра му се включи, после пак, просто си е много до стил на каране и колко си агресивен и искаш да прескачаш тези пред теб :)
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

ways, Незнам [smilie=pardon.gif] , довечера ще видя.
atanashh написа: 27.02.2024, 11:21:15 еми след 2 километра му се включи, после пак, просто си е много до стил на каране и колко си агресивен и искаш да прескачаш тези пред теб
Баш това си мисля и аз.
Бееееее.....
Аватар
GeorgiDimov

Шкода Новак

Гараж: Skoda Superb III 2.0TSI 190 DSG
ex. Skoda Octavia III 1.5TSI DSG

Мнение от GeorgiDimov »

За скромния ми опит от 1 месец и то само каране в София, се е задействала 2 пъти - единия път нарочно приближих с висока скорост този пред мен за проба - изпищя навреме, но естествено не съм я чакал да набие спирачки. Втория път беше на околовръстното с около 70км/ч - имаше аварирали автомобили и един се завря пред мен за да избегне удар в спрелите коли. Тогава ми наби автоматично спирачки едновременно с мен и да ви кажа, спира доста здраво . За моя стил на шофиране (оставяне на безопасна дистанция при изпреварване) бих казал че е супер полезна екстра.
Аватар
ways

Škoda Фен

Мнение от ways »

atanashh написа: 27.02.2024, 11:21:15 Степени за регулация на това не съм видял никъде в Октавията.
Доста е лесно, от бутона на волана за асистентите, излиза на инфотейманта колата с всички достъпни за теб асистенти и от там излиза менюто от снимката на първия пост.
Аватар
ways

Škoda Фен

Мнение от ways »

Да кажа и за моите 2 случая - спирачките бяха набити без да има предупреждение, защото карах под 30 км/ч (както е написано в ръководството), но първия случай беше празно кръстовище, а втория като че ли имаше някакъв боклук на пътя (велпапе някакво), който го духаше вятъра.

Изображение

Определено ще пробвам да намаля чувствителността на Late (или Medium)... не си спомням дали съм я променил вече от тази, която е била default (не мога да намеря информация как идва заводско).
Аватар
deniz8912

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Octavia 2 FL vRS 2.0 TDI CEGA 6manual

Ex ....Skoda YETI AMBITION 4X4
1.8 TSI 160к.с.
Обратна връзка:

Мнение от deniz8912 »

Аз имам опит със Сеат Ибиза и относно екстрата. Еми и двата пъти особено първия път ме спаси от зверска катастрофа.
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;

Мнение от FaKeR »

При мен вчера системата изписка на два пъти, за сефте я чух и видях за единият месец, от който имам колата. Беше при близки разминавания със спрели автомобили - само пищя, без да набива спирачки. Но и карах с повече от 30 км/ч. Малко се очудих защо се задейства при условие, че и други пъти съм правил такива разминавания, в които не се е активирала.
Малко е стряскащ звука, особено имайки предвид, че се чува някъде отпред около волана [smilie=sarcastic.gif]
shaks

Шкода Новак

Гараж: Skoda Karoq, 1.5 Petrol, 7DSG

Мнение от shaks »

На предната кола за 160 000 километра съм имал само една фалшива спирачка, в една люта зима. За сметка на това 4-5 пъти е предотвратявало сблъсък заеади някаква тъпа ситуация.

На Карока за сега съм с 500км навъртяни и нямам никакво намерение да пипам фронт асиста или сменям настройките. Бутах се в центъра на София и други завряни места, нямам проблем. Виж парк сензорите са една идея по-чувствителни и често пищи при близка среща с друг автомобил или тесен завой, но колата не взема никакви мерки освен да дава вой. Трябва да видя как се спира защото е сравнително досадно, но ще покарам още така първо.
Аватар
ways

Škoda Фен

Мнение от ways »

shaks написа: 27.02.2024, 22:03:25 Виж парк сензорите са една идея по-чувствителни и често пищи при близка среща с друг автомобил или тесен завой, но колата не взема никакви мерки освен да дава вой. Трябва да видя как се спира защото е сравнително досадно, но ще покарам още така първо.
Моля виж фабрично на Карока ти на коя от трите степени е Early, Medium или Late? Искам да видя дали при различните модели и модификации е различно или идват всички еднакво.
shaks

Шкода Новак

Мнение от shaks »

Беше (и все още е) Medium. На предната кола средната стойност вършеше чудесна работа, тук за сега също. Да чукна на дърво, дано никога не го "тествам" колко е ефективно.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

ways написа: 27.02.2024, 10:57:20 аларма само, но е имало защо.
На коя от трите степени го държиш?
Сега го проверих, на средно е. Нямам спомени да съм го променял някога.
Бееееее.....
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Най-готиното нещо на тая система е че при каране в порой се самоизключва.
shaks

Шкода Новак

Мнение от shaks »

oggie написа: 28.02.2024, 20:30:28 Най-готиното нещо на тая система е че при каране в порой се самоизключва.
Изключва се когато автомобила смята информацията която сензорите получават за неизползваема. Може да е в порой, сняг или просто при много мръсна кола (кал, сняг, етц). Целта е да се намали шанса за създаване на фалшива ситуация и вместо да се мъчи да се справи с това колата, както Тесла прави, тя абдикира отговорност и ти "казва" - "оправяй се, не работи".

Аз го предпочитам от колкото да ми бие фантомни спирачки или опитва да върти волана.
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”