Октавия 4 / Octavia IV Facelift - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Simov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Ex: Seat Ibiza 6l, 1.9 TDI, 101 к.с.
Skoda Octavia III 1.6 TDI, 110 к.с.

Мнение от Simov »

На мен пък, май ми харесва фарът! Ще видим на живо как ще е.
Изображение
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

На мен ми харесва всичко, което са променили. Някак си колата изглежда по-осъвременена и зряла, като дизайн без някакви драстични промени. Дори в далечината и на тъмно да я видиш, само като силует ти става ясно, че това е Октавия. Сега с този светлинен подпис се отличава от предходният модел. Особено ми хареса и новият инфотеймънт. Личи си че са вложили старание все пак това им е най-продаваният модел и разни необмислени експерименти ще ги ударят лошо през ръцете. Дано не се изхвърлят с цената но дори и да е по-висока това ще се продава яко, особено ако я пуснат и с добре тестван софтуер.
Аватар
andreev

Škoda Racer

Гараж: Škoda Octavia 4 RS, 2.0 TSI, 7DSG - Stage 3

Мнение от andreev »

Самите светлини, да и на мен ми харесват, но това дето се “пуска” надолу…можеше като при голфа без да променят формите само самите светлини вътре [smilie=pardon.gif]
…иначе стоповете, ако пасват за пре-фейса като нищо ще си “набера” [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Единственото, което видях като визуална разлика спрямо оригиналната О4, са променените фарове, предната броня и по-големия таблет.

Фаровете са грозни. И като форма (с тази изнесена "пишка" надолу), и като силует на дневните светлини. На оригиналната О4 дневните светлини са стилно разположени долу и нагоре, а на новата - отгоре и надолу, което на мен визуално не ми харесва.
Предната броня е хубава. Но пък предната броня на RS-версията е ужасна! Потресаващо ужасна! Направо зяпнах, когато я видях!

Вътре поне да бяха вдигнали централните духалки по-нагоре, че да не ми опира коляното в ръба на духалките. Но не би.

Общо взето - нищо особено не видях във фейслифта. Не знам кой какво е очаквал, аз общо взето нищо не очаквах и то се потвърди.
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual

Мнение от n_ivanov »

Харесва ми, че вътре не са се о@кали както при Съпърба и таблото си е нормално. Единствено този таблет за мултимедия не ме кефи, но явно са преподвписвали договор с мобилен оператор и са им дали таблети, та затова са ги навряли във всичките им нови модели. [smilie=sarcastic.gif]

Фаровете мен ме кефят, само не знам как ще се случват нещата с фолирането, с това издължаване надолу.

Като цяло, няма много големи разлики с префейса поне откъм екстериот и интериор. Да видим как ще стоят нещата с двигателите. От към цена - очаквам да я завишат и да струва колкото сегашният Съпърб.
Аватар
admin

Site Admin

Гараж: Шкода
Обратна връзка:

Мнение от admin »

3D модели на Октавия 4 ФЛ. Някой ако принтира, да сподели :)

https://www.printables.com/en/model/762 ... ctavia-124
https://www.printables.com/model/762238 ... -combi-124

Изображение
Изображение
Шкода Форум - България
www.skoda-bg.com
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

При 2.0 TSI моторите има ли някаква съществена разлика спрямо предишните? Имам предвид различен хардуер - турбо, дюзи, периферия. Или разликата е предимно софтуерна?
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

Добре де, не можаха ли и на новия Superb да направят дигиталния кокпит така? Като стария, ама просто дигитален. Както е тук.
А не тоя отврта на Superb ...
Изображение
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

Сегашната октавия страшно много ми харесва, но това някак трудно го преглъщам.
Напомня на ситуацията с О3 и нейния фейслифт. Пак доста красив стандартен модел и някакви смели решения във фейслифта. О3 фейслифта много хора не го харесваха, аз също повече харесвах фаровете на стандартния модел. Изглежда ми, че използват същата рецепта тука [smilie=pardon.gif]
Изображение
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

gbuyukliev написа: 14.02.2024, 12:38:43 Джантите от снимките са много яки, почти като Trinity 19" при Супърб 3 и са в пъти по-добре изглеждащи от всичко което е имало в префейсовата Октавия
То и досега имаше при О4 такива джанти - като Triniti на Superb.
Ето Becrux от О4:
Изображение

Ето Triniti от Superb:
Изображение
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023

Мнение от neshtoZabavno »

smoke написа: 14.02.2024, 12:58:35 При 2.0 TSI моторите има ли някаква съществена разлика спрямо предишните?
Не се споменава за подобно нещо на пръв поглед, но се споменава за:
The engine is not only powerful but also efficient, thanks to its adoption of the Budack cycle.
Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

gbuyukliev написа: 14.02.2024, 13:09:21 Факт, но сега като видиш на улицата 3-ка и 3-ка FL, едното изглежда като произведено през миналия век, че чак по-мръсничките без много екстри трудно ги различавам от 2-ки и Супърб 2-ки фейслифт на пътя, другото почти сякаш онзи ден е излязло от магазина. Според мен новите фарове там успяха да остареят доста по-добре във времето, въпреки че, особено в началото, всички ги намирахме за отвратителни.
Според мен по съвремени изглеждат само О3 Фл, които са LED. Останалите никак съвременно не изглеждат. По принцип точно тези смели дизайни не остаряват добре, или иначе казано доста по бързо остаряват от по-класическите форми. Но според мен не случайно от Шкода се отказаха от този дизайн, както и Мерцедес Е класа след 2 поколения с такива фарове.
Тука видимо не са 2 фара, но пак има заигравка със същата смелост ми се струва.
Изображение
Аватар
atanashh

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG

Мнение от atanashh »

Добре, че си взех преди фейса, не мога да ги преглътна тези фарове! Гледам икономисали са и от фарове за мъгла. Предната броня е по-добре на обикновената, но не и на РС-ката според мен. Дано някоя по красива джанта да направят, че имам да взимам зимни :)
Аватар
fryeruk

Škoda Фен

Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M

Мнение от fryeruk »

Харесва ми фейслифта, някак новите макар и козметични промени подчертават силуета. Относно фолирането на фаровете, ще ги фолират ама с много повече фолио, от което да се реже по фара [smilie=sarcastic.gif]
Относно мултимедията, определено ще е по-добре с 13 инчов дисплей. Карам и Фокус с 13,2 инча и като се кача в Октавията, някак ми лиспва по-големия екран. Определено ще се продава добре, стига цените да не излетят към Марс...
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

gbuyukliev написа: 14.02.2024, 12:38:43 Джантите от снимките са много яки
Аз се загледах в джантите от клипа на RS-версията:

Изображение

Това са нов модел джанти, в стила на Altair 19". Старите Altair хем са доста солидни (със солидно дебели спици, с разширение към ръба на джантата), хем изглеждат много отворени и дават добър поглед към спирачните дискове и апаратите. Ето досегашните Altair:

Изображение

А новите от клипа, които са в подобен стил, са страшно затворени - пустата му аеродинамика! - със съвсем малки отвори, от които почти нищо не се вижда навътре. Все едно са с аеро капаци. Новите не ми харесват.

Edit: Сега като ги загледах новите по-внимателно - това с тези фини процепи май са аеро-капаци, защото не се виждат болтовете.

---
ABBC3_OFFTOPIC
От старите джанти на О4 за мен най-красиви и същевременно отиващи на RS са Draconis. Жалко, че ги няма във вариант 18", а са само във вариант 19":
Изображение
Последно промяна от smoke на 14.02.2024, 13:46:13, променено общо 3 пъти.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”