Нова Octavia 1.5 TSI mHEV

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Mitko

Шкода Новак

Гараж: Оctavia Mk4 1.5 DSG e-tec

Мнение от Mitko »

@nik0lay, колега може ли да ми дадеш линк за изтегленя на този апп в който имаш опции за включване на някакви неща по колата.
nik0lay

Škoda Фен²

Гараж: Служебна Skoda Superb Mk4 Edition, 2.0 diesel, 4x4
Ex. Octavia 1.5 Mhev Edition

Мнение от nik0lay »

Разбира се!
Прави се регистрация на този сайт: https://www.skoda-connect.com/
Но съм учуден, че нямаш регистрация.
При предаване на автомобила ми беше заявено, че без тази регистрация няма как да се "активират ключовете" или нещо от сорта... т.е. натискаха се разни комбинации и на 2та ключа, за да ги разпознае колата и т.н. и всичко започна именно с регистрация в този сайт и със сваляне на приложението им.
Незнам, може би аз така съм разбрал.

Да обобщя поведението на автомобила до момента - вече е на малко над 5к км. Среден разход в последните трипове с около 500 км на ден, извънградско - малко по 6л.
Колата върви като стрела (за мен - сравнено с dci 110 hp ръчна ). Кик-дауна на моменти според мен сваля на доста ниска предавка, при което се получава едно форсиране, високи обороти и едва след като вдигне на следващата предавка се изстрелва.
Прави ми и впечатление, че при този кик-даун и сваляне на най-ниската спрямо скоростта и режима предвака, колата забучва нос и след секунда, две се изстрелва.

С други думи - супер съм доволен, има си своите особености с които тепърва се запознавам.

ПС: чета форума почти всеки ден, но едва на едно от устройствата ми съм с регистрация. Сори, ако отговарям на въпросите на колегите по-бавно.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

nik0lay написа: 26.05.2021, 20:12:13 При предаване на автомобила ми беше заявено, че без тази регистрация няма как да се "активират ключовете" или нещо от сорта... т.е. натискаха се разни комбинации и на 2та ключа, за да ги разпознае колата и т.н. и всичко започна именно с регистрация в този сайт и със сваляне на приложението им.
Това е пълен абсурд, ако искат задължителна регистрация и активиране на това приложение! Откъде-накъде ще те принуждават да си инсталираш някакво мобилно приложение с абсолютно неясно ниво на сигурността му? Мобилните телефони са едни от най-уязвимите компютърни устройства от гледна точна на информационна сигурност. На всичкото отгоре за разлика от персоналните компютри телефоните са като черни кутии и е много трудно да се знае и следи какво се качило или самокачило на тях и какви уязвимости имат. Ако си активираш функцията за отключване/заключване на колата през приложението, то ако някой хакне телефона ти (или пък го клонира), все едно че си му дал ключа на колата.
pesho0o

Шкода Новак

Мнение от pesho0o »

Здравейте, не е точно така защото изисква пин или пръстов отпечатък а и функцията не е активна ако не посетиш дилър за активация. При мен работи само вентилацията и сигнализация(светване на светлини и клаксон).
Mitko

Шкода Новак

Гараж: Оctavia Mk4 1.5 DSG e-tec

Мнение от Mitko »

Доста интересно колега @nik0lay,
При мен нещата протекоха по следния начин.
1. Колата е на лизинг. Следователно имам само 1 ключ.
2. Като ми я предадоха имаше създаден Guest профил, който използвам и в момента, ще кажа защо по надолу
3. Преди 1 - 2 дена си викам сега ще си направя мой профил да ми пише името и т.н и ще си изтегля аппа.
4. Сядам в колата и почвам да ръчкам. След 10 мин успях да си направя акаунт. Всичко точно и ми изписва do you want to become the primary user the car. Давам yes и греда. Иска ми да натисна последователно 2та ключа, а аз имам само 1.
5. Останах с този мой акаунт 1 ден но при всяко стартиране ме питаше да стана primary user , винаги ми пускаше климатика при старт, дори да е бил спрян при гасене.
6. Върнах се вечер на Guest профила и всичко си работи нормално.

Имам проблем и със свалянето на това приложение MySkoda. Не знам дали е от телефона ми OnePlus7t или от някакви настройки, но ми дава че приложението не е налично за моя регион. Идеи ?

Страничен въпрос пак към @nik0lay, Аз съм със същия двигател 1.5 mHev. Как ти казаха да разработиш мотора ?
На мен ми казаха, че няма такова нещо като разработка. Мога да карам на всякакви обороти просто да не карам над 160 първите 1000км за дълго време. Аз съм доста спокоен шофьор и за момента буквално галя педала. Колата е на 700км от които 600 са извънградско. Вдигал съм досега 140макс като съм карал и на темпомат и в спортен режим като цяло всякакви варианти.

Усещаш ли също така да върви повече след определени километри ?

И последно [smilie=sarcastic.gif] Гледам са ми сложили смяна на маслото след 30к км или 2 години. Аз правя по 10к на година. До сега винаги си сменям маслото на 1 година. Ще ме върнат ли от ЕТ ако искам да го сменя догодина и да не чакам безумни интервали от време.
burned

Шкода Новак

Мнение от burned »

1.5 TSI (не HEV) - не съм усетил някаква разлика във вървежа след "разработването", но дотогава още не бях свикнал на автоматика, та трудно да се каже. Не връщат за по-ранна смяна на масло, аз го смених на 12к.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

pesho0o написа: 26.05.2021, 22:07:45 не е точно така защото изисква пин или пръстов отпечатък
Разпознаването чрез биометрични данни (напр. чрез пръстов отпечатък или лицево изображение) поражда много сериозна информационна уязвимост, каквото и друго да си мислите поради рекламите и филмите. Няма да влизам в технически подробности, защото не са тривиални, но Ви препоръчвам да ми се доверите, защото се занимавам с информационна сигурност. Съвсем накратко - биометричното разпознаване винаги е приблизително. Поради това точният цифров ключ, който е необходим за криптиране/декриптиране на защитените данни, не може да се изчислява динамично на база на отчетените биометрични данни (понеже те всеки път са малко различни), а се налага ключът да бъде записан някъде вътре в устройството, така че софтуерът да може да го извлича и ползва. Щом ключът е записан някъде там вътре (независимо колко е скрит или дори криптиран с друг ключ, който също е някъде там), той може да бъде откраднат.

Затова никога не защитавайте истински важни данни или приложения чрез достъп до тях с биометрично разпознаване!
Аватар
blindbard

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq, 1.5 TSI, DPCA, 6M, Business, MY 2020
Обратна връзка:

Мнение от blindbard »

Mitko написа: 26.05.2021, 22:42:50 Ще ме върнат ли от ЕТ ако искам да го сменя догодина и да не чакам безумни интервали от време.
Не. По принцип ЕТ правят "пролетна" и "зимна" сервизни кампании, когато масло, филтри, труд и др. са -20%.
ЕА 211 EVO ACT, 110 kw/150 hp; тема: viewtopic.php?f=13&t=2656
nik0lay

Škoda Фен²

Гараж: Служебна Skoda Superb Mk4 Edition, 2.0 diesel, 4x4
Ex. Octavia 1.5 Mhev Edition

Мнение от nik0lay »

Mitko написа: 26.05.2021, 22:42:50

Страничен въпрос пак към @nik0lay, Аз съм със същия двигател 1.5 mHev. Как ти казаха да разработиш мотора ?
На мен ми казаха, че няма такова нещо като разработка. Мога да карам на всякакви обороти просто да не карам над 160 първите 1000км за дълго време. Аз съм доста спокоен шофьор и за момента буквално галя педала. Колата е на 700км от които 600 са извънградско. Вдигал съм досега 140макс като съм карал и на темпомат и в спортен режим като цяло всякакви варианти.

Усещаш ли също така да върви повече след определени километри ?

И последно [smilie=sarcastic.gif] Гледам са ми сложили смяна на маслото след 30к км или 2 години. Аз правя по 10к на година. До сега винаги си сменям маслото на 1 година. Ще ме върнат ли от ЕТ ако искам да го сменя догодина и да не чакам безумни интервали от време.
казаха ми да карам с не повече от 2/3 от оборотите на двигателя, което си е напълно ОК като диапазон, до 3000 км. След това можело да се ползва целия диапазон от обороти.
не бих казал, че усещам някаква разлика спрямо момента в който беше чисто нова на 7км или на 1000 км. Върви повече, да, но заради даването на повече газ и използване на целия диапазон от обороти :)
Аватар
Германеца

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Rapid Spaceback 1.6 diesel, 90 PS, 7 DSG,
Skoda Octavia 3 RS, 2.0 diesel, 184 PS, 6 DSG

Мнение от Германеца »

Доколкото ми беше обяснено на мен навремето, разработва се скоростната кутия, а не двигателя, (той си е разработен на стенд преди "сватбата"). Идеята е да не се кара дълго време на една предавка, т.е. още нова да се тръгне на дълъг път, понеже преимуществено ще се "разработва" последната предавка - 6та или 7ма, според зависи. Затова отначало се кара без големи обороти и на относително къси разстояния, за да се минават предавките що-годе на равна база от 1ва до 6/7а и обратно.
peshetoman

Шкода Новак

Мнение от peshetoman »

smoke написа: 27.05.2021, 00:47:03
pesho0o написа: 26.05.2021, 22:07:45 не е точно така защото изисква пин или пръстов отпечатък
Разпознаването чрез биометрични данни (напр. чрез пръстов отпечатък или лицево изображение) поражда много сериозна информационна уязвимост, каквото и друго да си мислите поради рекламите и филмите. Няма да влизам в технически подробности, защото не са тривиални, но Ви препоръчвам да ми се доверите, защото се занимавам с информационна сигурност. Съвсем накратко - биометричното разпознаване винаги е приблизително. Поради това точният цифров ключ, който е необходим за криптиране/декриптиране на защитените данни, не може да се изчислява динамично на база на отчетените биометрични данни (понеже те всеки път са малко различни), а се налага ключът да бъде записан някъде вътре в устройството, така че софтуерът да може да го извлича и ползва. Щом ключът е записан някъде там вътре (независимо колко е скрит или дори криптиран с друг ключ, който също е някъде там), той може да бъде откраднат.

Затова никога не защитавайте истински важни данни или приложения чрез достъп до тях с биометрично разпознаване!
Не те знам какво работиш точно със информационна сигурност... ама с такова изказване си личи че нямаш и идея как стават нещата 😂😂😂

Първо телефона ти е на линукс... няма да навлизам в детайли какво и защо...
2ро една цел е свързана с това колко ще ти вземат.... точно теб ли ще те хакне някой дет ще му струва 1 маса пари и тн да ти вземе ключа... 0дей е 1 камара пари...

3то ако си ъпдейтваш редовно телефона а не ползваш кошник на 10г вероятността да те хакнат е клоняща към 0

4то ако така лесно се вадеха ключове и тн... нса нямаше да плаща 1 торба с пари да отключва телефони на престъпници.

И да не навлизам в регулации за инфо сек ... телефона ти е едно от най сигурните дееайси вкъщи ако го ползваш правилно
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Мнение от Манев »

peshetoman написа: 05.06.2021, 11:50:11 3то ако си ъпдейтваш редовно телефона а не ползваш кошник на 10г вероятността да те хакнат е клоняща към 0
Точно кошник на 10 години няма кой да хакне.
Спомням си навремето системния като го питахме защо точно SCO има по сърверите, отговора беше: кой ще се занимава да го хаква това чудо :).
Аз затова допреди няколко месеца си ползвах Windows Phone 8.1 ама едни одитори ми сряха достъпа до фирмената поща и трябваше да го сменя.
peshetoman написа: 05.06.2021, 11:50:11 телефона ти е едно от най сигурните дееайси вкъщи ако го ползваш правилно
Айде кажи ми колко човека като инсталират някое приложение изобщо четат за какво дават позволение?
Така че, средностатистическият телефон е най-голямата "дупка", която може да съществува.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

Колеги моля Ви да не говорим за сигурност тук. Сега ще стане като с маслата, керамиката и ремапите.
Аз също написах отговор и го изтрих - не защото не искам да добавя неща от знания и опит, ами не искам моя любима тема да е опорочена накрая от форумни герои. Предлагам среща на бира и там ще обсъдим сигурността в детайли.
milencv

Škoda Фен

Гараж: Октавия 4 комби 1.5 бензин, Ръчка, Едишън

Мнение от milencv »

Да се включа и аз в темата (с леко отнесен страничен въпрос ) – тъй като гледам доста притежатели на О4 са сред дискутиращите – пък и с нявъртяни доста повечко километри. Все още ме тормози това – колко да помпам гумите. По предписание (това което пише на капачката на резервоара) – моите 17-ки следва да ги помпам на 2.7 (предни) и 2.8 (задни). От взимането на колата – по мои измервания са напомпани 2.6/2.7 – т. е. само 0.1 по-ниско… което си е същото. Измерванията са сутрин – т. е. при по-ниска температура. И установявам, че по магистралата возията е доста дървена – е то само 1 път съм излизал на дълъг път по-магистрала де … При следващото излизане ще ги сложа всички на 2.3 и ще пробвам. Та гледам – никой това не го споменава като проблем – та въпроса ми е с какво налягане на гумите карате?! Повдигал съм го този въпрос и друг път – но нямам ясно решение за себе си … Интересно е че при градско - всичко е ОК, но при относително големи скорости, всяка дребна неравност я усещам …
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

2.5 2.6, но трябва да си сигурен в манометъра.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”