Историята на един "препекан" Superb III
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
YYakovliev, Питам те в контекста на това, че наистина има един клас Супърби, които много се клатят. Дискутирали сме го тук. Аз самия съм карал такъв (предняк, дизел, 150)... е наистина се клати. Ама то не е щото е на предно, а нещо има сбъркано конструктивно в тая кола. Помня преди доста време като имаше тестов на Мариците, някой слезна от него (не помня кой) и ми каза тихичко - абе това що люшка така по завоите? Факт, че не всички са така, но не знам кое е разгриничителната линия. Както е при Октавия 2, много от тях сеят задницата, моя италиански кенеф такива ядове няма. Не е въпрос на предно или двойно . Нещо нередно има в някой Супърби и те като, че ли са я все в по-ниския сегмент, затова вероятно и ти имаш негативни впечатления. Пак казвам, на Тошето е на предно и на коне е много и виждаме, че на суха писта, границата на сцеплението на тази кола е доста сериозна като за буркановоз.
Бееееее.....
- Rangel
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1
Ще е гот колегата да докара БМВ-то на пистата, предполагам, че щом има 600+ кола ще му е кеф и на него. Само да знае, че си имаме едно Рено... мани, мани! Разплаква ги 
- todor87
- Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁
Да липсва чак не, но определено ми лисваше блокаж/шпер на диференциала...
Иначе, мойта е с DCC, сега мека е, но морска болест няма как да хванеш.
За мен си е прилично пъргава
- YYakovliev
- Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm
Добре афектиран си, ама едно не мога да разбера, защо точно в моята тема се излива тоя афект? Това не е упрек, наистина ми е любопитно да разбера? Моята персона ли свързваш с това дето е правил "този със Супърба" или темата ми ти се струва "рейсърска", с елементи на бегачки/хулиганство по улиците?SmokeyandtheBandit написа: 23.03.2021, 00:23:39 Преполагам сега ще бъда нападнат и заклеймен, но и причината да се изкажа е, че съм афектиран от факта, че точно преди три часа един "майстор" на шофирането с някакъв Супърб летеше с над 220км/ч по Тракия в кишата и се лепна зад жена ми на 40 см и почна да свети и да натиска яростно, а ние изпреварвахме три поредни тир.
Аз съм го казвал това, около 10 пъти в тази тема поне. Хората които редовно четат могат да потвърдят. Всъщност, не съм видял нито един собственик на Съпурб 3 дизел, който да твърди нещо различно в този форум.SmokeyandtheBandit написа: 23.03.2021, 00:23:39 Това което ми прави впечателние и обаче е тотално (за мен) сгрешената представа за това каква кола е точно Шкода Супърб - особено дизел комби. Някой съвесем точно го беше казал - това е един тотално чичарски автомобил ширпотреба които е направен за прагматичните Улф/Фабрис/Яцек/Карлос да си карат домочадието и да си дърпат караваните и нищо повече от това.
Моля те да не бъркаш ентусиазма, любовта към колата и удоволствието от шофирането което ми доставя, с реалната ми преценка какво всъщност карам.
Първата част на този абзац отново за мен ли се отнася, защото втората очевидно е за мен? Ако и първата е за мен, моля да ми посочиш къде съм писал конкретно за тия неща. Ако не е лично за мен, можеше да ги отделиш в два абзаца, създава се грешно впечатление кой какво е казал.SmokeyandtheBandit написа: 23.03.2021, 00:23:39 Затова ми е малко странно да чета за неща от сорта на гаври по свтофарите, светения на лампи, невъзможност да се включиш в кръстовище, да не говорим за "хваленето" какви рекордни скорости по изпотрошените ни пътища се постигат и важността на всяка стотна от секундата в ускорението. Даже автора на темата в началото търсеше кола за разумен избор за семейството си и за 5 месеца се стигна до ъпгрейди и каране с вратите настрани като нещо нормално и как Супърба седял като струна на пътя и не помръдвал.
За "ъпгрейдите" не знам какво да коментирам, мисля да замълча...
За карането на вратите настрани - отново за мен ли се отнася, да не ме бъркаш с @Rangel? (Който между другото, познавайки го, всеки път като напише нещо подобно и изпитвам дълбоки съмнения, че наистина е карал по този начин, ама няма да се впускам в разсъждения, да не му развалям образа във форума). Та, ако е за мен отново, моля да ми посочиш пример къде съм писал/карал някога с вратите настрани?
Със скоростите, с които шофирам и на пътищата на които съм карал - не, не се клати колата. Това не значи, че ако я набримчиш извънградско/планинско извън предела й няма да е нестабилна в сравнение с колата ти за "фън" 600к.с. Аз не карам по този начин и за мен колата е стабилна и купето не се накланя. Друго не съм видял от нея, ако един ден видя (в което се съмнявам), ще го споделя в тази тема. Мисля няма нужда да казвам, че всеки споделя впечатления от неговата камбанария. Ако си свикнал на пърформанс коли и тяхното поведение в завои, нормално да Супърба да ти е "кораб", но отново - това конкретно зависи по какъв начин и къде се кара даден автомобил.SmokeyandtheBandit написа: 23.03.2021, 00:23:39 Аз също имам база сравнение заради всичките ламарини които са ми минали през ръцете и съвсем спокойно мога да кажа,че Супърба се клати като кораб в норвежко море и е една тотално недозавиваща машина ( с 4х4 съвсем малко по-недозавиваща).
SmokeyandtheBandit написа: 23.03.2021, 00:23:39 Ако автора иска да види кола която седи като струна на път с удоволствие мога да му предоставя новата си кола за забавление (за тези които са чели единственият ми пост, колата е същата като старата,само че е 2019 г и за съжаление вече ги правят само 4х4 и кефа на задното изчезна, но ги разбирам и защо го правят такива при положение, че излиза фабрично от завода с 600+ к.с.).
Тук съм ти цитирал няколко неща, които си споделил и съм удебелил тези, които ми се струват забавни, в контекста на целия ти пост.SmokeyandtheBandit написа: 23.03.2021, 00:23:39 да не говорим за "хваленето" какви рекордни скорости по изпотрошените ни пътища се постигат и важността на всяка стотна от секундата в ускорението
Четейки това, което АЗ споделям в моята тема или четейки форума като цяло?SmokeyandtheBandit написа: 23.03.2021, 00:23:39 Както един мой познат преди една година ми каза - осен шофьорите на 10-15 годишни издухани БМВ-та, другите "хашлаци" на пътя са тези със сравнително новичките Шкоди. Отказвах да повярвам докато не почнах да го виждам почти на всекидневна база със собствените си очите по пътищата (вече и четейки във форума се затвърждава това мое усещане).
Ще завърша с това, че ти беше един от хората, които горещо ми препоръчваха кола на предно и мотор от 150 к.с (нямало разлика с тия допълнителни 40 к.с и 50-60 нютона отгоре) и че със спестените ти 3 000 лв сте отишли на почивка. Наистина се радвам, че не те послушах тогава и ако 3000 лева са сума, която за теб има значение при покупка на автомобил от 65 000+ лева, да спестиш именно от задвижване и мотор, на нещо което ще го караш години като семеен автомобил, сме много различни хора и споделяме коренно различни виждания (конкретно за това).
Аз кола за "фън" нямам и не искам да имам. Колата ми е семейна и ми доставя огромно удоволствие да я карам, тоест за момента изпълнява 2 функции в едно и никой друг човек не може да ми каже обратното. Самата дума удоволствие е широкообхватна и всеки търси в нея различни неща. Тук всички виждат колко много си обичам колата и кое наистина ми доставя въпросното удоволствие - излизане за едночасови отсечки на Тракия, ходене до Бургас за един ден и обратно, каране на Витоша да отида да си разходя кучето и т.н. Всяка секунда зад волана на Супърба ми носи изключително позитивни емоции и спомени от самото шофиране, които споделям тук. Тези емоции не идват от каране настрани и рейсърски нощни изживявания. Недей да се опитваш да хвърлиш такава светлина в тази тема, защото наистина няма почва. За спестените секунди във времената от ремап-а и подобрената динамика на мотора, да - носи ми огромна положителна емоция и не виждам нищо лошо в това. Това го разбираш надявам се, все пак не си си взел кола на предно 150 к.с. за фън.
Все пак ти благодаря, че споделяш мненията си, защото очевидно те съвпадат с голяма част от мирогледа на колегите тук във форума. Лично аз не се дразня или напрягам, че някой мисли различно. Все пак затова пишем тук, да има сблъсък на мнения и дискусия. Дразня се единствено от гореизброените неща, с които свърза мен и темата ми, за които те помолих да дадеш примери.
Поздрави!
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
todor87, Не е въпроса дали е мека, а дали се люшка в завой. Което за мен е функция на окачване, а не на кардан.
Явор казва, или поне аз така го разбирам, че 4х4 му дава по-добър контрол на сухо в завой. В завой за да стигнеш до там да ти помага задния мост... доста трябва да си агресирал. Според мен просто сравнява коли с различно окачване и неправилно решава, че поведението на "лошата" е от липсата на 4х4.
Явор казва, или поне аз така го разбирам, че 4х4 му дава по-добър контрол на сухо в завой. В завой за да стигнеш до там да ти помага задния мост... доста трябва да си агресирал. Според мен просто сравнява коли с различно окачване и неправилно решава, че поведението на "лошата" е от липсата на 4х4.
Бееееее.....
-
didoya
- Гараж: BMW G20 330xD M-Sport
Което окачване ако е DCC и е на Sport режим люшкането не е никак много.Цецо75 написа: 23.03.2021, 10:48:53 todor87, Не е въпроса дали е мека, а дали се люшка в завой. Което за мен е функция на окачване, а не на кардан.
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Бах го
Не моа смогна са чета
За писане да не говорим......
Баси......
4х4 или Смърт![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Не моа смогна са чета
За писане да не говорим......
Баси......
4х4 или Смърт

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
- Rangel
Оле мале, темата отиде у киреча...
Цецо, до колкото знам Халдекс 5 има малко, но постоянно зацепване. Това няма как да го усетиш, но носи някаква стабилност, дали тя е от значенеи е друга тема.
@SmokeyandtheBandit, я си признай, че цялата работа е, че жената е карала по-бавничко, защото така се е чувствала сигурна, отнело е известно време да изпревари тировете, някакъв със Супърб е святкал, ти си се ядосал и дойде да го изсипеш във форума
.
Я дай една темата за "Фън" колата, ще е интересно. Второ, трето БМВ във форума на Шкода ще е
...
Цецо, до колкото знам Халдекс 5 има малко, но постоянно зацепване. Това няма как да го усетиш, но носи някаква стабилност, дали тя е от значенеи е друга тема.
@SmokeyandtheBandit, я си признай, че цялата работа е, че жената е карала по-бавничко, защото така се е чувствала сигурна, отнело е известно време да изпревари тировете, някакъв със Супърб е святкал, ти си се ядосал и дойде да го изсипеш във форума
Я дай една темата за "Фън" колата, ще е интересно. Второ, трето БМВ във форума на Шкода ще е
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
didoya, Именно. Т.е. за карането на сухо в завои - 4х4 е от минимално значение, много по-важни са окачване, гуми, разпределение на масите и най-вече задкормилно устройство.
Затова пистовите шампионати са основни с коли с предно или задно предаване. Почти няма 4х4. И си завиват на прав ъгъл като пичове
Ето го и примера с Рендето, Сеата... че даже и Октавия VRS, Голф GTI... справят си се прекрасно със завоите на сухо без 4х4.
Двойното предаване за състезания е въведено от Ауди, където съзнателно се търси контролирана загуба на сцепление. Т.е. кара се напред с вратите. Там вече задния мост си дава своето. Но говорим за коли с торсен, което няма нищо общо с буркановоз на Халдекс, пък бил той и частично зацепен на фул тайм. Няма да видите състезателна кола на Халдекс. Тази система априори не е мислена да помага при високи скорости. В последните варианти опитва да помага заедно със стабилизиращите системи, ама ... това е по-скоро пожелателно, отколкото нещо на което да се довериш.
Защо го казвам това - широка заблуда е, че 4х4 дава някаква чутовна стабилност на колата при нормални пътни условия. Няма такова нещо. По - скоро очакването, че Халдекса ще помогне при нужда, ще докара колата по-бързо до канавката.
Пак казвам - не съм против 4х4 - аз самия карам такава кола. Но нека не залитаме в крайна фенщина от типа - Левски - ЦСКА. Не е система, която да спасява животи като еърбега или ABS-а.
Затова пистовите шампионати са основни с коли с предно или задно предаване. Почти няма 4х4. И си завиват на прав ъгъл като пичове
Двойното предаване за състезания е въведено от Ауди, където съзнателно се търси контролирана загуба на сцепление. Т.е. кара се напред с вратите. Там вече задния мост си дава своето. Но говорим за коли с торсен, което няма нищо общо с буркановоз на Халдекс, пък бил той и частично зацепен на фул тайм. Няма да видите състезателна кола на Халдекс. Тази система априори не е мислена да помага при високи скорости. В последните варианти опитва да помага заедно със стабилизиращите системи, ама ... това е по-скоро пожелателно, отколкото нещо на което да се довериш.
Защо го казвам това - широка заблуда е, че 4х4 дава някаква чутовна стабилност на колата при нормални пътни условия. Няма такова нещо. По - скоро очакването, че Халдекса ще помогне при нужда, ще докара колата по-бързо до канавката.
Пак казвам - не съм против 4х4 - аз самия карам такава кола. Но нека не залитаме в крайна фенщина от типа - Левски - ЦСКА. Не е система, която да спасява животи като еърбега или ABS-а.
Последно промяна от Цецо75 на 23.03.2021, 11:13:27, променено общо 1 път.
Бееееее.....
- Rangel
Ама някак си никой не разбра Явор какво иска да каже, а то е просто, че ако имаш човек възможност 4х4 е по-доброто задвижване, толкова. Нищо друго.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Rangel, Аз лично опонирах на това мнение на Явор:
ДА - разлика в двете коли има. И НЕ, тя не се дължи на Халдекса в конкретния пример.Въпрос - някой знае ли как се държи Супърб 3 4х4 и такъв на предно (с еднакъв мотор/кутия) в завои? Говорим на перфектен, сух асфалт и еднаква скорост на влизане в завоите.
Разликата в стабилността, поведението на колата, центрубежните сили и усещането вътре в купето е от земята до небето. Без да преувеличавам! Едното НЕ мърда и стой по средата на лентата като залепено, купето му седи право като струна, а другото ми се усуква и предницата натиска да излети от завоя. Едното при излизане от завой по срeдата спокойно може да му подадеш газ и пак не мърда, другото го чакаш да спре да "тегли". Направо еднакво сигурни се усещат двете коли, за удоволствие от каране няма да говоря...
И това ли няма значение?
Бееееее.....
- Rangel
Може обаче точно на това да се дължи, първо не знам окачването еднакво ли е и второ тежестта е разпределена по съвсем различен начин, дори резервоара е от двете страни. Може не пряко, но косвено да е точно заради 4х4.
- ЦецоNOL
Има има.
Особено с моята конфигурация с активен заден дифф, където разпределя 85% на задният мост и 100% на някое от задните колела.
Оня ден превзех едно кръгово с 85+км/ч и не видях един учебен камион.
Направо щях да се тотална в него с нещо различно от 4х4.
В момента в който и раздадох и колата отиде, където трябва .
Че съм за бой е ясно, ама с каране на две седмици веднъж и става
![hunter [smilie=hunter.gif]](./images/smilies/hunter.gif)

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Кво общо имаш ти с буркановоз на Халдекс бе!
![punish [smilie=punish.gif]](./images/smilies/punish.gif)
Последно промяна от Цецо75 на 23.03.2021, 11:23:01, променено общо 1 път.
Бееееее.....
- ЦецоNOL
Нищо
Ама требе се поддържа огъня на темата
Иначе имах и имам вече 8г два Буркановоза дизелови
Единият на 320кс
Другият Сток - не е за вярване
Та да си кажа