Темата за моята кола - Superb II FL - sonnyer

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2008г. до 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Заключено
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

Гараж: Kia Sportage NQ5 1.6 T-gdi 150ps Manual-6 speed
Ex: Skoda Superb II FL CFGB

Темата за ... надявам се моята кола - sonnyer

Мнение от sonnyer »

След около 6000км. от както колата е при мен, мога да споделя моето заключение относно неудобните седалки на С2FL. Почти до същите заключения са стигнали хората, които караха двата Супърба преди това:
1) Седалките са една идея по-твърди от нормалното.
2) Основното е, че седалката и таблото не са изчислени коректно едно спрямо друго. Аз съм висок 181см. Ако си наглася седалката така, че левият ми крак да е в покой/полу изпънат и поставен на Foot rest-a, воланът ми е супер далеч и се напрягам да стигам горната му част (особено при маневриране). Това се отразява кофти на горната част на гърба и кръста.
Обратно, ако си наглася волана да ми е удобен за ръцете (лека чупка в лакета при хвашане 9 и 15), то краката са ми сгънати почти под 80 градуса и тежестта им отива към таза, което причинява болки в тази област.
Спасението е някаква междинна позиция, като Foot rest-a за мен става почти неизползваем, а левия крак изпъвам между педалът на спирачката и Foot rest-a, защото там има място [smilie=pardon.gif]
През няколко дни карам различни коли (предимно Mazda 3 2006 и Audi A4 Avant 2012 DSG), като и при дветете няма такъв проблем и се чувствам по-добре. :) Винаги съм карал колите си с възможно най-издърпана седалка, за да може да ми е напълно изпънат крака при натискане на съединител.

В крайна сметка на този етап няма какво да се направи и се надявам да свикна.

P.S.
Не ангажирам никой с това мнение, а просто споделям.
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

С2 е мислен за пътниците. На водача мястото е като в малолитражка.
Когато го имах С2 имах и Хюндай и30, в корееца мястото за водача беше повече.
При С3 този проблем е оправен :)
Someone's opinion of you does not have to become your reality
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

sonnyer, Опитвал ли си да вдигнеш повече облегалката? Аз по принцип карам с много дръпната назад седалка, но и доста изправен гръб. Това хем ти дава възможност да си поизпънеш краката, хем ти приближава волана. И в Супърба и в Октавията ми е удобно така.

Забелязал съм че масово шофьорите не седят, а лежат на седалката.
Бееееее.....
Аватар
nrayanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Mitsubishi Outlander 2.0 MiVEC CVT Instyle 4WD MY2020
Toyota Corolla 1.4 D4D Hatchback MMT SOL 2WD MY2005
Обратна връзка:

Мнение от nrayanov »

Масово се лежи на седалка и не се използва възглавничката за главата, много лоша практика. ;)
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Не е само това, забелязал съм, че масово тези които карат с легнала облегалка всъщност не я ползват, а седят изгърбени на волана. Не го разбирам това, жена ми дето е кинта и педесе, като седне да кара първата и работа е да пусне облегалката дето аз съм я нагласил, викам и що? Вдига рамене...

Аз и облегалката си вдигам и лумбалната опора изваждам, да ми е прав гърба, иначе се уморявам. А ръцете и краката гледам да са ми по изпънати... Не е много по правилата и това де....
Бееееее.....
Аватар
nrayanov

Škoda Ентусиаст

Обратна връзка:

Мнение от nrayanov »

Аз карам така - гърба добре опрян в седалката, главата във възглавницата, краката ъгъл около 45 градуса. За около четири часа се търпи, повече не съм пробвал. С уговорката, че колата при мен не е С2. ;)
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

Гараж: Kia Sportage NQ5 1.6 T-gdi 150ps Manual-6 speed
Ex: Skoda Superb II FL CFGB

Мнение от sonnyer »

Цецо75 написа: 30.11.2019, 14:50:20 sonnyer, Опитвал ли си да вдигнеш повече облегалката? Аз по принцип карам с много дръпната назад седалка, но и доста изправен гръб. Това хем ти дава възможност да си поизпънеш краката, хем ти приближава волана. И в Супърба и в Октавията ми е удобно така.

Забелязал съм че масово шофьорите не седят, а лежат на седалката.
Пробвах ти така, но без особен успех. Наистина не ми е изправена максимално, но и не е доста легнала. Възглавничката и горната част за раменете не ги използвам много - факт.
Пак ще опитам - понякога си правя експерименти.
Лумбалната в прибрах докрай. Според мен тя по подразбиране си е издута седалката в тази област.
Мерси на включилите се ! :)
Аватар
Георги Г

Škoda Ентусиаст

Гараж: Superb 3, 2.0 TDI, 190HP

Мнение от Георги Г »

Снощи по амс Менцел обясняваше за правилната позиция на седене. Според него, като изпънеш ръцете си към волана на 12ч, китките трябва да са на нивото на волана.
По тази логика, аз трябва да се дръпна напред едни 10тина см.
Аватар
nrayanov

Škoda Ентусиаст

Обратна връзка:

Мнение от nrayanov »

Георги Г написа: 01.12.2019, 12:01:01 Според него, като изпънеш ръцете си към волана на 12ч, китките трябва да са на нивото на волана.
Долна, средна или горна част на волана? [smilie=hunter.gif]
Аватар
Георги Г

Škoda Ентусиаст

Мнение от Георги Г »

На 12ч, т.е. най-горе.
Аватар
nrayanov

Škoda Ентусиаст

Обратна връзка:

Мнение от nrayanov »

Не е вярно колко съм тъп. Благодаря@Георги Г.
Сега ми е смешно като си чета въпроса. [smilie=pardon.gif]
Аватар
Simov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Ex: Seat Ibiza 6l, 1.9 TDI, 101 к.с.
Skoda Octavia III 1.6 TDI, 110 к.с.

Мнение от Simov »

Георги Г написа: 01.12.2019, 12:01:01 Снощи по амс Менцел обясняваше за правилната позиция на седене. Според него, като изпънеш ръцете си към волана на 12ч, китките трябва да са на нивото на волана.
По тази логика, аз трябва да се дръпна напред едни 10тина см.
Аз винаги така проверявам на колите, в които седна. Спомням си, че съм го гледал преди доста време някъде, но не помня къде. Наистина май беше Менцел!
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Менцел е пилот бре. Вие да не карате на писта?

Например Менцел, непрекъснато мрънка, че седалките са високи. И това е така, за писта е добре да седиш на пода на колата ако е възможно. Ама в ежедневието, от тая позиция не видиш нищо напред в колоната... Точно обратното, на високо е много по-комфортно.

Същото е и с ръцете и краката - за каране на писта трябва да са доста сгънати, за да позволяват бърза работа... Ама така ако опънеш едни 1000км и после ще трябва да те разпъват на скрипец като те измъкнат от колата.

Той Менцел и каска слага, това що го пропускате? [smilie=sarcastic.gif]
Бееееее.....
Аватар
Георги Г

Škoda Ентусиаст

Мнение от Георги Г »

Е той показваше на серийни автомобили. Макар че една камара теории съм изгледал последните години. Важното е да ти е удобно и да не се уморяваш много от дълъг път.
Аватар
Simov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Ex: Seat Ibiza 6l, 1.9 TDI, 101 к.с.
Skoda Octavia III 1.6 TDI, 110 к.с.

Мнение от Simov »

Цецо75 написа: 02.12.2019, 10:19:01 Той Менцел и каска слага, това що го пропускате?
Той говореше, за позицията при ежедневно шофиране, не само при пилотите. Нямаше и каска, доколкото си спомням. [smilie=pardon.gif]
Иначе аз просто по китката се ориентирам. Разбира се мръдвам напред-назад облегалката в зависимост от това къде карам - на магистралата ли, в града ли, по завои ли...
Никога не съм разбирал тези, дето си пускат облегалката назад, лягат върху нея и после се набират на волана да погледнат и да натиснат съединителя...
Въпрос на вкус, както казало кучето, а после всички знаем какво направило. [smilie=sarcastic.gif]
Изображение
Заключено

Обратно към “Superb II”