Поддръжка на автомобила. Препарати за почистване и освежаване на екстериор и интериор

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Поддръжка на автомобила. Препарати за почистване и освежаване на екстериор и интериор

Мнение от digitalundgrd »

Пиши за Can Coat-a как е минало... И аз го гледам от доста време. Мислех да го нанасям преди зимен сезон, но четох отзиви, че разфасовката е голяма и за такива еднократни нанасяния веднъж годишно не е много опционално, защото химията веднъж отворена почва да "изФирясва" и губи ефект. Тааа явно е за хора детайлъри, които мажат повече коли или по-често.
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Аз изхабих една разфасовка кен коут, къде на клиенти, къде на моята. Моя беше старата версия, преди евото и пак при правилна подготовка и нанасяне си изкара около година. Евото го дават още по-лесно за нанасяне и по-трайно. Става и за подхранване на поумрели керамики.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

skodko написа: 20.08.2025, 13:19:21 Става и за подхранване на поумрели керамики.
В такъв случай ккак се подхожда? Измиване хубаво, клейбар и ИПА? Или си трябва и някакво полиране преди нанасяне на Can Coat-a?
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Хубаво измиване и нанасяш. Аз даже не го нанасям с кърпата, както го дават, а отделен апликатор, доста по малко материал се хаби така.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Мнение от xektop »

Дали ще върши добра работа?
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

xektop написа: 21.08.2025, 12:23:12 Дали ще върши добра работа?
Ще върши, сега колко само опита може да покаже.
На бош една имам която има опция за пране подобно.. става. Но не е като професионалните.
Аватар
krasimirpetrov

Шкода Новак

Гараж: VW T-Roc R

Мнение от krasimirpetrov »

Колеги, помагайте.

Миналата седмица бях в Гърция и колата беше спряна под някакви дървета. Явно нещо е капало от тях и почти цялата беше на петна - нещо като смола, ама не точно. Може би е важно да спомена, че съм малко болен на тема драскотини 😆 и поради това до сега съм я мил само и единствено безконтактно - колкото се измие толкова. Предпочитам мръсна кола пред надрана такава. Та, след случката пробвах да я мия с най-различни неща(безконтактно), но за съжаление ефект няма. Купих и препарати на Sonax - за насекоми и за дървесен сок - никакъв ефект. Мих я с препарат за насекоми, наличен по автомивките - никакъв ефект. Предният капак успях да го изчистя с търкане(контактно), но там търках, защото е с фолио и не ме бърка паяжината 🤣. Та - някой борил ли се с подобен проблем и въобще има ли вариант това нещо да се изчисти безконтактно - някакъв препарат или нещо друго? Ако няма вариант ще търся читава автомивка в София, където да я оставя да я измият без да я надерат - приемам съвети за такива.
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2

Мнение от BlackPearl »

Ако е като някаква смола? Аз съм ползвал на Gtechiq Tar and Glue removal. Бях минал с буса през засмолен участък (тъпаците, не бяха сложили жалони), а засмолили яко, завалял дъжд и онези тъпанари заминали, без да сложат поне жалони на изрязаното. Цялата страница на буса- стана на смола- черна. Напръсках, всичко си падна, изплакнах.
За други такива малки петна или паднало от дървета- не ми се е случвало , че да позлвам. Аз и тогава изхабих цялото шише.
Изображение
Аватар
Bobeca

Škoda Photo

Гараж: Бял комбиниран уред
Чичо Roomster 1.9 TDI BSW

Мнение от Bobeca »

Има ли релеф? Да не е скапало лака вече? Ако има релеф, то изопропил алкохол (изопропанол) кара смолата да се размекне и внимателно забърсваш с чиста кърпа. Оставаш го малко да се накисне (30 сек като гледаш до тогава да има и да не се е изпарил) и ако трябва и повтаряш и махаш част по част. Важното е да не е спирт от аптеката или спирт за горене. Чист изопропил за химични нужди. За всеки случай пази пластмасите. На студена боя. После е хубаво вакса да си сложиш, че след него всичко пада.
Налага ми се много смола да чистя и дори и от дрехи. Това е най-лесния и чист начин.
Аватар
krasimirpetrov

Шкода Новак

BlackPearl написа: 24.08.2025, 19:26:43 Ако е като някаква смола? Аз съм ползвал на Gtechiq Tar and Glue removal.
Нещо такова е - може и да не е точно смола, защото реално “капчиците” са доста тънки (не хубава капка) - наподобяват петно от варовита вода, например. Този продукт ще го пробвам - виждам, че го има в Kushev, а аз другата седмица съм при тях и ще го пробвам.

@Bobeca - релеф има, но както споменах - не са големи капки, а по-тънки такива - някои от тях изглеждат и “мазни”. Силно се надявам да няма поражения по лака - поне пробвах днес отново и виждам, че се махат. Основният ми проблем, е че търся нещо за безконтактно махане, ама май няма да се получат така нещата 🥲. Благодаря, ще го имам предвид изопропиловия алкохол като възможен вариант.
DonSkoda

Skoda Electric

Мнение от DonSkoda »

Споменатият прекарат горе, ще ги махне.
Друг в въпроса колко време лака и боята стои с тях.
И колко са увредени.
Аватар
krasimirpetrov

Шкода Новак

DonSkoda написа: 24.08.2025, 20:20:59 Споменатият прекарат горе, ще ги махне.
Друг в въпроса колко време лака и боята стои с тях.
И колко са увредени.
Tова е въпросният препарат, нали - https://kushev.bg/w7-tar-and-glue-remover?
DonSkoda

Skoda Electric

Мнение от DonSkoda »

Има го и в детайлинг.бг.
Tar and glue remover на Geyon също е хубав.
По възможност ги махай бързо. На Шкода лака не е от най хубавите и дебелите, и лесно се уврежда.
Аватар
krasimirpetrov

Шкода Новак

В случая става дума за T-Roc, ама предполагам, че и там положението с лака не е по-добро.
Утре обмислям да отида до Кушев, че са ми наблизо, и да пробвам да видя какво ще стане.
Ще използвам темата и за друго - решил съм да си закупя и тази ръкавица WM2 Microfibre Wash Mitt и тази кърпа за подсушаване MF2 Zero Scratch Microfiber Drying Towel. Някакви мнения за тях? Знам, че най-вероятно няма как да избягам от холограмите/паяжините, но все пак ми се иска да ги намаля възможно най-много. Явно няма изцяло безконтактно миене, защото не става като хората - две години само така я мия, но никога не е била чиста :D.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

krasimirpetrov написа: 24.08.2025, 18:55:29 Купих и препарати на Sonax - за насекоми и за дървесен сок - никакъв ефект.
Sonax имат специален препарат за премахване на асфалт и катрани :
https://www.senax.bg/bgr/preparat-za-pr ... mover.html
Този препарат чисти и смолите със замах, никакви поражения върху лака не прави, ползвал съм го .
Разбира се, след като се пръсне с него и той разтвори замърсяването, трябва след това да се избърше с памук, парцалче или кърпичка, т.е. не е безконтактно напръскване и изпаряване, ако това очакваш.

Виждам, че си от София. Аз имам такъв препарат на Sonax в колата. Ако искаш, прати ми телефон на ЛС, за да се уговорим да се видим някъде - ще ти го дам да видиш дали ще ти свърши работа. Другият вариант е да минеш през магазина на Senax в Дружба (виж в сайта им) - там го имат наличен.

---

Иначе на старата ми кола редовно чистя с технически бензин налепените катрани по праговете и вратите, както и паднала отгоре борова смола. Никакви поражения върху лака не съм имал от бензина. То ако от бензин ставаха поражения по лака, тогава всички коли щяха да са с прецакан лак около капачката на резервоара.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”