Реших да напиша впечатленията от текущата ми кола, след като и навъртях 10 000 km. Също като гледам и новия Кодиак не е много по-различен в доста отношения и мнението ми може да е полезно за някого.
Като първа и най-важна вметка искам да кажа, че колата е служебна и аз реално не плащам нищо за нея в голяма част от ползването –лизинг, ток, бензин, поддръжка. За всички дето ще счупят клавиатурата да пишат как ще дадеш толкова пари за хибрид или как не му излиза сметката – може да си го спестите.
Започвам с това каква е колата, а именно Tiguan plug-in Hybrid със сумарните 272 к.с. / 400 Nm мощност, ниво Елеганс с добавена задължителна екстра заради Hybrid – DCC.
Всъщност мощността идва от ДВГ 1.5 177 к.с, 250 Nm и от електро мотор 115 к.с. и 330 Nm. На въпроса как се получават сумарните мощности – електронно ограничени са. За нютоните до колкото ми е известно е заради DSG-то, което всъщност е второто поколение на 3-и дисковото DSG с в граден електромотор или DQ400e-6F evo. 3-я диск служи да разделя DSG-то с електромотора от ДВГ-то за да се постигне чистия електрически режим на работа. За конските сили мисля, че като цяло във високите обороти електро мотора няма много мощност, там където пък ДВГ-то има – просто се разминават пиковете според мен.
1. Детски болести и зарази
Ще започна с лошото и с това, че никога не съм бил фен да си от първите с нов модел кола, още повече с толкова много неща. При мен се наблюдават няколко детски болести:
- Грешно окабеляване на задния парктроник и виртуален педал за багажника. Кабелите на двете са омотани и при дъжд прониква вода при тях, започват да си говорят и почват грешките. След време изсъхват и се оправят. Добре познат проблем на VW и има сервизна кампания.
- Скърцащи уплътнения на огледалата. Има кратък период от време, когато са ползвали грешни уплътнения в огледалата. Резултата е, че при отваряне/затваряне понякога свирят и вият. Отново добре известен проблем на VW.
- Софтуерни проблеми от различен характер. Повечето ги оправиха с голям нов софтуер, но проблема му е в наливането и това, че отнема дни поради сложността на процеса и ядове с ъпдейтите.
- Дрънкане от интериора – има няколко места, където се чуваше дрънкане, най-вече от към багажника. Малко Теса лента и малко изолация и всичко заспа, но в този ценови клас е просто недопустимо.
2. Електрификация – to be or not to be!
Доста съм скептичен към електро колите. Имам колеги и приятели с такива и мнението на повечето е, че имат все още доста големи минуси. Имат и доста плюсове, обаче. Тук идва въпроса има ли смисъл от тези plug-in хибриди. Гледам мнението тук е, че взимат най-лошото от двата свята. Според мен е точно обратното и по-напред ще разберете защо.
3. Любов към градското шофиране или как да релаксираш в задръстването.
Идеята на Plug-in хибрида е да можеш в града където ДВГ не ефективно и цапа да караш на ток. Но се оказа, че не само екологията е плюса от електрификацията. С рейндж от 100-150 км (зависи от сезона), не е необходимо да зареждаш всеки ден за да караш градско. Също така, за хора като мен, които карат 5 км в посока до офиса и то спускане, колите с ДВГ няма как да загреят и имат проблеми с DPF/GPF.
Придвижването само на ток е идеално в града със скорост до 80-90 km/h. Благодарение на въртящия момент от ел. мотора, колата има страхотна динамика. Повечето хора не разбират, че карам само на ток по друго освен липсата на звук.
Но голямото удобство са задръстванията. Мразя да карам градско. Предпочитам да ходя в жегата пеша отколкото да седя в трафик. Но на ток забравяш какво е старт-стоп и постоянното палене на двигателя, какво е полусъединител, какво е грубо потегляне, какво е шум от ДВГ. Блаженство, особено в комбинация с ACC. DSG-то сменя толкова плавно предавки при шофиране в ел. режим, че чак като прочетох как работи колата разбрах, че сменя скорости и в ел. режим по същата логика все едно да работи ДВГ-то!
Също в лятото в жегата не е нужно ДВТ-то да работи за да работи и климатика, което ме навежда и на следващата точка.
4. И нека бъде температурен комфорт!
Климатика и отоплението са независими от ДВГ-то, което позволява колата да се охлажда и затопля през лятото/зимата без да работи ДВГ. Също и дистанционно може (както и при Форд, Мажде, знам

) да се активира, а може и да се сложи график, който спестява ръчния труд при хора с фиксиран ежедневен график. От това, че не пали ДВГ-то за климатизацията има следните ползи:
- В затворен гараж, както моят е част от къщата ми, не е нужно ДВГ да работи, следователно няма да има изгорели газове в гаража/дома ми.
- Ако е включена в контакта, предварителната климатизация няма да повлияе на рейнджа.
- При задръствания, каквито са например по границите където седиш с часове, ДВГ няма нужда да се пуска, което е едни комфорт, който ми е трудно да опиша от къде идва, но е факт! Същият комфорт, който е и по задръстванията в града.
5. С батерия > без батерия, но нямаш ток – няма проблем
Колата е просто страхотна за шофиране, когато батерията има заряд. Няма турбо дупка и динамиката е невероятна. Да, 2.0 TSI с 204 к.с дава същото време от 0-100, по-евтина е и по-лека, но съм сигурен, че няма същата динамика във всеки един момент, както е при хибрида, а и при него липсват EV ползите.
Всъщност мощността я дават:
- Maximum output: 200 kW at 5,000–6,500 rpm
- Maximum torque: 400 Nm at 850–4,750 rpm – или именно тези 400 Nm в този огромен рейнж от обороти прави колата невероятно приятна за шофиране.
Установих, че и най-доброто е директно да пуснеш хибридния режим, а не да пазиш батерията или първо нея да я изхабиш. Има си някаква логика и електрото се включва като помощно средство в определени моменти. Като се загледаш в моментната консумация си личи, че понякога фаворитизира едното за сметка на другото, като ги обръща.
Колата всъщност никога не е с празна на 0% батерия, както показва на таблото. Дори и да се наложи да изпреварваш с напълно празна батерия, колата си черпи за кратко ток от батерията докато ускорява, след което с ДВГ-то си го възстановява този заряд – така имаш винаги тези 272 кс. При нормално шофиране без батерия, независимо по какъв път, липсата на мощност и динамика не се усеща толкова много и не е болка за умиране. При нормално шофиране ползва ДВГ-то като батерията е празна и разчита на него, което маха мигновения риспонс на газта при нежно каране и иска натискане за да върви. Става малко по-мудна, но при натискане на педала върви като със заредена батерия – поне за кратко.
Това дава един огромен плюс при пътуване на дълго – няма нужда да зареждаш или следващата ми точка.
6. Комфорта да можеш да избираш
На дълъг път просто не мислиш имам ли батерия, къде ще заредя, каква е зарядната, ще има ли място, имам ли време. Изминах над 3000 км миналия месец до Италия. Зареждах батерията само когато реших, че искам да спра за 1 час и да си почина/хапна или имам на удобно евтина и свободна зарядна до хотела.
Паниката дето аз я имам покрай електричката и това дали ще стигнеш и кога ще стигнеш, просто я няма.
Също и не търсиш свободна зарядна с голяма мощност, която обичайно е и по-скъпа. 20 kWh батерия имаш само, а максимума за зареждане е само 40 kW DC. Следователно, 50kW зарядна е предостатъчна.
Един плюс спрямо електрическите.
7. Разход
Колата я карам главно изцяло на ток в града и на къси разстояния извън града. За 10000 km, малко повече от половината от които извън градско, разходът на бензин е 3,8 l/100, като не малко е карана без батерия. Токът ми е трудно да го засичам и не си правя труда. Като цяло не съм гонил икономия при шофирането, даже доста пъти карам малко по-спортно, а изпреварванията ги правя с кик-даун и цялата газ, защото ми е голям кеф да изпреварвам бързо и пъргаво!
Разхода седи повече от приличен при шофиране без батерия, тъй като не малко km се минават без да е запалено ДВГ-то, макар празната на 0% батерия. Регенерацията също много помага. Бих казал, че на магистрала със 140 km/h на темпомат ще е около 6/100, но не съм засичал с напълно празна батерия.
Дали ще си избиеш 8000 лв отгоре за хибрида? Зависи колко караш на ток, но с голямата батерия изненадващо много се кара само на ток!
Резервоарът е малък, около 45 литра, което е минус, но не е непоносимо.
Батерията е 20 kWh нето. Успявал съм да направя около 140 km с едно зареждане в идеални условия. Зимата падат до към 100 km. Знам, 14 kWh/100 km звучи фантастика, но това е реалността. Предполагам се дължи на това, че мотора е проектиран да работи с трансмисията и работи в много оптимални обороти. Друго обяснение нямам как пада под най-“ефективните“ електрички на пазара, още повече имайки предвид формата на колата.
8. Регенерация =
Тук трупаме плюс спрямо тези с ДВГ, макар и разните хибриди и EV да се препокриват с плуг-ина.
След първите 3000 km, предните и задните дискове имаха все още заводските набраздявания. Можеш да караш колата почти без да използва дисковете за спиране, намалявайки само с регенерация. Дори и на магистрала, с нормален трафик, може да не ползваш дисковете за спиране. В града с плавно, но стегнато каране, можеш да разчиташ почти изцяло на регенерацията.
Забравил съм какво е да имаш прах от накладките по джантите и да трябва да ги търкаш при всяко миене на колата!
Самата регенерация има и три режима. Low/Auto/High. Интересен е Auto. Всъщност при него се ползва информация от сензорите на колата, в това число и дистроника/камерата. Съответно при приближаване на по-бавна кола пред теб, регенерацията се увеличава до толкова, че да седи на разстояние и да не се налага шофьора да натиска въобще спирачката за да държи дистанция. Като АСС-то, но няма нужда да го пускаш. Резултата е, че като си зад някой бавен на спускане и не можеш да го изпревариш, не те затормозява това да караш зад него – колата си кара зад него сама, спазвайки идеална дистанция.
Друг плюс на Auto е това, че колата по равно върви сама – има силен coasting ефект, като и по спусканията сама решава да регенерира повече за да не ускорява излишно. Нещо дребно, но доста приятно.
Регенерацията е и страхотна на спускания от гледна точка преобразуване на кинетична в потенциална енергия. Имам не един случай, когато по спусканията съм зареждал с 10-15% батерията, което са още до 20-на км на ток без ДВГ! За разлика от колите с ДВГ, тази енергия не я губиш напълно, а я ползваш отново. Да, има загуби и ако нагоре ти коства Х kWh, то надолу си избиваш грубо ½ от тези Х kWh. Все пак има загуби от инвертор, изправители, климатик и всичката електроника, която работи постоянно и в двете посоки.
9. Тишина
Колата е с шумоизолирани предни стъкла. В комбинация с електрическия режим, колата е много тиха. Има шум от гумите при по-груб асфалт, което най-вероятно е по-натрапчиво заради липсата на други шумове.
Обаче при заредена батерия и хибриден режим, ДВГ-то е доста разтоварено, което също намалява и шума от него. Така по магистралата колата става много тиха.
Шум от ДВГ-то има само когато изпреварваш и развъртиш ДВГ-то защото си дал цялата газ.
Няма шум от стъклата или от огледалата.
10. Паркиране на зелено
Друго положително нещо, спрямо ДВГ е това, че местата със зарядни в някой градове седят празни и не трябва да плащаш за паркинг. Така спирах В Италия – вместо да плащам зона, платих ток. Отделно нямаше свободни нормални места в зоната. Малък плюс, но е приятен.
В България не ми е зор това, че не мога да спирам безплатно в зоните – едно гледам в централната част на града да не влизам с колата и второ, че нямам работа толкова много време в центъра, че 2-3 СМС да ми излязат скъпо. Но да, плюс е това при пълните EV-та. Просто не и за мен.
11. 1900 кг и форма на тухла.
На пук на очакванията ми, колата по никакъв начин не се усеща тежка. Очаквах, че бидейки с ел. мотор отпред, батерии отзад, висока и без кой-знае каква аеродинамика, колата ще е доста неприятна за по-спортно шофиране извънградско. Слизам от Октавия 4 милд хибрид (с каквото там окачване е отзад) с 16-и и съм приятно изненадан от Тигуана, който е доста по-комфортен и/или спортен.
DCC е задължително за Хибрида като опция. В България го карам на почти най-меката настройка и колата грам не се усеща като 1900 кг. Факта е, че е доста добре разпределена тежестта, тъй като отзад ниско долу е сложена батерията и тежестта се разпределя между двете оси доста балансирано.
В Италия по планинските пътища пробвах DCC на спорт и в комбинация със спортен режим за волана и газта, колата става като картинг! От много отдаван кола не беше слагала такава усмивка на лицето ми и да ме кара да шофирам толкова спортно! Тук в България има няколко места, където най-твърдата настройка на окачването да можеш да я ползваш и да има полза – едното е пътя между Самоков и Боровец.
12. Твърде много мощност
Ще прозвучи странно, но мощността и е твърде много за това което е колата. Проблема идва главно от това, че е с предно предаване само. Колкото и да са хубави к.с. и въртящия момент дето ги има, толкова и трябва да внимаваш и дозирането на газта е нещо задължително.
Не веднъж, на сух път и не лош асфалт, колата просто пребуксува и пуска ESP-то, което пък отнема газта и я скалъпва все едно е доста по-слаба от това което е. И да, това е нормално, но не и при скорост от 70-80 km/h. Тази мощност просто си е за 4х4 при пътища като нашите.
13. Екстри
Част от екстрите са добре дошли, други дразнят, но всичко е стандартно и щеш или не го има:
- Скоростния лост за волана е страхотен! Освобождава доста място в конзолата и лесно се свиква с него.
- Врътката в централната конзола е удобна, но не е нещо, което е доразвито. Ако само я завъртиш и променя силата на звука. Ако я натиснеш и отива в избор на режим на шофиране с опцията, че ако плъзнеш пръст по тъч дисплея на врътката и сменя амбиентното осветление/настроение. Тук можеха да добавят и при 2-ро натискане да контролираш силата или температурата на вентилацията - надявам се със софтуерен ъпдейт да се появи тази опция.
- 13in мултимедия е нещо прекрасно. Много бързо се свиква и не дразни толкова, колкото си мислех, че ще. Не знам голямата 15in дали ще е по-добра и дали си заслужава. Тук определено използваната технология за двата дисплея е доста по-добре от предното поколение дисплей използвани във VAG (цитирам О4), тъй като черното е много черно. Това не само помага за контраста, но вечер дисплеите не дразнят очите, тъй като почти не светят (при О4 понякога изключвах мултимедията, тъй като доста ми светеше и дори и на черен екран, на изключено, пак дразнеше подсветката).
- АСС е страхотно, но вкараните ограничения са тотално грешни, а колата ги спазва при ползването му и няма опция да изключиш динамичния ограничител на скоростта. Така понякога или ускорява и нарушава реалното ограничение или бие спирачки на магистралата. И двата варианта са зле. Обикновен темпомат няма, което го намирам за голям минус.
- Масажа на седалките не е нищо особено. Даже като го пусна и не му обръщам внимание. Бих предпочел на негово място да имаше вентилация на седалките.
- Виртуалния педал на багажника е една от неочаквано полезните екстри. Глезотия е, но я ползвам доста често и то по нужда.
- Дигиталния кокпит също е голямо удобство. Може да показва много информация и то най-различна по начин по който на теб ти е удобен.
- Осветлението от вън във вратите е напълно излишно. Бих предпочел да си ги спестят тези пари или да имаше по-смислена опция на мястото на тази екстра.
- Липсва ми за дълъг път безжичното зарядно за телефон и охлаждането му, което е опция.
- Липсата на затъмняване на страничните огледала ме дразни много. Все още се намират доста хора, които карат на дневни дълги и заслепяват дори и тези пред тях.
14. Притеснения и заключение
Със сигурност не е перфектна и имам някой притеснения. Най-вече си мисля колко време ще издържи батерията. Мнението е за момента, че VW са добре от към батерии. Но тук циклите се правят по-бързо спрямо BEV. Почти съм сигурен, че след някоя година ще се подменят батериите масово от майстори, но това е просто предположение.
Другото е софтуера, което е нещо което ми е притеснение в почти всяка една нова кола. Дори и да излезе някаква финална и на 100% изчистена от бъгове версия, то не очаквам повече от 10 години поддръжка на софтуера, независимо кой е производителя. Също и факта, че са заключени поставя под съмнение възможността за сервиз в бъдеще от 3-ти страни.
За заключение: ако днес трябваше да си купя кола със собствени средства и аз да си я поддържам, то щях да избера същата конфигурация Plug-in Hybrid + някоя друга опция отгоре. За мен положението е „one to rule them all“, а не от двата свята най-лошото. Или поне с настоящото ниво на развитие на техниката. Аз лично чакам да видя следващото поколение батерии за да се замисля евентуално за пълна електричка. До тогава ще горя динозаври, но в ограничено количество.