Историята на един "препекан" Superb III

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Заключено
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

Като спрете на светофар и натиснете спирачката оборотите падат, съответно и скоростната кутия вече не се опитва да задвижи колата, макар да е на D. Така че е абсолютно безпредметно на светофар да превключвате на N.
Изображение
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

Също така, когато отидете да ви сменят гумите и вдигат цялата кола - оставете кутията на N, иначе е възможно да имате трудно първо превключване и едно гадно щракване от кутията, преди да потеглите от сервиза.
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

Доста полезни неща се казаха, ще ги изпълнявам. И аз съм забелязал, че като загася мотора и не дърпам ръчната и слагам директно на "P" и пускам педала на спирачката, колата тръгва няколко сантиметра в зависимост от наклона напред или назад и като удари зъб и се спира и е много неприятно усещането.

Един може би лаишки въпрос:
Електрическата ръчна на същите принципи ли е като нормалната за кога да я ползваш и кога не? Визирам зимата като затегнат температурите пак ли не трябва да се ползва, защото има риск да замръзне жилото?
Последно промяна от YYakovliev на 03.11.2020, 16:19:58, променено общо 1 път.
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

Ако нямаш пробиви по изолацията на жилото, не би трябвало да имаш никакви проблеми. Може след автомивка или дълбок сняг да ти замръзнат накладките към дисковете при резки спадове на температурата, т.е да се образува лед между накладките и диска.
Someone's opinion of you does not have to become your reality
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

YYakovliev написа: 03.11.2020, 16:15:54 замръзне жилото
При ел.ръчната въобще не съм сигурен, че има жила. Поне при моя пасат са 2 електромотора при задните гуми, които задействат накладките.
До сега на мен за 7 години каране на автоматик, ръчна спирачка не ми е замръзвала и обикновенна в жило и ел. Моята кола винаги е на ръчна, щом е паркирана: лято - зима, на равно - на наклон - винаги.
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

Айде пък ако остане време след като ги "научим" как се карат, да ги раздвижим :)... Само искам да знам, честно ли някой на светофар бута неутрална? :)
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Мнение от nmnikolov »

И аз откакто съм вече година с автомат винаги вдигат ръчната и миналата година нямах проблем. Ама то не че беше и зима като хората де [smilie=sarcastic.gif]
Изображение
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Обратна връзка:

Мнение от stanley »

Rangel написа: 03.11.2020, 17:05:27 честно ли някой на светофар бута неутрална?
Да, някои хора така си "пазят" кутиите да не се изхабяват. При колите без аутохолд действително се усеща едно "олекване" на мотора когато е на N, но както вече казахме, това съвсем не е нужно, даже е вредно за кутията. При хидротрансформаторите олекването е най-осезаемо.
Аватар
kalata

Škoda Ludicrous

Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007

Мнение от kalata »

stanley написа: 03.11.2020, 16:04:33 когато отидете да ви сменят гумите и вдигат цялата кола - оставете кутията на N
В сервизите обикновено точно това искат - да оставиш на N (също и при ръчни скорости на неутрална), за да наместят колата преди да я вдигнат
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

аз съм лаик - карам ръчни там е просто.

Не разбрах защо не е ок да се слага на неутрална в спряло състояние, ако ще се чака 2 мин на светофар?
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

Първо щото 2 мин на светофар, ако ти се случи е веднъж дневно, почти винаги е под минута. Второ, за това е автоматик, ако ще го бутам на всеки светофар, еми мен за извън града и ръчните не ми пречат :)...
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Мнение от nmnikolov »

@Sec8200, е то аз ако ще чакам 2 минути на светофара оставям Start-stop-а направо да изгаси колата. [smilie=pardon.gif]
Изображение
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

Добре, значи няма да го мисля и си я пускам ръчната и зимата.

Имам още един въпрос за днес свързан със задържане на вода/влага във вратите. Забелязвам, че след автомивка или валене на дъжд във вратите се задържа влага поне един ден след това, ако не и повече. Ето например снощи валя и до тази вечер като свалям и вдигам прозорците (и четирите) - по тях остава влага. На Маздата това го имаше само 1-2 часа след автомивка и след това изсъхваха вратите, затова ми се струва странно. Това имате ли го вие, нещо нормално за Шкода ли е или трябва да му се обърне внимание в сервиз?
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

Rangel написа: 03.11.2020, 15:36:44 Еми и аз да питам, тая ЕЛ. РЪЧНА с кои спирачки точно работи? Не ползва ли диска отзад и накладките или някъде другаде има още накладки :)?
Аватар
kalata

Škoda Ludicrous

Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007

Мнение от kalata »

Уплътненията на прозорците имат мъхеста част откъм стъклото. Явно попива повечко вода.
Един съвет в тази връзка - понеже в София е много чисто - като намериш време сваляш всички стъкла до долу и с мокри кърпички забърши точно тази мъхеста част. Ще се изненадаш колко мръсни ще са кърпичките.
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
Заключено

Обратно към “Superb III”