Octavia RS 245 - "Ръчка" или DSG / други въпроси
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
vladeto
Octavia RS 245 - "Ръчка" или DSG / други въпроси
Здравейте,
Казвам се Владимир. Току-що се регистрирах във форума и бих искал да се обърна към колегите тук за съвет.
Възнамерявам да си взема Октавия RS 245. Това ще ми е първата Шкода като цяло и въобще кола от VAG групата.
Двоумя се между ръчна скоростна кутия и автоматична(7DSG). Досега съм карал само с ръчна. Качвал съм се на Ауди А4 7DSG(2014) и е удобно наистина, особено в града в задръстване, ама съм свикнал с ръчната и ми се струва, че нямам контрол върху колата.
Като цяло не съм особено наясно как са направени тези кутии. Това, което прочетох, че на DQ200 хидравличната система и други механични компоненти са изнесени oтделно от самите съединители и затова се води "суха", а пък при тази която е със 6 скорости всичко е на едно място и тя се води "мокра". Предполагам, че можете да внесете повече яснота относно това.
Интересувам се в дългосрочен план какви евентуално биха били проблемите с трансмисията.
Иначе колата е много готина. Правих тест драйв в Еуратек на RS230 автоматик и съм очарован.
Благодаря ви за отделеното време!
Казвам се Владимир. Току-що се регистрирах във форума и бих искал да се обърна към колегите тук за съвет.
Възнамерявам да си взема Октавия RS 245. Това ще ми е първата Шкода като цяло и въобще кола от VAG групата.
Двоумя се между ръчна скоростна кутия и автоматична(7DSG). Досега съм карал само с ръчна. Качвал съм се на Ауди А4 7DSG(2014) и е удобно наистина, особено в града в задръстване, ама съм свикнал с ръчната и ми се струва, че нямам контрол върху колата.
Като цяло не съм особено наясно как са направени тези кутии. Това, което прочетох, че на DQ200 хидравличната система и други механични компоненти са изнесени oтделно от самите съединители и затова се води "суха", а пък при тази която е със 6 скорости всичко е на едно място и тя се води "мокра". Предполагам, че можете да внесете повече яснота относно това.
Интересувам се в дългосрочен план какви евентуално биха били проблемите с трансмисията.
Иначе колата е много готина. Правих тест драйв в Еуратек на RS230 автоматик и съм очарован.
Благодаря ви за отделеното време!
- redalex
- Гараж: i3
Octavia RS 245 - "Ръчка" или DSG
И аз карах демото в ЕТ ...хареса ми.
После понеже имаха налична 245ца с ръчна скоростна взех нея, защото не можех да чакам... а и 3-4к повече за DSG ми се видяха излишно много.
Ако ти се кара ръчка - може да пробваш моята.
После понеже имаха налична 245ца с ръчна скоростна взех нея, защото не можех да чакам... а и 3-4к повече за DSG ми се видяха излишно много.
Ако ти се кара ръчка - може да пробваш моята.
- Георги Г
- Гараж: Superb 3, 2.0 TDI, 190HP
На rs е "мокра"(мисля, че е dq500). Проблеми едва ли ще имаш, а дали да е ръчка или dsg само ти ще можеш да прецениш. Определено автомата си е удобство, стига да не те дразни нещо друго да решава вместо теб накоя предавка да караш и кога да превключва
Успех с избора!
Успех с избора!
- Sawyer
- Гараж: ///
Мисля, че беше DQ380 7-степенното DSG в 245-цата. При всички положения не е прословутата “суха” 7-степенна кутия, която на теория създава проблеми. Тук драми няма да има 
Аз карам DSG и дори пари да ми дават, повече на ръчка няма да се кача. За мен е най-добрата екстра, която може да се купи с колата. Обаче това са лични предпочитания. Може би наистина най-добрият вариант е да се карат и двете и тогава да се вземе решение. Всяка кутия си има плюсове.
Аз карам DSG и дори пари да ми дават, повече на ръчка няма да се кача. За мен е най-добрата екстра, която може да се купи с колата. Обаче това са лични предпочитания. Може би наистина най-добрият вариант е да се карат и двете и тогава да се вземе решение. Всяка кутия си има плюсове.
- igeorgiev82
- Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC
Няма начин,да дам една торба пари,и да ръгам скорости като изоглавен
и левия ми крак да става като на римски пехотинец
.Ръчка,аз лично никога няма да си купя.
- Stuci
- Гараж: APR Superb
- Обратна връзка:
Въпросът опира до лични предпочитания и начин на експлоатация на колата. Скоро си говорихме с bondo, че колкото и да ни кефи DSG, ръчката също ни кефи много
Ако колата се използва ежедневно в задръствания, аз със сигурност бих си купил ДСГ. Ако е съботно-неделна (каквато е моята) - ръчка, именно, защото обичам да ръчкам сам. Не, че с перата не можеш, но не е същото.
goAPR
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Няма вариант да се качиш да караш ДСГ и после да искаш ръчка.
Няма как и да загубиш контрол, защото и двете ръце винаги ще са ти на волана.
+1 за ДСГ
Няма как и да загубиш контрол, защото и двете ръце винаги ще са ти на волана.
+1 за ДСГ

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
- TheSaint
- Гараж: Octavia RS230
- Обратна връзка:
Аз бях пред същата дилема и имах същите доводи като теб за ръчка/автоматик. За първи път карах DSG на тестовата и не ми хареса/ tdi+dsg/Но на база прочетено и чужди мнения избрах dsg и все още мисря че това е бил правилния избор за мен.
Специално говорейки за rs245 ... тази кола трябва да е с dsg.За новата кутия 7 степенна съм чел че е по-добра от dsg6. А и не на последно място звука при смяна е по фенски / колата припръцва/ .. отделно ако искаш може да си караш на ръчен режим с лоста или от волана. Все пак ти ще я караш и трябва да решиш на теб какво ще ти приляга.
Ако слагаш обаче адаптивен темпомат тогава dsg е задължително.Колата си върви сама. Удобно е за движение в населени места с ограничение или там където си принуден дълго да се движиш с трафика на фикс дистанция / примерно кресненското дефиле /
PS .... аиде сега и тука вземете се хранете dsg/ manual и кой с какво се пре...л![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
PS2
A звука е този...на някои им харесва на други не... да не останеш изненадан
Има го само в RS230 preface и RS245 с DSG
Специално говорейки за rs245 ... тази кола трябва да е с dsg.За новата кутия 7 степенна съм чел че е по-добра от dsg6. А и не на последно място звука при смяна е по фенски / колата припръцва/ .. отделно ако искаш може да си караш на ръчен режим с лоста или от волана. Все пак ти ще я караш и трябва да решиш на теб какво ще ти приляга.
Ако слагаш обаче адаптивен темпомат тогава dsg е задължително.Колата си върви сама. Удобно е за движение в населени места с ограничение или там където си принуден дълго да се движиш с трафика на фикс дистанция / примерно кресненското дефиле /
PS .... аиде сега и тука вземете се хранете dsg/ manual и кой с какво се пре...л
PS2
A звука е този...на някои им харесва на други не... да не останеш изненадан
Има го само в RS230 preface и RS245 с DSG
Последно промяна от TheSaint на 28.08.2018, 14:27:19, променено общо 2 пъти.
- BlackPearl
- Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2
Ако колата ще се кара из големите градове, вземи си ДСГ.
Ако се търси скорост, после с един ремап на кутия става супер.
Иначе, ако не се кара много в трафик и задръствания, а и ти е кеф да си я ръчкаш, боцай ръчката!
Аз, предвид на Калоян отзивите за ремап на ДСГто, за в бъдеще бих се замислил за ДСГ, още повече, че е яко да си сменям скоростите от волана, стига да се е постигнал мигновен респонс.
Ако се търси скорост, после с един ремап на кутия става супер.
Иначе, ако не се кара много в трафик и задръствания, а и ти е кеф да си я ръчкаш, боцай ръчката!
Аз, предвид на Калоян отзивите за ремап на ДСГто, за в бъдеще бих се замислил за ДСГ, още повече, че е яко да си сменям скоростите от волана, стига да се е постигнал мигновен респонс.

- PRO
- Гараж: VAG PQ46 3T