Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от The Hooligan »

Tuscany написа: 15.11.2024, 11:41:07 Бих се съгласил да ги оправят, макар и да изпитвам ужас да си давам колата :/

Какво бихте препоръчали?
Имай предвид, че колата трябва да остане без джанти доста време /освен ако нямаш втори комплект/
Ако колата, съответно джантите са чисто нови, аз не бих ги дал.
digitalundgrd написа: 15.11.2024, 12:06:45 Даже мисля, че могат да го поправят без да демонтират гуми от джанти.
Няма начин. Джантите се струговат в специална машина и след това се боядисват.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
pdimanov

Škoda Фен²

Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG

Мнение от pdimanov »

Доста интересно видео.

В еднакви условия тестват 3 различни екземпляра
  • Последна генерация кола с 24 дот, но 2 генерации по-стара технология на гумите
  • 2 генерации по-стара кола с 24 дот, последна генерация технология на гумите
  • Последна генерация кола с 24 дот, последна генерация технология на гумите
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

The Hooligan написа: 15.11.2024, 19:11:17 Няма начин. Джантите се струговат в специална машина и след това се боядисват.
bdinev95 написа: 15.11.2024, 19:38:00 Ако джантите са нови аз не бих ги дал да ми ги пипат.
Е, то това е - джантите са нови. Това ми е най-голямото чудене, даже писах на Smart Repair днес, но не получих отговор - локално ли ще ги ремонтират или ще ги пипат целите. Джантите са на 12к километра, много внимавам с джантите. Нямам втори комплект джанти и ще трябва да оставя колата. Освен, ако не е нещо, което може да стане за 2 дни.

Страшно тъпа работа - днес видях едно новичко Porsche Cayenne - джантите бяха като ренде. На хората не им пука. Ама аз си пазя колата, внимавам как и къде спирам, как карам, когато зависи от мен, грижа се ... и после, при нещо, от което не мога да избягам - греда.
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Аватар
VesCo

Škoda Фен

Гараж: Skoda KAROQ, 2.0 TSI, DSG, 4x4, Sport Line Plus

Мнение от VesCo »

pavel31 написа: 15.11.2024, 17:30:38 Жижо - Почивка (Бриз да сме точни)
Послепис: аз отдавна не съм се занимавал със смени понеже на 2 коли съм със всесезонни. Един приятел (педант) ходи там и е доволен.
Благодаря за информацията.
По принцип и аз така предпочитам, но К ще дойде с летни гуми и ще трябва някак да преживея това неудобство на сезонната смяна (няколко пъти). :)
Аватар
Uniqaudio

Шкода Новак

Гараж: Октавия III FL, бензин 1.5 TSI, 2019г.

Мнение от Uniqaudio »

smoke написа: 13.11.2024, 13:55:14
xektop написа: 13.11.2024, 13:47:42 Как да се предпазим от това нещо?
Като гледаш модела на гумата. Ако е гума от преди 10 или повече години, нейният модел няма да е актуалният такъв на съответната марка.

Иначе, ако мушията е с гуми от преди 3-4 години, но от актуалния модел, представяни за чисто нови, не знам как можем да се предпазим. Може би вариантът е да се купува само от големите вносители - те едва ли ще си позволят такава мушия.
Случвало ми се е и при относително голям търговец. В Маргел 2020г. когато беше истерията с фалшивия вирус ми продадоха Гудиър с явно пренабит ДОТ от нам'коя си седмица 2019г. под предлог, че фабриките бяха затворени (а много наистина бяха). Тогава не обърнах внимание и се усетих следващата година, когато взех чифт от по-новия модел, където нещата изглеждаха съвсем различно. Още ми стоят на един комплект джанти и мога да кача фото, ако има интерес. Така че в този период предполагам често сте попадали на такива гуми с ДОТ 2019, 2020, 2021г. Стои точно като на снимката от цитираната статия все едно е минат на вулканизатор.
С колите е като с децата. Моите са най-хубави.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

VesCo написа: 15.11.2024, 21:08:25 Благодаря за информацията
Търсиш Венци и му казваш, че си от сектата на Шкода Форум ;)
Tuscany написа: 15.11.2024, 21:05:22 ....локално ли ще ги ремонтират или ще ги пипат целите.
Най-малко, ще има лакиране и със сигурност той ще започне да се бели след кратко време.
Аз бих проверил, колко ще стурва услугата за ремонта.
След това бих искал стоки или услуги от Примекс за подобна сума.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Това са джанти, бе [smilie=sarcastic.gif] Не искам да си представям, какво правите като си ударите някой крайник [smilie=sarcastic.gif]
Ако не тресат като се търкалят, значи основната им функция да се търкалят е запазена [smilie=pardon.gif]
Карайте ги тия коли, какво сте им се разтреперили [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
atanashh

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG

Мнение от atanashh »

Точно, защото са джанти - боли [smilie=sarcastic.gif] Лично аз обаче не бих се занимавал да оставам нови джанти и кола на непознати да си правят експерименти. Те и без това рано или късно ще се надерат, колкото и да ги пази човек. Колега карай си ги така, тъкмо няма да им трепериш толкова вече.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Зависи какъв нанияк си.
Аз не бих карал с такива джанти на личната ми кола Ако на жената която съм купил са така.... много ще се ядосам,но бих ги карал така.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

Покрай тъпотията с джантите (които вероятно няма да правя, ще видим утре), днес покарах по магистралата с CONTINENTAL 235/40R19 96V XL FR WinterContact TS 870 P. Не можах да повярвам в пърия момент - разликата в шума е БРУТАЛHA. Колата е толкова по-тиха вътре, че все едно е друга кола. Летните, с които дойде колата, са Bridgestone Potenza S001. Не знам на какво точно се дължи, но толкова се впечатлих, че се замислих дали да не сменя и летните догодина.
Предполагам, че повечето коли тази година са дошли с Bridgestone - някой със сходен опит? Или е от охлузените джанти? :D
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.

Мнение от tsb »

@Tuscany, По принцип летните гуми са по тихи :)
Явно влаганите оригинално летни обувки са "мижи да лажем".
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
koleto_pz

Шкода Новак

Гараж: Skoda Karoq SportLine Plus 2.0 TSI 4x4 DSG 2024

Мнение от koleto_pz »

Tuscany написа: 17.11.2024, 22:04:18 Предполагам, че повечето коли тази година са дошли с Bridgestone - някой със сходен опит?
Скромен опит имам, но сходен. Карок-а ми дойде с летни GOODYEAR F1 ASYM 5, 1000 км направих, тихо и спокойно. Сложих зимните BRIDGESTONE Blizzak 6, по-шумно е, нищо че на етикет едните са 71dB (летни), а другите 70dB (зимни).
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

@Tuscany, като изключим, че съм един размер надолу 18", впечатленията ми са абсолютното същите, защото съм със същите зимни и летни. Bridgestone-а след 10-15к км ще остане отвратителен. Твърд, още по-шумен и за мен с компроментирана стабилност...
Контито от друга страна чи е изключително приятна и е първата зимна, която е по-тиха и стабилна от летните ми. Вероятно летните ще те изкарат още едно лято, но бих ги сменил.
Аватар
Пастир

Шкода Новак

Гараж: Octavia 4FL, 1.5mHEV, DSG

Мнение от Пастир »

Миналия четвъртък смених гумите на зимни. Отново избрах Kleber, тъй като бях много доволен от тези гуми на предишния автомобил. Работата беше свършена качествено, джантите не бяха надраскани. Помолих да напомпат гумите до стойностите, посочени от производителя: 2.6 бара за предната ос и 2.8 бара за задната. Въпреки това, те напомпаха всички гуми до 2.3 бара и казаха, че според техния опит така ще бъде по-добре. Реших да не споря с тях и самостоятелно да напомпам гумите до необходимите за мен стойности. Можно ли се доверят манометрите на бензиностанциите в София?Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Пастир, Добре са ти казали гумаджиите, не ги помпай по предписание.

Заради екологията, препоръчаните стойности на капачката са на камък. Оттам минимално печелиш разход на гориво. Губиш обаче от сцеплението. И от комфорта. Зимата особенно да караш с надути до пръсване гуми не е оферта. Аз лично на 17ки повече от 2.5 не бих сложил и то ако колата е натоварена. Иначе 2.3 си е ОК.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”