Помощ при избора на Октавия

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Noddegamra

Шкода Новак

Мнение от Noddegamra »

[smilie=pleasantry.gif] Бъдещ собственик на Шкода .

Здравейте всички току що се регистрирах защото съм решил да сменя Мазда 6 2003 бензин с Октавия или малък сув.

За да ми помогнете по лесно ще напиша няколко неща и въпроса.

Колата ми се иска да е комби , не на 100% задължително . Правя по 10000 -12000км.

Насочил съм се към дизелов автомобил на 100% . Не ме интересува нито разход с този пробег нито мощност само най здравия двигател който се предлага в годините от 2013 2016 .

Ще помоля за мнения и за кутия . Знам че DSJ я хвалят много . Аз лична кола автомат не съм имал .

Шофирам на кратки разстояния през седмицата по 4 км в посока няма време да загрее автомобила . Знам че това отговаря по скоро на бензинова кола каквато е и маздата която карам но мисля че е време да карам и дизел вече [smilie=pardon.gif]

Ще съм благодарен на всякакви съвети .
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Я пак размисли за дизела [smilie=pardon.gif]
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.

Мнение от tsb »

Ако Маздата не е на решето(ама надали) да остава за краткото градско, а 150 коня Октавия дизел за всичко друго. Аз съм горе долу така сега с разликата, че и Шкодата е бензин. 10-12к и късо градско е много НЕпрепоръчително за дизел.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

Мнение от style34 »

Зависи какво е градското. Аз не съм си уморил дизела. Нито веднъж дпф не се е обадил, върви си на 6. Но пък почти всеки ден минавам 5-6 км по околовръстното.
Регенерациите са малко дразнещи, но почти винаги ги чакам. Мисля да сменям колата и ще е с бензин, просто защото искам по-тих автомобил. Но тези приказки, че чак ще съсипеш дизела с градско каране.... Поне за 2.0 150 в О3 съм скептичен. Е, ако се кара всеки ден на 3-4 км разстояние сигурно е възможно.
5rar

Škoda Фен²

Мнение от 5rar »

Noddegamra написа: 05.02.2024, 21:41:14 Знам че DSJ я хвалят много .
Ами, може би е най-одумваната кутия, тази с G накрая.
Noddegamra написа: 05.02.2024, 21:41:14 мисля че е време да карам и дизел вече
Закъснял си, ако ще е автомобил с ДВГ се придържай към бензин или хибрид.
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Мнение от naster »

За 4км ще сколаса ли да зареди акумулатора? Много труден казус, дори и за мен, като фен на дизела да оправдая такава покупка, Армагедоне (при така зададените критерии).
Изображение
Аватар
lybrator

Cupra

Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381

Мнение от lybrator »

Не знам дали ще съсипеш дизела, но зимата сутрин в студа ТДИ харчи като бензин и работи като фуражомелка. Почти 4г карах Октавия 3 2.0 тди. Основно извънградско. А градско мразех да я карам, хем никога не съм имал драми с гориво, дпф и т.н.

П.С. сутрин зимата 2-3км оборотите не падат под 1100, за да възстанови тока от паленето и от допълнителния ел. подгрев.

П.С.2. Вземи си 1.4/1.5 или 1.8 бензин
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

Мнение от style34 »

Да, при тези условия си е за бензин.
Аватар
naster

Škoda Фен²

Мнение от naster »

Една хумористична сметка, но по действителен случай: машинист на локомотив, се чудеше накъде да хване да си кара колите. Някога в бенакс, също шофьорите от дистрибуция всички караха дизели 325 tds и други.
Изображение
Noddegamra

Шкода Новак

Мнение от Noddegamra »

Taratajki, Какво да размислям не го искам ама го има ....
Noddegamra

Шкода Новак

Мнение от Noddegamra »

tsb, Маздата е супер не бих желал да я дам на баща си дори . Камо ли да я продам. 8 години 100000 км 1000лв за подръжка [smili [smilie=fool.gif] e=yahoo.gif] ням такава кола
Noddegamra

Шкода Новак

Мнение от Noddegamra »

tsb, Знам че това късо градско ще му разкаже играта той бензина едвам загрява и само уикенда извънградското спасява тока. Ама на дизела не знам дали ще стига дори . Той дърпа за свещите и бе не знам ...
Аватар
naster

Škoda Фен²

Мнение от naster »

По принцип не е невъзможно. Ако се наложи да карам дизела на къси разстояния, гледам да спазвам няколко правила:
- Избирам по-дълъг маршрут с по-малко тръгни-спри, по който колата да достигне до някаква работна температура.
- Комбинирам задачи, за да уплътня маршрута и работата на мотора от запалване до пълно изстиване.
- Използвам старт-стоп системата като индикация за протичаща регенерация, която НЕ прекъсвам. Повече от веднъж съм я хващал да се активира дори след леко междуградско при пристигане. Тогава не гася, а покарвам още няколко минути, ако е възможно, докато намали оборотите под 1000 и започне да изгасва отново.
- Компенсирам щедро с извънградско без много натискане.
- Зареждам от сигурен източник гориво с добавен Bardahl BDC.
Изображение
Аватар
Us3rnam3d

Škoda Фен²

Гараж: Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K

Мнение от Us3rnam3d »

Последните ми две коли са дизели, от различни производители. И двата сравнително надеждни, като единия (1.5дци) се води един от най- добрите. 4км отсечки (особено всеки ден) са погром за тези двигатели. Казвам го като фен на дизелите. Дци-то специално загрява по- бавно от тди, при минусови температури в града дори не си стига работната температура, освен ако не се настъпва здраво или не се кара много време. Икономия от дизела няма да видиш на такива отсечки, тягата също (ако заради това го купуваш). Предполагам ти е попаднал някакъв хубав екземпляр с добро ниво на оборудване и за това търсиш одобрение за покупката, но както и горе ти казаха - първо, че си закъснял, второ ще го умориш в тези условия. Тя и едвам ще регенерира на такива отсечки, освен ако не обикаляш за да завърши регенерацията, 4км няма да стигнат и това е в идеални условия ако започне точно като тръгнеш. От там много чести регенерации= нафта в маслото и т.н.. ако беше казал, че примерно 1-2 пъти в седмицата ще го караш прицтези условия, а през уикенда ще пътуваш извън града, тогава няма проблем. Аз примерно правя около 20к на година като 85% от карането ми е извънградско. Ако си си харесал кола с всичките екстри, които искаш, но с неправилен двигател спрямо твоята употреба - кофти е, но трябва да се откажеш. Не си заслужава главоболията после.
Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual

Мнение от n_ivanov »

Колегите са прави, дизела е крайно неподходящ за описаният начин на употреба. Старата ми кола е дизел и докато живеех в София, карах 90% от времето извънградско и никога не ми е правила проблеми, поради тази причина и аз като теб исках Шкодата да е дизел. Но като започнах да усмислям и претеглям нещата, разбрах, че съм за бензин - вече живея в Бургас и аз като теб карам предимно градско (малко по-дълги отсечки), но все пак сега едно 60-70% са ми градско. Ако бях избрал дизел, независимо кой двигател и най-здравия да е, щях да го съсипя и после да казвам, че съм взел най-чупливия дизел. :D
В крайна сметка решението и парите са изцяло твои, но не отписвай бензиновият двигател - 1.5 TSI, също и 1.8 TSI са много прилични двигатели.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”