Кодиак - най добър двигател?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
style34
- Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4
Нека да се върна на темата. Понеже се чудя ако поръчвам дизел (200) или бензин (190) да е.
Моля някой с лични впечатления да сподели следното:
1. По данни на Шкода, бензинът е мааалко по-бърз до 100 км/ч. Сега карам Октавия 150 к.с. дизел. Искам бензин и тишина. Усеща ли се много силно по-ниският въртящ момент на бензина и изобщо как се усеща спрямо дизела като бързина пъргавост? При изпреварване особено.
2. Колко повече ще гори бензинът? Да кажем с умерено настъпване. В момента Октавията ми гори 9 в София. Някои казват, че до 15К км на година не си струва дизел. Аз карам толкова.
3. На пазара на втора употреба имам чувството, че все още дизелът се купува много, а бензинът не. Това също ми е важно, защото рано или късно ще се продава. Вие какво мислите?
Моля някой с лични впечатления да сподели следното:
1. По данни на Шкода, бензинът е мааалко по-бърз до 100 км/ч. Сега карам Октавия 150 к.с. дизел. Искам бензин и тишина. Усеща ли се много силно по-ниският въртящ момент на бензина и изобщо как се усеща спрямо дизела като бързина пъргавост? При изпреварване особено.
2. Колко повече ще гори бензинът? Да кажем с умерено настъпване. В момента Октавията ми гори 9 в София. Някои казват, че до 15К км на година не си струва дизел. Аз карам толкова.
3. На пазара на втора употреба имам чувството, че все още дизелът се купува много, а бензинът не. Това също ми е важно, защото рано или късно ще се продава. Вие какво мислите?
-
Bitrot
Мале на какъв off-topic го ударихте
Аз питах за цифри на RS-а за да преценя за какво става въпрос.
До сега съм имал 2.5 V6 бенз, сега Октавия 2 RS.. нормално ми е да си карам на 13-14... особенно като 90% от дестинациите в София са ми мега къси и колата едвам загрява зимата и аз съм стигнал...
Може би трябваше да съм по-конкретен
Крайната цел ми е по-правилен избор на бензинов двигател.
Не съм карал джипки, и ако ми се стори тромъвичък с 190, ше ми убие кефа от новата кола.
От една страна по-новичките мотори изглеждат по-икономични и с повече въртящ момент.
От друга Окавията има разлика във вървенето с 16" и 17" джанти, а Kodiaq-ът идва по-голям, по-тухлест и с по-големи гуми...
Та планът ми е да отида до Шкода да покарам 190 коня Kodiaq, и после на база на цифрите, които видя тук на собственици на RS да преценя дали ще е RS или не
Проблемът е, че сигурно ако отида да видя на Шкодите разхода дето хората дават всички ще кажат 12 или по-малки в София. Докато за късите дистанции аз го виждам като 14 при мен.
За момента това, което чета от 2-3 поста след моя, е че може би ще си харчи 1:1 като с Октавията и така... което не е лошо.
Въпросът ми е да не виждам цифри по към 16, защото пък тогава ще има обратния ефект и ще ме дразни колко харчи дори и да не е проблем от гледна точка на минималните километри, които минавам...
А дизел няма да си взема защото карам 99% градско и за мен е грешно да се кара дизел градско само и то на къси разстояния.
Аз питах за цифри на RS-а за да преценя за какво става въпрос.
До сега съм имал 2.5 V6 бенз, сега Октавия 2 RS.. нормално ми е да си карам на 13-14... особенно като 90% от дестинациите в София са ми мега къси и колата едвам загрява зимата и аз съм стигнал...
Може би трябваше да съм по-конкретен
Крайната цел ми е по-правилен избор на бензинов двигател.
Не съм карал джипки, и ако ми се стори тромъвичък с 190, ше ми убие кефа от новата кола.
От една страна по-новичките мотори изглеждат по-икономични и с повече въртящ момент.
От друга Окавията има разлика във вървенето с 16" и 17" джанти, а Kodiaq-ът идва по-голям, по-тухлест и с по-големи гуми...
Та планът ми е да отида до Шкода да покарам 190 коня Kodiaq, и после на база на цифрите, които видя тук на собственици на RS да преценя дали ще е RS или не
Проблемът е, че сигурно ако отида да видя на Шкодите разхода дето хората дават всички ще кажат 12 или по-малки в София. Докато за късите дистанции аз го виждам като 14 при мен.
За момента това, което чета от 2-3 поста след моя, е че може би ще си харчи 1:1 като с Октавията и така... което не е лошо.
Въпросът ми е да не виждам цифри по към 16, защото пък тогава ще има обратния ефект и ще ме дразни колко харчи дори и да не е проблем от гледна точка на минималните километри, които минавам...
А дизел няма да си взема защото карам 99% градско и за мен е грешно да се кара дизел градско само и то на къси разстояния.
- Rangel
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1
Ти квтото и да беше питал, ние все това щяхме да си отговорим, обичаме “да си кажем” 
- pdimanov
- Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG
В ютуб има доста клипове с разходи на дадени коли/двигатели. Там се вижда стила на каране, скоростта и т.н., за да може човек да добие някаква представа какво да очаква. Със сигурност има и подобни клипове за градски условия. Отделно съм съгласен с Пейо, че статистиките в Spritmonitor могат да бъдат достатъчно показателни при наличието на висок брой записи автомобили.
Skoda Kodiaq RS 2.0 TSI 4x4 Facelift (245 к.с.) - след 18:35
Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4x4 (190 к.с.) - след 10:40
@style34 Малко или много сам си отговори на въпросите. По-скоро клониш към бензин.
Skoda Kodiaq RS 2.0 TSI 4x4 Facelift (245 к.с.) - след 18:35
Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4x4 (190 к.с.) - след 10:40
@style34 Малко или много сам си отговори на въпросите. По-скоро клониш към бензин.
- toraborat
- Гараж: 2023 Skoda Superb 3 FL L&K TSI 190ps
Бензин на газ, гаранция си има, стрелката на бенца не мърда като при ТДИ, няма да мислиш макроикономическата и геополитическата обстановка дали няма да стане 5лв бензина и е тишинка вътре. ![music [smilie=music.gif]](./images/smilies/music.gif)
- odo
- Гараж: Х3 М40i
Според мен не си за RS, щом разхода има опция да те дразни, дори и да не те притеснява финансово.Bitrot написа: 28.12.2023, 14:10:34 Въпросът ми е да не виждам цифри по към 16, защото пък тогава ще има обратния ефект и ще ме дразни колко харчи дори и да не е проблем от гледна точка на минималните километри, които минавам...
-
style34
Газ не бих сложил, не ме кефи. На мен обикновено минимума ми е 8 км каране и то по околовръстното, така че дизел не е такъв проблем или поне съм нямал с Октавията. По-скоро динамиката ме притеснява ама ще ходя на тест драйв, дано да успея да преценя. RS не гледам, скъпо ми идва, само 190 бенз/ 200 дизел.
- netizen
- Гараж: ID.7 Pro Tourer
- Erebus
- Гараж: Octavia 4 2.0 TDI
Той с предимно градско каране, сам ще си долива ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
-
style34
А, точно, това другата тъпотия, дето я бях забравил
На моята никога не съм доливал.
Абе явно бензин ще е, стига нещо след тест драйва да не ме откаже изобщо.
Че накрая ще му играя един Супърб 280, че нали кеф цена нямало....
Макар че там дизайнът ми е доста втръснал.
-
rts
- Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024
Ето малко реален разход на нов кодиак 190 к. С. Бензин
1. Общ разход за 2300 км от началото досега:

2. Разход извънградско отиване и връщане Бургас Карнобат Бургас.:

3. Разход Карнобат Бургас през Айтос(да се има предвид, че голяма част от маршрута е спускане )

4. Два градски разхода в Бургас, но те са изключително къси, както се вижда и са в центъра на Бургас:

В повечето случаи двама възрастни и две деца на 7 и 10 г., като товар.
1. Общ разход за 2300 км от началото досега:

2. Разход извънградско отиване и връщане Бургас Карнобат Бургас.:

3. Разход Карнобат Бургас през Айтос(да се има предвид, че голяма част от маршрута е спускане )

4. Два градски разхода в Бургас, но те са изключително къси, както се вижда и са в центъра на Бургас:

В повечето случаи двама възрастни и две деца на 7 и 10 г., като товар.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Като собственик на първото, ти препоръчвам второто. По-ясно не мога да го кажа.
Бееееее.....
-
style34
Да, ти и по-напред си написал така и съм го взел предвид 
Все пак, понеже всеки има различен стил, по магистралата със 140 км/ч на темпомат колко дава 2.0 190 к.с.? Някой засичал ли е?
P.S. Тук намерих едно такова засичане:

Все пак, понеже всеки има различен стил, по магистралата със 140 км/ч на темпомат колко дава 2.0 190 к.с.? Някой засичал ли е?
P.S. Тук намерих едно такова засичане:

- vermeer
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Дизела на 140 и равно е 7-8 според зависи от товара. На 160 е 9-10.
Аеродинамиката оказва брутално влияние над 100 при Кодиака.
За сравнение с колегите за 30000км разхода ми се движи около 7-8 по борд компютър. Не съм засичал на колонка. Карам 80% извънградско и като цяло минавам 140 км/ч по изключение. На градско харчи брутално на къси разстояния (студен мотор). Брутално разбирай 15+ в първите 10 минути зимата.
Аеродинамиката оказва брутално влияние над 100 при Кодиака.
За сравнение с колегите за 30000км разхода ми се движи около 7-8 по борд компютър. Не съм засичал на колонка. Карам 80% извънградско и като цяло минавам 140 км/ч по изключение. На градско харчи брутално на къси разстояния (студен мотор). Брутално разбирай 15+ в първите 10 минути зимата.
Бееееее.....