Нов собственик на стар vRS

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
lancerpor

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia II vRS, Suzuki GSX-R 1000 K7, Aprilia Leonardo 300

Мнение от lancerpor »

Здравейте,
Преди малко повече от месец станах горд(за сега) собственик на vRS 170к.с. PD - 2007г. Като собственик, през годините, на 5 автомобила с марката BMW, Шкодата за мен е нещо напълно ново и непознато. Четох и слушах противоречиви мнения относно двигателя - BMN, но накрая реших да стрелям, пък каквото стане. Колата вече е надлежно обслужена - масло, антифриз, филтри, ролки, водна помпа, ремъци, премахване на вихрови клапи и за сега остава само да я карам(дано). Интересуват ме слаби места на двигателя и на колата като цяло. Не разбрах дали има балансиращи валове. Маслената помпа май е с ремък!? Той сменя ли се, кога, как и на колко км.? Колата е внос от Швейцария, купето е здраво, но по окачването има ръждасяли неща. В момента няма хлопания и тропания, да бързам ли да ги сменям или да чакам да се разчука? Всякаква информация и помощ за въвеждането ми в света на Шкода, би ми била полезна. Иначе, ето я и нея:
Изображение
Аватар
Petk0FF

Шкода Новак

Гараж: Без гараж ;)
Обратна връзка:

Мнение от Petk0FF »

Честито колега. И аз така от месец смених БМВ-то с Шкода Октавия vRS. До момента съм много доволен, но тепърва ме чака пълно обслужване.
Аватар
zzankov

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp

Мнение от zzankov »

Добре изглежда. Щом не тропа и хлопа,не пипай!
:)
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

lancerpor, Да ти е честита ,колега!Аз лично бих те посъветвал да се разтропа и тогава да сменяш ,че имам лош опит от превантивни смени!И аз не знам ,дали маслена помпа ти е с ремък или шестостен(мисля ,че го има предимно н CR двигателите).Ако е първото ,смяната по неписани правила е добре да се направи на около 250 к км.Или поне в този диапазон моя беше позагубил еластичност.Пожелавам ти безпроблемна експлоатация на автомобила и само смяна на консумативи!
Dieselgate Team member
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

lancerpor,

Честито и от мен. Дълги години да те слуша!
Аз съм със същия двигател. Няма шестостен, няма балансиращи валове, няма това-онова. Двигателят е железен. Карам я вече 4 години. Освен редовна смяна на консумативи /вкл. дискове и накладки/, съм сменил електромагнитен клапан, който управляваше вихровите клапи - махнати, и дросел-клапата преди няколко дни. Двигателят е много податлив и издръжлив на ремап - ако се решиш да правиш.
Така че хиляди безаварийни км. Сипвай нафта и раздавай яко газ.
Аватар
lubomirov1985

Škoda Мод

Гараж: 1. Mercedes - Benz W164, Edition 10 - 320 cdi 4matic
2. Land Rover Freelander 2.0 TDI

Мнение от lubomirov1985 »

Честито. Много безаварийни километри. И добре дошъл :)
Бирата е божествена напитка!
Доставя ти удоволствие и когато влиза и когато излиза!
Аватар
lubomirov1985

Škoda Мод

gokata-, защо така ме посече ?
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

lubomirov1985 написа: 11.07.2022, 14:37:37 защо така ме посече ?
Объркал е бутончетата, предполагам, грешка е станало. Шъ съ попрай момчето. ;)
gokata-

Шкода Новак

Гараж: Elroq 85 Sportline 2026
Volkswagen Caddy 2010
Kamiq Vision 6M CNG 2022
Обратна връзка:

Мнение от gokata- »

Точно така, извинявам се! С тези “плъзгащи се” дисплеи…
Аватар
lubomirov1985

Škoda Мод

gokata-, Няма проблем. Предположих, че е така :)
Аватар
lancerpor

Шкода Новак

Мнение от lancerpor »

Благодаря много на всички за положителните коментари!

Поразчетох се из чуждестранните форуми и там попаднах на същата информация относно балансиращи валове и т.н
The BKD, AZV & BMN 2.0 engines (which is what found their way into the 2.0 PD Octavia, A3, Golf, various Seats) used a chain driven oil pump very similar, but not identical, to the old 1.9 130hp PD engine. This never seems to give any problems.
I've heard conflicting info in the past on whether the BKD has a balancer shaft or not, but looking again at ETKA the 2.0PD AZV, BKD, BMN engines (in the mk2 Octavia for example) all use the same chain driven oil pump and drive, with no balancer shaft module fitted to any of them. None of these engines seem to have oil pump problems.
Още едно положително нещо в тази кола [smilie=beach.gif]

Сега малко да споделя за проблемите ѝ:
Задната чистачка не работи. Като бутна лостчето се чува "цък", но нищо не се движи. Като взех колата, чистачката беше горе-долу в крайно ляво положение. След няколко дена си беше в крайно дясно. Сега пак е тръгнала да се вига на ляво. Четох, че може да има "слаба спойка" и за това поработва когато се друсне/блъсне врата на багажника. Прегледан е снопа кабели, няма скъсани или протрити. Пробвах да замеря дали стига ток до моторчето, но не съобразих на време, че трябва да симулирам затворен багажник и нищо не направих [smilie=sarcastic.gif] Проблема е, че не мога да изкарам рамото на чистачката от моторчето за да го сваля и прегледам, дори и с двураменна скоба за лагери. Явно доста е запекло там. Има ли някакъв чалъм за сваляне в такъв случай, без да жертвам рамото?
Аватар
Petk0FF

Шкода Новак

Гараж: Без гараж ;)
Обратна връзка:

Мнение от Petk0FF »

Проблема е като при БМВ-тата комби. Не знам все още как точно се разглабя на Шкодата, но е запекло при стъклото. Там има месингова втулка, която се пълни с ръжда и всякакви боклуци и запича яко. На БМВ-то за 15-мин го разгобявахме, чистихме и сглобявахме и така до след година-две пак същата процедура. Само много трябва да внимаваш като вадиш рамото от стъклото да не го спукаш, че много ще се ядосваш после. Самата процедура е много елементарна и като погледнеш на живо сам ще се ориентираш. Не мъчи чистачката излишно докато не отсраниш проблема. Трябва да отстраниш една зегерка а след това да извадиш рамото. То е на конусовиден болт. С леки удари с дървено трупче трябва да успееш да го избиеш.
Пак повтарям да внимаваш да не спукаш стъклото- [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
lancerpor

Шкода Новак

Мнение от lancerpor »

Появиха ми се няколко питанки, които реших да споделя тук. След преглед в сервиз се оказа, че предните амортисьори и пружини са "чао". Естествено предстои тяхната смяна съвсем скоро. Разгледах един каталог от магазин, от който пазарувам с намаление, но не мога да разбера каква е заводската височина на пружините. Намирам 3 размера - 315мм, 307мм и 296мм. Също така бих се радвал да ми споделите качествени и изпитани марки за компонентите по окачването. Аз съм си харесал вече де, но събирам и допълнителни мнения.

Вторият ми въпрос е свързан с изпускателния колектор. Оказа се, че е леко пукнат и от там мирише на изгорели газове(не е мека връзка както си мислех). За мое голямо "щастие" [smilie=pleasantry.gif] колектора и турбото са една част. Има ли го филма със заварка/ремонт на сегашния колектор или да търся "тръцнала" турбина и да се прехвърля колектора на моята?
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”