Акумулатор без палене
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Ispanska muha
Акумулатор без палене
Здравейте, колеги! Октавия 3, 1.6 тди, 110 кс от 2017-та година. Ще оставям колата на паркинг за месец и половина лятото, та се чудя дали акумулатора ще издържи без да го разкачам.
Купен е преди 2 години, никога не е падал, редовно се кара, по принцип изключвам старт-стоп, ще измина 30 км, преди да паркирам. Прилагам снимка:

- donci
- Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl
Акумулатор без палене
С голяма вероятност няма да имаш проблеми. Дори и да не може да запалиш като се върнеш, подаваш с кабели ток, малко каране и си в изходното положение.
-
baijoro
- Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI
Акумулатор без палене
Моят е на почти 3 г. и скоро изкара 1 месец без палене.
Мисля, че няма да имаш проблем ако е еднократно.
Мисля, че няма да имаш проблем ако е еднократно.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Акумулатор без палене
Зависи колко консумират разните консуматори - аларма, датчици, KESSY ...
Наскоро баща ми беше забравил да зарежда периодично акумулатора на неговия Nissan Qashqai (със стандартно оборудване, с фабрична аларма и безконтактно отключване и палене), като нисанът беше престоял така 2 месеца и половина в гаража, при което акумулаторът се беше разредил на "нула".
Обикновено алармите и разните датчици харчат до 30-50 mA, новите аларми дори по-малко. Това прави 24 часа * 50 mA = 1.2 Ah на ден. 45 дена * 1.2 = 54 Ah. Това значи, че ако консумацията ти е 50 mA, акумулаторът вероятно няма да изкара 45 дни, защото не е нов и вече няма оригиналния капацитет, а дори и да го има, акумулаторът не трябва да се разрежда до нула. Ако консумацията ти е 30 mA или по-малко, ще изкара 45 дни.
За да разбереш със сигурност, трябва да измериш с уред колко е консумацията при заключена кола и пусната аларма. Това не съм го правил, но не ми изглежда много елементарно, защото трябва да се откачи едната клема на акумулатора и да се върже мултицет от клемата до конектора ѝ, за да се мери тока. И то трябва да се направи така, че капакът да е затворен и да се пусне след това алармата. Ако през това време (от закачането на мултицета до пускането на алармата) нещо дръпне голям ток, ще изгори бушона на мултицета. Затова, ако и ти нямаш опит с такива неща, най-добре отиди при някои електричари, за да свършат те тази работа (измерването).
Наскоро баща ми беше забравил да зарежда периодично акумулатора на неговия Nissan Qashqai (със стандартно оборудване, с фабрична аларма и безконтактно отключване и палене), като нисанът беше престоял така 2 месеца и половина в гаража, при което акумулаторът се беше разредил на "нула".
Обикновено алармите и разните датчици харчат до 30-50 mA, новите аларми дори по-малко. Това прави 24 часа * 50 mA = 1.2 Ah на ден. 45 дена * 1.2 = 54 Ah. Това значи, че ако консумацията ти е 50 mA, акумулаторът вероятно няма да изкара 45 дни, защото не е нов и вече няма оригиналния капацитет, а дори и да го има, акумулаторът не трябва да се разрежда до нула. Ако консумацията ти е 30 mA или по-малко, ще изкара 45 дни.
За да разбереш със сигурност, трябва да измериш с уред колко е консумацията при заключена кола и пусната аларма. Това не съм го правил, но не ми изглежда много елементарно, защото трябва да се откачи едната клема на акумулатора и да се върже мултицет от клемата до конектора ѝ, за да се мери тока. И то трябва да се направи така, че капакът да е затворен и да се пусне след това алармата. Ако през това време (от закачането на мултицета до пускането на алармата) нещо дръпне голям ток, ще изгори бушона на мултицета. Затова, ако и ти нямаш опит с такива неща, най-добре отиди при някои електричари, за да свършат те тази работа (измерването).
-
Parisatis
- Гараж: Škoda Octavia II 1.9 TDI BLS
Акумулатор без палене
Ако се притесняваш и знаеш кой е бушона на алармата, можеш да я изключиш ако ще е на паркинг (охраняем). Аз нямам аларма и консумацията ми е 12mA. Капацитета на акумулатора се влияе от много високи и много ниски температури. Така поне ще ти е спокойно.
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
Акумулатор без палене
Ако се разреди много, има вероятност да почне да свири алармата! Ако има възможност - просто я заключи без да включваш алармата. Дори да падне толкова, че да не успее да запали, когато я взимаш, няма проблем. Някой просто трябва да ти даде ток, да покараш 30 минути и си готов. Ежегодно го правех това упражнение за по 3 месеца и повече. И нямах никакви грижи последните 5 години. Да уточня обаче, че съм с обикновен акумулатор. AGM ако имат някакви особености...
-
Ispanska muha
Акумулатор без палене
Температурите ще са летни 30-35° макс, но няма да я пече директно, защото паркоместата си имат покрив. Нямам аларма - само централно.Parisatis написа: 27.06.2022, 08:07:00 Капацитета на акумулатора се влияе от много високи и много ниски температури
- stanley
- Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
- Обратна връзка:
Акумулатор без палене
Виж дали ти работи отключването на вратите с ключ, хвърли едни кабели вътре и пътувай. Като се върнеш или всичко ще е ок или ще трябва да подадеш ток. Аз на моя Суперб 1 му махах едната клема от акумулатора, при по-дълъг престой и после си палеше без проблем.
-
Ispanska muha
Акумулатор без палене
Там е работата, че не искам да разкачам, защото парктроника ще се разконфигурира, и после трябва да ходя в сервиз.
-
Parisatis
- Гараж: Škoda Octavia II 1.9 TDI BLS
Акумулатор без палене
Значи спокойно. Акумулатора е само на 2 години, ако нямаш утечка, всичко ще е наред.
Иначе е хубаво човек да си замери за утечка, така за лично успокоение, че всичко е наред.
- Rangel
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1
Акумулатор без палене
Как се сменя акумулатор?Ispanska muha написа: 27.06.2022, 11:30:17Там е работата, че не искам да разкачам, защото парктроника ще се разконфигурира, и после трябва да ходя в сервиз.
-
venll
Акумулатор без палене
Ще загубиш само настройките от максидот дисплея. При включване на акумулатора ще се разпищи за старт-стоп, esp, гумите и разни други дребни неща. При смяна на акумулатор може да се включва външен акумулатор и тогава се сваля стария. Аз моя съм го зареждал и на колата, и свален.
-
Lemi_1
Акумулатор без палене
Не би трябвало да се загубят настройките на МДД
-
Obturator
Акумулатор без палене
Здравейте!Нов съм във форума.
Имам Skoda Octavia 2.0 TDI/150k.c.,декември 2019г(седан).
Водя се втори собственик,в гаранция до края на годината,60хил.км пробег.
Поради ,здравословен проблем две седмици не бях я палил.Завъртайки ключа на стартера ,мотора не запали-изписа ми на таблото ниско напрежение 12V.
При повторен опит след няколко часа,при по-топло време,този надпис липсваше.
Иначе клаксон,фарове,радио всичко си работи.
Дали от студеното време е паднал за 14дни?Досега не ми е създавал проблем,дето се вика "пали на четвърт".
Имам Skoda Octavia 2.0 TDI/150k.c.,декември 2019г(седан).
Водя се втори собственик,в гаранция до края на годината,60хил.км пробег.
Поради ,здравословен проблем две седмици не бях я палил.Завъртайки ключа на стартера ,мотора не запали-изписа ми на таблото ниско напрежение 12V.
При повторен опит след няколко часа,при по-топло време,този надпис липсваше.
Иначе клаксон,фарове,радио всичко си работи.
Дали от студеното време е паднал за 14дни?Досега не ми е създавал проблем,дето се вика "пали на четвърт".
- lybrator
- Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381
Акумулатор без палене
На мен в Еуратек ми смениха акумулатор по гаранция на октавия 3, така че бих Ви посъветвал там да идете първо