Различни указания на навигацията
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
ecubg
- Гараж: Skoda Kodiaq 2.0TDI 150hp 7DSG 4x4
Здравейте, през изминалите почивни дни ми се наложи да търся адрес в София и за това реших да използвам навигацията на колата. Въведох адреса, избрах си маршрут и тръгнах. Изкарах указанията на двата дисплея - на арматурното табло и на инфотейнмънта, като гласовите указания бяха в синхрон с указанията на арматурнот табло, а цялостният маршрут се виждаше на инфотейнмънта. Уточнявам, че арматурното табло НЕ е дигитално и на него се визуализират само стрелки и наближаващи завои/отбивки, а не цялата карта.
На два пъти указанията на арматурното табло (заедно с гласовите команди) се различаваха от маршрута, показан на инфотейнмънта.
Пример: Маршрутът ми е южна дъга от Горубляне към Бояна, наближавайки разклона към Симеоновско шосе, указанията на арматурното табло (и гласовите указания) ме карат да сляза от околовръсното и да завия надясно, тоест да тръгна в посока към Студентски град, а в същото време визуализацията на инфотейнмънта показава продължаване на маршрута по околовръсния път. Вторият случай беше идентичен на първия.
Дали някой от Вас се е сблъсквал с подобен проблем и дали има някакви актуализации за навигацията. Автомобилът е в гаранция.
На два пъти указанията на арматурното табло (заедно с гласовите команди) се различаваха от маршрута, показан на инфотейнмънта.
Пример: Маршрутът ми е южна дъга от Горубляне към Бояна, наближавайки разклона към Симеоновско шосе, указанията на арматурното табло (и гласовите указания) ме карат да сляза от околовръсното и да завия надясно, тоест да тръгна в посока към Студентски град, а в същото време визуализацията на инфотейнмънта показава продължаване на маршрута по околовръсния път. Вторият случай беше идентичен на първия.
Дали някой от Вас се е сблъсквал с подобен проблем и дали има някакви актуализации за навигацията. Автомобилът е в гаранция.
-
ecubg
Имам записан час в ЕТ тази седмица за преглед на софтуара. Да видим дали ще излезе някакъв проблем.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Незнам какво ще ти кажат в ЕТ, но личното ми мнение е, че фабричната навигация е пълно дърво. Юзерския интерфейс е на ниво IGO отпреди 15 години. Аз се пробвах няколко пъти - е избеснях и повече не опитвам.
Съвета ми е да си вържеш медията с телефона и да си ползваш някаква нормална навигация.
Съвета ми е да си вържеш медията с телефона и да си ползваш някаква нормална навигация.
Бееееее.....
-
ecubg
Цецо 75 и аз стигнах до този извод. Наистина е дърво. Наскоро карах една Дачия Лоджи - ами няйната навигация беше доста по-добра от към търсене на цели, GPS точност на целите, както и на визулните указания. Тъй като имам чести излизания в държави, в които мобилните данни са доста скъпи, разчитах, че фабричната навигация ще свърши работа, но май ще свалям някоя оff-line навигация на телефона.
В ЕТ направиха ъпдейт на софтуера. Веднага след това изпробвах навигацията и ...... пак дърво.
(Качвам и пример, който е направен веднага след актуализацията на софтуера. Като цяло указаниято е вярно, само дето визуално упътването на арматурното табло те подвежда да продължиш направо в кръговото, а реално трябва да завиеш наляво, както е на инфотейнмънта.)

В ЕТ направиха ъпдейт на софтуера. Веднага след това изпробвах навигацията и ...... пак дърво.
(Качвам и пример, който е направен веднага след актуализацията на софтуера. Като цяло указаниято е вярно, само дето визуално упътването на арматурното табло те подвежда да продължиш направо в кръговото, а реално трябва да завиеш наляво, както е на инфотейнмънта.)

- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Всъщност проблема според мен е в юзерския интерфейс на дашборда. Реално излизаш пак през третия изход, само, че програмиста дето е писал дашборд интерфейса... е пестил от картинки.
Вероятно е проблем само на колите, с класически километраж и малък дисплей по средата. С оглед на това, че всичко минава на анимационни дашборди, много се съмнявам някой да се трогне и да оправи тоя проблем при "античните" технологии.
Вероятно е проблем само на колите, с класически километраж и малък дисплей по средата. С оглед на това, че всичко минава на анимационни дашборди, много се съмнявам някой да се трогне и да оправи тоя проблем при "античните" технологии.
Бееееее.....
-
ecubg
Да, както споменах и аз указанието е вярно. Проблемът е, че когато шофираш в един голям, непознат и натоварен град (Букурещ, Белград, Истанбул) и трябва да следиш трафика, пътните знаци, тия идиоди отсрани дето винаги искат да се минат пред теб и т.н. и в този момент разчиташ на бързия поглед към навигацията, която визулано те упътва да продължиш направо. И тук проблемът е, че ти не знаеш каква точно е конфигурацията на кръговото кръстовище и автоматично в бързината търсиш продължаване на посоката направо.
Тъкмо вчера едни приятели дойдоха от Белград и се похвалиха с нов Кодиак Feacelift - ами и те се оплакаха от неадекватната навигация, та се наложи да съпровождам до адрес в София.
Явно си е скапана навигацията. Ще чакаме адекватна такава някъде през 2025 ... примерно, но е срамно, че една скапана дачия има по-добра навигация.
Тъкмо вчера едни приятели дойдоха от Белград и се похвалиха с нов Кодиак Feacelift - ами и те се оплакаха от неадекватната навигация, та се наложи да съпровождам до адрес в София.
Явно си е скапана навигацията. Ще чакаме адекватна такава някъде през 2025 ... примерно, но е срамно, че една скапана дачия има по-добра навигация.
-
nmnikolov
- Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG
Е добре де, защо не ползваш Android Auto/Apple Carplay вместо да се занимаваш с вградената навигация? Отделно за offline навигация си купи sygic и си решаваш проблема с липсата на мобилен интернет. А и sygic вече работи и на Android Auto. Да не говорим, че в google maps може да си теглиш offline карти, които след това работят без наличието на интернет...
А вероятността да се появи читава навигация по-скоро клони към 0. То тенденцията е производителите да се отказват от собствени навигации и дори да слагат като вградени google maps и т.н.
А вероятността да се появи читава навигация по-скоро клони към 0. То тенденцията е производителите да се отказват от собствени навигации и дори да слагат като вградени google maps и т.н.
Последно промяна от nmnikolov на 20.05.2022, 09:50:58, променено общо 1 път.
- pdimanov
- Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG
Често минавам по този маршрут и ще тествам следващия път с октавията какво ще ми излезе.
До сега не ми е правило впечатление това, но и все минавам по познати пътища, та рядко пускам навигацията. Единствено наскоро бях в чужбина и там изцяло разчитах на колумбуса и си се справи прилично (трябваше да добавя един допълнителен град, за да ме прекара откъдето искам, защото гугъл мапс ми даваше 3 опции, а колумбуса само една), но главно слушах какво ми се говори отколкото да гледам и там си казва кой изход от кръговото да се вземе. А в случаите, в които гледам, ползвах централния дисплей, защото на малкия съм си пуснал driving data.
До сега не ми е правило впечатление това, но и все минавам по познати пътища, та рядко пускам навигацията. Единствено наскоро бях в чужбина и там изцяло разчитах на колумбуса и си се справи прилично (трябваше да добавя един допълнителен град, за да ме прекара откъдето искам, защото гугъл мапс ми даваше 3 опции, а колумбуса само една), но главно слушах какво ми се говори отколкото да гледам и там си казва кой изход от кръговото да се вземе. А в случаите, в които гледам, ползвах централния дисплей, защото на малкия съм си пуснал driving data.
- pdimanov
- Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG
-
ecubg
Здравейте Колеги. Аз вече се отказах изобщо от тази навигация - просто когато нещо не е направено както трябва, няма смисъл да търсиш доброто в него. Наложи ми се през последния месец да пътувам два пъти до Истанбул, като това включваше и доста шофиране, както в европейската, така и в азиатската част. Мобилните данни са скъпо удоволствие. Реших, че навигацията на Кодиака, въпреки грешно визуализираната навигация ще ме отдведе до адресите и .... о чудо!!! - няма карта на Турция!!! И ето тук ме заболя - защо ли? Защото през март ходих пак до истанбул със служебната Дачия Лоджи - кола за няма и 33к лв, която освен, че имаше карта за Турция, си визуализира навигацията по прекрасен начин. А тук имаме кола за 60+к лв и какво - нищо (относно навигацията де).
Та до тук с навигацията, отказах се.
Както спомена колегата nmnikolov, заредих си google maps-а, смъкнах картата, изключих мобилните данни и за резервен вариaнт използвах и mapsme и нещата се наредиха.
Вероятно наистина се върви към премахване на фабричните навигации, така както и премахнаха и CD-тата.
Успешен ден на всички!
Та до тук с навигацията, отказах се.
Както спомена колегата nmnikolov, заредих си google maps-а, смъкнах картата, изключих мобилните данни и за резервен вариaнт използвах и mapsme и нещата се наредиха.
Вероятно наистина се върви към премахване на фабричните навигации, така както и премахнаха и CD-тата.
Успешен ден на всички!