Дилема Qashqai J11 или Octavia 3

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

От всичко е видно, Кашкая е по-добър 😂
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Хайде да кажа нещо по същество. В семейството имаме Octavia II 2.0 TDI-PD (моята) и освен това Golf 4 1.9 TDI и Qashqai 2.0 dCI 4x4 150 к.с (на баща ми). Моделът на Кашкая е някъде от 2008-2009 г., версия 1, малко преди фейслифта на версия 1. Карал съм Кашкая няколко пъти по няколкостотин километра по междуградско шосе (В.Търново-Търговище, В.Търново-София) и няколко пъти в града. Не ми хареса много, защото:
- Не е лека кола;
- Качаването и слизането от него е по-трудно от Октавията;
- Вътре е по-тясно, главата ми почти опира в тавана;
- Воланът му е по-тънък, въртенето му изисква повече усилия, скоростният лост е по-дълъг, но с по-къс ход за превключване на предавките, превключването им не е така мазно като на Октавията;
- Седалките са някак си тесни, с нисък гръб и неудобни. Уж са с естествена кожа, но мерси за такава кожа - груба и твърда, по-добре да си беше текстил;
- Скоростите от 1-ва до 4-та са доста къси, вероятно заради това, че въпросната машина е предвидена да се кара и по черни пътища, за което ѝ трябват къси начални скорости, понеже няма демултипликатор. Чак на 6-та скорост се развърта осезаемо мощността на двигателя, явно така е конфигуриран мотора;
- Видимостта е по-лоша от тази в Октавията;
- Фаровете уж са фабрично ксенонови, ама са само ксенонови крушки, без лупи.

Кашкая го купих втора употреба за баща ми, понеже той много искаше джипка та джипка. Реално му трябваше за балканското ни село, където родителите ми ходят 2-3 пъти в годината, където крайната отсечка е истински черен път 2 километра, където баща ми преди това сцепи картера на Голфа си. И също за другото село, където през зимата ако падне сняг, никой не го чисти и с лека кола става невъзможно да се мине по улиците.

Дума да няма, Октавията не може да се сравнява с Кашкая на черен път (по ниви или черни селски пътища). Но иначе Кашкаят е безсмислен за градски условия и за шосейно шофиране. Кашкаят не може да се мери с шосейното усещане на Октавията при шофиране по градски улици, шосета и магистрали.

И накрая нещо любопитно - когато търсихме Кашкай, разбрах, че в Европа и света само 5% от тях се купували във версия 4x4. Другите продадени 95% били само на предно. Демек тези "джипки" се продават и купуват предимно за фасон, а не защото на собствениците им трябва точно такова нещо.

И най-накрая, за да не кажете "Тоя говори за някакъв античен модел" - когато търсих Кашкай за баща ми, мислех да му купя нов Кашкай и затова ходих и тествах новия модел (някъде през 2015 или 2016 година беше). Добре, че отидох да го тествам, че директно да се разочаровам и откажа. Евтини материали, пластмасово усещане вътре, нищо впечатляващо като динамика и возия. Тогава вече бяха преустановили "големите" мотори и бяха започнали да слагат едни такива 1.6 :) Бензиновият май даже беше 1.3 турбо :)

С две думи - лично аз между Октавия и Кашкай никога не бих избрал Кашкай.
Последно промяна от smoke на 16.01.2022, 12:06:48, променено общо 3 пъти.
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

smoke написа: 16.01.2022, 11:04:39 Демек тези "джипки" се продават и купуват предимно за фасон, а не защото на собствениците им трябва точно такова нещо.
Познавам двама такива. Много вярно е това.
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
Ивайло Димов

Škoda Фен²

Гараж: Сеат Толедо 1.8 20 V

Мнение от Ивайло Димов »

Купуват ги млади хора или за втора кола в семейството .Кашкай с 1.7 Dci и 4x4 e добър избор за бюджетен СУВ
От всеки дефект-ефект
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

Я сал да попитам, от кога Шкода не е бюджетна марка?
А това за лосовият тест където само в Шкода и слагали тежестите неразделни за да фейлне [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif]
Someone's opinion of you does not have to become your reality
Ивайло Димов

Škoda Фен²

Мнение от Ивайло Димов »

За нашия стандарт си е лукс баш ;) Колко могат да си позволят нова от магазина
От всеки дефект-ефект
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

Аз карам Кашкай, защото трябваше бързо да взема налична на склад служебна кола. Това имаше, беше в бюджета и не съжалявам. Има си своите плюсове (всяка кола без Мултипла! си има ). Няма да изпадам в подробности и да си защитавам първоначалния избор, защото вече го писах, но и защото О4 трябваше да чакам 6 месеца, а не можеше (все още доста страдам за това :) ).
Сега въпросът бе дали да я заменя за О3 и по-скоро клоня към това, ако колегата все пак се съгласи.
Смятам, че се получи добра дискусия :)
maiden

Škoda Фен²

Мнение от maiden »

istoyanov написа: 15.01.2022, 15:55:49 Шкодата е на оперативен лизинг и в гаранция. Не знам дали VCDS е ок. Тук само се чудят, за какво да се захванат. Иначе съм съгласен, че ако имаш желание има и начини да промениш наличните екстри или липсващите такива.
Благодаря!

Относно стабилноста гледам тези 3 клипа и не мога да си ги обясня... Вероятно по-дългия ход на амортисьора спомага на Кашкая, въпреки че при нормално каране чувството за стабилност е в плюс на Шкодата.
https://youtu.be/ZwORfRdbaNY
https://youtu.be/bdFpJa8fLIA
https://youtu.be/3tD7tXC5IQI
Аз тук виждам няколко проблема с Кашкай:
1)след първия ляв ESP-то направо спря колата
2)при спирането от точка 1 изобщо не светват светлините за спирачки, което е при повечето коли
3)ако ESP-то не беше спряло колата при следващите десен и ляв завой щеше да настане страшен цирк :)
4)колата се накланя много
5)вътрешните гуми се отлепят от асфалта - това показва, че например стабилизиращата щанга или не работи или е много мека; както и наличие на големи подресорни маси

Октавия-4 няма да я коментираме.
Октавия-3 и тя не е цвете, но второто поднасяне при последния ляв си беше пилотска грешка.

Ако искаш перфектна кола за лосов тест си вземи Ford Focus (последния модел).

Още малко мисли:
-Шкодите като цяло не се крадат
-Кашкаите се крадат
Последно промяна от maiden на 16.01.2022, 12:54:15, променено общо 3 пъти.
Ивайло Димов

Škoda Фен²

Мнение от Ивайло Димов »

Ако можеш я заменяй ;) Октавията е далеч по - комплексен автомобил .Приятна возия ,голям багажник не е бляскава визията и но целта на Шкода е да прави практични ,здрави и удобни коли .Лично за мен няма дилема пред подобен избор
От всеки дефект-ефект
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Мнение от istoyanov »

Бартерът е вече факт! От вчера колата е в мен. Бих изброил следните първи впечатление (+ - положителни, - - отрицателни) след малко магистрално и градко шофиране.
+ кутията е по-приятна - сменя доста по-бързо, рядко усещаш смяната на скоростите (надолу се усеща често)
+ по-малко тропа
+ по-приятно поема неравностите/вдълбнатините/легналите полицаи - определено друса по-малко и не така нервно
+ според мен заради кутията усещането е, че върви повече въпреки 150к.с. с/у 160к.с. и 250Nm с/у 270Nm
+ в градкси условия може би разходът би бил по-нисък, но не мога да го твърдя още
+ в завоите няма НИЩО общо! Вчера вечерта по късно я натиснах малко и на ръчен режим (след като оставих жената и детето) и май тогава чак се усмихнах и реших, че решението не е било групаво. Надявам се представянето на дъжд/сняг да бъде също по-добро.
+ мултимедията (Bolero) е по-голяма, по-красива, с по-чист образ и по-отзивчива
+ Старт/Стоп (въпреки че почти винаги я изключвам) пали и гаси по-плавно/мазно
+ багажник - по-голям е ще събира повече, но най-важното, което ме интересуваше - като хвърля колеглото и тротинетка да мога да сложа още 6 торби пазар, тубата за течността за чистачки и други и пак да има място !
+ мястото на втори ред седалки е супер, а кукичките за връхна дреха на колонката са ми любими при VW групата)
+ духането на краката на втори ред, както и от средната конзола придава друго усещане в колата. Усеща се по-климатизирана (колкото и тъпо да е това...)
+ спирачките (според мен) са по-добри
+FULL leд фаровете са чудесни вечер при ясно време. Ще видим в мъгла/дъжд/сняг.

- почти винаги опира като се прибирам и излизам от подземния гаража и честно казано ме тормози това.. Имам чувството, че е увиснала (което е абсурд ...)
- все пак на предния ред седалки в Кашкай се чувства малко по-широко и таблото ми е малко по-интересно там. Тук ми е може би леко скучно
- 1.85м съм и се чувствам като на земята. До сега всички коли, които съм карал са били "ниски", но тук се чувствам като на земята (не вдигам седалката много, че така ми е по-удобно карането, а и си удрям главата). Силно се надявам да е до свикване.
- Може би на паркетниците по-високата позиция все пак е приятна, както и малко повечето пространство във височина в колата. Има си въздух или поне така се усеща, а тук маааааалко ми липсва
- при преминаване през легнал полицай чувам едно прескърцване отпред в ляво (чувам го и на Голф 5 и на Окравия 1 и 2). Дразнещо е, но май нищо не може да се направи :)
- задната камера липсва (не ми се иска да я пипам заради това, че е на оперативен лизинг и в гранация)
- предния партктроник липсва (не ми се иска да я пипам заради това, че е на оперативен лизинг и в гранация)
- по-удобно е ръчния режим да е на ляво от лоста, вместо на дясно.. (лично чувство!)
- Auto-hold е не лоша функция, но не бих казал, че е точно минус, това че липсва в Октавията!
- упвравлението на автобилота е по-удобно от волана, от колкото от лоста за фарове/мигачи
- липсва ми бърз бутон на волана за отговор/затваряне
- разход на магистралата беше с над литър повече от Кашкая, но да речем, че е заради силен насрещен вятър и по призумция Пловдив-София харчи повече от София - Пловдив

В общи линии за сега това. Надявам се темата да бъде полезна на някой друг. За мен и двата автомобила са добри и имат своите плюсове. Може би Октавията има повече такива, но ми се искаше да е съвсем малко по-висока.
Благодая на всеки за мнението. [smilie=thank_you2.gif]
Последно промяна от istoyanov на 20.01.2022, 23:02:03, променено общо 1 път.
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Мнение от igeorgiev82 »

istoyanov написа: 20.01.2022, 22:38:00 Auto-hold е не лоша функция
Във Октавия 3 няма Auto hold(не е с ел.ръчна спирачка),a hill hold ;)
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Мнение от mariyan »

istoyanov написа: 20.01.2022, 22:38:00 липсва ми бърз бутон на волана за отговор/затваряне
Десният скрол-бутон служи за това. При входящо обаждане на макси-дот дисплея се визуализира името/номера, а под него имаш възможност да скролнеш между няколко опции - по подразбиране е "отговори", но можеш да скролнеш и да отхвърлиш обаждането. Ако вече имаш активно обаждане, опцията по подразбиране е "затвори". Може и да бъркам някой детайл, защото говоря без нещото да е пред мен.
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Мнение от istoyanov »

igeorgiev82 написа: 20.01.2022, 22:51:55
istoyanov написа: 20.01.2022, 22:38:00 Auto-hold е не лоша функция
Във Октавия 3 няма Auto hold(не е с ел.ръчна спирачка),a hill hold ;)
Коригирах си поста. Имах предвид липсата на такава в Октавия.

Относно бутона - да, вдигането е ок. Затварянето ми куцаше. Пак ще пробвам. Благодаря!
Последно промяна от istoyanov на 20.01.2022, 23:14:52, променено общо 1 път.
Ивайло Димов

Škoda Фен²

Мнение от Ивайло Димов »

Скърцането го има и при Леон и Толедо ,тампоните на стаб щангата изсъхват и цигъркат дразнещо .Лекува се с една грес но след 2-3 месеца е същата работа .Майстора ми каза ,че оригиналните имат промазано покритие от вътрешната страна но афтърмаркета нямат дори нови скърцат адски дразнещо
От всеки дефект-ефект
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Ивайло Димов написа: 20.01.2022, 23:13:00 Скърцането го има и при Леон и Толедо ,тампоните на стаб щангата изсъхват и цигъркат дразнещо .Лекува се с една грес но след 2-3 месеца е същата работа .Майстора ми каза ,че оригиналните имат промазано покритие от вътрешната страна но афтърмаркета нямат дори нови скърцат адски дразнещо
Не се познаваме ама ти Октавия 3 на живо виждал ли си карал ли си, че си толкова компетентен. Проблема със скърцащите тампони на стабилизиращата щанга беше при първите поколения на моделите и да не скърцаха само оригиналните заради талка наслоен на тях.
Скърцането при новите модели е от тампоните на носачите и всички за 40-50хил.км започват да скърцат. В ЕТ ги пръскат и гресират и изкарват пак толкова.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”