Теч на масло Karoq 1.5 TSI

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
tahumbata

Škoda Фен

Гараж: Karoq Style 2019 1.5 TSI DSG 4x4 лава син металик

Мнение от tahumbata »

Здравейте,

Имам Karoq Style 1.5 ТSI модел 2019-та и днес забелязах някакво омасляване, което ми се струва странно да го има, прилагам снимки по-долу:

Изображение

Изображение

Изображение

Стои свежо-мазно около скобата, омазнено е и надолу малко, видимо не изглежда да е много, но по спомен това го нямаше преди няколко месеца като правех оглед отново, преди да сменят за пръв път маслото преди 3 месеца.

Тази металната скоба като я хванах с два пръста и е хлабава - не стои неподвижно, а може да се движи леко, а и не знам дали не трябва да е плътно навътре влязла, сега между пластмасата и скобата има няколко милиметра, както се вижда на втора снимка.

Проверих нивото на маслото, за 3000км. от последната смяна е все още на макс.

Като ходя да сменям гумите ще им кажа да погледнат, но исках да разбера предварително дали това е реален проблем или е нещо нормално.

Някой има ли идея това дали е ок или нещо изпуска и трябва да се погледне по-обстойно?
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Скобата не е на мястото си. Типично за сервиза на ЕТ [smilie=pardon.gif] На мен ми бяха забравили скобите на въздушния филтър на тръбите. А те са пред очите им и са огромни. Явно по този маркуч няма масло с високо налягане, иначе да беше вече излязъл от тръбата.
tahumbata

Škoda Фен

Мнение от tahumbata »

Хмм, много странно какво са пипали пък там. При обслужване не ми се струва точно пък там да трябва да се пипа нещо. Кутията с въздушния филтър верно е до тази тръба, ама чак пък и там да са разкачали нещо...

Ок мерси, дано не е фатално това понеже поне три месеца е така стояло...
Alvin_iv

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Kamiq, 1,5 TSI

Мнение от Alvin_iv »

Успех колега! Нафявам се да няма някакви сериозни последици? Въпроса е че колкото повече чета, толкова повече започвам да се плаша и да мисля предстоящото ми първо обслужване! Не е нормално, да си мислия, че може да ти се прецака колата в официален сервиз???
Шкода Камик, 1.5 ТСИ, 150 к.с.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Мнение от Taratajki »

Alvin_iv написа: 02.04.2021, 20:55:45 да си мислия,
Ами, не го мисли [smilie=pardon.gif]
От 15 години си имам вземане - даване с ЕТ и освен е такива дребни простотийки, съм доволен от тях. Верно, малко е странно да има и такива пропуски, но пък на фона на всичко и всички..... не са идеално зле [smilie=sarcastic.gif]
И все пак, като си взимам колата, винаги отварям капака на паркинга. Проверката е висша форма на доверие [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
blindbard

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq, 1.5 TSI, DPCA, 6M, Business, MY 2020
Обратна връзка:

Мнение от blindbard »

tahumbata, според мен скобата е изместена с около 1 см. Моята е по-плътно поставена, но нека специалистите във форума да се произнесат от какво може да е. Мисля, че не е лошо по-бързо да се обърне внимание.
tahumbata написа: 02.04.2021, 19:22:41 преди да сменят за пръв път маслото преди 3 месеца.
Би ли споделил в кой сервиз на ЕТ прави обслужването?
Впоследствие ще бъде полезно и за други потребители да опишеш какъв се оказа проблема и решението му!
Успех!
ЕА 211 EVO ACT, 110 kw/150 hp; тема: viewtopic.php?f=13&t=2656
tahumbata

Škoda Фен

Мнение от tahumbata »

blindbard написа: 02.04.2021, 21:54:43 Би ли споделил в кой сервиз на ЕТ прави обслужването?
Впоследствие ще бъде полезно и за други потребители да опишеш какъв се оказа проблема и решението му!
Успех!
София, "новият" сервиз в Дружба, че засега има по-малко наплив там. В Надежда е лудница и затова не ходя там.

Вече имах удар по Каско и смениха 13 детайла сред които преден фар, калник, облицовка броня, спойлер долу, разни рамки и държачи и т.н. и всичко изглеждаше идеално - като нова от салона излязла, ако изключим факта, че не бяха дозатегнали болтовете на фара, които го държат горе, та ги дозатягах аз.

Лампата за смяна на масло ми светна точно 3 месеца и половина преди автомобилът да навърши 2 години от производството си и научих постфактум, че освен масло и маслен филтър, са сменили и въздушен и филтъра за купе, което трябваше да стане чак 4 месеца след това според инспекцията по показание на борд компютър (нали са две датите - за маслото е променлив интервалът, но за сервизната инспекция е фиксиран първоначално на 2 години).

Обясниха ми, че се сменяли заедно и сега идния Декември демек 1 а не 2 години след последната инспекция, трябвало да се ходи пак на сервиз заради смяна на спирачна течност по думи на приемчика, но няма да се учудя да искат да сменят и други неща.

За смяна на масло, маслен филтър, въздушен и за купе, заедно с труда ми взеха 404лв.

Маслото е на Кастрол 0W20 пълна синтетика и аналог на това, което е заводското.

Досега освен смяна на гуми други услуги от тях не ми се е налагало да правя - имат разни дребни пропуски, които дразнят, но като цяло съм доволен.

И все още се чудя какво са правили, че да разместят тази скоба... [smilie=punish.gif]

П.П. а, и още три детайла ми бяха пребоядисали - боята ми е лава син металик и в това отношение съм страшно доволен от работата им - по никакъв начин и от никакъв ъгъл не мога нито аз нито някой от познатите ми да види разлика спрямо заводската боя - абсолютно моногамно изглежда боята навсякъде при все че много други хора са ми се оплаквали, че дори в официален сервиз след пребоядисване има разлики спрямо другите детайли.

От Алианц засега съм много доволен - след опис на щетите излизат одобрения за сервиз или на същия ден или на следващия - цакаш повече, но ядове засега поне няма.
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

tahumbata написа: 02.04.2021, 22:17:05 Лампата за смяна на масло ми светна точно 3 месеца и половина преди автомобилът да навърши 2 години от производството си
Сигурен ли си , че е било лампа, а не съобщение на таблото?
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Мнение от Taratajki »

tahumbata написа: 02.04.2021, 22:17:05 разни рамки и държачи и т.н
tahumbata написа: 02.04.2021, 22:17:05 че да разместят
Ами, сам си си отговорил [smilie=pardon.gif]
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

tahumbata написа: 02.04.2021, 22:17:05 не бяха дозатегнали болтовете на фара, които го държат горе, та ги дозатягах аз
Аз като си купувах колата, преди изкарването и от ЕТ сякаш някой ме накара да проверя дали са затегнати колелетата и познайте - не бяха. Извадих ключа и си ги притегнах. Попитах ги не преглеждат ли колите преди да ги предадат на собствениците. Отговорът беше... Гледаха ме и мълчаха.
tahumbata

Škoda Фен

Мнение от tahumbata »

В смисъл: показа "лампата на Аладин" на дисплея между оборотомера и скоростомера със съобщение "смяна на масло след един ден" за да бъда по-точен. Баш лампичката за масло не ми е светвала освен при проверката при стартиране на двигателя :)

Като стана въпрос за светещи лампи на таблото - вече на няколко пъти при силен дъжд и сняг ми изписа и че АСС не работи, но това разбрах, че е нормално и дори автомобилните производители нарочно правели така, че адаптивния темпомат да се изключи при лошо време дори и самият сензор отпред да не е блокиран толкова от сняг примерно, с цел да не стане така че да се блъснеш разчитайки на дистроника и да ги съдиш после, че не е сработила системата. Ако някой от вас има опит с дистрониците и лошото време и смята, че не е нормално да се изключват сами, нека сподели.

@Taratajki,

Може и при ремонта от удара да са пипали нещо, макар че ударът беше вляво и то съвсем лек и не би трябвало нещо чак до там където е този теч да е стигало. Но да, не го изключвам това като вариант. Интересно ми е, че при смяната на масло са описали като сменени части "дихтунг пробка картер" и "пробка масло" по няколко левчета - какви са тези пробки ми е чудно и защо се сменят - не знам, но да не е някоя пробка там, че да са размествали тази скоба?
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Мнение от Taratajki »

tahumbata написа: 02.04.2021, 23:28:23 но да не е някоя пробка там,
Пробката е долу, на картера. Но са махали бронята и маската, а вероятно цялата предница е била разколачена. А този маркуч е хванат отпред с някакви скоби. Дори не ми прилича на маслена магистрала, но не съм специалист. 'Земи едни клещи и я намести, да спиш спокойно [smilie=pardon.gif]
tahumbata

Škoda Фен

Мнение от tahumbata »

baijoro написа: 02.04.2021, 23:25:04
tahumbata написа: 02.04.2021, 22:17:05 не бяха дозатегнали болтовете на фара, които го държат горе, та ги дозатягах аз
Аз като си купувах колата, преди изкарването и от ЕТ сякаш някой ме накара да проверя дали са затегнати колелетата и познайте - не бяха. Извадих ключа и си ги притегнах. Попитах ги не преглеждат ли колите преди да ги предадат на собствениците. Отговорът беше... Гледаха ме и мълчаха.
Аз пък като я купувах ми препоръчаха да добаят безплатен предпродажбен преглед от тяхна страна - съгласих се. Единствено получих протокол за извършен преглед с изминат един километър към заводските 5 и имаше следи от обувки по пода на автомобила като махнах стелките, които бяха сложили отгоре. Не знам какво са гледали, но според мен беше излишно да го правят това - бенизнът беше като за 60км по показание на борд компютър, а течността за чистачки беше малко над минимума, при който изписва съобщение да се долива, единствено беше току-що измита, но не и подсушена и после капките засъхнаха и оставиха като кални следи...
Taratajki написа: 02.04.2021, 23:33:11 Пробката е долу, на картера
Да, и аз знам, че има една пробка долу на картера, но те бяха описали във фактурата две пробки и затова се зачудих коя е втората...
"пробка картер TSI/MPI" един път и "дихутунг пробка картер 20х14" втори път са сменили.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @tahumbata - Дихтунг е вид уплътнение към пробката.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

tahumbata написа: 02.04.2021, 23:28:23 какви са тези пробки ми е чудно и защо се сменят - не знам
Сменили са пробката и уплътнителната шайба на пробката. Това пише. Не две пробки. Нормално е. Виж за другото... намести си скобата и карай.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”