Багажник за колело

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
_v_

Škoda Фен²

Гараж: Шкода Октавия Скаут

Багажник за колело

Мнение от _v_ »

Здравейте колеги,

първо се извинявам, ако подобна тема е дискутирана, но не успях да открия нещо по темата. Напоследък съм се навил да закупя багажник за колело, такъв, който се монтира на тавана, поне този тип ми се струва най-практичен и удовен. Моля за съвети и предложения какъв модел е ОК да закупя. Следва да купя и напречни греди, тъй като нямам, така че също ще ми бъде от полза инфо и в тази насока.

Предварително Ви благодаря! [smilie=thank_you2.gif]
Застрахователно посредничество и правна защита - https://www.facebook.com/Обезщетение-от ... 626356002/
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Багажник за колело

Мнение от mariyan »

Когато аз проучвах темата, също стигнах до извода, че багажник за монтаж върху покрива е най-удачният вариант. Взех Thule ProRide, защото ми се стори сигурен и надежден модел, с лесно поставяне и фиксиране на велосипеда, а не исках да рискувам с разни по-евтини и компромисни варианти. Взех го от SLS. Специално за багажника, тъй като там закрепването на колелото е, според мен, рисковият елемент от цялата конфигурация, ми се струва, че е добре да е нещо сигурно. Иначе има и разни евтини, основно италиански варианти (Peruzzo май бяха едните), но тези които гледах ми се сториха плашещо несигурни и компромисни като изработка.

По отношение на гредите, също Thule е сигурният вариант. Особено ако гредите ще се се държат монтирани, тогава може да се отиде на някой по аеродинамичен модел, но като цяло са скъпи. При гредите, пак според мен, основно е въпрос на аеродинамика, дизайн и естетика - например има варианти на аеродинамични, които се монтират полу-перманентно и изглеждат като естествено продължение на дизайна на напречните рейки. При мен, понеже се ползват точно 1-2 пъти за едно возене, след което се махат, реших, че не си срува 300-400-500 лв. за греди и за редките случаи, в които се налага да си монтирам багажника, си взех едни евтини италиански греди от Лидл за 60 лв., но които се доказаха като напълно сигурни. При определена скорост се чува едно леко свирене, но се ядва.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Багажник за колело

Мнение от zloQQ »

Оригиналния е туле н Шкода. Само е брандиран по друг начин :)
Ако искаш нови - Туле, Монблан са най-...
Иначе е пълно с употребявани на добри цени. Греди до към 200-220. Стойки - 70-120. За мен е доста приемливо :)
Най-добре е ако всичко се заключва - гредите към релсите и стойките към гредите! Монтираш и забравяш! Като цяло - всички греди се заключват, както и стоките за колела, но те заключват колелата. А заключване към гредата нямат повечето. Хубаво е ако го има, но са по-скъпи разбира се.
Какво да гледаш: най-добре е да вземеш една марка. Улеите на гредите (ширината) да съвпадат 100% със захватите на стойките. Иначе може да се получи разминаване. Аз така взех греди от Лидл, но се оказаха с тесни улеи за Туле-то ми.
Ще разровя довечера ако не забравя из нет-а и ще ти пусна линкове ако открия нещо добро
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Багажник за колело

Мнение от mariyan »

Да, улеите на гредите от Лидл бяха тесни за монтажните болтове на багажника от Thule, но той освен с болтове си идва и със скоби, които са ОК за всякакви греди. Друг вариант е болтовете да се престържат за съответния улей, защото със скобите стои грозновато, ако ще стои багажникът перманентно на покрива. Но факт, багажник и греди от една марка е гаранция за добро пасване. Ако в крайна сметка се насочиш към Thule, може да се разходиш до SLS. Там имат щанд и багажници и греди налични, и могат да ти покажат на живо как изглеждат.
Аватар
_v_

Škoda Фен²

Багажник за колело

Мнение от _v_ »

Благодаря Ви за информацията, която споделихте. Като всяка идея, която на човек му хрумва ненадейно не се знае колко ще е "трайна" и поради тази причина се чудя дали да купувам "скъпо и качествено" или нещо "средна ръка", което да ми върши обаче работа. Другото, което всеки ме съветва е да отида на място, където се продават уредите и да меря спрямо колата, тъй като често се случавали "изненади". [smilie=search.gif]

Поздрави, [smilie=pardon.gif]
Застрахователно посредничество и правна защита - https://www.facebook.com/Обезщетение-от ... 626356002/
Аватар
coverdale

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 4 FL-1,5TSI DSG 150PS MHEV, WV T-Rock 2.0TSI 190PS 4x4 DSG,M340I X Drive G21

Багажник за колело

Мнение от coverdale »

Мойте стойки са Тюле,както и гредите.Много са стабилни,каралсъм и даже със 180км/ч и не е имало проблем.
Взех ги от Ескадра.Отиваш на място и ти казват какво е най-подходящо.
Ето тези са:
https://www.escadra.bg/Thule-Pro-Ride-598/i4909.htm
didoya

Škoda Фен²

Гараж: BMW G20 330xD M-Sport

Багажник за колело

Мнение от didoya »

А ако случайно имаш теглич - там схемата е най-оптимална (но и най-скъпа). Минал съм през всички варианти и знам от опит.

Иначе за на тавана (а и не само) - вземай Тюле и нищо друго - и греди, и багажник, с класи отгоре са.
Аватар
zzankov

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp

Багажник за колело

Мнение от zzankov »

За монтаж върху теглич колегата @Дон_Кихот може да даде също мнение.
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Багажник за колело

Мнение от DoH_KuXoT »

Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Багажник за колело

Мнение от Цецо75 »

Щом толкова го умуваш, значи не си чак толкоз запален колоездач. Мойта кола е возила по 5 колела и всичките вътре, то имаш ли мерак да караш колело, багажника е последната грижа.

Мисълта ми е да не идеш в някой магазин и да оставиш 1000лв. за хипер дупер багажник дето ще ползваш 1 ден в годината.
Бееееее.....
Sasio

Škoda Фен

Гараж: Octavia 3FL, 2.0TSI, 190hp, 7DSG, 4x4

Багажник за колело

Мнение от Sasio »

И аз гласувам за Туле. И аз взех от SLS-напречни греди+стойки за колела. Не бих направил компромис за стойките особено.
Влез в сайта на Туле и там за модела кола ще ти излезе кои напречни греди стават.
И гредите и стойките се заключват като просто палеца, който е във формата на Т се завърта с ключ и закотвя под пластмасов прорез. Не разчитам това да ги опази. Малко повече напън и ще счупят пластмасата и могат да ги вземат. Така че с едно на ум.
Поздрави.
Аватар
_v_

Škoda Фен²

Багажник за колело

Мнение от _v_ »

Благодаря Ви за предложенията! [smilie=yahoo.gif]
Аватар
PVV

Ретро Škoda

Гараж: Skoda Octavia Super - 1963г. ELIŠKA
Skoda Superb 2.5 TDI - 2003 г. Бегача

Багажник за колело

Мнение от PVV »

И аз съм с подобна дилема. Взех си гредите Туле за Супърба, но сега се чудя стойките от къде да взема. Лошото е, че няма къде да ги видя на живо и да избера по-стабилните. И в ОЛХ има оферти, но ме е страх специално за стойките от там да взема.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Багажник за колело

Мнение от zloQQ »

Стойките на Тюле нямат грижа. Държат се идеално с до 200. Повече не съм пробвал. Момента при тях е “тънък” по отношение на захвата - колко е голям/широк! Щото за държане - държи! Големината/ширината е важна от гледна точка на рамката на колелото. Има захвати, които не успяват да хванат добре рамките на някои модели МТБ, защото са по-широки. За т’ва - гледайте главно това да е ОК. Важна е и донякъде релсата на/в която стъпва колелото. По-широка = по-добре. В момента съм с гуми 2.40 и гумата ми реално не влиза в стойката, а седи върху нея и едвам ги хващам със захвата, който е предназначен за т’ва. Но пък има свински опашки...за тасове [smilie=sarcastic.gif]
34C95D97-1A14-40DA-A10F-E6D1CC4267B3.jpeg
Ето такива стойки разхождам аз - всички са от олх. Дълго време карах с 2, но преди месец-два видях два на обидната цена от 40 лева за комплекта и...нямаше как да не ги взема! Иначе - в момента има разни оферти точно за такива стойки за по около 80-100 кинта из олх.

Ей т’ва са им лепенките с инфото:
Thule Tour 515-0192
419BC9F4-0842-4D7D-A84A-A3E22E9E26E4.jpeg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Багажник за колело

Мнение от mariyan »

Явно и така може.

Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”